Voetballers worden beboet om dragen van ‘onethisch kapsel’

Woensdag, 14 februari 2018 om 19:48Gijs Freriks

Voor de tweede keer in één week heeft de voetbalbond van de Verenigde Arabische Emiraten een boete uitgedeeld vanwege het dragen van ‘onethisch haar’. Caio, een Braziliaanse linksbuiten van topclub Al-Ain, heeft zijn kapsel aan beide kanten opgeschoren en heeft derhalve een boete moeten betalen van omgerekend 219 euro.

Eerder werd de Marokkaanse rechtsbuiten Mourad Batna van Al-Wahda al bestraft omdat hij een kapsel droeg dat volgens de tuchtcommissie niet door de beugel kon. Net als in Saudi-Arabië wordt er in de Verenigde Arabische Emiraten opgetreden tegen Al-Qaza. Dat is de omschrijving voor een afscheren van een deel van het haar.

Het dragen van dergelijke kapsels wordt beschouwd als een poging tot het imiteren van 'ongelovigen'. Caio en Batna zijn zeker niet de eerste spelers die voor hun kapsel zijn bestraft; vorig jaar nog werd Asamoah Gyan gedwongen tot het betalen van een boete.Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door gargianogargio)

Dit is gewoon middeleeuws en heeft niks met islam te maken. Ik heb ook opgeschoren haar en het mag gewoon.

14 februari 2018 om 20:16

Zit er nog een bepaalde gedachte/logica achter deze regel?

14 februari 2018 om 20:39

Staat zelfs nog in de tekst

14 februari 2018 om 22:23

‘Imiteren van ongelovigen’ staat er slechts, maar ik kan me moeilijk voorstellen dat ten tijde van het opstellen van de Koran er veel ongelovigen met een opgeschoren koppie rondliepen. Daarnaast zit er achter veel andere gelovige gedragsregels nog een bepaalde logica (voor de tijd van schrijven). Besnijdenis of bepaalde eetvoorschriften vanwege hygiëne bijvoorbeeld. Dus ik vroeg me daarom oprecht af wat hier de gedachte achter was. Of moet ik het meer zien als een soort ‘dress code’?

14 februari 2018 om 21:05

Er zijn degelijk richtlijnen mbt het haardracht. Het hoort evenredig aan alle kanten te zijn, kaal geschoren of juist heel lang zoals ze in de tijd van de profeet v.z.m.h.

Dus je moet je verplicht gedragen als iemand die in god geloofd? dus geen vrijheid in dat soort landen?
Ik zou er nooit willen wonen of voetballen

14 februari 2018 om 20:22

Ik vind het ook niks, maar laten we ook niet doen alsof het geloof hier geen rol speelt/speelde. Tot voor kort kon je in veel gemeenten je winkel niet openen op zondag zonder daar een boete voor te krijgen. Trouwen was voor homo’s relatief vrij recentelijk ook gewoon nog verboden. Vrijwillige euthanasie wordt ook nog tegengehouden omdat de christelijke partijen het tegenhouden. De SGP zet nog steeds geen vrouwen op de kieslijst. Het is makkelijk wijzen naar anderen nu wij wat aanpassingen gedaan hebben, maar dat is niet helemaal terecht.

Tsja, dubbel gevoel. Wanneer je je in een land bevindt waar de Islam de boventoon voert gedraag je dan ook gewoon naar die waarden en ga het niet opzoeken. Terechte boete wat mij betreft.

14 februari 2018 om 20:06

Ik wist dit ook niet dus laatstaan een Braziliaan ? Onterecht dus.

14 februari 2018 om 20:16

Verschil mijns inziens is dat hij woonachtend is in de Emiraten. Dan heb je je toch verdiept in de geldende normen en waarden lijkt mij. Vanuit dat oogpunt terecht. Mocht het inderdaad uit oogwetendheid komen is het een dure les. Althans, 200 euro voor een prof in het Midden-Oosten is peanuts.

14 februari 2018 om 20:23

Is onwetendheid een argument om alles maar te doen inmiddels? Die Nederlandse pornoboy van Cambodja wist waarschijnlijk ook niet waaraan hij begon en toch kan ik een straf wel begrijpen. Een boete van een paar honderd euro is natuurlijk symbolisch maar als land mag je best gedragsregels opstellen (zonder dat de kop er meteen afvliegt).

15 februari 2018 om 01:16

Alleen moet het land dan ook geen spotjes in andere landen uitzenden waarin ze heel modern over komen. Dubai wordt echt gepositioneerd als een moderne wereldstad waar je prima op vakantie kunt gaan. Dan reken je er toch niet op dat je als niet-moslim een boete van 219 euro kunt krijgen als je haar opgeschoren is?

Dit zijn toch gewoon daar geldende regels? Je weet het voordat je daar tekent. Voor het geld gaan is leuk maar het blijft gewoon beleid van die regio/clubs. Als je niet het fatsoen hebt om te gedragen naar de normen en waarden daar verdien je daar een boete voor ook al lijkt het volgens onze westerse ideeën een beetje gek.

14 februari 2018 om 20:14

Nou ja.. ik ken persoonlijk ook niet het Nederlands wetboek uit mijn hoofd

14 februari 2018 om 20:17

Maar je kent wel de normen en waarden van de samenleving. Ga je naar een geheel nieuwe omgeving dan is het een teken van respect om deze van je nieuwe thuis te leren. Ben je een brood voetballer die het niet doet dan mag dat maar gelden er natuurlijk wel gevolgen voor. Wanneer je in nederland de regels overtreedt word je ook bestraft, ongeacht het niveau van je juridische kennis.

14 februari 2018 om 20:16

Het is wel stukje vrijheid van uiting wat je weghaalt. Want laten we eerlijk zijn. Wat boeit iemands kapsel, het gaat toch of hij goed persoon. Zelfxe als met tattoos enzo. Dont judge a book by its cover

14 februari 2018 om 20:19

Draai het eens om. Als dit in de Emiraten niet is toegestaan, waarom zou je je daar dan aan branden?

14 februari 2018 om 20:23

Eens, volgens onze westerse ideeën is het gek. De keuze die iedereen echter heeft is om er wel of niet naar toe te gaan. In Nederland worden wij boos wanneer een man de hand van een vrouw niet wil schudden. De reden waarom die 'woede' terecht is omdat het in onze samenleving een belediging is, wil je daar niet in mee gaan dan is dit misschien niet het juiste land voor die persoon. Andersom mogen ze ons aan de zelfde standaard houden. Een tattoo is een keuze van vroeger. Ik kan mij voorstellen dat ze ook niet blij met je zijn wanneer je tijdens je dienstverband daar een nieuwe zichtbare tat laat zetten. Ze weten dat moslims en niet moslims op bepaalde vlakken anders zijn, het enige wat ze vragen is om tijdens je verblijf de geldende normen en waarden aan te houden. En die eis lijkt mij niet onredelijk.

14 februari 2018 om 20:24

Ik denk dat hij het gewoon niet wist. Bedoel ja je moet ervan op de hoogte zijn maarja ken hij ons wetboek uit je hoofd, precies, ik ook niet

14 februari 2018 om 20:29

Hoeft ook niet maar dat betekent niet dat het gedeelte dat je niet kent op jou niet van toepassing is . Ik zie trouwens nergens staan dat een van de spelers de boete aangevochten heeft dus eigenlijk is er niets aan de hand. Overtreding begaan, oeps foutje, boete gekregen, boete betaald, zaak afgedaan.

14 februari 2018 om 20:45

Goed persoon is* zelfde*

Wel raar want veel voetballers hebben tattoos uit westerse landen die daar spelen is toch ook haram

14 februari 2018 om 23:28

Ja echt he zoals je ook kan zien op de afbeelding.

Die speler had geen boete gekregen voor zijn kapsel, omdat hij zijn beenharen had geschoren dat was de reden voor zijn hoge boete.

14 februari 2018 om 23:13

Bij deze Caio niet hoor. En in 2012 moest Waleed Abdullah zijn hoofdhaar laten bijwerken van een scheidsrechter in Saudi-Arabie, anders mocht hij niet spelen. Stonden ze ter plekke zijn haar bij te knippen omdat het "niet-Islamitisch" was.

15 februari 2018 om 00:08

Ik had het over die Marokkaanse rechtsbuiten. Maar inderdaad allemaal vage regels wat ze daar in het midden oosten hebben. Zelf zitten die lui de hele dag te zuipen en te rotzooien met allerlei dames die ze brengen uit het buitenland.

Voor de kenners: zijn de 219 euro een symbolische straf (in verhouding met zijn salaris)?

15 februari 2018 om 07:37

Helaas niet, caio verdient het minimum loon in de VAE en dat ligt op 8,- euro in het uur. Dit is een flinke hap uit zijn loon. Buitenlanders voetballen veelal voor de secundaire arbeidsvoorwaarden in de VAE; zo heb je minimaal 40 vakantiedagen en krijg je vrijwel altijd een auto van de zaak.

Snijder moet echt uitkijken hoor! Ik vind dit natuurlijk wel een nadeel aan Dubai. Geld hebben ze maar de regels zijn zo strikt.

15 februari 2018 om 00:45

Sneijder heeft geen eens haar meer 😂

15 februari 2018 om 07:38

Sneijder voetbalt in Qatar

Ik vind de boete terecht. Wij vinden dat mensen zich in ons land aan onze gewoontes, waarden en normen moeten aanpassen. Dan moet men dat ook als je je in een ander land begeeft. Je hoeft her niet eens te zijn met die regel maar je behoort je er wel naar te gedragen.

15 februari 2018 om 01:19

Tuurlijk mag elk land zijn regels zelf bepalen en ook naleven. ik ben alleen verbaasd omdat de VAE zich in hun reclame uitingen altijd als een modern land presenteren, een land waar je prima op vakantie kan gaan. Maar kennelijk zit het toch anders en zal je je echt eerst goed in de regels moeten verdiepen, anders kan het weleens een hele dure vakantie worden.

Of ik het eens ben of niet vond ik het wel een grappige actie, ik heb die kapsels gezien en ze waren daadwerkelijk afschuwelijk hahaha

219 euro lol, meer kwijt bij de kapper zelf

Ik weet niet wie hier de moderator is, maar mijn reactie kwam overeen met velen van de reageerders al hier. Wat een onzin. Het gaat over geloof en politiek, plaats ik een reactie dat passende is in deze topic, wordt het verwijdert. Schaam je zou ik zeggen of plaats dit soort artikelen niet meer. Elk land heeft zijn gewoonten en wetten omtrent gedragingen, dus er is hier niets nieuws aan wal.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Al Ain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Al Ain2415
2.Al Wahda2015
4.Al Nasr179
5.Sharjah16-2
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
S. RebrovAanvaller
K. LabaAanvaller912
S. RahimiMiddenvelder84
Khalid EisaKeeper100
Bandar MohamedMiddenvelder80
CaioAanvaller61
Voor de complete selectie: Clubpagina Al Ain.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Al Ain.

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren