‘De wijzen komen uit het westen, Ten Hag moet niet denken dat hij kan toveren’

Zaterdag, 3 februari 2018 om 10:30

Aad de Mos is zelf al geruime tijd niet meer actief als trainer, maar houdt het voetbal in de Eredivisie nog goed in de gaten. De voormalige coach van onder meer Ajax, PSV, Vitesse en Sparta Rotterdam is onder de indruk van trainers als Maurice Steijn en Alfons Groenendijk, terwijl hij zich afvraagt of John van ’t Schip en Erik ten Hag op de lange termijn wel voor succes kunnen zorgen.

“Steijn wint met beperkte middelen veel potjes. Ook pakt hij punten in grote wedstrijden, kijk maar naar Vitesse en Feyenoord. Knap hoor”, analyseert hij in gesprek met Panorama. De Mos heeft ook lovende woorden voor Groenendijk: “Staat met Den Haag keurig in de middenmoot. Een prestatie, met dat materiaal.”

PEC Zwolle verbaast met een vijfde plek in de Eredivisie tot nu toe vriend en vijand, maar De Mos is niet helemaal overtuigd: “De vraag is: is dat casinogeluk of ben je een goede trainer?” Ook over Ten Hag is hij niet onverdeeld enthousiast. De Mos is het ermee eens dat de Tukker bij FC Utrecht goed heeft gepresteerd, maar weet niet zeker of hij wel de juiste man is voor Ajax.

“De wijzen komen bij Ajax nu ineens allemaal uit het oosten. Zie Marc Overmars, zie Ten Hag, zie Alfred Schreuder. Dat is allemaal leuk en aardig, maar bij mij is het nog altijd zo dat de voetbalwijzen toch echt uit het westen komen. Hij moet niet denken dat hij een tovenaar is”, gaat De Mos, die aangeeft dat Ten Hag zich nu in een nieuwe situatie bevindt, verder. “Bij Ajax komt hij voor het eerst in zijn leven in een situatie waar alleen de winst telt.”


Poll

Ben jij het eens met Aad de Mos?


Gerelateerd

34 reacties (laatste reactie door sirius)

Aad de Mos komt toch uit het westen?

3 februari 2018 om 10:49

Ten Hag komt uit het Oosten.

De Mos heeft hier wel een punt, ten Hag heeft Utrecht bij vlagen leuk laten voetballen maar het was bij vlagen, dit seizoen ook, ze begonnen heel sterk en iedereen zag in Utrecht een gevaarlijke ploeg voor de topclubs en dan zakt het zo enorm in al heel snel.

Ten Hag heeft het prima gedaan bij Utrecht maar hij had ook prima materiaal, ik vind niet dat hij bovenmatig heeft gepresteerd. Hij heeft Europees voetbal gehaald vorig seizoen maar dat mag wel een wonder heten, AZ was heer en meester die eerste pot en uit in Utrecht was er helemaal niks meer over van die ploeg die zoveel indruk maakte een paar dagen eerder.

Ik geef ten Hag het voordeel van de twijfel omdat het tekort is om nu al iemand af te schieten maar het voetbal is in iedergeval helemaal niks verbeterd en ook tactisch vind ik dat hij tegen Utrecht al zijn eerste blunder heeft begaan.

3 februari 2018 om 12:03

Zijn verhaal slaat nergens op. Het punt dat jij aan haalt is het enige dat enigzins ergens op slaat, maar is niets meer dan giswerk. Zijn hele verhaal kun je ook gebruiken, maar dan met de personen op andere plekken. Waarom is het bij van 't Schip geluk en bij Groenendijk niet? Beiden moeten het doen met beperkte middelen, maar ook op langere termijn zich bewijzen. Bovendien komen ook Hiddink en Cocu uit het oosten, maar hij heeft het alleen over zaken dat hem goed uit komt.

3 februari 2018 om 12:09

De Mos geeft aan dat Steijn het bij VVV geweldig doet, maar ten Hag moet het bij Ajax eerst maar laten zien. Ten Hag heeft het bij Utrecht ook laten zien. Steijn was niet best bij ADO en Groenendijk niet bij Excelsior. Nu draaien ze wel goed. Toen was het niks en nu wel. Beetje willekeurig gelul van Aadje denk ik. Van Gaal kwam uit het westen, Hiddink uit het oosten. Denk dat het niet uit maakt waar je wieg heeft gestaan, maar wat je daarna doet.

3 februari 2018 om 12:14

Groenendijk heeft het gewoon prima gedaan bij Excelsior hoor...

Zo mooi dat ze in Nederland vaker over cultuur verschil praten dan in Indonesie. Een landje met 15 miljoen inwoners waar je in 3 uurtjes doorheen rijdt. Die cultuurverschillen zijn er zeker, doorgaans omdat ze het zichzelf aanpraten.

3 februari 2018 om 10:50

Ik woon in Indonesie en dat is inderdaad typisch nederlands. Hier nog nooit gehoord.

3 februari 2018 om 10:54

Maar hoe divers (naar rato) is de achtergrond van de bevolking in Indonesie vergeleken met pak hem beet een Amsterdam?

3 februari 2018 om 13:25

Heel erg divers. in jakarta Alleen qua inheemse etnischegroep al minimaal 100. Daarbij tegenwoordig steeds meer buitenlandse groepen. Veel afrikanen, europezen, aziaten, arabieren, amerikanen, australiers etc.

3 februari 2018 om 13:27

Das niet helemaal waar. In indonesie heb je ook genoeg vooroordelen en stereotyperingen. Er wordt wel degelijk over gepraat.

3 februari 2018 om 11:33

Wel grappig dat je zo'n 25 jaar achter loopt op de feiten. Je zit zeker aan dat nummer van Fluitsma & van Tijn te denken

Inmiddels telt Nederland dus 17 miljoen mensen en als je denkt dat de cultuurverschillen tussen het westen en pakweg oosten van Nederland er alleen zijn omdat mensen dit zichzelf aanpraten, dan kom je er dus niet erg vaak om het zelf mee te maken. Ga maar eens een weekendje naar Amsterdam en het weekend erop naar Enschede. Dan ga je mij niet vertellen dat je geen verschillen zult zien/meemaken.

En als ze in Indonesië niet vaak over cultuurverschillen praten, iets wat ik me niet zo goed kan voorstellen, dan mogen ze dat wel vaker doen wat mij betreft. Zoals waarom ze in Aceh nog steeds Islamitische moraalridders moeten spelen in onze moderne tijd.

3 februari 2018 om 12:43

Dat vind ik zo'n onzin altijd met ga maar is naar Amsterdam. Ik ben in zo ongeveer alle grote steden geweest net zoals 99 van de 100 Nederlanders en zoveel verschil zit er niet tussen het westen en het oosten. In Amsterdam is het door toerisme wat drukker dan in nijmegen of enschede dat klopt. De stad is ook iets groter doordat het 4 keer zoveel inwoners telt en er leven misschien iets meer mensen met een "kleurtje", maar dat is het ook. Iets drukker en groter. De meeste mensen praten tegenwoordig gewoon abn en geen dialect meer buitenhuis. De mensen uit het oosten en het westen kleedden zichzelf gewoon exact hetzelfde. Qua (geen) geloof geschilt het 0,0. De tradities zijn hetzelfde. Ja elk klein dorpje/stad heeft 1 specifieke traditie die de rest niet heeft, maar dat is gewoon puur om bier te zuipen. De taal, kleeddracht, tradities, eten en geloof zijn voor 99 procent gewoon hetzelfde en dan praten mensen over cultuurverschillen, hou op zeg. Alleen tussen (1ste en 2de graads) immigranten en Nederlanders zit qua eten en geloof verschil, maar dat wordt ook steeds minder, maar het verschil tussen een volbloed Nederland in west Nederland en Oost Nederland of het verschil tussen een Marokkan in west Nederland of Oost Nederland is echt helemaal niks.

3 februari 2018 om 12:00

@ypuh: dat komt ook omdat bevolkingsgroepen zich niet gehoord voelen. Vrijheid van meningsuiting vinden wij in Nederland een belangrijk goed. Nu is het zo dat er vooral veel mensen uit het 'westen' hun mening in de pers ventileren. Waar dat aan ligt weet ik niet zeker. Heb wel mijn vermoedens (mensen uit het oosten hoeven minder op de voorgrond te treden en zijn meer binnenvetters bijvoorbeeld), maar hard maken kan ik dat niet. Mensen praten graag naar wat hen het best uit komt. Daarin geef ik ze geen ongelijk. Alleen moet je daardoor niet alles voor waar aan nemen. Want de uitspraak van Aad over de voetbalwijzen is ook een gekleurde mening. Waarom zouden mensen uit het zuiden bijvoorbeeld geen verstand van voetbal hebben? Het is niet zo dat we voetbal echt als een studie zien. Voetbalkunde, nooit van gehoord. Jij wel?

Nee, daarvoor nemen we oud-voetballers. Voetballers met een mening. Zoals gebleken zijn goede spelers lang niet altijd de beste managers. De enige Nederlander die zijn tijd ver vooruit was is Johan Cruijff. Uit boeken blijkt dat hij altijd een dikke vinger in de pap had bij de speelwijze van zijn teams. Een grootheid; toevallig een Amsterdammer. Daarentegen is Hans Tetzner (geboren in Groningen) de man die bekend staat als de persoon die buitenspelval naar Nederland bracht. Iets dat later succesvol door het Nederlands Elftal werd toegepast.

Om het verhaaltje af te sluiten: mensen moeten inderdaad niet zo simpel denken. Respecteer elkaar. Maak gebruik van elkaars expertise. Iedereen heeft zijn plus- en minpunten. Als je het voetbal wilt helpen moet je kijken naar kwaliteit en dat bij elkaar voegen. Niet naar Amsterdam of Rotterdam om een gezellig theeclubje te vormen. Echt, je hebt van alles nodig. Er zijn weinig mensen beter dan Verbeek op conditioneel vlak. Vraag hem daar naar. Pak dan Raymond Verheijen erbij en vervolgens Huub Stevens. Kijk waarom de meningen verschillen. En maak daar dan een beter geheel van. Je helpt het voetbal niet vooruit door te verkondigen dat jij beter bent dan een ander, om dan vervolgens met een en dezelfde kliek door te gaan. Deze gedachtengang heeft al bewezen dat zulk handelen je niet verder helpt. Het wordt tijd voor verandering. Wat je nodig bent: diversiteit. Daar mist het voetbal een grote slag. Op deze manier hou je innovatie tegen. De aanstelling van Hoogma sr. bij de Knvb is i.m.o. een goede stap in de juiste richting. Succes Nederland!

3 februari 2018 om 13:28

Cultuur verschillen zijn er zeker wel in nederland, echter t wordt wel beetje overdreven. Zeker in vergelijking met indonesie.

Wat een rare opmerkingen. Bij ADO is het knap en bij PEC is het geluk? Ik vind PEC toch sterk spelen, gewoon kwaliteit dus. En nog niet overtuigd van 2 wedstrijden ten Had terwijl hij het prima deed bij Utrecht? Ik volg het niet, hij roept maar wat.

Er zijn mensen met voetbalverstand, Aad moet niet denken dat hij er daar 1 van is.

3 februari 2018 om 10:55

Aad moet dat vooral wel denken maar de media die hem telkens om zijn mening vragen zouden beter moeten weten inmiddels.

Laat Ten Hag nu eerst gewoon eens de tijd krijgen om wat op te bouwen! Al dat gezeur, wie moet Ajax dan aanstellen als trainer

Het is vrij simpel met Ter Hag , als je geen kampioen word heb je gefaald.

3 februari 2018 om 11:22

Dat vind ik tekort door de bocht. Wat ik wil zien is dat je daadwerkelijk beter gaat spelen en de tegenstander weer eens de wil op kunt leggen. Het kampioenschap heb je al niet meer in eigen hand. Ook al win je tegen Psv, dan hebben ze bij overwinningen in de andere partijen gewoon het kampioenschap binnen. Vind niet dat je daar dan Ten Hag op af moet rekenen.

3 februari 2018 om 11:24

@ Murdylane,

Nou ja, ik moet wel zeggen dat als ten Hag dit seizoen geen kampioen wordt met Ajax, dat hij in mijn ogen dan niet gefaald heeft. Naar mijn mening is het sowieso al lastig om middenin het seizoen in te stappen bij een nieuwe club en persoonlijk vind ik dat ten Hag het gewoon goed heeft gedaan, als hij aan het einde van dit seizoen de achterstand op PSV zo minimaal mogelijk heeft laten worden en hij heeft het dan echt helemaal fantastisch gedaan, als hij dit seizoen kampioen wordt, maar als hij dit seizoen geen kampioen wordt, vind ik niet dat je hem dat dit seizoen kan aanrekenen.

Ajax is ook al een beetje bezig om 'n soort basis voor volgend seizoen te leggen, dus dat geeft in mijn ogen al aan dat Ajax met ten Hag aan het roer, naar de lange termijn kijkt. Voor volgend seizoen zijn Bandé en Schuurs (weliswaar beide onder Keizer binnengehaald) al binnengehaald, met Kristensen is er alvast een vervanger voor Veltman (zal in de zomer waarschijnlijk vertrekken) binnengehaald die wordt klaargestoomd om Veltman te vervangen en met Tagliafico is er eindelijk een goede linksback binnengehaald.

Overmars, van der Sar, etc. denken dus zelf ook al aan de lange termijn, gezien deze aankopen en nogmaals: ik vind niet dat ten Hag gefaald heeft als hij dit seizoen geen kampioen wordt. Dit seizoen is al begonnen om het 'fundament' voor volgend seizoen te leggen en dan moet ten Hag het wel gaan laten zien met Ajax.

3 februari 2018 om 12:11

Ben het met je eens dat het dan niet aan Ten Hag ligt, maar wel aan het bestuur. Zij hebben de onrust op trainersgebied veroorzaakt. En het lijkt mooi dat ze al met volgend seizoen bezig zijn maar dat is dus de fouten van dit seizoen corrigeren.

PEC presteert uitstekend, net als ADO. Aangezien 'we' ook snel trainers en spelers afbranden als het slecht gaat, mogen we ze ook de credits geven als het goed gaat. Garantie dat Schip ook op lange termijn succes heeft bij PEC is er inderdaad niet, maar so what... De Mos heeft zelf ook bij meer clubs gefaald dan succes gehad. Wijsneus.

Wauw. De Mos heeft deze keer zeker teveel azijn gedronken. Dit is een mooi voorbeeld hoe je iemand in het openbaar afkraakt. Wat een onsympathieke zak hooi is het toch.

3 februari 2018 om 12:01

Hiddink kon er zeker ook niks van,die komt toch echt uit het oosten,of komen daar,alleeen de wijzen vandaan

Dat is precies wat me stoort aan Amsterdam en de mentaliteit die Aad de Mos in de laatste alinea tentoonstelt. Men heeft de illusie dat ze de wijsheid in pacht hebben (al heb ik daar zelf ook wel trekjes van volgens mij), maar zodra er een concrete oplossing moet komen laat men het afweten. Of dat kiest men voor een oplossing die meer gericht is op imago en uitstraling dan het daadwerkelijk oplossen van een probleem. Het gaat om de uitstraling, niet om de daadwerkelijke boodschap.

Aad de Mos denkt nu dat de wijzen uit het westen komen, maar wat hebben zij dan gepresteerd in de laatste jaren? De enige coach die de laatste tijd echt succesvol is geweest met de speelstijl van Ajax is Peter Bosz, en hij komt uit Apeldoorn. Welke andere Nederlandse coach heeft het verder geschopt dan de groepsfase van de Champions League? Philip Cocu. En die komt uit Eindhoven. Andere succesvolle coaches? Guus Hiddink uit Varsseveld. Bert van Marwijk uit Deventer. Kom nou, de wijzen komen allang niet meer uit het westen. Ieder mens dient in zijn professionele leven afgerekend te worden op prestaties, niet waar je vandaan komt.

Overigens is mijn betoog hierboven vrij ironisch aangezien ik vanaf volgende week zelf op 't Beursplein in Amsterdam werk.

3 februari 2018 om 14:47

Waarom je Amsterdam hier bij betrekt snap ik niet zo goed. Aad de Mos is niet Amsterdam en Amsterdam is niet het gehele westen. Cocu is geboren in Eindhoven, maar opgegroeid in, jawel, het oosten.

3 februari 2018 om 16:03

Omdat Amsterdam de omgeving is waarin Ten Hag zal gaan werken en dat de omgeving is waar Aad de Mos het in de rest van het artikel over heeft. Op zich niet vreemd om Amsterdam hierbij te betrekken.

De Mos laat zich constant negatief uit over Ajax en Ten Hag sinds hij bij de club is. Je zou bijna denken dat het iets persoonlijks is. Zulke ongenuanceerde opmerkingen. Sinds Ajax met een gelijkspel uit Utrecht is vertrokken lijkt het alsof hij zijn mening kracht bij denkt te kunnen zetten.

3 februari 2018 om 12:27

Ten Hag heeft nu 2 officiele wedstrijden op de bank gezeten en daarvoor was hij net 2 weken bezig. Een visie overbrengen op spelers is lastig en vergt tijd, dat zou de Mos moeten weten. Of kwam hij bij een club en de speelstijl zat er binnen 1 week in?

Ooh wat een zuur verhaal van hem zeg. Heeft hij de bijbel ook geschreven?

Natuurlijk een lachwekkend argument om de kwaliteiten van een (in dit geval) coach af te laten hangen van de regio waar ze vandaan komen. Waarom zou een Westerling 'wijzer' zijn betreft voetbal dan iemand uit het oosten van Nederland? Aad de Mos heeft zelden iets nuttigs te melden over voetbal en de beste man is een Hagenees. Ze zijn dus niet allemaal wijs op dat gebied.

Wat een raar verhaal dit

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

19 fans
Coach, 48 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Tottenham Hotspur zit een transfer van Luka Modric naar Internazionale voorlopig dwars. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren