Uniek contract na loyaliteit in de maak: ‘Advocaten zijn er mee bezig’

Dinsdag, 16 januari 2018 om 13:47

Robert Zwinkels is met dertien dienstjaren de meest loyale speler in de Eredivisie. De doelman is al jarenlang verbonden aan ADO Den Haag en zijn club is dermate blij met Zwinkels dat het zijn werknemer een contract voor onbepaalde tijd heeft aangeboden. Normaal gesproken zou de sluitpost zijn aflopende contract al lang hebben verlengd, maar juridisch zijn er enkele obstakels.

Volgens de cao voor contractspelers kan de doelman na twaalf dienstjaren namelijk niet meer tekenen voor een bepaalde tijd. "De advocaten zijn er mee bezig", aldus Zwinkels tegenover het Algemeen Dagblad. De routinier verwacht snel een overeenkomst: "Als het rond komt, ben ik daar heel blij mee, maar ik moet nog even een slag om de arm houden. De intentie is sowieso aanwezig."

"De gesprekken zijn ook goed verlopen, alleen is het een wat moeilijker verhaal dan met een tijdelijk contract. Het is ook een unieke situatie. Daarom duurt het ook wat langer." Zwinkels krijgt van zijn club hoe dan ook de garantie dat hij voorlopig kan blijven keepen in Den Haag. "Maar er moet in het nieuwe contract wel een bepaalde passage worden opgenomen", zegt Jeffrey van As, manager voetbalzaken.

"Wat als hij straks 51 is en nog steeds wil keepen? We gaan dus wel een evaluatiemoment afspreken. De komende twee jaar is Robert sowieso één van de drie keepers van ADO. Ergens in 2020 moeten we dan kijken of we er nog een jaar aan vast plakken. Het moet op de juiste manier op papier komen voor beide partijen zodat het kan voor de wet", besluit Van As.


Poll

Verwacht jij dat Robert Zwinkels zijn carrière afsluit bij ADO Den Haag?


Gerelateerd

14 reacties (laatste reactie door constant kante)

Dit zijn de mooie verhalen in het voetbal. Wederzijds respect en in goed overleg komen tot een compromis waardoor Zwinkels verzekerd is van stabiliteit aan t einde van zn carrière en ADO straks geen keeper van 40+ onder contract heeft. Win-win situatie. Prima doelman voor je selectie.

Wat Van As hier zegt, dat er een 'evaluatiemoment' komt waarbij hij in 2020 wil kijken of er dan 'nog een jaartje aan vast geplakt' kan worden is een leuke passage voor de krant en TV West. Maar juridisch is dat gewoon kolder.

Want feit is nu eenmaal dat Swinkels in de situatie zit dat hij het maximale aantal contracten voor bepaalde tijd heeft gehad waardoor nu dus ieder contract dat je hem aanbiedt (in welke zin of vorm ook) van rechtswege van onbepaalde tijd is. En een 'evaluatiemoment' in een contract voor onbepaalde tijd is een leuk theekransje, maar er kunnen geen rechtsgevolgen aan worden gekoppeld, in die zin dat ADO daarmee de mogelijkheid zou hebben het contract, eenzijdig, te ontbinden of te doen eindigen. Die optie heeft ADO namelijk niet, dat is nou juist de kern van een contract voor onbepaalde tijd. Uiteraard kan ADO bij ernstig wangedrag of misdragingen het contract op staande voet opzeggen en ADO zou op grond van disfunctioneren kunnen proberen via het UWV het contract te doen eindigen, maar de simpele vaststelling dat hij bijvoorbeeld geen eerste doelman meer is is daarvoor onvoldoende.

16 januari 2018 om 15:00

Wellicht opnemen in het contract dat er een evaluatiemoment volgt er dan in samenspraak zal worden bepaald om de heer Zwinkels ander passend werk aan te bieden?

Ik neem aan dat als het lichaam op en het gewenste niveau niet meer gehaald kan worden dat het ook voor Zwinkels niet meer fijn is om maar door te blijven gaan op grond van zijn 'onbepaalde tijd contract'

16 januari 2018 om 15:21

@bimbooro

Ja, dat kan uiteraard weer wel. Dat je afspreekt dat de club de functie mag wijzigen, bij een bepaalde leeftijd of zoiets.

Het lastige daarvan is dan wel dat je niet zomaar, op basis daarvan, bijvoorbeeld het salaris (naar beneden) kunt aanpassen. Stel dat je hem bijvoorbeeld wilt opnemen in de technische staf, als jeugdtrainer, keeperstrainer of assistent. De salarissen voor die functies liggehn beduidend lager dan voor spelers. Maar dat geeft je niet het recht om daarmee dan zomaar het salaris te verlagen. Dus de vraag is wat je dan daarmee opschiet.

En het 'fijne' voor Zwinkels is natuurlijk vooral dat laatste. Want kan hij niet meer keepen (omdat hij inmiddels 45 jaar oud is), prima, maar hij zal er geen bezwaar tegen hebben dat hij nog lang kan genieten van zijn huidige saalris (inclusief jaarlijjkse CAO verhogingen).

16 januari 2018 om 16:13

Ook met een vast contract heb je (jaar)beoordelingsgesprekken waarbij je prestaties worden beoordeeld. Presteer je niet naar behoren, dan volgt een verbetertraject met een mogelijk ontslag als eindpunt. Anders kan je met een vast contract lekker achterover leunen, want ze komen toch niet meer van je af. Zo werkt het niet...

16 januari 2018 om 16:42

Waarschijnlijk is dat dus ook wat ze bedoelen met advocaten zijn er mee bezig. Dat hele riedeltje wat jij opnoemt zal bij hun bekend zijn en adhv die “belemmeringen” zullen ze willen kijken hoe ze dit in elkaar willen zetten.

17 januari 2018 om 12:37

@westend, zo makkelijk als jij zegt is het niet. Dit gaat alleen op als hij zelf bewust er geen reet meer aan doet en kan worden aangenomen dat dit bij een andere functie ook het geval zal zijn. Wanneer hij niet meer presteert omdat hij gewoon ouder wordt zal ADO altijd verplicht zijn te zoeken naar een andere geschikte functie voor hem binnen de organisatie en je gaat een rechter niet wijs kunnen maken dat die er niet is.

16 januari 2018 om 20:48

Constant Kante. Je klinkt zo zeker van je zaak in je eerste bericht. Maar dit is toch niet zo moeilijk te begrijpen. Bij onbepaalde contracten worden ook gewoon beoordeeld en mag je op goede gronden ook het contract ontbinden anders kan je eindeloos een vast contract behouden tot je pensioen. Zie bericht van Westend. Je kan het ook in het contract opnemen volgens mij op basis van welke gronden je beoordeelt. Het is toch niet moeilijk te begrijpen dat Van As gewoon bedoelt dat ze rond 2020 gaan kijken of die nog een jaar langer meekan op dit niveau? Het lijkt er sterk op dat je liever "zoekt" naar fouten.

17 januari 2018 om 09:34

@jashh

Ik heb uiteraard geen enkel idee over hoeveel ervaring jij beschikt op het gebied van Arbeidsrecht en hoeveel zaken jij op dat gebied hebt gedaan die met voetbal te maken hadden, maar je algemene opmerking dat je contracten voor onbepaalde tijd 'op goede gronden' zou mogen 'ontbinden' is een mooie volzin maar de praktijk staat daarmee op gespannen voet.

Het klopt inderdaad dat de wet de mogelijkheid biedt om werknemers te ontgslaan als ze disfunctioneren. De praktijk is echter dat het voor een werkgever een bijzonder tijdrovend en geldverslindende praktijk is om dossiers bij te houden, gesprekken te voeren en verbetertrajecten te houden. En los daarvan, de wettelijke vereisten omtrent het oordeel dat een werknemer niet functioneert (oftwel, niet gesxchikt is voor zijn functie) zijn ernorm streng. Logisch ook, want anders kan iedere werkgever die vindt dat de kop van die werknemer hem niet aanstaat twee keer roepen dat iemand niet functioneert en hem snel ontslaan. Zo werkt het echter niet. Zelfs het niet halen van je vastgestelde targets is op zichzelf al geen reden om iemand te mogen ontslaan.

Interessant hoe dat werkt. Ergens is het ook wel logisch dat het volgens de CAO zo gaat, maar ik kan me niet herinneren dat ik eerder zoiets heb gehoord. Ben benieuwd hoe dat dan in het verleden ging met Keizer (ajax), Bos (vitesse) of Rutten (twente), die hun hele carriere daar speelden.

16 januari 2018 om 15:17

@timvonk

De sector betaald voetbal is gewoon een vette uitzondering op de normale Arbeidsrechtelijke regels, want voor normale werknemers geldt op dit moment nog dat je maximaal twee jaar een contract voor bepaalde tijd mag aanbieden en dat ieder contract daarná van rechtswege voor onbepaalde tijd is. Dus dat het in het voetbal zelfs twaalf jaar lang mag, is al een enorme uitzondering. Heeft ook te maken met het gegeven dat contracten voor spelers nu eenmaal van nature bijna altijd voor bepaalde tijd zijn.

Maar, dit is geen uniek verhaal, ook al eerder zjn er in het voetbal contracten geweest met spelers, trainers of bestuursleden voor onbepaalde tijd. volgens mij heeft Gerald Vanenburg eens een contract voor onbepaalde tijd gehad bij Psv.

Overigens speelde de problematiek die nu speelt vroeger sowieso niet, of anders, omdat destijds nog geen regel bestond die een maximum stelde aan het aantal contracten voor bepaalde tijd die een werknemer mag aangaan achter elkaar met dezelfde werkgever. Dus destijds kon je nog onbeperkt contracten voor bepaalde tijd aangaan.

Lijkt me wel hilarisch. Met je 67ste nog op keep in 't profvoetbal. Niets meer dan lof voor loyale spelers, een absolute zeldzaamheid. Zeker in deze tijd!

Van As heeft elke keer van dit soort zaakjes. Eerst al die jongen die een salaris van buiten de EU moest hebben waar ze onderuit probeerden te komen. Nu deze bepaling weer die omzeild moet worden.

16 januari 2018 om 15:18

@wanny

Inderdaad. Terwijl deze regel gewoon niet te omzeilen is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse4916
9.PEC Zwolle44-12
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Tyronne EbuehiVerdediger10
Tom BeugelsdijkVerdediger10
Aaron MeijersVerdediger10
Bas KuipersVerdediger10
Donny GorterMiddenvelder10
Danny BakkerMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

3 fans
Keeper, 35 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 16 augustus
Paul Pogba wil hoe dan ook vertrekken bij Manchester United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren