Voetballen en studeren in Amerika: ‘De MLS? Ik heb het zelf in de hand’

Zondag, 11 februari 2018 om 23:15

UTAH - Het combineren van een studie en voetballen op hoog niveau in het buitenland is niet voor velen weggelegd. Marios Lomis en Jordi van Vugt bewijzen dat het wel kan. De twee talentvolle aanvallers hebben Nederland achter zich gelaten voor een ongekend avontuur in de Verenigde Staten, waar zij spelen voor respectievelijk North Carolina FC en Southern Utah University. Met hun clubs trekken zij Amerika door en komen zij na lange reizen op de mooiste plekken van het land. “Alleen het eten valt hier tegen. Ik ben niet vies van een burgertje, maar hier komt het je neus uit.”

Door Yanick Vos

Lomis (23) had in de Nederlandse amateurwereld al op jonge leeftijd naam gemaakt. Als spits van VV Noordwijk scoorde hij aan de lopende band en volgde hij aan de Universiteit van Amsterdam een studie Politicologie. Via Kings Talent, een bureau dat voetballers in contact kan brengen met Amerikaanse scholen, werd hij op de hoogte gebracht van de interesse van Creighton University. “Dat bureau had mij benaderd omdat ik goed in hun profiel paste. Ik voetbalde op een hoog niveau en volgde een studie aan de Universiteit van Amsterdam. Er werd een profiel van mij gemaakt. Ik had het geluk dat de wedstrijden bij Noordwijk werden opgenomen en van mijn doelpunten werd een compilatie gemaakt. Zo’n video is belangrijk, want dat is de manier om jezelf te verkopen aan een club in de Verenigde Staten”, vertelt hij in een interview met Voetbalzone.

De video viel in goede aarde bij verschillende trainers, waaronder die van Creighton University, uitkomend in de NCAA Division I, de hoogste college soccer division. Er werd een Skype-gesprek gepland. “Elmar Bolowich (trainer, red.) liet weten dat hij me graag wilde halen naar Creighton. Ze boden een full scholarship, een volledige beurs. Daardoor kan ik gratis studeren en wonen op de campus”, aldus Lomis, die een studie Master of Business and Administration is gaan volgen. “Het was een geweldige aanbieding die ik niet kon laten liggen. Het leek mee een prachtig avontuur en uiteindelijk is dat het ook geworden.”

Marios Lomis tekende onlangs een profcontract bij North Carolina FC.

De route van de 21-jarige Van Vugt naar Amerika liep anders. De ex-jeugdspeler van het Belgische Royal Antwerp verkoos anderhalf jaar geleden een tweejarig contract bij Kozakken Boys boven een kans bij FC Eindhoven. Door een knieblessure kwam hij niet uit de verf in Werkendam. Eenmaal hersteld was het voor hem onbegonnen werk om zich in de hoofdmacht van de ploeg van Danny Buijs te knokken en ging hij aan de slag bij Brabantia. In de Eerste Klasse kende hij een uitstekend seizoen, waarna hij eveneens via King Talents met een avontuur in Amerika in aanraking kwam. “Maar uiteindelijk heb ik het zonder hen geregeld”, aldus Van Vugt, die via via bij de Southern Utah University terechtkwam en daar een studie Business Administration volgt. “Ik heb de trainer aldaar beeldmateriaal toegestuurd en na het zien van de beelden kreeg ik te horen dat ze mij graag wilden toevoegen aan hun selectie.”

Begin januari stapte Van Vugt op het vliegtuig en kwam hij terecht in een andere wereld. Zijn team komt uit in de NCAA Division II. “Het niveau hier is heel moeilijk te vergelijken met een klasse in Nederland. Als ik dan toch iets moet kiezen, dan vergelijk ik het met de Eerste Klasse. Het voetbal is hier alleen veel anders, het gaat er hier veel fysieker aan toe. De trainingsintensiteit ligt hier ook enorm hoog. Tijdens de wedstrijd is het echt negentig minuten lang gas geven. De trainingen zijn zwaar, dat was in het begin wel wennen. Na de eerste training stond ik letterlijk over te geven, zo zwaar. Je hebt hier elke dag conditietraining of krachttraining”, aldus Van Vugt, die het meer moet hebben van zijn techniek dan duelkracht. “Tijdens de wedstrijden probeer ik dan ook zoveel mogelijk uit de duels te blijven. Als ik dat doe, dan ben ik hier mijn tegenstander altijd de baas.”

Jordi van Vugt vertrok in januari naar de Verenigde Staten.

Ook Lomis onderstreept dat het voetbal in de VS een stuk zwaarder is. Hij erkent dat Amerikanen meer energie in de trainingen en wedstrijden leggen dan in Nederland het geval is. “Mijn trainer was me bij Noordwijk komen bekijken. Hij zei tegen me dat ik fit moest worden als ik naar Amerika zou komen”, klinkt het. Lomis vond het maar een vreemde opmerking, maar eenmaal aangekomen in Amerika begreep hij wel waarom zijn coach dat had gezegd. “Ik dacht dat ik wel fit was, maar in de Verenigde Staten gaat het er toch iets anders aan toe. Als spits zijnde moet je hier uit een ander vaatje tappen. Ik was het aanspeelpunt en kwam niet veel aan scoren toe. Het spel ging op en neer en ik moest veel verdedigend werk opknappen. In tweeënhalve maand had ik vijf keer gescoord. Een ploeggenoot had er twaalf gemaakt, die heeft daarna een contract in de Major League Soccer getekend.”

Hoewel Lomis niet helemaal tevreden was over zijn eerste half jaar bij Creighton en naar zijn eigen zin niet genoeg scoorde, heeft hij een contract weten af te dwingen bij North Carolina FC. Zijn nieuwe club komt uit in de United Soccer League (USL), een niveau onder de MLS. “Het is de Jupiler League van de VS, zeg maar.” Lomis ging drie dagen op proef, overtuigde de technische staf en kreeg een contract aangeboden. “In deze competitie lopen spelers met meer ervaring rond. Bij Creighton speelde ik met jongere jongens, die ik vaak moest aansturen. Bij North Carolina zal dat anders zijn, omdat hier gewoon jongens spelen die ook echt goed kunnen voetballen en ervaring hebben”, aldus de aanvaller, die hoopt op meer. “Volgend jaar in de MLS? Ik heb het in eigen hand. Als ik vijftien keer scoor, dan word ik interessant. Ze kijken hier veel meer naar statistieken.”

Zover is het voor Van Vugt nog niet. Hij is net iets meer dan een maand in Utah en is net een beetje gewend aan zijn nieuwe omgeving. Toch is hij van plan om binnenkort een stapje hogerop te gaan. Er is contact met Ogden City, dat gaat uitkomen in de USL, maar ook met Texas Dutch Lions, de club waar eerder Robert Maaskant nog trainer was en Sjaak Polak voor speelde. “Als ik hier in de USL een contract zou kunnen afdwingen, dan zou ik hier wel langer willen blijven”, laat hij weten. Van Vugt benadrukt dat de ervaringen die hij in de VS opdoet voor hem voorop staan. “Laatst ben ik met een paar ploeggenoten naar Las Vegas geweest, fantastisch. Je weet niet wat je meemaakt.”

Lomis heeft nu dan wel een profcontract getekend in de USL, ook hem gaat het om de belevenis. “Dit is een heel andere wereld. Dit is zo gaaf, zo groots. Je komt overal, op de gaafste plekken in Amerika”, vertelt hij. “De ene week speel je in Californië en ben je omringd door palmbomen, daarna reis je bijvoorbeeld af naar het midwestern, waar alles een stuk grauwer is maar de mensen weer enorm vriendelijk. Een week later zit je in het vliegtuig naar New York, waar je omringd bent door wolkenkrabbers. Alleen het eten valt hier tegen. Ik ben niet vies van een burgertje, maar hier komt het je neus uit. Je hebt hier alleen maar grote ketens, het is moeilijk om een traditioneel restaurantje te vinden. Verder is alles top. Organisatorisch en logistiek is het geweldig geregeld, petje af.”

De woorden van Lomis worden onderstreept door Van Vugt. “Het eten is echt verschrikkelijk. De eetcultuur is hier compleet anders. Tijdens colleges zie je studenten chips eten en cola drinken”, laat hij weten. Van Vugt probeert wat beter op zijn voeding te letten dan de gemiddelde Amerikaan. Discipline staat bij hem hoog in het vaandel. Dat moet ook wel, want op zijn school wordt gewerkt middels een straks schema. “Om 6.30 uur sta ik op. Ik ben een van de weinigen die thuis eet. Daarna heb je college tot ongeveer 12.30 uur. Dan trainen we van 14.00 tot 15.30 uur, waarna je aan je huiswerk kan. In de avond is er dan nog een training. Vrije tijd heb je bijna niet.”

Ondanks de beperkte vrije tijd geniet Van Vugt in zijn nieuwe omgeving, net zoals Lomis dat doet. “Je krijgt een prima salaris, het is goed te combineren met je studie en je woont in een mooi appartement, dat je deelt met teamgenoten”, aldus Lomis, die stiekem droomt van een stap naar de MLS of uiteindelijk een Nederlandse profclub. “Waarom niet? Als je hier naam weet te maken, dan zou het zomaar kunnen. Ik kom nu in een competitie waar bijvoorbeeld Kenny Teijsse vorig jaar in speelde. Die zit nu bij SC Cambuur. Ik ben 23 en heb nu mijn eerste profcontract getekend. Als ik hier mezelf nog verder weet te ontwikkelen, dan sluit ik niets uit.”

Beckham: 'Dit is niet zomaar een nieuw MLS-team'
Meer video's


Gerelateerd

10 reacties (laatste reactie door yochemm)

Ik vind wel dat hij een beetje overdreven doet over het niveau in de VS, ik weet 100% dat er genoeg Nederlandse voetballers op de amateur velden zouden mee kunnen doen op het prof niveau in de VS, de leagues zijn ontzettend slecht en stellen weinig voor, ik pik af en toe wat wedstrijden mee en het is slaap verwekkend, heb zelf ook vrienden uit de VS en die kijken nooit naar de MLS laat staan de lagere divisies, veel spelers komen ook uit de Carribische gebieden en dat maakt het niveau zelfs lager.

11 februari 2018 om 10:06

MLS is het zelfde als de Jupiler legeue

11 februari 2018 om 10:45

De MLS is echt een stuk hoger dan de Jupiler League, zeker 10 van de MLS clubs kunnen zo mee in de middenmoot Eredivisie.
De rest (overige 12 teams) lopen langzaam terug qua sterkte tot middenmoot Jupiler League.

Maar ze hebben geleerd in The States door zich te laten uitschakelen voor het WK en het roer daar gaat om, voorheen was het "pay to play" voor een voetballer, maar vanaf nu willen ze dat de clubs hun sterkste voetballers gaan opstellen.

11 februari 2018 om 16:33

In MLS spelen genoeg hele goede voetballers die in de eredivisie in de top zouden spelen. Er spelen ook een aantal matige voetballers zoals er ook matige spelers in de eredivisie spelen. Over het algemeen is het niveau van MLS hoger omdat het tempo/intensiteit vele malen hoger ligt en er een hele verzameling voormalig topvoetballers speelt + een groeiende groep talent uit buiten- en binnenland. Het niveau over de afgelopen 5-7 jaar is flink omhoog gegaan.

12 februari 2018 om 16:08

Vind de MLS vooral interessant vanwege de namen, kan je toch weer stellen dat je David Villa hebt zien spelen ofzo. De meeste grote namen uit de MLS zouden zonder twijfel toevoegingen zijn voor alle ED clubs, maar buiten dat? Vind er zelf niet veel aan... Al geldt dat natuurlijk net zo goed voor de ED dit jaar, helaas

11 februari 2018 om 16:35

Je verwart nu twee dingen: lagere leagues en MLS. Er is een enorm gat tussen die twee.

Dit zijn leuke en interessante verhalen om te lezen. Items en mensen waar je anders niet zo snel over zou horen. Meer van dit graag VZ!

Wat ik niet snap is dat Southern University of Utah geen officieel men's voetbal team heeft, laat staan een team dat NCAA Division II speelt. Er is ook nergens iets te vinden over dat ze voetbalprogramma zouden gaan beginnen in 2018...? Misschien kan iemand dit uitleggen. Wat betreft Ogden City. Ogden City gaat niet uitkomen in de USL. Ze gaan spelen in de PDL van USL, dat is de opleidingsleague.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Verenigde Staten

FIFA ranking: 22
43 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Mexico219
3.Panama13-1
4.Honduras13-6
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Midden-A...
SpelersPositieW
Geoff CameronVerdediger42
DeAndre YedlinVerdediger40
Michael BradleyMiddenvelder40
Bobby WoodAanvaller41
Gyasi ZardesAanvaller41
Darlington NagbeMiddenvelder30
Voor de complete selectie: Clubpagina Verenigde Staten.

In de wandelgangen

Vrijdag 17 augustus
Girondins Bordeaux heeft al drie opvolgers in beeld voor trainer Gustavo Poyet, die door de club is geschorst. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren