Spartak wekt verontwaardiging met ‘racistische’ tweet over eigen spelers

Zaterdag, 13 januari 2018 om 15:22

Een tweet van Spartak Moskou is verkeerd gevallen bij anti-discriminatiebureaus. De regerend kampioen van Rusland plaatste zaterdag een video van drie donkere spelers die trainingsoefeningen deden in de zon. Spartak koos voor het bijschrift 'Zie hoe chocolade smelt in de zon' en dat heeft geleid tot veel verontwaardiging.

De video is inmiddels offline gehaald door Spartak, na boze reacties van onder meer anti-discriminatieorganen als Fare en Kick It Out. Piara Powar, directeur van Fare, noemt racisme een groot probleem in Rusland en wijst op het naderende WK in het land. "Zulke teksten tonen aan hoe sommige mensen in het land aankijken tegen bepaalde minderheden. Het is verkeerd dat de grootste club van Rusland dit tolereert of zelfs toejuicht", citeert de BBC. "Onlangs werd Spartak bestraft voor islamofobische spreekkoren, maar de boodschap is blijkbaar niet aangekomen."

Kick It Out noemt de tweet een voorbeeld van 'vooroordelen' die in Rusland bestaan over zwarte mensen. "Het WK is maar een paar maanden weg. Dit is een teken dat Rusland, net als de hele voetbalwereld, nog veel werk te verzetten heeft om racisme te weren van de sport." In september werd Liverpool-aanvaller Bobby Adekanye nog racistisch bejegend op bezoek bij Spartak in de UEFA Youth League. De club moest de tribunes de volgende wedstrijd deels leeglaten. Onlangs werd Spartak-verdediger Leonid Mironov aangeklaagd voor racisme richting Rhian Brewster van Liverpool. Bij de club staat ook Quincy Promes op de loonlijst, maar die is niet te zien in de video.


Poll

Moet Spartak Moskou bestraft worden voor de tweet?


Gerelateerd

34 reacties (laatste reactie door nijogeth)

Echt ongelooflijk!! Dat dit nog kan in deze tijd. Word er gewoon misselijk van bah bah. En het ergste is misschien nog wel dat de club het accepteert. Als ik Promes was had ik een boeltje meteen gepakt.

13 januari 2018 om 15:26

Een is mijn

13 januari 2018 om 15:50

Ik snap eerlijk gezegd niet hoe juist dit racistisch is. Het is niet een argument, maar donkere mensen gebruiken dit woord juist zelf vaak. Al helemaal snap ik niet hoezo dit erger is dan ze minderheden te noemen (zie de tekst)

13 januari 2018 om 15:52

Dit soort dingen zijn normaal in Rusland. Belachelijk dat ze ook nog een WK mogen houden en dat de Fifa dit soort dingen niet mee laat wegen bij het toewijzen.

13 januari 2018 om 16:00

Newsflash: discriminatie komt in ieder land voor, dus dan zou Groenland aanspraak maken op een WK.

13 januari 2018 om 16:14

Klopt komt idd in alle landen voor, maar in Rusland net te vaak...

13 januari 2018 om 16:35

Heb je dat kunnen bijhouden vanuit Azerbeidzjan?

13 januari 2018 om 16:43

Nee heb het zelf kunnen zien in Rusland. Helaas een keer in dat land geweest en dan kan je zelf zien hoeveel minderheden daar gediscrimineerd worden. Of het nou Oezbeken, Tjetjenen of iemand met een andere huiskleur is

Maar ik zou dat land ook verdedigen hoor, als ik Rus was...

13 januari 2018 om 16:56

Hoe zit het met die Spartak fans die na de vrijdag gebed moslims wilden aanvallen? Of was dat ook een onschuldige grapje, omdat een Spartak fan is vermoord door de politie? Ik heb nog nooit supporters van Fenerbahce of een andere club zien wachten bij een kerk om Christenen aan te vallen. Kom op zeg....

13 januari 2018 om 17:26

Azerbeidzjanen zijn nou ook niet bepaald vriendelijk tegen Russen, zelfs niet toen Samedov liever uit kwam voor Rusland. @Emre want het een heeft natuurlijk met het ander te maken? Anders kan ik beter buiten beschouwing laten wat de Turken hebben gedaan tegen Russen, want krijgen onze presdienten weer ruzie met elkaar. 😉

13 januari 2018 om 17:32

Ja dat is ook echt iets wat je kunt vergelijken met racisme, beetje appels met peren of niet?

13 januari 2018 om 17:38

Toont toch aan hoe Azerbeidzjanen over Russen denken?

13 januari 2018 om 17:50

We hebben anders reden genoeg om Russen niet als vrienden te zien. Dat heeft alleen niks te maken met waar dit over gaat

13 januari 2018 om 18:05

Juist wel, want je geeft zelf al keurig aan Azerbeidzjan net zo schuldig zijn aan het discrimineren van Russen als andersom dat volgens jou ook het geval is.

13 januari 2018 om 18:26

Ik had al in mijn eerste reactie op jou al aangegeven dat racisme en discriminatie in elke land voorkomt, maar in Rusland toch net wat meer. Maar goed we gaan het toch niet eens worden, een fijne vond

13 januari 2018 om 18:51

En dat zeg jij op basis van een keer in Rusland te zijn geweest, terwijl iemand als Samedov als 'minderheid' wordt erkend en behandeld als een Rus...

13 januari 2018 om 16:21

Nog vermoeiender vind ik dit soort "Linkse" Gutmensch reacties. Misselijk omdat een doldwaze Rus een donkergekleurde speler, die het blijkbaar zelf ook geen probleem vond, een chocolaatje noemt? Triest uiteraard, maar man man. Overdrijven is ook een kunst.

Hoe stom kun je als club zijn om dit toe te laten staan. Dit bericht had allang weggehaald moeten worden. Deze grap valt totaal verkeerd wat mij betreft.

Moeilijk zoiets. Als club moet je zorgen dat je nooit in de positie komt dat er ook maar 1 iemand racisme kan zeggen. Ik zie hier zelf geen racisme in overigens. Vraag me zelfs af wat de reactie zou zijn als 1 van die spelers dit op de eigen pagina zou zetten met dezelfde tekst.

13 januari 2018 om 15:57

Ik vind wel dat men doorslaat met dit onderwerp. Niet alles is racistisch bedoeld

13 januari 2018 om 16:07

Volgens mij heeft Man City-back Mendy regelmatig dingen gepost met betrekking tot zijn eigen huidskleur. Fernando heeft overigens zelf verklaard dat er geen racisme is binnen de selectie.

Te bizar dat zulke partijen in alles racisme kunnen zien. Dit is gewoon een onschuldig grapje waar zelfs de Brazilianen in het team om hebben gelachen.

13 januari 2018 om 16:08

De racismekaart wordt te pas en te onpas gebruikt waardoor de echt inhoudelijke discussie onder sneeuwt en het meer gaat over het 'waar kan ik racisme in zien?'. Tuurlijk, het had tactvoller gekund, maar snap niet zo goed waarom mensen in zoveel dingen racisme kunnen (of willen) zien.

13 januari 2018 om 16:33

Koni, jij kan het als een grapje zien. Maar ik het zelf ook niet op prijs gesteld. Los van of racistisch bedoeld was of niet, vind ik het ook disrespect om wereldwijd door je werkgever chocolaatje genoemd te worden. In een andere reactie zei je dat er in ieder land racisme is en dat klopt, maar in Rusland vind ik het wel erg problematisch. Alleen al op YouTube zijn zat documentaires erover.

13 januari 2018 om 16:38

Leuk al die documentaires, maar die zijn ook in elkaar gezet door Engelse of Amerikaanse media, waar racisme net zo problematisch is als in Rusland, zo niet erger.

13 januari 2018 om 16:38

@sulejmanii

Het probleem is dat het tegenwoordig wel heel erg gaat om 'selectieve racisme'. Wanneer hoor je bijvoorbeeld een geval van racisme waarin een Nederlander een kaaskop word genoemd?!

13 januari 2018 om 19:21

Ik had het over Russische documentaires, met Engelse ondertiteling anders heb je alleen maar met subjectiviteit te maken. Dat begrijp ik ook wel, en Amerika is het misschien wel het ergst. Hoe is het mogelijk dat een racist, en iemand met zijn track record president is. Maar dat is weer een andere discussie, maar ondanks de vele incidenten en dan niet alleen voetbal gerelateerd. Ben je het niet met me eens, dat in Rusland racisme een groot probleem is?

13 januari 2018 om 19:22

Sirius, wanneer is dat gebeurd? En als dat gebeurd, dan ben ik het met je eens dat dat ook racisme is. Ik heb er alleen nog nooit van gehoord. Maar iedereen kan gediscrimineerd worden ongeacht ras, dat is een ding wat zeker is.

13 januari 2018 om 20:36

Er is wel degelijk een racisme probleem, maar lang niet zo erg als de westerse media je doet geloven. Het is nu zelfs zo erg dat ze op dit soort onschuldige tweets hun aandacht willen trekken om Rusland in een kwaad daglicht te zetten.

15 januari 2018 om 15:32

Een Nederlander wordt helemaal niet gediscrimineerd als iemand hem kaaskop noemt. Een Nederlander zal zich er niet minder om voelen. Discriminatie is een moeilijk iets en daarbij ook nog eens heel persoonlijk. Iets zeggen wat door iemand als discriminatie opgepakt kan worden, is nog niet direct discriminerend.

Om discriminatie te zijn moet er sprake zijn van een duidelijke mening, waarbij je onderscheid maakt op dat gebied en hier ook naar handelt. Als een donkere persoon een andere donkere persoon voortrekt tov een blanke persoon, dan is dat discriminatie. Als deze donkere persoon echter een blanke beledigt op basis van zijn uiterlijke kenmerken, zonder er verder te handelen daarnaar, dan is dat een belediging en geen discriminatie. Dit geldt net zo goed andersom.

Echter tegenwoordig wordt een belediging al gauw als discriminatie gezien.

16 januari 2018 om 20:59

Nijogeth, thanks voor je verhelderende reactie. 😊

16 januari 2018 om 20:59

Nijogeth, thanks voor je verhelderende reactie. 😊

In hoeverre is het woord chocolade racistisch? Het lijkt wel of niemand meer mag refereren naar een huidskleur, want het is blijkbaar altijd racistisch... Niet elke verwijzing is bedoeld om een groep mensen te beledigen.

Dat is ook wel een groot probleem de laatste jaren. Racisme is natuurlijk een groot probleem, maar tegenwoordig ziet men in alles racisme waardoor het gewoon niet meer duidelijk is wat wel gezegd kan worden of niet.

Ik wed dat niemand iets had gezegd als een club uit Afrika met zo'n tekst kwam. Dan was het gewoon een onschuldig grapje en nu is het ineens keiharde racisme. Racisme is in mijn ogen doelbewust iemand kleineren op basis van huidskleur en/of afkomst/geloof.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Spartak Moskou

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Krasnodar5416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
Quincy PromesMiddenvelder3018
Ivelin PopovMiddenvelder294
Salvatore BocchettiVerdediger283
Denis GlushakovMiddenvelder274
Dmitri KombarovMiddenvelder252
Artem RebrovKeeper240
Voor de complete selectie: Clubpagina Spartak Moskou.

In de wandelgangen

Zaterdag 21 juli
N'Golo Kanté geldt voor Juventus als de voornaamste kandidaat om Miralem Pjanic te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren