‘Ajax was fenomenaal, maar wij hadden ook een zeer goed team’

Woensdag, 14 februari 2018 om 12:15

FC Twente beleeft een slecht seizoen en ook de komst van Gertjan Verbeek heeft vooralsnog niet het gewenste effect gesorteerd. De Tukkers hebben in het recente verleden nog grote successen geboekt, waaronder het landskampioenschap in 2010. Steve McClaren had toen de leiding bij de Eredivisionist en kijkt met een positief gevoel terug op zijn tijd in Nederland.

"De Eredivisie was competitief en de ploeg van Ajax was fenomenaal, met Luis Suárez die soms vanaf de middellijn naar het doel dribbelde om te scoren", vertelt de Engelse oefenmeester in gesprek met FourFourTwo. "PSV was degelijk, net zoals het AZ dat onder Louis van Gaal het seizoen daarvoor landskampioen werd."

"Maar wij hadden ook een zeer goed team, één van de beste teams die ik onder mijn hoede heb gehad", vervolgt McClaren, die onder anderen Bryan Ruiz, Blaise N’Kufo, Kenneth Perez en Theo Janssen tot zijn beschikking had. De trainer weet dat het landskampioenschap in 2010 een unieke prestatie was, zeker gezien de historie van de Eredivisie.

"Ik herinner me een poster waarop de Eredivisie-winnaars van de laatste vijftig jaar stonden afgebeeld. Daarop zag je Ajax, PSV of Feyenoord. Maar twee clubs, AZ en Twente, waren er in een halve eeuw in geslaagd om dat te doorbreken. Toen besefte ik pas echt wat voor een fantastische prestatie we hadden geleverd", besluit McClaren.


Poll

Verwacht jij dat FC Twente boven de degradatiestreep eindigt?


Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door maximussa)

Dat was echt een goed team. Daar speelde zoveel ervaring en dat heb je nu niet meer. Goede scouting en het nodige geluk, dat dwing je af, zorgde voor dit succes. Maar we hebben ook kunnen zien dat aan de top komen één is, maar definitief de aansluiting vinden een tweede is.

Het jaar dat Twente kampioen werd was Suarez op z'n best. Hij scoorde er dat seizoen 35, en dat terwijl hij het merendeel van de tijd vanaf de rechtsbuiten positie kwam. Pantelic had ook een grote rol, de samenwerking tussen hem en Suarez was fenomenaal. Ajax was echt heel goed, des te knapper dat Twente toen de titel wist te behalen. Overigens wel apart dat Ajax met Siem de Jong als vervanger van Pantelic en Lorenzo Ebecilio als vervanger van Suarez (!) het jaar erop wel kampioen werd; dat blijft een knap staaltje werk van Frank de Boer.

14 februari 2018 om 12:55

Siem de Jong veroverde in de loop van dat seizoen juist een basisplaats. Hij begon als wisselspeler, maar ergens in de 2de seizoenshelft begon hij in vorm te komen en scoorde hij meerdere wedstrijden op rij en maakte hij belangrijke goals tegen onder andere PSV (Ajax won toen met 4-1 en vooral dat doelpunt van Emanuelson was echt geweldig) en in de KNVB Beker finale tegen Feyenoord scoorde hij in beide wedstrijden tegen Feyenoord, want die wedstrijd werd toen 2x gespeeld en in beide wedstrijden scoorde de Jong 2x. Maar vond Ajax dat seizoen echt heel goed. Iedereen heeft het erover dat toen onder Jol alle ballen naar Suárez gingen, maar veel mensen vergeten wel dat de Jong toen doorbrak en een belangrijke rol vervulde, van der Wiel brak dat seizoen ook door en was ook enorm belangrijk en kende toen volgens mij zijn beste seizoen uit z'n loopbaan (maakte toen 6 of 7 goals in de Eredivisie als verdediger), de Zeeuw was toen erg belangrijk, Alderweireld en Vertonghen waren erg belangrijk, Anita deed het erg goed en met Stekelenburg liep er een goede keeper rond.

14 februari 2018 om 13:03

Siem speelde toen als 10, ook heerlijk in de combinatie met Pantelic. Pantelic liet zowel De Jong als Suarez beter functioneren door op de juiste momenten uit de spits weg te trekken en ruimte voor hen te maken, of door de combinatie aan te gaan. Ook Emanuelson scoorde toen het ene na het andere geweldige doelpunt, terwijl zelfs Dennis Rommedahl dat seizoen een zeer nuttige kracht was. Echt een heerlijk team!

14 februari 2018 om 13:04

Eriksen brak dat jaar ook door. Van der Wiel was daarentegen onder Van Basten al doorgebroken.

14 februari 2018 om 13:28

Eriksen brak inderdaad niet dat jaar door, maar dat jaar er na. Hij krijg wel een paar invalbeurten van Jol, maar daar brak hij alles behalve potten. Dit was ook niet vreemd omdat hij alleen maar mocht invallen op de linksbuiten positie. Pas toen De Boer kwam kreeg hij een basisplaats op het middenveld en brak hij door.

14 februari 2018 om 14:00

Ik kan me anders nog wel een wedstrijd herinerren tegen Kiev waar Eriksen wel op het middenveld stond. Overigens mooie selectie destijds. Als je nu kijkt wat Stekelenburg, Van der Wiel, Jan, Toby, urby, De Zeeuw, Eriksen en Suarez alleemaal gepresteerd hebben en waar ze gespeeld hebben.

14 februari 2018 om 14:26

Hij stond thuis ook in de basis en kreeg die maanden ook wat meer speeltijd, maar onder De Boer werd dit echt van structurele aard.

14 februari 2018 om 15:48

@miccoli
Dat kwam voornamelijk, omdat Eriksen onder Jol als linksbuiten mocht invallen. Wat dus niet zijn natuurlijke positie is. Ik kan me nog een interview van hem herinneren waarin Eriksen zelf ook zei dat hij maar een enkele keer als buitenspeler had gespeeld en zich ongemakkelijk voelde. De Boer heeft hem inderdaad meer vertrouwen gegeven. Uiteraard ook omdat hij in de jeugd al met hem had samengewerkt en gezien heeft wat voor talent hij had. Waarschijnlijk een van de betere keuzes die de Boer gemaakt heeft in zijn carrière imo.

14 februari 2018 om 13:00

Jol pakte geen titel, maar dat elftal was echt zo sterk! Dat elftal was echt veel en veel beter dan het elftal dat 4 titels pakte.

Die laatste 13 wedstrijden won Ajax ook met een gemak en binnen 20 minuten was de wedstrijd vaak al gespeeld. Doelsaldo van de laatste 13 wedstrijden was ook 50-3.
In 1 van die 13 wedstrijden werd Twente ook compleet weggevaagd met 3-0.

Ik had best wel 1 titel van de Boer in willen leveren voor een titel van Jol. Dat team was naar mijn mening het beste die ik in jaren heb gezien.

14 februari 2018 om 13:07

Het was elke week weer genieten geblazen. Ajax eindige volgensmij met een doelsaldo van 106 voor en slechts 20 tegen, terwijl het in de 2e seizoenshelft vrijwel alle wedstrijden in winst wist om te zetten met aantrekkelijk voetbal daarbovenop. Echt zonde dat het onder Jol het jaar erna een stuk minder was. El Hamdaoui en Suarez bleek ondanks een redelijk begin niet de juist combinatie, terwijl er onbegrijpelijke aankopen werden gedaan (mido van 100 kilo, Teemu Tainio en ga zo maar door). Ajax had Pantelic moeten houden, maar achteraf is dat natuurlijk makkelijk praten (en El Hamdaoui was op papier natuurlijk ook een topper).

14 februari 2018 om 18:04

Klopt met als hoogtepunt die geweldige wedstirjd thuis tegen Feyenoord om de beker. Aankopen waren niet ombegrijpelijk, die kwamen uit de stal van onze Italisaanse vriend die erg close was met Jol. Allemaal spelers die een club nodig hadden om weer aan spelen toe te komen. Zo werkt dat in het voetbal, clubs / trainers zijn close met een bepaalde zaakwaarnemer en dan komen er veel spelers uit die stal.

Pantelic kon Ajax niet houden, in Griekenland wilde ze hem een langer contract geven met veel meer salaris. Pantelic gaf dat zelf ook aan, hij zei dat hij aan zijn familie moest denken en dat dat de enige reden was om Ajax te verlaten.

El Hamdaoui was een hele goede speler, uitsekend koppel met Suarez alleen met heel weinig incasserings vermogen. Een foutje van Frank de Boer was voldoende om die relatie voorgoed te verzieken. Kwam daarna nooit meer goed tussen die twee.

14 februari 2018 om 13:21

ik lees opeens de naam Lorenzo Ebecilio en ben ff gaan googelen, maar wat is dat een aparte carriere na ajax zeg. dit geheel off topic. Ik moet eerlijk zeggen dat het voetbal onder mclaren niet echt heel mooi was. Het prachtige twente is toch vooral het team wat net net kampioen werd onder Rutte in mijn optiek

14 februari 2018 om 14:24

Siem de Jong was een heerlijk tendem met Pantelic in dat seizoen.

Die titel van Twente was onrechtmatig verkregen. Al die straffen die Twente de laatste jaren opgelegd zijn voor de fouten van toen hadden in mijn ogen niet hoeven te gebeuren als met terugwerkende kracht de titel afgenomen was. Nu zijn er spelers gestraft welke er destijds niks mee te maken hadden.

14 februari 2018 om 12:44

Twente begon toch pas met creatief boekhouden nadat ze kampioen waren geworden?

14 februari 2018 om 12:55

Vertel eens, wat was de onrechtmatigheid? Dit is grote onzin.

14 februari 2018 om 14:12

De onrechtvaardigheid was de wedstrijd Feyenoord-Twente

14 februari 2018 om 12:59

Ik denk dat je de feiten wel juist moet weergeven. Tot het mislopen van de titelprolongatie liep de boekhouding grotendeels prima. Ze hadden echter en verbeter me als ik er naast zit, de titel en bijbehorende inkomsten al meegerekend en dit was een behoorlijke misrekening. Daarna is het pas goed misgegaan. Maar eerlijk is eerlijk die titel hebben ze toen terecht gewonnen.

14 februari 2018 om 14:56

Onderbouw eens waarom Twente volgens jou de titel onrechtmatig zou hebben vekregen?

14 februari 2018 om 15:26

Als je het tegen mij zei dan wijs ik je op het feit dat de supporters van Feyenoord eisten dat ze moesten verliezen van Twente en zo gebeurde Ik begrijp tot op heden niet dat de KNVB toen niet ingegrepen had

Houdt daar toch eens mee op. De titel van Twente was zeer rechtmatig. Daarna zijn ze met z'n allen de weg kwijt geraakt. Als Twente in 2011 ook kampioen was geworden hadden ze de aansluiting misschien gehaald.. Nu probeerden ze dramatisch aan te haken bij Ajax en PSV en daar ging het dus helemaal fout. En daar plukken ze nu nog de wrange vruchten van. Maar de titel in 2010 was niks mee, terecht kampioen.

14 februari 2018 om 13:25

terecht kampioen ben je sws door de spelers en spel op het veld dus daar valt niks aan te verwijten lijkt mij. Maar ik dacht ook inderdaad dat na het net niet winnen van de titel op bestuurlijk niveau te grote risico's zijn genomen. Dus ook voor 2010.

Ik was destijds bij Munsterman thuis toen hij vertelde hoe hij Twente weer groot wou maken.

14 februari 2018 om 14:16

Dus NIET voor 2010. Lees jhr v eigen tekst eens.

14 februari 2018 om 14:28

Was dat toevallig op de bijeenkomst van Poetin waar je met Halbe Zijstra heel de avond naar megalomane gekken als Munsterman en Poetin hebt geluisterd? Kom op zeg doe een beetje je best een plausibel verhaal neer te kwakken..

15 februari 2018 om 18:10

@shorty helaas weinig humor zie ik hier. de laatste opmerking was sarcasme...

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.NAC Breda34-16
15.VVV-Venlo34-19
18.FC Twente24-26
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Dejan TrajkovskiVerdediger10
Stefan TheskerVerdediger10
Joachim AndersenVerdediger10
Hidde ter AvestVerdediger10
Nikola GjorgjevMiddenvelder10
Jelle van der HeydenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

26 fans
Coach, 57 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 17 augustus
De clubleiding van Manchester United is geenszins van plan om mee te werken aan een vertrek van Paul Pogba. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren