‘Ik scoorde zeven keer tegen Ajax, maar mocht van familie niet overstappen’

Maandag, 12 februari 2018 om 17:09

Louis van Gaal beleefde zijn eerste successen als trainer bij Ajax en stond als speler eveneens onder contract bij de Amsterdammers. De toenmalige middenvelder, die het eerste elftal als speler echter nooit zou halen, sloot zich uiteindelijk in 1972 aan bij Ajax, maar had ook al een aantal jaar eerder de overstap kunnen maken van SV De Meer. Zijn familie gooide toen echter roet in het eten.

“Ik ben de jongste van negen kinderen. Al mijn broers voetbalden bij SV De Meer dat toen een rooms-katholieke vereniging was, en mijn zus turnde er. Onze vader nam ons op zondag mee naar het eerste, mijn oudste broer speelde in dat team”, blikt hij terug bij NH Sportcafé. Van Gaal haalde ook het eerste van de club, al had Ajax hem al eerder op de radar staan.

Van Gaal speelde een keer met de B1 van De Meer tegen de B4 van Ajax en maakte daar zoveel indruk dat hij een uitnodiging kreeg om naar Ajax te komen: “We wonnen met 9-1 en ik scoorde zeven keer. Maar ik mocht de overstap niet maken van mijn familie. Ajax was namelijk geen rooms-katholieke club”, legt de oud-trainer van verder onder meer Barcelona, Bayern München, het Nederlands elftal en Manchester United uit.

Van Gaal had al van kinds af aan interesse in Ajax en ging op jonge leeftijd regelmatig kijken bij de Amsterdamse club. Door over een slootje te springen kon hij vaak het stadion binnenglippen zonder daadwerkelijk voor een kaartje te hoeven betalen: “Ik kreeg van mijn moeder een kwartje mee voor Ajax, maar ik hoefde op deze manier geen kaartje te kopen en kon het geld voor iets anders gebruiken.”


Poll

Denk jij dat we Louis van Gaal nog ergens terug gaan zien als hoofdtrainer?


Gerelateerd

8 reacties (laatste reactie door kaassie)

Ach ja.. de Meer. Mis t nog steeds. Tijdje terug nog een docu van van Gaal gekeken. Vanaf kinds aan al erg veeleisend. Van zichzelf en anderen. Met oa jeugdvriend Maarten Spanjer aan t woord.. oudleerlingen en oud collega's. Mooi om te zien en schept een of duidelijker beeld van de mens Louis VGaal.

Mooi verhaal dat slootjespringen 😂

12 februari 2018 om 19:03

Dat deden er meer. Ik deed dat samen met een vriend van me ook als begin tiener. En dan met de stroom mee het vak in als de steward even niet oplette.

12 februari 2018 om 19:04

Het verhaal gaat dat hij met een vliegende trap in de lucht en met map onder de arm over het slootje sprong...

Verstandige familie die Van Gaal

Tja De Meer ... Nostalgisch stadion waar het met weinig mensen als sfeervol kon zijn, maar toch echt niet meer van deze tijd. Nostalgie is leuk, maar zonder de Arena zou Ajax nooit hebben kunnen uitbouwen tot waar ze nu staan.

En voor mij geldt dat ook voor De Kuip. Wat mij betreft nog steeds het mooiste stadion in vele opzichten, maar blijkbaar niet rendabel (genoeg) te krijgen. Zonde ...

12 februari 2018 om 20:42

Hij heeft het niet over het stadion De Meer maar de voetbalclub die, weliswaar ook gelegen in De Watergraafsmaar (sportpark Drieburg aan de andere van De Nieuwe Ooster), geen enkele band had met stadion De Meer. Bij SV De Meer heeft Andries Jonker overigens de jeugd nog getraind. Rond 1986 was dat. Zonder veel succes kan ik je vertellen

12 februari 2018 om 22:05

"van Gaal had al van kinds af aan interesse in Ajax en ging op jonge leeftijd regelmatig kijken bij de Amsterdamse club. Door over een slootje te springen kon hij vaak het stadion binnenglippen zonder daadwerkelijk voor een kaartje te hoeven betalen: “Ik kreeg van mijn moeder een kwartje mee voor Ajax, maar ik hoefde op deze manier geen kaartje te kopen en kon het geld voor iets anders gebruiken"

Natuurlijk gaat het hier om het oude Ajax stadion.

Wat mij eigenlijk het meest verbaast van dit hele verhaal, een Ajax B4?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
389 fans
Coach, 67 jaar

In de wandelgangen

Zondag 19 augustus
Clarence Seedorf hoopt in gesprek te gaan met André Onana. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren