Vrees voor Kluivert: ‘Die jongen zou eens met zijn vuist op tafel moeten slaan’

Zaterdag, 10 februari 2018 om

Justin Kluivert werd recent in verband gebracht met een overstap naar Manchester United, al ontkrachtte de aanvaller later zelf die geruchten. Henk Spaan schrijft in zijn column dat hij bang is dat de vleugelaanvaller op jonge leeftijd de overstap zal maken naar het buitenland. Die angst heeft alles te maken met de zaakwaarnemer van Kluivert: Mino Raiola.

“Waar is Samet Bulut, een spits uit Ajax' opleiding en voormalig teamgenoot van Nouri en Van de Beek? Bulut 'zat' destijds bij Raiola. Nu hij in het tweede van Almere voetbalt, is Mino liever in Monaco, Nice of Manchester”, concludeert de columnist. Hij haalt ook Donyell Malen en Ricardo Kishna aan als voorbeelden. “Malen was misschien zestien. Waar speelt hij nu? In het tweede van PSV. Ricardo Kishna voetbalde in het eerste van Ajax.”

“Raiola verkocht hem als adolescent naar Lazio, dat hem uitleende aan Lille, dat hem aan ADO verhuurde”, vervolgt Spaan. Hij vreest eenzelfde scenario voor Kluivert. “Voordat over het hoofd van Justin Kluivert de schreeuwpartij tussen Raiola en Overmars begint, zou die jongen eens met zijn vuist op tafel moeten slaan. Als de zaakwaarnemer ook deze onderhandelingen laat springen, wordt Justins carrière opeens minder vanzelfsprekend.”


Poll

Ben jij het met Henk Spaan eens?


Gerelateerd

63 reacties (laatste reactie door doncoxxx)

Ik hoop dat Kluivert weggaat. Je hebt een eigen mening klaar. Jij bent het merk van je zelf niet Raiola. Dus wil je bij tekenen zo niet, ga je maar weg. Dit is wat Overmars aan Kluivert moet vertellen. Genoeg andere spelers die we kunnen kopen.

10 februari 2018 om 11:43

Aan de interviews met Kluivert zelf merk je wel dat hij wil blijven, maar we moeten er op dit moment ook geen drama van maken. 4 weken terug in Portugal na een wedstrijd met die Deense club zei hij nog dat ze in onderhandeling waren en dat hij graag wil blijven. We weten ook hoe het met Frenkie ging. Die gaf ook 8 weken lang interviews over zijn contractverlenging leek het. Het is logisch dat partij Kluivert/Raiola het onderste uit de kan wil net zoals het logisch is dat Ajax het onderste uit de kan wil. Uiteindelijk gaat het om de intentie van de speler zelf en als die intentie verkeerd zit (kishna, malen, bulut, bouy) dan brengt hij je gewoon weg. Ik zie Justin uiteindelijk wel bijtekenen, want Raiola hoeft het voor die paar snelle euro's niet meer te doen nu hij oa Zlatan, Pogba, Verratti en Mkhitaryan heeft.

10 februari 2018 om 14:19

Klopt wat je zegt. Kluivert wil waarschijnlijk gewoon financieel eruit halen wat erin zit, en als je in de media gaat lopen roepen hoe graag je wil blijven versterkt dat niet je onderhandelingspositie.

Dit wordt weer een mooi voorspelbaar draadje waarin Ajax supporters gaan afgeven op Raiola...

Aan de andere kant heb je ook een Kluivert die -daar ga je vanuit- regelmatig met zijn vader praat en weet wat er te koop is in de (voetbal) wereld. Die zal zijn oren tich niet laten hangen naar Raiola. Je verwacht juist dat Kluivert opdracht geeft om verschillende oppties af te tasten en dan een besluit neemt dat het beste voor hem (in welk opzicht dan ook; geld, carriere opbouw, ...) is.

10 februari 2018 om 11:27

Helemaal eens. We kunnen altijd wel Raiola de schuld geven, maar volgens mij hebben spelers altijd nog een eigen wil. Helemaal Justin die een vader heeft die weet hoe het werkt en wat verstandig is. Voor het geld hoeft ie het ook niet te doen.

10 februari 2018 om 11:46

Ik denk echter dat afgeven op zaakwaarnemers voor een deel wel terecht is hoor. Een speler maakt toch samen met een zaakwaarnemer een keuze dus hebben er beide schuld. Aan de andere kant is het natuurlijk wel makkelijk om zaakwaarnemers de schuld te geven. Deze jongens krijgen op jonge leeftijd de kans om bakken met geld te verdienen, ik vraag me af of er iemand hier is die zulke aanbiedingen af zou slaan.

10 februari 2018 om 16:39

Lekker makkelijk, maar als je daar commentaar op heb, geef dan zelf even je mening over wat Spaan hier zegt over Raiola? Want er is geen woord Spaans bij.

Kluivert was al min of meer onafhankelijk voordat hij een contract kreeg, omdat hij een rijke pa heeft. Dan heb je het al goed en is het makkelijker om lekker bij moeders thuis in je vertrouwde omgeving te blijven waar je je optimaal kan ontwikkelen. Aan de andere kant kregen die jongens waarover Spaan het hier heeft goed geld aangeboden door Ajax, dus die hoefden geen boterham onbelegd te laten.

Ik vind die Raiola dan ook een parasiet die alleen keuzes maakt uit eigen belang, en niet voor zijn clienten. Jonge spelers hebben een goed traject nodig om het optimale uit hun carriere te halen en daar laat Raiola het liggen.

@skede: Jonge spelers hebben helemaal nog niet het vermogen om gevolgen te overzien, want hun hersenen zijn nog niet zover; de frontaalkwab begint dan pas te groeien. Dat spontane en impulisieve van pubers en adolescenten komt daarvandaan. Dit is wetenschappelijk aangetoond. Dus @skede kan wel meer zeggen, het is niet waar.

10 februari 2018 om 16:52

Doncoxx, daarom zeg ik ook dat zijn vader hem kan helpen? En los daarvan, dat je nog niet alles kunt overzien betekent niet dat je dus een totale imbeciel bent toch? Ook is alles nog niet 100% ontwikkeld dan nog ben je prima in staat om te bepalen wat voor je voetbalcarriere het verstandigste is.

10 februari 2018 om 17:01

Selectief geneuzel van Spaan.als je je punt wilt maken, kies je de voorbeelden die daar passen. Dus de gevallen die het niet gered hebben (ongeacht of ze het anders well zouden redden) en niet de succesnummers.

In jouw redenatie ga je er van uit dat de spelers willoze slachtoffers zijn. Zij hebben m.i. een eigenverantwoordelijkheid in de keuzes die ze maken.

10 februari 2018 om 17:05

Nou, dan heb ik je niet helemaal goed begrepen, waarvoor mijn excuses.

Maar over dat los daarvan er verder: Als dat zo is, waarom, waarom zit de carrieres van alle Nederlandse spelers uit de stal van Raiola in het slop, terwijl vriendelijke oom Raiola in zijn appartement zijn dikke sigaren met Eurobiljetten aan het aansteken is? Raiola dient als zaakwaarnemer en belangenbehartiger zijn clientele te begeleiden.

Je vergeet dat als je uit een gezin komt waar het geld op is voordat het eind van de maand uberhaupt in zicht is, je heel makkelijk te verleiden bent door een zongebruinde man met een snelle babbel die net uit een dikke Mercedes is gestapt in een op maat gesneden Italiaans pak en een dikke gouden Rolex om zijn pols.

10 februari 2018 om 19:12

Geen punt.

Ik ben meer iemand van eigen verantwoordelijkheid. De keuzes die sommige spelers maken vallen niet altijd in goede aarde op VZ en -ik geef toe- ook niet bij mij. Vz'ers kiezen in het algemeen voor een geleidelijke opbouw van een carriere -met de onuitgesproken, maar niet per se correcte -aanname dat dat het beste is voor een voetballer en hebben vaak geen inzicht in de financiele consequenties op korte termijn.
Dus iemand die een 5 jaar contract in het buitenland kan pakken en gelijk (bijna) financieel onafhankelijk is op 18 jarige leeftijd. Tja wat kunnen we van zo'n keuze zeggen. Toch wel begrijpelijk, niet?

Om nou te zeggen dat sommige voorbeelden die (te) vroeg naar Engeland vertrokken slecht zijn terecht gekomen. Valt wel mee lijkt me en wie garandeert voor de mindere gevallen dat een andere weg een betere carriere zou opeveren?

10 februari 2018 om 22:42

Die excuses waren voor Skede, sorry

Natuurlijk hebben mensen eigen keuzes, maar ik vind wat Raiola doet rieken naar grooming; hij loopt bij opleidingen kinderen te paaien. Niet vergeten, het zijn tieners en adolescenten waar we over spreken(16-21 jaar); die kunnen niet overzien wat ze doen, want de delen die daarvoor zorgen zijn nog in de groei. Sowieso vergis jij je dat ze financieel onafhankelijk zijn. Juist op die leeftijd gaat het geld er net zo hard uit als het erin komt. Een jongen als Royston Drenthe heeft veel meer verdient dat Kishna nu doet en die is praktisch blut.

Daarnaast en wat jij niet snapt is wat Spaan hier zegt, is dat Raiola alleen maar rondhangt bij zijn geslaagde clientele, zoals Pogba, Zlatan en balotelli, spelers die helemaal geen steun nodig hebben. Terwijl Raiola jonge jongens als Bulut en Kishna links laat liggen, terwijl die juist sturing nodig hebben.

Hoe dan ook, ik wil weleens horen welke Nederlandse tiener die Raiola gehaald heeft monenteel een geslaagde carriere heeft, waaruit alles gehaald wordt wat erin zit. We hebben het nu niet over Engeland, maar over Raiola en zijn wat mij betreft beroerde spelersbegeleiding. Er is ook niets selectiefs aan, wat Spaan hier zegt, want het artikel gaat over Raiola's stal. Niet over algemeenheden. Jij haalt bv Engeland erbij.

Offtopic: Het gedrag van zaakwaarnemers in het voetbal wordt ook gevoed door de vreemde manier waarop zijn aan hun geld komen. Waar managers en agenten in de Verenigde Staten een percentage van het inkomen van hun clienten krijgen, zoals het hoort, is dat in de voetballerij niet het geval. Zij worden betaald door de clubs bij de contractonderhandeling, waardoor ze het zich kunnen permiteren om hun handen van hun clienten af te trekken; hier moet de Fifa echt een keer wat aan gaan doen.

Ben geen fan van Henk Spaan. Maar in dit stukje geeft hij een aantal strakke voorbeelden die Kluivert hopelijk ook weet. Tuurlijk heeft Raiola ook grote transfers geregeld en zal hij vast een beter salaris voor je regelen (maar dat gebeurt meestal als je van club verandert). Maar het is gewoon veel beter van zo'n jonge jongen om wat langer te blijven. Iedereen weet en zegt het maar helaas gebeurt het toch te vaak dat we deze talenten niet meer terug zien.
Dus hopelijk blijft Kluivert nog lekker even bij Ajax voetballen, hij heeft ten slotte nog genoeg stappen te maken.

10 februari 2018 om 11:45

Ik vind de voorbeelden helemaal niet 'strak' eigenlijk.. Bulut zat in de A2, in zijn leeftijdscategorie was hij derde spits.. Kishna zat bij Ajax ook veel op de bank en leek het niet te gaan redden.. Malen komt op tijd weer terug naar Nederland.. neem dan Boey als voorbeeld

10 februari 2018 om 13:55

Opvallend genoeg is iedereen er altijd als de kippen bij om Raiola met de grond gelijk te maken maar waarom bedenkt niemand dat die jongens soms ook gewoon niet goed genoeg blijken te zijn dan mensen denken? En dat het nonsens is om te denken dat als die spelers bij hun clubwaren gebleven dat ze nu dan automatisch veel verder waren geweest en bijvoorbeeld bij Ajax 1 in de basis hadden gestaan? Zo werken die dingen niet. Daar zijn teveel factoren bij betrokken.

Kluivert moet gewoon eerst nog 1 jaarbij Ajax blijven . Daar moet hij gewoon een heel seizoen constand presteren en een van de beslissende spelers worden . Dan een stap hogerop doen naar een middenmoter in Engeland of Spanje om vervolgens daarna pas naar de echte top ploegen te gaan . Kijk anders naar memphes die was echt de grote man bij psv maar zelfs voor hem was de stap naar de echte top gewoon te groot . En nu hij weer een stapje terug heb gedaan kom hij pas weer tot bloei . Ik denk en hoop dat pa kluivert dat zen zoon ook wel heel erg duidelijk maak dat de geleidelijke weg toch echt het beste is voor hem .

10 februari 2018 om 13:36

Ik denk eerder aan nog 2 a 3 jaar hoor.

Kluivert heeft denk ik het geluk met een vader die zelf een zeer mooie carrière heeft gehad en hem kan voorzien van de nodige tips. Kluivert maakte ook een mindere stap naar Milan. Justin Kluivert heeft voldoende klasse en een goede Amsterdamse kop met een hart voor Ajax en voor zijn eigen carrière. Die weet heel goed wat hij wilt en hoe hij het wilt. Die gaat echt bijtekenen, maar Raiola moet de financiën nog regelen met Overmars.

De onderhandelingen duren lang, eigenlijk te lang. Ik ben bang dat een vertrek nader is dan een handtekening... Laten we hopen dat het verstand bij Justin zegeviert...

10 februari 2018 om 11:51

Hij heeft nu wel meer te eisen dan 2 maanden terug.. is inmiddels basisspeler en regelmatig belangrijk.. 2 maanden terug een leuke invaller..

10 februari 2018 om 13:45

Regelmatig belangrijk, maar ook regelmatig onzichtbaar. Dus ja......nog lang niet de tijd om het hoger op te zoeken lijkt me. Eerst maar eens proberen wat minder wisselvallig te worden

10 februari 2018 om 15:07

Ik zeg ook niet dat hij weg moet, hij heeft alleen een betere onderhandelingspositie dan 2 maanden terug..

Bulut is wel een slecht voorbeeld zeg. Die jongen verloor uiteindelijk concurrentie van El Azzouzi en El Idrissi en maakte zijn laatste seizoen vooral minuten in de A2 die er toen nog was. Is ook deels weggewerkt door die aanvaring met die vrouwelijke agente in burger. Had dan iemand als Tete aan gehaald, die is altijd geadviseerd niet bij te tekenen toen hij nog basis stond en toen hij plek uiteindelijk verloor was het klaar. Kishna heb ik alle begrip voor, die jongen moest snel cashen met zijn knieën. Malen zat er ook aan te komen, die wilde niet in gesprek gaan met Ajax ondanks dat die familie anders aangeeft. Daar heeft Ajax 105% gegeven maar net als bij Dilrosun wilde hij stap wagen naar Engeland.

10 februari 2018 om 11:48

Henk Spaan heeft geloof ik dat stukje uit Vice Sports met Samed Bulut gelezen en daar heel selectief de stukjes in zijn voordeel eruit gehaald.

''ik leefde bij PEC Zwolle niet voor de sport. Ik deed dat extra stapje niet, wat ik bij Ajax wel deed. Mino zei een keer: ‘als ik een compilatie maak van jouw goals en die naar de jeugdopleiding van Real Madrid stuur, word je zo aangenomen. Maar als je onprofessioneel bent, zoals nu, sturen ze je na een week weg.’ ''

''en als hij straks weer komt met iets moois, ga ik gewoon met hem praten. Ik ben gewoon nog steeds vrienden met hem.''

Samed is nog steeds gewoon positief over mino. Hij begrijpt dat Mino het druk heeft en dat hij het zelf deels heeft verpest

Ik vind het altijd wat overdreven.. Raiola kan deuren voor je openen, dat is algemeen bekend, maar als Kluivert zelf wil blijven dan blijft hij.. Hij maakt uiteindelijk de keuze, niet Raiola.. we moeten dus niet wijzen naar de zaakwaarnemer maar naar de speler zelf

10 februari 2018 om 11:43

Kluivert kan tegen Raiola zeggen:"ik wil nu tekenen! Ik wil bij Ajax slagen".

Mogelijk heeft hij de vrees van Younes, Johnson en Bante.

Voor Raiola is natuurlijk niet goed als Kluivert op de bank zit... mogelijk wil hij in het contract vastleggen dat hij minimaal 76% in de basis staat.

10 februari 2018 om 11:47

Dat zou hij kunnen zeggen ja.. Het is echter slimmer om te zeggen: ik wil bij Ajax blijven dus regel een zo goed mogelijk contract bij Ajax

10 februari 2018 om 13:14

Dat zou kunnen maar dat werd niet gespeculeerd in de media. Ik ga ervan uit dat Ajax Kluivert een prima contract heeft aangeboden.

Ik denk dat hij wel verlengt. Gok op een contract tot 2021 en dat hij in 2019 naar het buitenland wil gaan. Ajax zal hem dan ook wel willen verkopen want met een 1 jarig contract. Hetzelfde geldt voor de Ligt, al heeft die al verlengt, ook tot 2021.

Hoewel ze de dood in de pot zijn voor het voetbal en Mino Raiola wel de meest walgelijke vertegenwoordiger, kun je niet enkel wijzen naar de verantwoordelijkheid en gewiekstheid van zo'n zaakwaarnemer. Een beetje zelfrelativering bij de voetballer zelf is ook op zijn plaats. Nu voel ik de reacties die zeggen dat 16/17-jarigen dat niet kunnen inschatten wel aankomen, maar er zijn ook nog ouders die het beste met hun kroost. Waarom stelt niemand de vraag eens aan een jongen die vroegtijdig de stap al wil maken: 'slechts 1 op de 100 redt het, en niet eens bij een topclub. Waarom zou dat bij jou anders zijn?' Het is volslagen wereldvreemd om te denken dat zij die ene Messi zijn die het wel gaan redden in zo'n traject.

Marco van Ginkel was veel verder geweest als hij na Vitesse gewoon een steunpilaar werd bij Ajax. Chelsea heeft nooit echt in hem geloofd. Ondanks dat hij een uitstekende voetballer is vind ik hem wel het ultieme voorbeeld van hoe het niet zou moeten. Gezien zijn achtergrond met een stabiele, normale familie zonder problemen of zorgen vind ik het onbegrijpelijk dat die jongen gewoon heeft ingestemd om op zijn 20ste naar Chelsea te vertrekken.

Snap al die kritiek op Raiola niet zo goed, de man is gewoon keigoed in zijn vak en ik denk dat iedereen op dit forum hem graag als zaakwaarnemer had gehad als ze profvoetballer waren geweest. Dan wordt er vervolgens gewezen naar jonge spelers die bij Raiola zitten, vroeg een toptransfer hebben gemaakt en daarna zijn mislukt. Daar wordt dan vervolgens de conclusie aan verbonden dat als Raiola zijn hoofd niet op hol had gebracht hij bij Ajax was gebleven en wel was doorgebroken. Maar je kan ook andersom redeneren: voor hetzelfde geld waren ze bij Ajax ook mislukt en waren vervolgens net zo goed roemloos naar de krochten van het voetbal verdwenen. Met als enige verschil dat ze niet nog enkele jaren bij een mooie club en voor een goed salaris hebben kunnen ballen.

Hoeveel spelers uit de jeugd van Ajax redden het niet in het eerste en eindigen uiteindeljk bij een club van het niveau PEC of lager? De overgrote meerderheid. Maar als Ouasim Bouy naar Juventus gaat en via allerlei omzwervingen bij PEC terecht komt dan ligt het opeens aan Raiola, terwijl hij als hij bij Ajax was gebleven net zo goed daar had kunnen eindigen, met als enige verschil een stuk minder gespekte bankrekening.

Ik denk dat Raiola heel goed kan aanvoelen wat het beste is voor een speler, hem daarbij goed kan adviseren en vervolgens naar aanleiding van diens keuze z'n uiterste best doet om er het beste uit te halen. Als de speler weg wil, gebruikt hij zijn uitgebreide netwerk om hem bij een mooie en grote club onder te brengen, waar hij anders waarschijnlijk niet was gaan spelen. Als de speler wil blijven, zorgt hij door keihard te onderhandelen (waar af en toe ook vieze spelletjes bij horen) dat het onderste uit de kan wordt gehaald. Dat is ook wat men van een zaakwaarnemer mag verwachten, en het is dan ook niet gek dat zoveel spelers, inclusief een heel aantal grote namen, met hem weglopen. Het is letterlijk zijn werk om op te komen voor de belangen van de speler, niet van de club of de fans.

Kluivert kan uiteindelijk goed zelf beslissen wat 'ie wil, al zal hij daarbij ongetwijfeld ook luisteren naar advies van Raiola en zijn vader. Dat is hem goed recht. Ik denk niet dat Raiola nu obsessief bezig is met hem naar United te praten, aangezien hij waarschijnlijk ook ziet dat zijn kansen bij Ajax veel groter zijn, waardoor dit op de lange termijn voor alle partijen het gunstigst is. Maar mocht Kluivert om een of andere reden onverhoopt besluiten toch naar Manchester te willen, dan heeft hij aan Raiola een goede om het te regelen. Ik zou het persoonlijk erg jammer vinden, maar de enige verantwoordelijke voor de keuze is en blijft Kluivert, niet Raiola.

10 februari 2018 om 12:43

Op zich heb je een punt maar ik geloof toch ook dat hij veel spelers het hoofd op hol brengt. En dat puur en alleen voor eigen gewin. Maar inderdaad dat is zijn goed recht en de individuele speler moet zich omringen door persoonlijke vrienden. Dat is altijd goed. Je voetballoopbaan in handen leggen van een makelaar is onverstandig.

Raiola is een rat. Wel een hele rijke.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
5.AZ87
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

50 fans
Aanvaller, 19 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 AS Roma 3 0 0 0
2017/2018 Ajax 30 10 2 0
2016/2017 Ajax 14 2 3 0
2016/2017 Jong Ajax 8 2 0 0

In de wandelgangen

Donderdag 20 september
Barcelona houdt de ontwikkeling van Nicolas Pépé scherp in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren