Waarom Spaanse clubs zondag plots negen spelers uit Saudi-Arabië haalden

Dinsdag, 23 januari 2018 om 11:00

Spanje is tot het Mekka van het voetbal uitgegroeid. Clubs uit LaLiga en LaLiga 123, het hoogste en één na hoogste niveau, kondigden zondag de komst van in totaal negen voetballers uit Saudi-Arabië aan, voor een periode van zes maanden. Het is het resultaat van een commercieel akkoord tussen de de organisator van de competities (LFP), de voetbalbond van Saudi-Arabië en het Ministerie van Sport van het land in het Midden-Oosten. Vijf van de negen spelers maken mogelijk hun opwachting op het allerhoogste niveau, al kan de samenwerking op dat vlak ook op niets uitlopen. Het verhaal over een akkoord dat in Spanje al tot ophef heeft geleid.

Villarreal, de huidige nummer vijf van LaLiga, maakte zondag de komst van Salem Al Dawsari en Jaber Issa wereldkundig. Al Dawsari is een 26-jarige rechtsbuiten van Al-Hilal met 34 A-interlands achter zijn naam, terwijl de zes jaar jongere Issa afkomstig is van Al-Shabab en in principe voor het tweede elftal van el Submarino Amarillo gaat uitkomen. Fahad Al Muwallad gaat de clubkleuren van Levante verdedigen: de 23-jarige aanvaller is afkomstig van Al-Ittihad en kwam 38 keer voor zijn land uit.


Leganés heeft de meest ervaren voetballer van de negen in huis gehaald: Yahia Al-Shehri, een 27-jarige middenvelder van Al-Nassr met 42 A-interlands op zijn conduitestaat. Landgenoot Marwan Othmnan gaat in principe in de jeugd van de club aan de slag. Kersvers A-international Ali Al Nemer ruilt Al-Shabab tijdelijk in voor Numancia, terwijl Abdullah Al Hamdan, Abdulmajeed Al Sulaiheem en Nooh Al Mousa voor respectievelijk Sporting Gijón, Rayo Vallacano en Real Valladolid zullen uitkomen. Al Dawsari, Al Muwallad en Al-Shehri zijn grote kanshebbers om deel te nemen aan het WK, het mondiale toernooi waarin Saudi-Arabië aantreedt tegen Rusland, Uruguay en Egypte.

Saillant: Sporting Gijón kondigde Al Hamdan zondag als 'Alshabab Abdullah' aan en had blijkbaar niet in de gaten dat Alshabab niet zijn voornaam maar zijn werkgever was. Het akkoord tussen de drie bovengenoemde partijen werd in oktober ondertekend. Een maand later waren de eerste resultaten zichtbaar. Terwijl Saudi-Arabië in Portugal twee oefenwedstrijden tegen de Europees kampioen en Bulgarije afwerkte, zaten circa twintig scouts van Spaanse clubs op de tribune. Enkelen daarvan gingen daarna ook naar Saudi-Arabië, om de spelers ook bij hun respectievelijke clubs in actie te zien.

Yahia Al-Shehri in november 2017, in de oefeninterland tegen Portugal (3-0 nederlaag)

"Het doel op lange termijn is het bevorderen van het voetbal, het verhogen van het niveau in ons land en het creëeren van een nieuwe generatie voetballers", zo stelt Turki al-Sheikh, voorman van het Ministerie van Sport. "We zijn erg blij dat we deze voetballers de kans kunnen bieden om hun doelen te verwezenlijken en op het allerhoogste niveau te kunnen spelen." De betrokken clubs hoeven niets voor de voetballers te betalen. De kosten komen voor rekening van LFP, dat de tot dusver nog onbekende inkomsten van het akkoord gebruikt om diverse assistenten in dienst te nemen. Zij moeten de voetballers zo snel mogelijk aan de cultuur en het voetbal in Spanje laten wennen.

Het akkoord moet er ook voor zorgen dat Saudische voetballers zónder club voortaan niet aan hun lot worden overgelaten. Net als Nederland kent ook Spanje 'een Team VVCS', een team van clubloze profvoetballers die middels oefenduels proberen om een contract bij een club in de wacht te slepen. Oud-voetballers als Fernando Soriano en Juanjo Valencia zijn al naar het Midden-Oosten afgereisd om een dergelijk project op papier te zetten. Daarnaast zullen diverse Spaanse trainers in Saudi-Arabië gaan helpen om de jeugdopleidingen van de lokale clubs te verbeteren.

Vrouwelijke fans van Al-Hilal in het King Fahd International Stadium in Riyadh

Kroonprins Mohammad bin Salman is een van de aanjagers van het project dat deel uitmaakt van de 'moderne' veranderingen die hij in het land wil doorvoeren. Eerder deze maand mochten vrouwen voor het eerst in een stadion een voetbalwedstrijd bezoeken, de ontmoeting in Jeddah tussen Al-Ahli en Al-Ittihad (1-1). In het stadion waren speciale familievakken ingericht, waar vrouwen samen met hun man en kinderen welkom waren. De vrouwen moesten wel een loszittende abaya en een hoofddoek dragen.

In voetbalminnend Spanje zijn de reacties over het akkoord tussen de LFP en de instanties in Saudi-Arabië niet mals. Tal van sociale media-gebruikers vragen zich af of hun favoriete club überhaupt veel in de melk te brokkelen had en vinden het vergroten van de bekendheid¨van de club in een land als Saudi-Arabië geen reden om de saamhorigheid binnen een spelersgroep te verstoren. Alhoewel de hoofdtrainers van de betrokken clubs, naar verluidt, niet verplicht zijn om de Saudische voetballers in te zetten, wordt de term Against Modern Football wordt volop gebruikt.Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door sjaakiee)

Geld staat vanaf nu dus echt boven kwaliteit. Duidelijk.

22 januari 2018 om 18:56

je weet dat geen enkele van die jongens gaan spelen. Gewoon precies hetzelfde als die jongens uit Qatar en China. Ze spelen de eerste drie wedstrijden en dan worden ze naar de tribune verwezen.

22 januari 2018 om 18:58

Vertel me waarom al die spelers voetballen en clubs alles er aan doen om kwaliteit binnen te halen? Waarvoor hebben ze die kwaliteit nodig denk je? Niet voor goeddoel geloof ik. Natuurlijk draait alles om geld. Als je geld kan krijgen dan is mooi meegenomen

22 januari 2018 om 19:58

Hij bedoelt voor de clubs en la liga. duidelijk dat ze hier een paar centen voor krijgen om die woestijncompetitie een naam te geven.

22 januari 2018 om 20:03

Waarom kijk jij naar voetbal Adil? Ook voor het geld?

23 januari 2018 om 08:25

Xyzz

Het gaat hier niet om mij...maar antwoord om jou vraag is:
Ik kijk naar voetbal omdat ik er van geniet, maar je gaat me niet vertellen dat spelers voetballen om plezier. Want hoeveel keer hoor je dat een speler zijn contract heeft ontbonden omdat hij geen salaris krijgt.

Hoeveel spelers ken je die gratis voetballen alleen puur voor het genot en plezier??

23 januari 2018 om 14:35

is een beetje een kromme vergelijking naar mijn inziens. Voor voetballers is het ook gewoon hun brood. Dit is hetzelfde als zeggen wie werkt er gratis in zijn 9 tot 5 baantje?
Ik denk dat er genoeg voetballers zijn die er zeker wel plezier in hebben, daarnaast zijn er ook genoeg die het puur om het geld doen.

23 januari 2018 om 10:31

@laj83

Zoals ik hieronder ook al zei, je kent deze spelers? Zoja, kan je me meer over ze vertellen?

Net zoals hieronder, ben ik sarcastisch. Je kent de spelers niet, dus oordeel je op het vooroordeel wat je hebt over het midden oosten. Beetje kort door de bocht vind jezelf ook niet?

Geld staat al jaren bovenaan, dat is niet pas sinds dit project. Daarnaast denk ik dat beide partijen (spaanse clubs die meedoen en het Saudi's voetbal) hiervan profiteren. Win-win toch? Het is geen Barca, of Real die spelers haalt uit Saudi. Het zijn clubs die (behalve Villareal) niet echte hoogvliegers zijn. Wie weet zijn het wel toegevoegde waardes voor hun elftal. Daarnaast zouden de Spaanse clubs die meedoen wel kunnen profiteren van de shirt verkoop van hun Saudische spelers in Saudi. Vergeet niet dat Saudi naar het WK gaat, dus de sport zal daar veel populairder worden. Waarom niet een graantje mee pikken als Spaanse club?

In dat retrospect denk ik dat Nederlandse clubs daar veel en veel meer mee hadden moeten doen. Dankzij onze coaches hebben ze het WK gehaald notabene. Gemiste kans in mijn ogen.

Ik denk dat dit idee meer is om de spelers op niveau te krijgen voor de WK. Best slim!

23 januari 2018 om 09:08

Of best zielig!! Het is belachelijk voor woorden dat clubs betaald krijgen om hun spelers te laten spelen! Ik weet nog dat Kadafi zijn zoon ook in italie heeft gespeeld niet omdat hij kon voetballen maar omdat zijn papa miljoenen weg gaf aan de club!

23 januari 2018 om 09:26

Niet zo janken joh geld hoort nu enmaal in voetbal tegenwoordig

Volgens mij is die Al-Muwallad van Levante wel een degelijke voetballer die wel van meerwaarde kan zijn voor Levante

23 januari 2018 om 10:44

Speel je ook Fifa? ;-)

23 januari 2018 om 19:27

Hahahah ja daarom eigenlijk

Mooi project om het voetbal elders te verbeteren. Zo krijg je betere competities mooier voetbal en dus meer genot. Daar wordt het wk alleen maar leuker om er naar te kijken. Hoop dat het zijn vruchten afwerpt.

Apart verhaal wel maar ik denk dat enkele spelers die al ruim internatonal zijn van Saudi best mee kunnen aan de onderkant van de Liga

Wat een lachertje wordt voetbal zo. Je moet selecteren op basis van kwaliteit en haalbaarheid. Niet op basis van een deal. Je maakt jezelf belachelijk door jezelf voetballers aan te laten smeren via een contract. Oke, het ligt anders wanneer de desbetreffende clubs deze spelers voorafgaand aan de deal op het oog hadden, maar dat lijkt mij niet wanneer ik het artikel bestudeer.

Wel apart dat een deal met een organisator bepaalt dat je in de LPF speelt. Daar hoort een club over te gaan. Geld maakt in dit geval het spelletje kapot.

23 januari 2018 om 07:55

Ik ga er van uit dat je deze spelers kent dan dus? Kan je me meer over ze vertellen?

Even serieus, ze zijn ook door scouts bekeken. Ik ga er van uit dat als ze er echt niets van kunnen, ze ook niet gehaald zouden worden. Daarnaast vind ik het, in tegenstelling tot de meeste hier, wel een goed project. Er wordt door de buitenwereld over het algemeen sarcastisch/negatief gedaan over het midden oosten, maar Saudi laat wel als 1 van de weinige (dan wel niet de enige) zien bereid te zijn tot veranderingen. En ja, natuurlijk zal niet alles roze geur en maneschijn zijn, maar de eerste stappen zijn gezet en dat vind ik positief.

Wat betreft deze deal, Spaanse clubs krijgen meer naamsbekendheid, het Saudische voetbal betere kwaliteit. Alleen al door het meetrainen kunnen die gasten misschien meer leren dan daar voetballen. Die kwaliteit kunnen ze weer mee terug nemen, of als ze voor het nationale elftal spelen. De Spaanse clubs zouden meer shirts kunnen verkopen, vooral die met de namen van hun landgenoten. Ik zie een win-win situatie voor alle partijen.

Dat geld het spelletje kapot maakt ben ik met je eens, maar dat was al langer bekend. Een van je favo clubs heeft recent nog een verdediger van 86 mil aangekocht. Je kan er tegen aanblijven trappen, of slim zijn en andere mogelijkheden aanboren, zoals deze. Het is allemaal maar hoe je het bekijkt, glas halfvol, of halfleeg.

23 januari 2018 om 09:27

Eindelijk iemand die een beetje met verstand praat. Feit blijft, Saudi Arabie heeft in tegenstelling tot Oranje wel het wk gehaald. Lijkt me dat sommige hier daar erg zoutig over zijn.

23 januari 2018 om 10:39

"feit blijft, Saudi Arabie heeft in tegenstelling tot Oranje wel het wk gehaald. Lijkt me dat sommige hier daar erg zoutig over zijn."

Ik denk dat de meeste dat zelfs zijn vergeten. Nederlandse clubs hadden hier veel meer mee moeten doen, zeker gezien het feit dat onze coaches hun daar gebracht hebben. De reactie van Saudische fans waren niet mals toen ze hoorden dat ze niet met Bert en Mark doorgingen.

Zoals zo vaak liggen Nederlandse clubs te slapen als het om mogelijkheden gaat in een mindere tijd (mijn inziens).

23 januari 2018 om 11:51

Twentefan3

Ja goed punt! Denk dat Nederland gewoon met aanvragen bij de volgende WK kwalificatiereeks in de Aziatische Poule ingedeeld te worden. Kijken of oranje zich dan net zo eenvoudig kwalificeert als die Saoudies.

23 januari 2018 om 12:48

Dat zegt Twentefan3 toch helemaal niet? Je legt hem nu woorden in de mond die hij helemaal niet gezegd heeft.

23 januari 2018 om 14:33

@badhabbit: natuurlijk, maar het gaat hier alleen om een commercieel belang. Dat vergeten mensen hier even. Het is net als een Aziaat kopen, daarmee meer naamsbekendheid krijgen en hopen dat de shirtjes snel uitverkocht raken. Ik vind het een soort van je eigen ziel verkopen door een speler in je selectie op te nemen die er niet in hoort. Er zijn vast en zeker veel belangen, maar de sportieve is er in directe zin geen een van. Om dan maar de bal terug te kaatsen: of denk je dat de spelers intensief zijn bekeken alvorens deze deal erdoorheen kwam? Dat antwoord kan ik je gemakkelijk geven. Het antwoord is: nee. Anders hadden ze niet zoveel scouts op de tribune zitten. Pas na de overeenkomst werd er als een gek gescout. It's all part of the deal. Het blijft voetbal, geen moneyball (los van het Moneyball-principe natuurlijk ). En deze ontwikkeling vind ik een kwalijke zaak. Ben geen moraalridder als ik zeg dat ik dit niet zie zitten, terwijl ik clubs als Arsenal en Liverpool aanhang. Een dure speler kopen - terwijl je budget het toelaat - vind ik namelijk anders dan een speler halen omdat het bij een deal inbegrepen zit. Of zou jij het leuk vinden dat een team van sjeiks zichzelf inkoopt als basiself van AZ? Denk het niet toch? Ik weet het, het is een extreem voorbeeld. Maar zulke deals tonen aan hoe ver het voetbal haar benen spreidt voor de geldschieters. Ergens moet je een grens trekken. Die grens is met deze belachelijke deal bereikt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Villarreal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Barcelona9370
4.Valencia7327
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
Pablo Fornals MallaMiddenvelder353
Jaume Costa JordaVerdediger300
Víctor Ruíz TorreVerdediger272
Voor de complete selectie: Clubpagina Villarreal.

In de wandelgangen

Zondag 19 augustus
Clarence Seedorf hoopt in gesprek te gaan met André Onana. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren