Concurrent van Janssen beslist topper met eerste dubbelslag in 749 dagen

Zondag, 11 februari 2018 om 18:55Gijs Freriks

Fenerbahçe heeft de topper tegen Medipol Basaksehir in zijn voordeel beslist. De Gele Kanaries wonnen zondag met 0-2 van de koploper en Fernandão groeide uit tot de matchwinner. De spits maakte voor het eerst in 749 dagen twee doelpunten in één Süper Lig-wedstrijd. De laatste keer dat de concurrent van Vincent Janssen dat flikte, was in januari 2016 in een duel met Rizespor.

Fenerbahçe kreeg de eerste goede kans van de wedstrijd, maar Giuliano liet die liggen en later raakte men ook nog de dwarsligger. De bezoekers verdienden een doelpunt en kregen dat na ruim een half uur spelen: Fernandão liet doelman Volkan Babacan met een laag en diagonaal schot met zijn linkervoet kansloos. Het Fenerbahçe van Aykut Kocaman nam die minimale voorsprong mee de kleedkamer in en bouwde die na de onderbreking uit.

Fernandão kopte na 56 minuten de 0-2 binnen na een afgemeten voorzet van Mauricio Isla. Hij werd later getrakteerd op een applauswissel, want na 71 minuten werd de Braziliaan vervangen door Alper Potuk. Bij Fenerbahçe zat de geblesseerde Janssen niet in de selectie en Eljero Elia bleef bij De Uilen op de reservebank zitten. Bij de gastheer speelden wel onder anderen Emmanuel Adebayor en Arda Turan mee.


Poll

Wie eindigt dit seizoen hoger, denk je?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door romeofc)

Mooie kans voor Gala om morgen de koppositie te pakken, de magie van Terim?

11 februari 2018 om 19:07

Hou je er wel rekening mee dat fener en gs zelfde punten hebben als gs wint. Het is wel enorm spannend boven in turkije.

11 februari 2018 om 19:09

Nee hoor GS komt als het morgen wint op 44 punten, waarmee het de lijstaanvoerder kan worden. Fener heeft nu één punt meer dan BJK, namelijk 41.

11 februari 2018 om 19:14

Ik denk dat kaka-cr7 bedoeld dat Fenerbahce drie punten meer heeft dan Galatasaray omdat GS nog uit moet spelen bij Fener thuis😉

11 februari 2018 om 19:19

Scherp furkie dat bedoel ik inderdaad.

11 februari 2018 om 20:26

De laatste jaren spelen ze vaker gelijk in kadikoy dan dat fener wint.

Die Janssen, hoe doet die het daar eigenlijk? Niet veel meer over gelezen.

11 februari 2018 om 19:17

Heeft het tot aan zijn blessure goed gedaan. Momenteel langdurig geblesseerd, dus is het normaal dat je er niets over leest.

11 februari 2018 om 19:21

Ok. Wist ik niet.

11 februari 2018 om 21:56

Goed vind ik teveel lof. Met 2 doelpunten in 11 competitiewedstrijden kan je meer spreken over redelijk. Ik mag dan ook hopen dat Koeman wel eindelijk kiest voor Dost voorin.

Bedankt Fener! Als wij het niet doen, zorgen jullie wel ervoor dat we kampioen worden. Zonder dollen, ik heb Basak nog nooit zo schrikbarend slecht gezien. Als een beperkte spits als Fernandao zelfs 2x tegen je kan scoren, zegt dat genoeg. Epureanu is toch een belangrijkere schakel dan ik dacht. Morgen hopelijk Antalya oprollen en we staan waar we moeten staan. Trouwens, ik vond Giuliano toch weer leip spelen. Heerlijke aanwinst voor Fener.

11 februari 2018 om 19:58

Ter aanvulling denk ik dat je het van twee kanten moet bekijken. Er zijn weinig teams die uit tegen Basaksehir zoveel druk hebben durven te zetten dit seizoen. Het aandeel van Fenerbahce in het slechte spel van Basaksehir was heel erg groot. Basaksehir kwam niet aan spelen toe omdat Fenerbahce ver op de helft van de tegenstander druk aan het zetten was gedurende vrijwel de hele wedstrijd. Hier kon Basaksehir niet mee om gaan en dat is denk ik de reden dat ze zo slecht speelde.

11 februari 2018 om 20:28

Nou Basaksehir zonder Emre is niet zo bijzonder. Hij heeft vorige week bewust een rode kaart gekregen, maar btr voor de competitie zo.

11 februari 2018 om 20:39

Ik ben groot fan van Emre, maar nou doe je Basaksehir wel erg te kort. Basaksehir zonder Emre is niet zo bijzonder? Daarom rolde ze Galatasaray met 5-1 op zonder Emre (was geblesseerd). Aykut Kocaman heeft het spel van Basaksehir gewoon ontmanteld en heeft een tactische overwinning behaald ten opzichte van Abdullah Avci. Het is wel erg makkelijk om deze overwinning te schuiven op de afwezigheid van Emre. Fenerbahce zonder Valbuena stelt dit seizoen ook niet veel voor, maar zijn afwezigheid stond een tactische overwinning niet in de weg.

Fener heeft hetzelfde probleem als ons, het enige verschil is dat wij dat probleem pas sinds dit seizoen hebben. Een systeem die heel goed werkt in de grote wedstrijden en in Europa tegen ploegen die proberen te voetballen en ruimte weggeven, maar zodra je een Kayseri of Malatya tegenkomt die zich ingraven in hun eigen strafschopgebied laat je punten liggen want je kunt ze niet openbreken.

In het geval van Fener is dat de bal aan de tegenstander laten en vervolgens hoge druk. Dat deden ze al onder Perreira en Advocaat en dat werkt heel goed tegen zulke tegenstanders, maar het is ook de reden dat ze al sinds 2014 geen kampioen worden. Je hebt er weinig aan tegen de zwakkere tegenstanders en dit seizoen is het een beetje uit pure nood. Er is een tekort aan kwaliteit en dat probeert Aykut op deze manier te compenseren. Grote kans dat Fener tegen ons ook op deze manier gaat voetballen, dus ik hoop dat onze technische staf deze wedstrijd heeft bekeken.

Moet wel zeggen dat het ontbreken van Epureanu, Emre en Mossoro ook een grote rol speelde. Deze drie zijn de belangrijkste schakels in het systeem van Abdullah Avci. Ik heb geen idee waarom bijvoorbeeld Kerim Frei en Attamah op de bank begonnen, maar het laten starten van Chedjou en Arda is ook niet heel slim geweest van Avci. Die twee zijn nog lang niet klaar voor een basisplaats, laat staan in zo'n belangrijke wedstrijd.

11 februari 2018 om 19:28

Ik ben het met je eens. Behalve over het laatste stuk. Neto was ook maandenlang afwezig. Toch heeft neto een degelijke wedstrijd gespeeld. Bij arda is het meer mentaal denk ik. Hij ziet er ook niet erg gemotiveerd uit. Chedjou is volgens mij vergane glorie.

11 februari 2018 om 19:32

Je moet ook kijken naar het systeem van beide ploegen. Basaksehir probeert het spel te maken en vooruit te voetballen, Fener liet de bal over aan zijn tegenstander en ging daarna wachten op een uitbraak. Dat vergt minder inspanning, dus voor een speler die niet wedstrijdfit is, is dat makkelijker voetballen.

11 februari 2018 om 19:29

Ben het helemaal eens met je, op één stukje na, namelijk dat compenseren van Aykut. Natuurlijk is er een tekort aan kwaliteit dat kan een blinde zien, maar dit is voor Aykut het ideale elftal, hij heeft het namelijk ingericht precies zoals hij het wilt. Geen aanvallende backs, flankspelers die als een gek komen terugverdedigen. Ideaal voor Aykut, als Aykut Talisca en Quaresma had gehad had hij ze 100% laten banken. Het probleem is dat dit niet in het dna zit van Fener. Fener moet juist aantrekkelijk voetbal ambiëren en de tegenstanders laten ingraven, zoals we in het verleden deden met als hoogtepunt de 4-0 tegen Gs in 2005. Die wedstrijd had echt 8/9-0 kunnen eindigen.

11 februari 2018 om 20:03

Attamah stond gewoon in de basis. Je bedoelt waarschijnlijk iemand anders. En ik ben het net als Alex17 niet eens met je punt over het compenseren. Dit aangezien hij een van de beste buitenspelers van de competitie 90 minuten lang laat banken. Dat is geen compenseren aangezien hij er bewust voor kiest om kwaliteit, Valbuena dus, 90 minuten te laten banken.

11 februari 2018 om 20:16

Ik bedoel natuurlijk Da Costa, je hebt gelijk. Jullie hebben gelijk, want uiteindelijk heeft Aykut ook een woordje gehad in het samenstellen van deze selectie, bijvoorbeeld met Lens en Dirar. Maar wie heeft hij nog meer buiten Valbuena? Ekici was al gehaald en is heel het seizoen geblesseerd, Van Persie begin ik niet eens over, Soldado loopt net als Negredo op zijn tenen. Jullie worden boos dat hij Clichy niet wilde, maar is het slim om met Ismail en Hasan Ali in je selectie nog een 3e linksback te halen met een hoog salaris? Financieel is er ook niet meer veel mogelijk bij Fener, anders zou hij echt wel vragen om transfers.

11 februari 2018 om 20:30

Vergeet niet dat het contract van hasan ali afliep en ervoor werd gekozen om zijn contract te verlengen ipv een andere transfervrije clichy te halen. Ik weet niet hoeveel het verschilt in het salaris, maar hasan ali heeft ook een fors salarisverhoging gekregen.

11 februari 2018 om 20:33

Guiliano is ook zijn aankoop, dat is in mijn ogen wel een geweldenaar. Ekici is een speler die in zijn eentje het spel van een team kan veranderen in balbezit. Hij heeft meer opbouwende kwaliteiten in tegenstelling tot Souza en Topal, maar zoals je zegt is hij gewoon te vaak geblesseerd geweest. Zijn alternatief qua manier van spelen, Salih, is uitgeleend. Verder is er geen alternatief centraal op het middenveld gezien ook Ozan uit het team is gezet. Nu hebben we sinds de winterstop met Eljif een alternatief erbij voor het middenveld.

Wat betreft de linksback positie hadden ze het contract met Hasan Ali gewoon niet moeten verlengen. Dan was Clichy of een andere linksback wel haalbaar geweest.

Maar wat ik totaal niet begrijp is waarom hij zo vreemd doet jegens Valbuena. Hij wilde Valbuena tijdens zijn vorige periode bij Fenerbahce al hebben. Het is dus niet dat hij er nu pas achter gekomen kan zijn dat Valbuena te weinig mee verdedigd lijkt mij. Dat weet je toch wel als je die speler al jaren wilt hebben? Is toch vreemd of niet? Valbuena is momenteel misschien de beste speler van Fener samen met Guiliano, maar het lukt hem niet om Aykut tevreden te stellen ondanks zijn vele doelpunten en assists.

12 februari 2018 om 02:50

Fenerbahçe heeft sinds Yanal nooit zo hoog druk gezet (en voor een lange tijd) als wat ze vandaag deden. Snap de vergelijking met Advocaat dan ook niet zo want die werd al gek als er twee spelers druk op de nummer 6 van de tegenstander wouden geven. Heeft hij ook letterlijk gezegd na afloop van een wedstrijd vorig seizoen, doelend op met name Fernandao en Salih (kan me even niet voor me halen welke). Pereira dacht ook altijd aan het afdekken van de passlijnen naar de nummer 10 van de tegenstander toe, om zo een bal richting de backs van de tegenstander te forceren en daar de bal te veroveren. Aykut durfde het vandaag echter aan om vol druk te geven op de 2 centrale verdedigers meteen, toch wel heel wat anders. Als je dan ook ziet hoeveel passes er zijn misgegaan kun je gerust spreken van een aanpak wat veel anders was dan de voorgaande jaren, iets wat potentieel hoop biedt voor de toekomst. Echter, Aykut kennende, zal hij snel overgaan tot een behoudendere optie. Ik laat me graag verrassen. Fenerbahçe's probleem is niet het vinden van het eerste doelpunt. Met name thuis lukt het wel, omdat de eerste halfuur goed druk wordt gezet en die goal dan uiteindelijk ook valt. Echter wordt er heel snel teruggeschakeld na een voorsprong, wat de opbouw van de tegenstander makkelijker maakt en ze dan ook terug in de wedstrijd brengt. Dit omdat de centrale verdedigers te kwetsbaar zijn onder druk en als de tegenstander er een paar keer zonder druk goed uitkomt is het meteen link. Zie ook het aantal enorm domme fouten gemaakt door FB, leidend tot puntenverlies. Fenerbahçe heeft niet het kwaliteit (deels door Kocaman) om een spel echt te maken en met vloeiend combinatiespel erdoorheen te komen. Tevens is het aantal spelers dat met een goede dribbel en explosiviteit ruimte kan creeeren en een man uit kan spelen zeer beperkt. Aykut wil zo min mogelijk balverlies en een lager aanvalstempo, vandaar. Dit zorgt maar voor een oplossing. Vol druk geven, proberen om er meteen kort op te zitten bij balverlies. Dit zorgt ervoor dat de tegenstander zijn gedroomde verdedigende stellingen verlaat om een counter in te zetten, dus meer kwetsbaar is achterin aangezien de verdedigende set weg is. Dan kan je aanvallen, FB weigert dit echter langer dan 20 minuten te doen in het begin van een duel. Uit gebeurt het al helemaal niet. Vandaar het bloedeloze, inspiratieloze voetbal wat vaak voorkomt. Deze wedstrijd was totaal anders met wel minimaal een uur vol gas en de resterende 30 minuten met goede zoneverdediging. Had ook echt wel meer dan 0-2 kunnen zijn. Mochten ze dit volhouden zie ik FB echt wel in de race blijven. Sterker nog, laatste 7 weken zijn eigenlijk enorm makkelijk en horen minimaal 19 punten te zijn mits met een fitte selectie. Echter moet ik nog maar zien of Aykut dit ook daadwerkelijk aanhoudt of terugschakelt naar zijn oude vertrouwde bloedeloze spel. Vergeet niet dat de laatste paar kampioenen van Turkije, met name na 2010 dit hebben gedaan met hoog druk, veel pressie en een hoog tempo (GS van Hamzaoglu uitgezonderd).

Ik als bjk fan wil fb feliciteren, basak heeft niks gepresteerd dankzij de goede spel van fener. Vooral de twee helft was fb de betere ploeg. Dirar speelde heel goed. Liever dat de punten naar fb gaan dan naar basak.

Puike wedstrijd van Fenerbahce. Ondanks dat Basaksehir thuis al 31 wedstrijden niet had verloren en altijd een angstgegner van ons is geweest, had ik voorafgaand al het gevoel dat we zouden winnen. Dit gevoel had ik mede doordat we in de grote wedstrijden compact weten te spelen en de bal goed in de ploeg weten te houden. Hier in tegen had ik niet verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan. We hadden zelfs 2 a 3 doelpunten meer moeten maken. We kwamen amper in gevaar. Basaksehir werd continu onder druk gezet en wist hier geen raad mee. Ze zijn nauwelijks combinerend het middenveld voorbij gekomen. Onze spelers bleven juist rustig aan de bal en raakte totaal niet in paniek. Iedereen heeft in mijn ogen een voldoende gescoord, er was niemand die slecht speelde. Tevens vond ik dat de scheidsrechter een zeer goede wedstrijd floot, liet zich niet gek maken en probeerde niet de show te stelen. Al moet gezegd worden dat er niet veel gekke dingen gebeurde waarvoor hij hoefde in te grijpen. Voor ons was dit een van de zwaarste wedstrijden op het programma, maar we zijn nog in de race en hebben nog maar 2 zware uitwedstrijden: Besiktas en Kayserispor. Wordt nog een spannend slotstuk..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Fenerbahçe

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Besiktas8147
Voor de complete stand: Spor Toto Süper Lig
SpelersPositieW
E. ValenciaAanvaller3110
A. BayındırKeeper320
M. ThiamAanvaller296
M. SamattaAanvaller265
S. GümüşAanvaller183
S. AzizVerdediger262
S. ÇiftpınarVerdediger60
Voor de complete selectie: Clubpagina Fenerbahçe.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Fenerbahçe.

100 fans
Aanvaller, 34 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 FC Utrecht 18 2 3 0
2019/2020 Medipol Basaksehir 23 3 3 0
2018/2019 Medipol Basaksehir 21 1 4 0
2017/2018 Medipol Basaksehir 24 5 2 0
2016/2017 Feyenoord 24 9 1 0
Laatste voetbalnieuws

Elia ging door ‘zwaarste periode in zijn carrière’: ‘Alsof ik er niet meer was’

Eljero Elia spreekt in een interview met Voetbal International over de 'zwaarste periode in zijn hele carrière'. De vleugelaanvaller van FC Utrecht stond maandenlang aan de kant vanwege een hamstringblessure en...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 7 mei
Manchester United beschouwt Jan Oblak als zijn ideale nieuwe doelman. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren