Ajacied imponeert: ‘Aan de bal zie ik zeker gelijkenissen met Johan Cruijff’

Woensdag, 14 februari 2018 om 11:02

Merab Jordania heeft Vitesse ongeveer vijf jaar geleden verlaten. Desondanks volgt hij de Eredivisie nog met interesse en is hij van mening dat het niveau de laatste jaren nog verder is gezakt. Toch ziet de Georgiër nog meer dan genoeg talent rondlopen op de Nederlandse velden.

In gesprek met Voetbal International vraagt Jordania zich hardop af wat er de laatste jaren is gebeurd. "Feyenoord tegen Manchester City bijvoorbeeld. Dat waren jochies tegen mannen. Sowieso valt het niveau in de Eredivisie me tegen”, aldus Jordania, die met bewondering kijkt naar Ajacied Frenkie de Jong. “Lang geleden dat ik zo'n groot talent heb gezien. Het is gevaarlijk om hem te vergelijken met Johan Cruijff, maar aan de bal zie ik zeker gelijkenissen. Die gaat de wereldtop halen.”

Philippe Sandler, die PEC Zwolle komende zomer gaat verlaten voor Manchester City, maakt eveneens indruk op Jordania. Hij vergelijkt de Nederlandse jeugdinternational met Virgil van Dijk, de mandekker van Liverpool die hij ooit van FC Groningen naar Vitesse wilde halen. “Hij kostte een paar miljoen. Toen ze hoorden dat ene Jordania van Vitesse interesse had, werd het bedrag verdubbeld. Wij hadden Guram Kashia al en haakten af. Toen hij naar Liverpool ging, heb ik daar met een paar vrienden hartelijk om gelachen.” Van Dijk maakte onlangs voor 85,4 miljoen euro de overstap van Southampton naar Liverpool.Gerelateerd

40 reacties (laatste reactie door apyrog)

Als ik dit zo lees, heb ik wel het idee dat Jordania Vitesse niet als een speeltje zag, maar ook echt wat van de club wilde maken. Volgens mij heeft Vitesse toch ook best wel goed gepresteerd met Jordania?

14 februari 2018 om 11:46

Hij had alleen een baas boven zich en dat was zijn pech. Die hadden destijds kampioen kunnen worden. Maar werden tegengehouden. Bewijs heb ik niet, maar die gingen als de brandweer en later zakte dat in. Met dat materiaal mocht dat absoluut niet. Als Jordania echt de baas was dan was Vitesse echt veel verder geweest. Zijn vergelijking met Cruijff kan ik niet serieus nemen. Cruijff was werelds en een absolute leider. De Jong is leuk, maar mist nog heel veel. Hij is goed, maar moet dit een lange tijd volhouden. De nieuwe Cruijff gaan we echt niet meer meemaken.

14 februari 2018 om 14:25

Aan de bal gelijkenissen zien met een wereldspeler maakt het nog niet dat di speler ook echt zo goed wordt. Er zijn tussen Berghuis en Robben ook bepaalde gelijkenissen, maar dat betekent niet dat Berghuis in de buurt van Robben komt.

Ach laten we hier nou eens mee stoppen, ik word er zo verschrikkelijk moet van dat mensen altijd vergeleken moeten worden mét iemand. De nieuwe Messi, aan de bal als Cruijff, een schot als Koeman. Frenkie is een heerlijke voetballer die echt naar het middenveld geschoven moet worden, verdedigend steeds meer foutjes die als CV cruciaal kunnen zijn.

14 februari 2018 om 11:38

Het is ook gewoon geen CB. Hij zal binnenkort gewoon op het middenveld moeten gaan spelen.

14 februari 2018 om 11:46

Dan ben ik niet de enige die dat vind, steeds die vergelijking met voormalig topspelers legt ook alleen maar onnodig extra druk op. Ik vind sowieso dat ze jonge spelers meer uit de wind moeten houden ipv ze steeds op een voetstuk plaatsen. Kijk wat ze vorig seizoen over Dolberg zeiden en wat hij nu presteert. Ze moeten die jonge gastjes zich lekker wat meer op de achtergrond laten ontwikkelen

14 februari 2018 om 11:51

Absoluut mee eens, maar daar heeft de media geen belang bij. Die willen schrijven over deze jongen en wij willen het blijkbaar lezen, anders heeft het ook geen zin om te schrijven.

14 februari 2018 om 12:23

Dat ze erover schrijven is op zich niet erg maar er wordt vaak gelijk zo'n hype van gemaakt en denk niet dat iedereen er nuchter mee om kan gaan.

14 februari 2018 om 12:23

Dit gebeurt echt overal op de wereld. En de druk wordt dan inderdaad onnodig extra hoog. Maar ook dat is een proces en een leermoment voor de speler. Als ze met de druk om kunnen gaan dan kunnen ze ook daadwerkelijk een grote voetballer worden.

14 februari 2018 om 12:29

Het kan inderdaad 2 kanten op, sommige gaan er nuchter mee om en andere gaan naast hun schoenen lopen. Het is voor hun ook niet makkelijk, ik moet er zelf niet aan denken dat iedereen alles van me zou willen weten

14 februari 2018 om 13:40

Daar kom je nu eenmaal niet onderuit. En als je daar niet mee om kan gaan ben je niet geschikt voor topvoetbal.

14 februari 2018 om 11:54

Eerlijk gezegd zie ik in Frenkie ook wel een speler die geen terug val meer gaat krijgen. Hij is toch relatief laat doorgebroken voor zo een groot talent en is nu al wat ouder. Heeft ook de kwaliteiten en techniek waar hij altijd op zal kunnen terugvallen..

14 februari 2018 om 11:54

Blessures daargelaten natuurlijk

14 februari 2018 om 12:20

Ik heb hier een heel artikel op Twitter over gelezen met beelden van Bergkamp, Cruijff en Frenkie de Jong. Voordat ik dat artikel had gelezen en die beelden had gezien zou die vergelijking niet in me opkomen. Maar nadat ik het artikel had gelezen en de beelden had gezien zag je toch wel veel gelijkenissen. Ik snap daarom deze opmerking van Jordania wel.

14 februari 2018 om 12:22

Ik begrijp hem ook zeker wel, vooral als je kijkt naar de manier waarop ze bewegen. Ik vind alleen het zo benoemen altijd gevaarlijk omdat het ook onnodig druk op iemand kan gaan leggen. Ik vind dat we dat best wat minder mogen doen, maar misschien is het ook wel gewoon de ijdele hoop dat er weer eens zo'n iemand opstaat voor het Nederlandse voetbal.

14 februari 2018 om 13:38

Ok, ik zal het gelijk aan Jordania doorgeven. En tevens aan elke andere persoon op deze aardbol. Zodat niemand ooit meer een vergelijking maakt met een of andere illustere voorganger.

Deze reactie op dit soort artikelen is al bijna even cliché als de vergelijkingen zelf.

14 februari 2018 om 14:09

Bedankt voor je wijze toevoeging Xyzz, je hebt vast een aangename dag.

14 februari 2018 om 15:30

Ik heb een prima dag. Niets te klagen. Maar als je niet tegen kritiek kan moet je je mening niet op het internet zetten. Jij ook nog een fijne dag.

14 februari 2018 om 16:09

@xyzz
Iedereen is vrij om zijn/haar mening te geven. Ik ben het ook niet altijd eens met iedereen, maar wie ben ik om ze te weerhouden om te reageren? Zelfde geldt uiteraard voor andere.

@JK-Ajax
Ik snap jou comment (gedeeltelijk) wel, maar ik snap ook wat Jordania wilt zeggen. Het zijn gewoon kleine details die je aan een andere speler zou kunnen laten denken. Dus een vergelijking maken mag wel vind ik. Dat jonge talenten te snel op een voetstuk geplaatst worden, vind ik zelf ook. Dat staat overigens los van wat Jordania hier zegt, vind ik. Vergelijkingen maken gebeurd echt overal, niet alleen hier in Nederland. Al denk ik niet dat dit de intentie was van Jordania. Een vergelijking maken is soms gewoon makkelijker om je mening/beeldvorming te omschrijven. Niks mis mee.

Ach houd toch op. Overschat talentje dat zeker nog genoeg foutjes maakt. Als verdediger gaat hij het internationaal niet redden. Als middenvelder heeft hij zeker potentie. Maar laat het hem ubehaupt een half jaar constant laten zien.

14 februari 2018 om 11:49

Hoezo overschat? Doet het toch gewoon elke week goed tot nu toe? Je hebt spelers die voor hun debuut al omhoog werden gepraat (bergwijn/Cerny) die het in het eerste niet laten zien nou Frenkie laat het gewoon wel elke week zien.

14 februari 2018 om 12:03

Wat laat ie zien? Je noemt nu 2 aanvallers die te weinig scoren, in vergelijking met een middenvelder die nu centraal achterin speelt. Bergwijn begint overigens steeds beter te spelen, terwijl ik de Jong de laatste weken minder overtuigend vindt. Denk dat mensen vooral verrast zijn door zijn huidige ontwikkeling als verdediger. Als je m met Cruijff gaat vergelijken is ie inderdaad overschat. Dat niveau gaat ie nooit halen.

14 februari 2018 om 12:21

Wat laat hij zien? Wat dacht je van zijn opbouwende kwaliteiten. Die knul voetbalt zo makkelijk en is zo ongeveer de enigste speler in de Eredivisie die de bal altijd wilt en bewaart altijd de rust tussen 3 man. Bedoel meer dat het nergens op slaat om Frenkie "overschat" te noemen als hij tot nu toe altijd minimaal een 6.5 speelt terwijl een opgehemelde bergwijn maximaal een 6.5 speelt op een uitzondering na.

Ik ben dus niet de enige die hier hetzelfde over denkt. De Jong heeft flair, beetje zoals Cruijf die ook had in z’n spel. Of hij ooit het niveau gaat halen betwijfel ik, maar ook ik denk dat hij de wereldtop kan gaan halen.

14 februari 2018 om 11:39

Ach als we naar de ajacieden luisteren, gaan Kluivert, de jong, van de beek, de ligt en dolberg allemaal de top halen. Nou we zien hoe het Dolberg dit jaar afgaat. We gaan het zien

14 februari 2018 om 12:06

ja en als we alle psv'ers mochten geloven speelde Depay de sterren van de hemel bij United (zit nu op de bank bij Lyon), had Willems bij Barcelona gespeeld en Bruma bij Man city

Frenkie de Jong is gewoon 1 van de grootste Nederlandse talenten,dat kan iedere voetbal liefhebber zien
Hij is een verademing voor het Nederlands voetbal.

Dat mensen die niks te maken hebben met Ajax (zoals Jordania in dit geval ) dat constateren is alleen maar mooi.

Maar gij gooit het over de boeg "als we alle ajacieden moeten geloven"

Lekker kort door de bocht
Niveau'tje Kelderklasse die opmerking van je

14 februari 2018 om 12:07

Ligt bijna het hele seizoen in de lappenmand. Niet zo vreemd dus.

14 februari 2018 om 12:10

Doe toch niet zo kinderachtig PSV-er! en voer eens een constructieve discussie.

14 februari 2018 om 12:15

Het maakt toch geen moer uit voor welke club spelers uitkomen? We kunnen een bepaald talent toch wel erkennen? Zo heel veel hebben we al niet. Kijk ik ben verder nuchter om niet direct euforisch te zijn over nieuwkomers, maar soms zie je al snel dat ze wel iets bezitten wat bijzonder is. De vraag is daarna of het volledig tot uiting gaat komen. Nou ik hoop het bij De Jong, de Ligt, Bergwijn, Malacia en ga zo maar door, want we hebben het nodig!!!

14 februari 2018 om 13:41

@ryanbabel8

Ik ben het met je eens. Naar mijn idee worden talenten over en weer bewust miskend uit angst dat ze weer hoge transfersommen op zullen leveren en daarmee de financiële kloof tussen clubs alleen maar groter wordt.

Dit zag je bij de transfers van Milik, Karsdorp, Kongolo en wat recenter Locadia. Supporters prijzen ze de hemel in, rivalen waarderen spelers op de helft van hun marktwaarde, zonder noemenswaardige argumenten. Ik begrijp dat echt niet, dat zulke discussies op Facebook gevoerd worden begrijp ik gezien het volk dat daar reageert nog, maar hier vind ik dat wel echt jammer. Zou wat mij betreft wat harder tegenop getreden mogen worden.

14 februari 2018 om 22:24

Mag ik even wijzen op Alderweireld, Eriksen, Davinson Sanchez en Vertonghen. Doen het supergoed in de Premier League. Dus het is niet raar om topspelers van Ajax een mooie toekomst in het buitenland te voorspellen. Uitzonderingen hou je uiteraard (Klaassen, Siem de Jong). Pröpper, Locadia spelen net even een paar plekjes lager en hebben de club veel minder geld opgeleverd. Het is dus niet aan jou om spelers van Ajax overschat te noemen. Ik bedoel: Depay vooralsnog geflopt, Luuk de Jong bij onze oosterburen... En ik denk dat Frenkie ook zeer goed gaat worden. Zo comfortabel aan de bal, zo'n spelinzicht, zo'n voetbalgogme, dat moet je zeker niet overschatten. En dan speelt hij nog niet eens op z'n favoriete plek, waardoor hij inderdaad heeeel soms defensief wat problemen heeft.

14 februari 2018 om 11:50

Hij heeft idd wel een beetje dezelfde motoriek. Cruijff was een fenomeen, De Jong heeft nog een lange weg te gaan.

Hoe kan je dit nou zeggen over een legende van de sport en een man die Barcelona heeft gemaakt tot wat het nu is. Dit vind ik onzin.

Ik denk ook dat hij de wereldtop kan halen mits hij blessurevrij blijft en zijn carrière zorgvuldig opbouwt. Frenkie is niet een gemiddeld talent dat zomaar opgehemeld wordt maar hij laat gewoon zien dat hij over een bepaalde kwaliteit beschikt die niemand anders heeft in de Eredivisie. Hij speelt bijna altijd vooruit, bijna al zijn passes komen aan, speelt op het juiste moment de juiste speler in, kan simpel spelers passeren etc. Daarbij komt nog eens bij dat hij over voetbalintelligentie beschikt. Hij zet spelers neer om een driehoek te maken, hij vertelt spelers dat ze een paar meter verder moeten inschuiven om aanspeelbaar te zijn etc. Die jongen is gewoon op deze leeftijd al zo slim en ervaren dat hij het spel kan bepalen. Daarom gaat hij de wereldtop halen.

Ik zie Frenkie de Jong anders nog genoeg fouten maken. Misschien zijn er gelijkenissen betreft het spel, maar qua niveau moet ik nog maar zien of De Jong het gaat halen. Ik denk dat men nu te wanhopig is gezien de staat van het Nederlands voetbal en dus dan maar talenten op gaat hemelen. Iets waar we in Nederland sowieso al erg goed in zijn. Het was even wat rustiger, maar dit seizoen ziet men in alles ineens weer een toekomstige wereldtopper. Men is weer vergeten dat talent alleen niet genoeg is. Werklust, keuzes, mentale weerbaarheid en een beetje geluk zijn ook belangrijke factoren.

En de hype gaat voort.. op dit moment niet te vergelijken, Frenkie is een verdediger grworden (zonde)

Denk dat als een van Cruijff's trainers het in zijn hoofd had gehaald hem centraal achterin te zetten, Johan de volgende dag met gierende banden was vertrokken en nooit meer teruggekomen.

14 februari 2018 om 13:31

Als iemand voorstander was van goede voetballer achterin zetten dan was het Cruijff wel. Tot de keeper aan toe. Denk dat je hier een foute inschatting maakt

14 februari 2018 om 14:39

Cruijff heeft bij Feyenoord centraal achterin gespeeld. Geen heel seizoen geloof ik, maar wel een periode toen de nood hoog was.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

44 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 1 0 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0
2016/2017 Jong Ajax 31 6 2 0
2015/2016 Willem II 1 0 0 0

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Tottenham Hotspur zit een transfer van Luka Modric naar Internazionale voorlopig dwars. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren