Cillessen analyseert ‘wereldredding’: ‘Dan anticipeer je op wat hij doet’

Zaterdag, 10 februari 2018 om 12:12

Jasper Cillessen kreeg afgelopen week de nodige lof nadat hij met een katachtige reflex de gelijkmaker van Valencia voorkwam in het bekerduel, dat Barcelona uiteindelijk met 0-2 won. “Barcelona heeft een reservedoelman van het allerhoogste niveau in huis”, schreef Marca vrijdagochtend over de redding.

“Eerst ga je ervan uit dat hij (José Gaya, red.) op doel kopt. Dan zie je dat dat niet gebeurt en anticipeer je op wat hij doet. Dan schiet hij en steek je je arm uit, zodanig dat hij niet om je heen kan schieten”, analyseert Cillessen in gesprek met Ziggo Sport. Eerder dit seizoen voorkwam de sluitpost op schitterende wijze dat Bas Dost namens Sporting Portugal tot scoren kwam in het Camp Nou.

“In Barcelona was dat mijn mooiste redding, maar met uitduels erbij dan deze, ja”, vervolgt de sluitpost, die de bekerfinale van vorig seizoen bestempelt als zijn mooiste wedstrijd voor Barcelona. “Vanaf de bank was dat de wedstrijd tegen Paris Saint-Germain, dat was echt ongekend. Soms heb ik nog weleens het idee: wat gebeurde hier? Als je die beelden terugziet, dat was echt speciaal.”

Cillessen staat in de pikorde nog altijd lager dan Marc-André Ter Stegen. “Het is helaas wat gewoner geworden dat ik op de bank zit, ja. Ter Stegen en ik kunnen het goed vinden, weten wat we aan elkaar hebben. We maken elkaar ook beter, dat is dit jaar wel te zien”, concludeert de sluitpost, die buiten het voetbal weinig met collega’s omgaat. “Puur omdat we zoveel wedstrijden hebben en zo vaak hier zijn. Ik zie sommige jongens vaker dan mijn eigen familie en soms zelfs vaker dan mijn eigen vriendin.”


Poll

Denk jij dat Jasper Cillessen volgend seizoen nog bij Barcelona speelt?


Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door kohaku)

Ik heb de redding nu meerdere malen gezien. Ik vraag mij af: Was het een reflex doordat hij zag waar de bal ging komen of was het gewoon een reflex en was het geluk dat de bal tegen hem aankwam?

10 februari 2018 om 12:22

Heb je bij elke redding niet een beetje geluk nodig? Hij steekt zijn arm uit en redt ermee. Dus gewoon een redding wat mij betreft.

10 februari 2018 om 12:23

Serieus... Wat je nu zegt is precies wat Mourinho ooit zei over die goal van Iniesta tegen Oranje. Toen zei hij dat iedereen had gescoord in de situatie van Iniesta. Maar vooraf aan die goal moest inesta wel er voor zorgen dat hij niet buitenspel stond en nog eens de bal aannemen en vervolgens weten met precisie in moet schieten Ook bij Cilissen. Je zag eerst dat hij de bal zag aankomen en ook in zo een korte tijd beslissen waar je gaat staan . Als een keeper moet je nou een maal je breed maken om je kansen te vergroten om die bal vervolgens tegen te houden. Je zag dat hij meteen reageerde een reflex die je zelden ziet. Of het nou gekuk is? Hij deed in iedergeval wel nodige moeiten.

10 februari 2018 om 12:25

Dat laatste waarschijnlijk. Ik geloof best dat hij op een bepaalde manier reageert in de situatie, maar de afstand was zo kort tussen de doelman en de speler, dat er vooral ook veel geluk om de hoek komt kijken. Maar goed, hij stond wel op de goede plek, dus kan hij nu genieten van de credits.

10 februari 2018 om 12:37

Deels geluk maar het is wel een typische Cillessen redding. Is dus niet puur geluk. Hij is sowieso niet van de katachtige duiken maar meer gewoon goed anticiperen.

10 februari 2018 om 13:31

Ik denk dat het gewoon goed anticiperen op situatie was. Cillessen beweegt altijd goed met de bal mee, positioneert zich instinctief waar er de meeste kans is dat hij goed staat. Het is niet de eerste keer dat hij zo op twee meter de bal er katachtig uitranselt.

Het is reageren op gevoel en zijn reflexen zijn talent. De bal kwam met behoorlijke snelheid op hem af, als het een toevalligheid was geweest dat de bal tegen zijn arm was gekomen, dan was zijn arm ook naar achter geslagen.

Bij het bewust reageren moet de arm veel meer kracht opvangen, wat bij zulke reddingen van Cillissen vaak het geval is.

10 februari 2018 om 13:42

Zo kunnen wij over elk redding of actie praten. Is Messi nou zo een goeie dribbelaar of heeft hij geluk dat de tegenstanders de verkeerde kant kiezen of hun benen te wijd openen waardoor ze een dikke panna krijgen? Ach het was gewoon een wereld save met katachtige reflexen. Je ziet het meteen aan iniesta zijn reactie met Ter Stegen.

Nou jongens 1 redding en 5 artikelen, doen we aub weer ff gewoon? Heb niks tegen Cillessen maar heeft 10 wedstrijden raar lopen doen in het barca goal. Begint nu goed te keepen maar we doen net alsof ie de bal er met een backflip uit de kruising haalt

10 februari 2018 om 12:32

Was puur geluk ja wat overdrijven ze weer .laten we dan overal naar kijken.dan is het gewoon een goede keeper niet meer en niet minder

10 februari 2018 om 13:29

Puur geluk was het niet. Het was niet alsof de bal recht op hem af geschoten werd. Overdreven is het dan weer wel. Hele mooie redding, maar we maken er zowat wereldnieuws van hier in Nederland.

10 februari 2018 om 13:40

Ik zeg niet dat het per se geluk was, maar het lijkt wel alsof we zijn twijfelachtige optredens gelijk vergeten, en nu na 1 redding gelijk wereldtop is. Jasper is een goede keeper! Maar kom op hoor jongens, dit heb ik slechtere keepers ook vaak genoeg zien doen

Het was echt een reflex waar je uw tegen zegt. Ik snap wat je bedoelt en het gaat supersnel. Ik durf met zekerheid te zeggen dat het een wereld redding was door die reflex van hem. Cillessen krijgt van die trainen heel veel en leert ook heel veel. Ik snap wel dat hij op zijn leeftijd hoort te spelen en die keus is heel erg moeilijk. Een club als Barcelona verlaten doe je niet gemakkelijk en ik denk dat dat hem tegenhoud. Voor de toekomst kan hij het vergeten want daar hebben ze Mats die momenteel 1 van de beste keeper ter wereld is samen met Oblak (mijn Mening). Cillessen is ook aan het afwachten tot Ter Stegen een mindere periode gaat meemaken en als dat ook een reden is dan denk ik dat hij lang gaat wachten. Je ziet hoe zelf verzekerd Ter Stegen Staat te keepen en die uitstraling van hem. Ik hoop voor cillessen dat hij zijn tijd zal krijgen echt waar. Die jongen klaagt niet en dat was ook toen Vermeer 1ste keeper was bij Ajax. Cillessen is mentaal echt heel erg sterk en zoiets geeft ook druk aan de eerste keeper.

Hoe lang is het geleden dat Jasper Cillessen zich met enorme wallen onder zijn ogen meldde in Barcelona? Zijn laatste maanden in dienst van Ajax waren ronduit ongelukkig en leek eigenlijk met de week slechter te gaan spelen. Zelfvertrouwen nul. En waar staat hij nu? Op de voorpagina's van de Catalaanse kranten vanwege een wereldredding (waar natuurlijk ook een flinke portie geluk bij kwam kijken) en een gerespecteerde back-up van éã©n van de beste doelmannen ter wereld. Hij ziet er weer (mentaal) gezond uit en laat in de wedstrijden die hij mag spelen zien dat hij de beste Nederlandse doelman is. Hij heeft duidelijk het vertrouwen van zijn teamgenoten (die hem ook in lastige situaties durven aan te spelen) en verzaakt eigenlijk (bijna) nooit. Wat mij betreft is hij de vaste doelman van het Nederlands elftal, in ieder geval tot het moment dat er een echte wereldtopper opstaat.

Toch lijkt me er een punt van zorg, ondanks dat ik ontzettend positief ben over wat hij laat zien tussen de lijnen. Tijdens de afscheidsceremonie van Javier Mascherano was Cillessen de enige speler die zich in het Engels uitdrukte. Denk dat het een teken van respect (en persoonlijke ontwikkeling) is wanneer je als werknemer en burger de taal spreekt van de omgeving waar je woont. Dat hoeft echt niet vloeiend, maar als je al zo'n periode ergens woont mag je best verwachten dat je een paar vriendelijke woorden kan spreken over een collega. Verder krijg ik de indruk dat hij een buitenbeentje in de groep is. Waar andere spelers als een 'familie' ook buiten het voetbal met elkaar optrekken, neemt Cillessen toch wat meer afstand. Dat is natuurlijk niet erg, maar valt wel op aangezien bijvoorbeeld winteraankoop Yerry Mina toch al veel meer onderdeel lijkt te zijn van de groep.

10 februari 2018 om 12:42

ach ja. Sommige mensen hebben nu eenmaal geen talenknobbel. Wellicht probeert hij het veel maar lukt het gewoon niet. Ik heb ook 3 jaar frans gehad, maar mij wil je niet frans horen praten hoor.
Ikzelf vind dat in een internationale sport, Engels voldoet. Snap wel dat in zuid-europese landen dit lastiger is.

de toekomstige wereldkeeper van nederland heeft zijn profdebuut al gemaakt: Bijlow

10 februari 2018 om 13:34

Natuurlijk kan je niet verwachten van iedereen dat ze de taal vloeiend spreken, dat is ook niet het uitgangspunt in dit geval. Misschien ben ik daarin de vreemde eend in de bijt, maar naar mijn mening is het een teken van respect als je je in ieder geval uit kan drukken in de taal van het land waarin je woont. In dit geval ging het om twee á drie zinnen over een (voormalig) collega, als je al zo lang in Spanje woont kan je dat toch wel uit de mouw schudden? Hij had het zelfs kunnen voorbereiden! Desnoods hang je een papiertje aan de camera vast en lees je het voor.

Maar goed, het is niet zozeer het probleem dat hij niet een paar vriendelijke woorden Spaans over Mascherano kan of durft te spreken. Mijn zorg gaat eerder uit naar het feit dat hij een beetje buiten de groep lijkt te staan. Bij een club waar de kleedkamer heilig is lijkt me dat geen handige uitgangssituatie. Dus ja, dan helpt het beter spreken van de taal wel degelijk om beter te integreren.

10 februari 2018 om 12:42

Taal is altijd een lastige kwestie, en natuurlijk helemaal met zulke toespraakjes, dan wil je geen fouten maken. Vergelijking met Yerry Mina gaat natuurlijk niet op, die komt uit een Spaanstalig land en zal daardoor heel makkelijk aansluiting vinden in een Spaans/catalaans sprekende groep spelers.

10 februari 2018 om 13:38

Nou, het waren geen live toespraken en slechts een paar zinnen. Dus hij had het gewoon kunnen voorbereiden (of zelfs op kunnen lezen). Mijn punt van zorg gaat niet zozeer over het (al dan niet) spreken van de taal, maar meer over het feit dat hij zichzelf een beetje buiten de groep plaatst. Natuurlijk helpt het ontzettend dat Yerry Mina de taal al spreekt, maar de manier waarop hij zichzelf integreert in de groep is toch wel compleet anders dan bijvoorbeeld Cillessen of Dembélé. Nogmaals, de prestaties op het veld tellen natuurlijk en daar is niets over te klagen. Maar dit valt me wel op.

10 februari 2018 om 13:04

Hij doet al interviews in het Spaans

10 februari 2018 om 13:42

Heb nog geen interview van hem in het Spaans gezien. Kan aan mij liggen, maar heb je een link naar een video waarin hij een interview in het Spaans doet?

10 februari 2018 om 14:51

o.a https://www.youtube.com/watch?v=mg74wzelvyu en https://www.youtube.com/watch?v=0ALXSnc-VPM

10 februari 2018 om 15:13

Je hebt volledig gelijk. Spreekt trouwens nog zelfs opvallend goed Spaans ook! Ik neem mijn woorden terug.

10 februari 2018 om 14:05

KomOp Guaporta.. Het is wel te begrijpen dat Cillessen weinig tot geen Spaans spreekt en niet per se respectloos. Om een paar redenen te noemen: Niet iedereen is goed in talen. Hij woont "maar" 2 jaar in Spanje en zit met van alles in zijn hoofd. Hij is al 28, dus niet meer de jongste om een taal makkelijk te leren. Van Nederlands naar Spans of vice versa is niet makkelijk. Ik bn altijd met je reacties eens en lees het met plezier maar dat jij nu Yerry Mina noemt moet ik je helaas dit keer niet serieus nemen. Spanjaarden en Zuid-Amerikanen delen niet alleen dezelfde taal (op Brazil na) maar ook dezelfde cultuur.

10 februari 2018 om 16:20

Zo oud is 28 toch niet? Dan kun je nog makkelijk studeren. Bij 58 wordt het wat anders maar hij moet op die leeftijd makkelijk de taal kunnen leren, zeker als het de hele dag om hem heen gesproken wordt.

Eerste noemenswaardig redding van cilessen sinds een jaar en meteen 10 artikelen erover. Tis idd wereldnieuws , zelfs L'Equipe , gazetta BBC, CNN etc schrijven erover

Ik ben niet echt een fan van Cillessen maar dat was een ongelofelijke wereldredding! Niet gedacht dat hij deze zou pakken en die Gaya vast ook niet.

Heb net het interview gezien. Leuke nuchtere kerel die het goed naar zijn zin lijkt te hebben. Geef hem eens ongelijk: dagelijks op het veld staan met de beste spelers ter wereld, elk jaar meedoen om de prijzen, wonen op een mooie locatie, jezelf goed kunnen ontwikkelen en ook nog geregeld mogen spelen. Ik snap het helemaal als hij nog een paar jaar tweede doelman blijft bij Barcelona om vervolgens alsnog naar een Dortmund of iets dergelijks te vertrekken om basiskracht te worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4866 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona9370
4.Valencia7327
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Lionel MessiAanvaller3634
Ivan RakiticMiddenvelder351
Jordi AlbaVerdediger332
Luis SuárezAanvaller3325
Sergio BusquetsMiddenvelder311
Gerard PiquéVerdediger302
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

282 fans
Keeper, 29 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Barcelona 0 0 0 0
2017/2018 Barcelona 1 0 0 0
2016/2017 Barcelona 1 0 0 0
2016/2017 Ajax 2 0 0 0
2015/2016 Ajax 33 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

VIDEO - Cillessen imponeert met Barcelona en pakt Trofeu Joan Gamper

Barcelona won woensdag de Trofeu Joan Gamper, die sinds 1966 afgewerkt wordt, door Boca Juniors met 3-0 te verslaan. Malcom, Lionel Messi en Rafinha Alcântara maakten de doelpunten voor de Catalaanse...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 17 augustus
Girondins Bordeaux heeft al drie opvolgers in beeld voor trainer Gustavo Poyet, die door de club is geschorst. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren