Vitesse neemt na twee seizoenen afscheid van Henk Fraser

Vrijdag, 12 januari 2018 om

Henk Fraser neemt na dit seizoen afscheid van Vitesse, zo bevestigt de club vrijdagavond. De trainer en de clubleiding zien geen aanknopingspunten om een derde seizoen met elkaar in te gaan. De breuk werd deze week 'in goed overleg' bekrachtigd tijdens het trainingskamp in de Spaanse badplaats Oliva. Fraser beschikt over een aflopend contract in Arnhem.

Het nieuws is geen verrassing. Vorige maand bevestigde Fraser aan de Gelderlander al bezig te zijn aan zijn laatste seizoen. De trainer zou zich onder meer ergeren aan commissarissen Valeri Oyf en Yevgeni Merkel, die zich nadrukkelijk met het technische beleid zouden willen bemoeien. Mede om die reden vertrok technisch directeur Mohammed Allach afgelopen winter al naar Maccabi Haifa.

Fraser staat sinds de zomer van 2016 aan het roer bij Vitesse en onder zijn leiding wonnen de Arnhemmers vorig seizoen voor het eerst in de clubhistorie de KNVB Beker. Vorige maand hintte de oefenmeester bij Studio Voetbal al naar een vertrek. "Ik ben er voor mijzelf wel uit. Ze hebben mijn werk niet gemakkelijker gemaakt, dat ga ik niet ontkennen. Iedere trainer staat voor zijn visie, ideeën en opstelling, dus wat dat betreft is het ook weer niet zo ingewikkeld."

Op de officiële website van Vitesse geeft Fraser een korte reactie. "Ik ken Vitesse als een warme en professionele club. Natuurlijk ga ik er alles aan doen om, samen met mijn staf en spelers, het seizoen succesvol af te sluiten", geeft hij aan. Algemeen directeur Joost de Wit heeft samen met technisch directeur Marc van Hintum de knoop doorgehakt na een 'goed gesprek' met de trainer. "Wij zijn er volledig van overtuigd dat hij alles op alles zet om het seizoen zo goed mogelijk af te sluiten."


Poll

Doet Henk Fraser er goed aan te vertrekken bij Vitesse?


Gerelateerd

36 reacties (laatste reactie door dajoowie)

Wees welkom bij Feyenoord, Fraser. De ideale opvolger van Gio

12 januari 2018 om 19:24

Ga eens drie wedstrijden van Vitesse kijken. Denk dat je dan een heel andere mening hebt.

12 januari 2018 om 22:16

Fraser heeft het gewoon goed gedaan bij Vitesse maar dat zal je vanzelf wel beseffen als er straks een andere trainer voor de groep staat.
Geen mooi voetbal, oke maar welke club heeft dat nou wel ? In de eerste plaats draait het toch om de resultaten en Fraser heeft toch goede resultaten geboekt, eerst bij Den Haag en nu bij Vitesse, met o.a. de 1e prijs in jullie historie.

12 januari 2018 om 22:31

Goede resultaten? Je weet dat Vitesse 8e staat en (vooral thuis) erg veel punten laat liggen tegen teams waarvan je op basis van kwaliteit altijd moet winnen (VVV, Willem 2)?

13 januari 2018 om 09:22

Als je zelf nou eens begint met te realiseren dat Vitesse geen topclub is. Voor het eerst in de historie een prijs gewonnen man. Fräser voor gezorgd. Ook Vitesse kan gewoon verliezen van elke ploeg in de eredivisie.

13 januari 2018 om 11:29

Ik realiseer me heel goed dat Vitesse geen topclub is, maar dat neemt niet weg dat je wel iets mag verwachten toch? Vitesse heeft een selectie waarmee ze normaal gesproken rond plaats 5 moeten eindigen. Zoals ze de laatste tijd voetballen gaan ze eerder richting plaats 10. Vorig jaar had Vitesse ook gewoon een prima team staan, waar bijvoorbeeld Baker het verschil maakte in de KNVB beker. Neemt niet weg dat Fraser daar een aandeel in heeft gehad, maar ik vraag me af of een andere trainer het veel minder had gedaan met dezelfde ploeg..

12 januari 2018 om 19:25

En waarom zou er afscheid genomen moeten worden door Gio? Na de KNVB beker en groepsfase Europa League met oa winst op United en het jaar erop landskampioen en CL voetbal? Doet het goed hoor.

12 januari 2018 om 19:27

Het zal eerder zijn dat Gio op grond van die prestaties een aanbieding krijgt van een grotere club.

12 januari 2018 om 20:38

Heeft Van Bronckhorst daar nu al zin in? Denk dat hij nog 2-3 jaar best in Nederland blijft.

12 januari 2018 om 22:13

Even serieus.
Kansloos uitgeschakeld in de 1e ronde EL en kansloos uitgeschakeld in de 1e ronde Cl... En dan beweren dat hij het goed doet ?
Die Knvb Beker is toch echt door Advocaat gewonnen, weet je nog ? Van Bronckhorst maakte er een puinhoop van en Advocaat moest de boel komen opruimen en als extraatje pakte die meteen de Beker mee.

12 januari 2018 om 23:44

De titel van vorig jaar was anders een prima prestatie.

12 januari 2018 om 21:02

Doe even normaal man, wat moet je met Fraser als je kijkt hoe hij Vitesse laat spelen.

12 januari 2018 om 22:18

Dat gelul over het vertoonde spel gaat nergens over. Bij welke Nederlandse club is het nou wel prachtig mooi aanvallend voetbal ? Het gaat toch om de resultaten en die waren prima

13 januari 2018 om 10:17

Resultaten zijn ook niet top, want ze staan mijlenver achter op clubs als AZ, PEC en Utrecht, terwijl zij eigenlijk de bedreiging willen zijn van de top-3. Vorig seizoen kwamen ze daar ook niet bij in de buurt.
Uitgeschakeld in de beker door Swift. Wat is een Swift? Vorig seizoen wel de beker gewonnen, waarvoor respect, maar op elk ander vlak is het gewoon ondermaats. En daar bovenop heb je ook nog het matige spel. Zelfs bekerwinst compenseert niet alles. En ja, dan wilt Vitesse logischerwijs wel verder kijken.

Oh ja, dat jij het gelul vindt, is 1 ding. Maar het is ook alleen maar jouw ding. Als je kijkt naar Utrecht en AZ over de laatste paar jaren en hoe zij spelen, dan mag je als Vitesse-fan heus wel eisen dat zij mooier en technischer spelen. Helemaal met het materieel dat ze hebben. Dus het gaat niet enkel om resultaten. Helemaal niet wanneer Vitesse juist wilt dat hun teams aanvallend spelen.

Denk dat er weinig Vitessenaren zijn die er mee zitten. Laat dit seizoen echt bizar slecht voetbal zien. Vorig seizoen was het voetbal overigens ook al niet goed, de KNVB beker was dan ook echt een wonder.

Allach zal Fraser wel proberen naar Haifa te krijgen. Rob Maas is daar nu trainer, maar de ploeg blijft kwakkelen.

Ik ga hem niet missen. We zullen hem altijd dankbaar blijven voor onze eerste echte prijs ooit, maar qua tactiek, spel en resultaat zal geen supporter hier bedroeft om zijn.

Ik hoor hier alleen maar mensen zeggen dat niemand hem gaat missen etc. Maar het is duidelijk dat Allach en nu ook Fraser naar de uitgang geleid zijn door de buitenlandse investeerders. Dat is een heel kwalijke zaak, ongeacht of Fraser het nu goed deed of niet (niet erg, nee).

12 januari 2018 om 23:50

Ik vind dit een beetje makkelijk gezegd, want uiteindelijk heeft hij niks concreets gezegd. Dan kunnen mensen makkelijk zeggen 'ja maar je zag dat hij heel veel moeite deed om juist niks te zeggen' dan heeft hij dus inhoudelijk nog steeds niks gezegd.

De feiten die ik wel zie is dat sinds het vertrek van Bosz (spelmatig) de teloorgang is ingezet. Maas heeft in eerste instantie heel veel verpest binnen het spel door ogenschijnlijk alle automatismes eruit te slopen. Toen Fraser vervolgens binnenkwam is hier geen verbetering in gekomen. Je ziet op dit moment nog steeds geen goede vaste patronen binnen het team, ik durf zelfs te stellen dat het slechter is geworden. Er zullen hiervoor vast statistieken zijn maar tegenwoordig gaat (gevoelsmatig) 70% van de opbouw van Vitesse puur en alleen via de vleugel, het gehele middenveld wordt gewoon overgeslagen. Dit betekent dat je (jouw beargumenteerbaar slechtste spelers) het meest de bal aan laat raken (in Vitesse's geval altijd de backs) waarnaast het ook nog eens ontzettend voorspelbaar is voor de tegenstander. Het is niet voor niks dat Vitesse tegenwoordig zo veel moeite heeft met goals maken, omdat er gewoon geen gebruik wordt gemaakt van de creativiteit. Juist waar deze creativiteit voornamelijk ligt op het middenveld, met Serero (die alleen nog maar opzij naar de back mag passen) en Mount.

Verder vind ik het ook heel kwalijk wat hij heeft gedaan met Foor. Toen die jongen binnen kwam was het nog een behoorlijk leuke en frivole voetballer met een actie, echter naar mate hij meer tijd onder Fraser heeft doorgebracht (en daar is Fraser vast niet alleen verantwoordelijk voor) is het een minder kleurrijke speler geworden en meer gewoon een hardwerkende loper. Ik vind dit ontzettend jammer van het type voetballer wat Foor ooit was en reken het Fraser ook best aan dat hij 'het voetbal' uit zo'n jongen heeft gehaald.

Nu zie ik hier meerdere mensen zeggen 'ja hoe veel clubs in de eredivisie spelen er nou leuk en attractief voetbal', nou dat was juist het geen waarover Vitesse werd geprezen de afgelopen 5 jaar. De Vitesse supporter heeft echt geen wanbeeld dat men denkt bij de top van de eredivisie hoort, maar wil wel graag een leuke wedstrijd zien. Daarbij zou het zien van leuk voetbal ook een relatief slechte klassering (als op het moment) compenseren en dan had men ook een beter beeld van Fraser.

Verder ben ik Fraser wel dankbaar voor de eerste prijs in de historie van Vitesse, echter was deze finale ook ontzettend geflateerd en had Az gewoon het betere van het spel.

Al met al hoop ik best dat Fraser een leuke nieuwe club vindt die beter met hem matcht.

14 januari 2018 om 20:30

Allach is gewoon na 5 jaar toe aan nieuwe uitdaging. Krijgt paar maanden voor eind contract mooie kans en is eigenlijk voor dit seizoen klaar bij Vitesse. Dan is het voor beide partijen gewoon goed en fijn op deze manier afscheid te nemen. Heeft prima werk verricht en naar eigen zeggen altijd goed samengewerkt. Alleen 1 dubieuze bron meldt iets over Russen. Diezelfde bron is ook de enige die Fraser verhaal opblaast. Fraser verlengt niet na twee jaar. Okee er zal wat inmenging zijn van bovenaf. Dat is gewoon de leidinggevende; de baas. Elke trainer sinds de overname krijgt de opdracht mee attractief voetbal te spelen met Vitesse; doet hij niet. Elke trainer krijgt de opdracht mee jeugd en andere spelers waarin bewust is geïnvesteerd om rendement te maken maximaal te laten ontwikkelen; doet (deed) hij niet. Verder is het logisch dat je de mega-talenten die je van Chelsea krijgt in ieder geval een kans moet geven. En dan heb ik het niet over die bij-talenten voor de breedte, maar over een Mount bijvoorbeeld. Als je die jongens nooit een kans geeft, krijg je het jaar daarop natuurlijk niet meer de krenten uit de Chelsea-jeugd-pap. Dus helemaal niet verplichting dat Chelsea jongens moeten spelen (want er zijn er genoeg die nagenoeg niet hebben gespeeld bij Vitesse), maar de toptalenten laten wegrotten wordt niet gewaardeerd natuurlijk. Vandaar dat hij ook daarvan iets te horen krijgt. Drie hoofdzaken waarvan ik het niet gek vind dat de leiding hem er op aanspreekt. En dat heet bij grote clubs ‘druk van de leiding’ en bij Vitesse zegt men ‘de Russen bepalen de opstelling’...

Leuk de Knvb beker winnen. Maar voetbal is dramatisch slecht. Geen systeem en hij weet het elftal niet keer te motiveren .
Hoop dat we Europees voetbal halen maar heb er een zwaar hoofd in. Seizoen is eigenlijk al mislukt.
Had liever on de winterstop,andere trainer gezien .

Heel terecht dat Fraser eieren voor zijn geld kiest. In zo'n Russisch wespennest wil je ook niet blijven. Hoop voor hem dat hij een leuke club vindt, heeft het toch gewoon goed gedaan door een prijs te winnen voor Vitesse.

12 januari 2018 om 20:24

Hoeveel wedstrijden van Vitesse heb je gezien? Vitesse speelt al 1,5 jaar dramatisch maar de beker verbloemd veel. Dat wespennest valt overigens erg mee kan ik je zeggen.

12 januari 2018 om 20:32

Het voetbal is niet om aan te zien en zijn wissels zijn slecht en dan nog kastanjes inzetten die niet kan voetballen, blij dat die gaat ondanks dat ik hem een leuke kerel vind heeft hij weinig intelligentie op voetbal gebied en het motiveren van een team !

12 januari 2018 om 23:04

@yatsemata: De beker verbloemt veel? Hoe lang is het geleden dat Vitesse een prijs heeft gewonnen? Dat is gewoon erg knap gedaan. En dat Vitesse dramatisch speelt, is ook niet van de laatste jaren.

En dat wespennest valt mee? Tsja, ik begrijp dat je blij bent met het geld omdat anders Vitesse destijds ter ziele was gegaan. Maar dat het geen pais en vree is, is zeker. Kijk anders nog even Studio Voetbal terug met Fraser. Je ziet dat hij constant z'n best moet doen om zijn mond te houden.

13 januari 2018 om 13:27

De beker verbloemd inderdaad veel. Die wonnen we niet doordat de tactiek van Fraser zo goed was of het spel goed, maar puur op individuele klasse van Van Wolfswinkel. Dat bedoel ik met verbloemen. En ja, we zullen hem eeuwig dankbaar zijn voor die prijs, maar krediet is niet oneindig. Verder klopt het niet dat het spel de laatste jaren dramatisch is. Onder Bosz speelden we het leukste voetbal van de eredivisie, pas onder Maas (en het laatste jaar onder Fraser) werd het stukken minder. Dat terwijl Vitesse met de huidige selectie echt niet onder zou moeten doen voor AZ en PEC, alleen omdat Vitesse zo ontzettend verdedigend speelt zijn het spel en de resultaten een stuk minder. En ja, dat wespennest valt erg mee weet ik uit ervaring. Binnen de club zijn de lijnen en verwachtingen duidelijk. Dat een commissaris commentaar heeft op de huidige resultaten lijkt me verder logisch, dat zou bij ajax ook het geval zijn...

14 januari 2018 om 20:48

Je verhaal raakt kant noch wal: Vitesse werd muv eerste jaar na de overname geroemd om aantrekkelijke spel. Uiteraard ups en downs, maar dat hou je altijd. Alleen sinds Bosz weg is, is het minder. Beker is nauwelijks Fraser toe te schrijven, hoewel ik m daar best credits voor wil geven. Dit jaar overigens door Swift er uit geknikkerd, onder leiding van diezelfde Fraser. Fraser is inderdaad ontevreden over dat hij niet 100% vrij spel krijgt. Wat denkt hij nou: onervaren trainer die afspraken niet nakomt, tja dan krijg je wat te horen. Wespennest valt echt mee en ik heb als fanatiek clubvolger heel wat meer kennis daarvan dan jij met je bron 1 aflevering Studio Sport. Zal niet ontkennen dat die Oyf soms een pain in the ass zal zijn, maar bij elke club of bedrijf heb je te maken met fijne en minder fijne collega’s. Boodschap van hem is overigens helemaal niet zo gek. Op de tribune hoor ik wekelijks dezelfde vragen onder de supporters: waarom steeds Castaignos, waarom kreeg Mount nooit een kans, waarom geen jeugd, waarom geen attractief voetbal.

Lijkt mij geen verrassing. Fraser heeft dit zelf ook al aangegeven tijdens een aflevering van studio voetbal.
Daarnaast vind ik de periode van Fraser bij Vitesse niet geslaagd. Zeker dit seizoen haalt hij veel te weinig uit zijn ploeg. Ik vind namelijk dat Vitesse een van de betere selecties heeft van de afgelopen jaren. Daar wordt nu, wellicht mede door europees voetbal, te weinig uitgehaald met slechts een 8e plek in de eredivisie.

Naar mijn idee zou Vitesse met dit spelersmateriaal top-5 moeten spelen.

De frisheid is er totaal af bij Vitesse. In heb begin van het seizoen speelde ze zoveel gedurfder, met veel meer dwang. Nu lijkt het nergens meer op. Zowel aan de bal als van de bal af is er geen enkele lijn te bespeuren terwijl deze selectie echt veel meer kan.

Snap ik.

Henk Fraser vond ik qua karakter en visie niet passen bij wat men voor Viteses voor ogen heeft.
Aanvallend, gedurfd spel, met een gezonde doorstroming van jeugdig talent en hier en daar ook goede integratie van Chelsea-talenten.

Dan heb je iemand als Fraser die een lelijke visie erop nahoudt, met hard werken als primair doel, desnoods ten koste van het spel. Je moet hard werken om mooi te spelen, maar hij is meer je moet hard werken ipv mooi te spelen.

Dat is dan ook zo gebleken.

Verdient alleen wel respect voor het winnen van de beker. Maar ook dat verbloemt niet alles. Het werkte gewoon niet.

Het beste eerste nieuws van het seizoen. Geen spelinzicht, te verdedigend ingesteld. Laat Vitesse achteruit gaan ipv aansluiten met de top. Valt veel meer uit deze groep te halen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.AZ87
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Matthew MiazgaVerdediger10
Fankaty DaboVerdediger10
Guram KashiaVerdediger10
Alexander BüttnerVerdediger10
Arnold KruiswijkVerdediger10
Thomas BrunsMiddenvelder11
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

17 fans
Coach, 52 jaar
SeizoenClub
2016-2018 Vitesse
2014-2016 ADO Den Haag
2011-2014 ADO Den Haag
1990-1993 Nederland
Laatste voetbalnieuws

Sparta heeft smaak te pakken en maakt volgend slachtoffer

Sparta Rotterdam verloor op de openingsspeeldag van het seizoen met 2-1 van FC Twente, maar inmiddels heeft het team van trainer Henk Fraser de smaak te pakken. Zondagmiddag werd op het...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 18 september
Een ruildeal tussen Manchester United en Arsenal kan in januari gaan plaatsvinden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren