Groningen staat open voor suikeroom: ‘Moeten verschrikkelijk goed nadenken’

Vrijdag, 12 januari 2018 om

FC Groningen gaat in de toekomst mogelijk in zee mee met private investeerders. Algemeen directeur Hans Nijland stelt dat de club de ambitie heeft om steevast in het linkerrijtje terecht te komen en de sportbestuurder erkent dat verschillende competitiegenoten Groningen (financieel) voorbij is gestreefd. "Daarmee zeg ik niet dat wij de club verkopen, helemaal niet", benadrukt Nijland in gesprek met de NOS.

Een eventuele verkoop betekent echter niet dat je je ziel verkoopt. "Er zijn prachtige voorbeelden van clubs die private investeerders aan zich hebben verbonden, maar toch een echte volksclub zijn gebleven. Kijk naar FC Utrecht. Daar is mijn goede vriend Frans van Seumeren grootaandeelhouder van, maar volgens mij is daar het karakter van de club toch echt overeind gebleven."

De Trots van het Noorden wil een volgende stap maken en blijven kunnen concurreren met clubs als Vitesse en FC Utrecht. "En daarvoor heb je meer kapitaal nodig", vervolgt Nijland. "Wij hebben een begroting van 18 miljoen euro. Als elk stoeltje in het stadion bezet zou zijn en wij alle reclameborden verkocht zouden hebben, kunnen wij doorgroeien tot maximaal 22, 23 miljoen."

"Het lijkt mij daarom logisch dat wij als club verschrikkelijk goed moeten nadenken over: wat is je positie en hoe ga je daarin verder? Niet meer en niet minder." Nijland vertelde tegenover Voetbal International al dat private investeerders mogelijk welkom zijn: "Vitesse geeft nu al 25 tot 30 miljoen uit. Hoe moeten wij dan nog concurreren? Het zou onverantwoord zijn om er niet over na te denken. De werkelijkheid is dat wij niet meer kunnen opboksen tegen Vitesse en FC Utrecht."


Poll

Verwacht jij dat FC Groningen ook met private investeerders gaat werken?


Gerelateerd

25 reacties (laatste reactie door burdym)

Dit ia nu al de zoveelste keer dat ik dit gejank van Nijland lees. Kerel, de hele voetbalwereld weet al jaaaaaren dat ALLES om geld draait. Kom je daar nu pas achter? Je kunt jaarlijks zowat alle begrotingen van de eredivise naast de uiteindelijke ranglijst leggen. En uitzonderingen bevestigen hooguit de regel. Als je dat nu pas inziet kom je echt onder een steen vandaan.

12 januari 2018 om 10:51

Ik denk dat jij eerder onder een steen leeft als je denkt te weten dat Nijland dit nog niet wist. Hij is nota bene algemeen directeur van een Eredivisie club. Lees zijn interview nog eens terug, wellicht dat er dan een lichtje gaat branden.

12 januari 2018 om 15:30

Ben je nou echt serieus ceesjelok? denk jij dat hij dat niet weet?? HIJ IS DE Algemeen Directeur, een functie die maar weinig mensen kunnen bekleden. Je kan wel constateren dat clubs zich meer ontwikkelt hebben op financieel gebied dan je eigen club , maar dat betekent niet Oom dagobert duck opeens komt aanzetten met miljoenen.. dat kost tijd.

Als er daadwerkelijk mensen met liefde voor de club aanbellen en hun vermogen willen gebruiken om hun club naar een hoger niveau te brengen, moet de club dat zeker doen lijkt me.
Het lijkt me niet wenselijk om dit met meerdere mensen te doen, maar zoals bij Utrecht met alleen Frans van Seumeren met een Utrecht-hart is zeker aan te raden.
Je ziet waartoe het leidt.

Het is een realistische kijk op hoe je nu staat en hoe je jezelf als club wil zien over 5 a 10 jaar. Gun Robben een plek ergens bij de club en je hebt een mooi uithangbord waar jonge spelers dan graag naartoe komen. Ook spelers als Suarez en Tadic hebben hier een goede tijd gekend, gebruik dit.

Ronald en Erwin Koeman terug.. Wie weet..

Nijland begint vermoeiend te worden met zijn praatjes. Natuurlijk draait alles om geld, dat moet toch niet nieuw zijn. Verder is het jammer dat hij wederom een soort sneer naar Vitesse maakt aangezien Vitesse qua cultuur niets veranderd is. Sterker nog, wij als supporters hebben het gouden aandeel in handen waardoor de club nooit ineens een ander logo of een andere naam of speelstad kan hebben. Verder werken er door de hele club heen clubmensen (waaronder vrijwel alle jeugdtrainers die bijna allemaal ex spelers zijn), breken er nog steeds elk jaar eigen jeugdspelers door en is het volgens diverse (ex) sperlers gewoon een warme club (ex spelers mogen bijvoorbeeld asltijd meetrainen om hun conditie weer op pijl te brengen). Maar daar hoor je de media of types als Nijland niet over...

12 januari 2018 om 11:26

@yatsemata als jij je zo ergerd aan Nijland waarom reageer je dan steeds als er iets is over Groningen je bent altijd negatief.on: sinds Veltmate weg is is er nog geen goede speler aangetrokken. Als nu een Nam of de gasunie er geld in gaat pompen dan kan het goed uitpakken.

12 januari 2018 om 11:37

Lees nergens een sneer. Hij gebruikt Vitesse alleen als vergelijkingsmateriaal. Verder geeft hij nergens een waardeoordeel over Vitesse en is het ook niet aan Nijland om iets over de opleiding of cultuur van Vitesse te zeggen omdat hij daar domweg geen inkijk heeft. Beetje te snel aangevallen gevoeld misschien??

12 januari 2018 om 13:27

@fcoldambt: ik ben niet negatief, ik ben realistisch. Ik word een beetje moe van types als Nijland die net doen of Groningen de beste club ter wereld met de trouwste fans is terwijl het al tijden steeds leger word in Groningen... @meandmyself:Nijland heeft al jaren commentaar op Vitesse. Hij beweerde altijd dat Groningen nooit zo verkocht kon worden als Vitesse en haar identiteit kwijt zou raken, iets wat gewoon onzin is aangezien die identiteit juist niet verloren is gegaan.Dat hij expliciteit Utrecht wel noemt als zijnde authentiek gebleven zegt genoeg...

12 januari 2018 om 19:33

Nou als je er moe van wordt moet je niet gaan reageren.en het wordt leger dat klopt maar nog niet zo erg als bij Vitesse

12 januari 2018 om 12:06

@yatsemata. Niet kunnen opboksen en er kan wat meer geld uitgegeven worden is wat er staat. Als je dat al een sneer noemt dan kan je beter met een eierschaal op je hoofd door het leven gaan. Dat Nijland het niet heeft over wie er bij de club Vitesse werken en hoe warm het er is en dat iedereen gezellig mee mag trainen, mogen we blij om zijn. Volgens mij dient hij ook de belangen van een andere club te behartigen.

Het is zonde dat zo een soort constructie nodig is in het huidige moderne voetbal. Persoonlijk vind ik dat zulke constructies niet mogen, vroeger was er onenigheid over dat bepaalde gemeentes die gunstiger voor bepaalde clubs was dan andere gemeentes en nu heb je het over investeerders. Het wekt natuurlijk wel concurrentie vervalsing op en dat zou je natuurlijk niet willen. Fifa en Uefa vinden dat blijkbaar niet erg, want die doen er helemaal niks aan. Zorg in ieder geval voor een maximum investeringsbedrag dat binnen mag komen via investeerders en zorg dat het goed wordt gecontroleerd.

12 januari 2018 om 11:29

Het te investeren bedrag is natuurlijk afhankelijk van de bedoelingen van de investeerder. Wil je een stabiele middenmoot club worden of ga je de aanval openen op de bovenste plaatsen? Kan me ook niet voorstellen dat als er een investeerder komt met 25 miljoen dat FC Groningen zegt : sorry, wij hebben liever dat U maar 2 miljoen investeert.

Je hebt toch geen private investeerder nodig? Groningen heeft altijd geleund op goeie scouts, maar door Faber zijn Tibbling, Sorloth en Rusnak voor een dubbeltje verkocht, wat ik persoonlijk zeer jammer vind. Die spelers hadden zoveel meer kunnen brengen bij een andere trainer. Met 18 miljoen begroting kan je echt prima spelers halen, maar dan moet je ze wel heel goed scouten en past het bij de visie wat de trainer wil zien op het veld.

Als je vandaag de dag nog denkt dat een eredivisie club kan draaien op de inkomsten van entree gelden en de sponsoring van de plaatselijke melkboer, zit je er flink naast. Ook ik ben er geen voorstander van om prive investeerders binnen te halen, maar als je graag wilt dat de FC af en toe eens een keer een wedstrijd wint en zich ook nog op Europees voetbal wil richten of tenminste wil aanhaken bij de subtop, is het absoluut noodzakelijk. Als je daarbij nog een klein beetje regie kunt houden over clubkleuren e.d. zou ik zeggen: Doen

12 januari 2018 om 13:39

Als je bij een verkoop het zogenaamde gouden aandeel in handen houd als supporters zijn de clubkleuren, naam, speelstad etc gewaarborgd. Dat is althans wat ze bij Vitesse gedaan hebben...

Ja, ik sta ook open voor een sugarmommy. Laat maar komen. Mijn kwaliteiten bevatten o.a. verbale excellentie op voetbalzone en ik heb een goede smaak in forumavatars.

Tja jammer dat het moet, maar dat is helaas het hedendaagse voetbal. Ik vind dat Nijland hier een zeer realistisch beeld schets over de huidige stand van zaken. En ook is het goed dat hij alle opties open houdt. Een situatie zoals Utrecht zou ik ook best toejuichen maar een situatie zoals Ado met een niet betalende Chinees of een Vitesse die geen baas meer is in eigen huis dat moet je denk ik niet willen. Denk alleen dat er in Noord Nederland niet veel suikeroompjes zijn voor FC Groningen en als ze dan toch externe geldschieters willen hebben dat je al gauw bij de Russen en Chinezen van deze wereld terecht komt.

12 januari 2018 om 13:40

Waar baseer jij op dat Vitesse geen baas in eigen huis meer is en Utrecht wel?

12 januari 2018 om 18:20

Van Seumeren is een clubman en een echte supporter. De eigenaren van Vitesse zijn buitenlanders die amper in Arnhem komen. Zij zien Vitesse als een vehikel om winst te maken op spelers.

12 januari 2018 om 19:34

En jij denkt dat Van Seumeren geen winst wil maken? Ik kan me van vorig jaar herinneren dat veel Utrechtfans hier boos waren dat hij hun beste spelers verkocht om winst te maken... Elke club wil winst maken, of ze nou nog zelfstandig zijn, een supporter als eigenaar hebben of een buitenlandse eigenaar. Vitesse is niet verplicht de spelers van Chelsea op te stellen en doet dat ook niet, ondanks dat de media dat wel graag zo willen draaien. En Verder, waarom zou Vitesse investeren in oudere duurdere Nederlandse jongens als Linssen, Pasveer, Bruns etc als ze geen baas in eigen huis zouden zijn?

Het probleem met private investeerders tegenwoordig is dat ze vaak uit het verre buitenland komen. Tot nog toe gaat het in Nederland vaker fout dan goed en dan zou ik wel erg voorzichtig zijn met dat soort zaken. Je moet natuurlijk niet financieel afhankelijk gaan worden van enkel een persoon.

Het zou netjes van de NAM zijn aangezien ze verantwoordelijk zijn voor de aardbevingen als hun geld zouden pompen in FC Groningen ! Met het geld dat ze maken met het gas pompen zou de pijn misschien een klein beetje verzachten

12 januari 2018 om 15:37

Ik zou het eerlijker vinden dat de direct getroffen families een (materiele en immateriele) schadevergoeding krijgen i.p.v. een voetbalclub waar eenieder verbonden mee kan zijn.

Het is en blijft een visuele cirkel. Met geld maak je geld. Als je hoger eindigt krijg je meer tv inkomsten en met Europees voetbal kan je grotere sponsorcontracten afsluiten. Maar zoiets moet dan structureel gebeuren en niet eens in de 10jaar

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Groningen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.NAC Breda3-7
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Sergio PadtKeeper10
Todd KaneVerdediger10
Mike te WierikVerdediger10
Django WarmerdamVerdediger10
Kasper LarsenVerdediger10
Etiënne ReijnenVerdediger10
Juninho BacunaMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Groningen.

In de wandelgangen

Woensdag 19 september
Het is aannemelijk dat Lucas Paqueta in januari de oversteek naar Europa gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren