wk2018

Cocu: ‘Het werd 3-3, maar ik geloofde het wel en gaf geen persconferentie’

Zaterdag, 13 januari 2018 om 19:05

Phillip Cocu blikt met gemengde gevoelens terug op de eerste seizoenshelft. De oefenmeester van PSV zit nog altijd in zijn maag met de vroege uitschakeling in Europa, maar kan tevreden zijn over het verloop in de Eredivisie. PSV is de winterstop ingegaan als koploper van Nederland. De voorsprong van vijf punten op Ajax kan echter als sneeuw voor de zon verdwijnen, waarschuwt Cocu.

De trainer beaamt 'absoluut' een gevoel van schaamte overgehouden te hebben aan het Europese debacle tegen NK Osijek. "Ik heb daar nu nog heel veel moeite mee. We hebben Osijek niet onderschat, maar niet gebracht wat we kunnen en dat frustreert", vertelt hij in een uitgebreide terugblik op de eerste maanden van het seizoen. "De ploeg was nog niet zover om op het niveau te spelen waarop we nu zitten."

Mede door de blamage tegen Osijek waren de verwachtingen van de buitenwereld niet hoog voor de Eredivisie. Desondanks heeft PSV een voorsprong van vijf punten op Ajax opgebouwd. "Het is niks", reageert Cocu daarop in gesprek met het Eindhovens Dagblad. "Nou ja, niks. Het zijn er wel vijf, maar je moet je daar nooit te comfortabel bij voelen. Wij moeten nu gaan spelen om de voorsprong te vergroten en niet om die te verdedigen. En als ik denk dat het nodig is om dan een keer verdedigend te wisselen om te winnen, dan doe ik dat."

Cocu krijgt nogal eens kritiek om zijn verdedigende wissels. Hij zegt echter ook 'weleens' aanvallend te wisselen, als hij dat nodig acht voor de winst. "Maar daar ligt buiten blijkbaar minder de nadruk op. Hoe je wisselt, ligt ook aan de stand van zaken bij de tegenstander. Je kunt in elke wedstrijd wel lekker tot het einde met drie spitsen blijven lopen, maar daar geloof ik gewoon niet in. Ik ben heel analytisch ingesteld en zo maken we de keuzes."

Het moeilijkste moment van de eerste seizoenshelft was toen video-analist Wim Rip vorige maand onwel werd na een hartstilstand en vocht voor zijn leven. Ondertussen coachte Cocu de wedstrijd van PSV op bezoek bij FC Groningen. "We moesten verder en dan sta je inderdaad met een heel raar gevoel te coachen. Honderd procent focus is niet mogelijk, want er schiet ineens van alles door je hoofd, omdat je directe collega dit overkomt. Ik heb bij het Nederlands elftal en PSV jaren met Wim gewerkt. Het werd 3-3, maar ik geloofde het wel en heb geen persconferentie gegeven en ben meteen naar hem toe gegaan."Gerelateerd

6 reacties (laatste reactie door coolcat ehv)

Tja als je van de tien keer negen keer verdigend wisselt, kom je natuurlijk vanzelf zo bekend te staan. Je geeft zo een verkeerd signaal af tijdens de wedstrijd. Iets van: "ik heb geen vertrouwen in jullie, dus ik grijp in". Zo roep je problemen alleen maar over je af. De tegenstander begint dan natuurlijk helemaal bloed te ruiken. Graag iets minder vaak doen Cocu a.u.b. Verder een eerlijk interview.

De europese uitschakeling doet ook hier nog steeds pijn. Als ik er aan denk kan ik het nog steeds moeilijk verkroppen. Het was wel eigen schuld. Moet je de selectie maar eerder rond hebben. Hopelijk zijn hier lessen uit getrokken, en gaat dit voor komend seizoen beter. In juli moet de selectie er gewoon staan. Eén uitzondering misschien daar gelaten.

13 januari 2018 om 19:48

Tja als je 9 van de 10 wedstrijden een kwartier voor tijd op voorsprong staat is er ook weinig reden om aanvallend te wisselen.

13 januari 2018 om 19:55

Het is vaak voorgekomen dat PSV met 1 doelpunt verschil voor stond. De tegenstander begint dan druk te zetten. Dat is het moment dat Cocu verdedigend wisselt. Je kunt ook denken dat er dan meer ruimte ontstaat achterin bij de tegenstander. Je kunt dan op zijn minst meer snelheid voorin brengen. Of 1 spits eruit en met twee snelle mannen voorin spelen en een extra middenvelder er in zetten om te storen en snel te kunnen omschakelen.

Verdedigend of aanvallend wisselen hangt natuurlijk helemaal af van de stand op dat moment, zo heel moeilijk is dat niet. Geen enkele bekende coach wisselt 5 minuten voor tijd aanvallend als hij op dat moment voor staat, dus...

13 januari 2018 om 20:05

Er is natuurlijk ook nog altijd de optie niét te wisselen......... Geef je spelers gewoon eens het vertrouwen.

Bij Cocu is het altijd de standaard wissels. Dat kunnen we van te voren voorspellen. Dat is niks nieuws. Meestal met 1 doelpunt voorsprong, gaat Cocu verdedigend wisselen waardoor je de tegenstander laat aanvallen i.p.v. zelf aan te vallen en dat gaat dan regelmatig fout. Ik heb Cocu nog niet echt kunnen betrappen dat hij tijdens een wedstrijd een goede tactische wissel heeft gedaan waardoor PSV beter gaat spelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jeroen ZoetKeeper10
Joshua BrenetVerdediger10
Daniel SchwaabVerdediger10
Santiago AriasVerdediger10
Jordy de WijsVerdediger10
Jorrit HendrixMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

94 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2018- Fenerbahçe
2013-2018 PSV
2012-2013 PSV U19
2012-2012 PSV
2007-2008 Al Jazira

In de wandelgangen

Maandag 16 juli
Arsenal is niet de enige club met belangstelling voor Steven N'Zonzi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren