Castaignos speelt voor eigen psycholoog: ‘Ik doe dat nu acht maanden’

Vrijdag, 12 januari 2018 om 07:43

Luc Castaignos keerde afgelopen zomer terug in de Eredivisie. Bij Sporting Portugal moest hij Bas Dost voor zich dulden en had hij weinig kans op speelminuten. Bij Vitesse hoopte hij weer een vaste basiskracht te worden, maar dat lukte hem niet. In Arnhem wordt de ex-aanvaller van onder meer Feyenoord en Internazionale op de bank behouden door Tim Matavz. Castaignos erkent in een dip te zitten en probeert er door middel van hard werken en praten met familie uit te komen. Ook schrijft hij de emoties sinds kort van zich af. “Dat lucht enorm op”, aldus Castaignos.

Castaignos kwam dit seizoen al wel zestien keer in actie namens Vitesse in de Arnhemmers, maar startte in de competitie slechts twee keer vanuit de basis. Scoren deed hij pas één keer. “De laatste jaren zijn moeilijk”, vertelt de 25-jarige spits tegenover het Algemeen Dagblad. “Bij Feyenoord ging alles vanzelf. Ik leefde in een droom. Nu zit ik in een dip. Dan is het knokken. Nou, er kan veel over mij gezegd worden, maar ik ben niet vies van hard werken. Dan nog, tobben doe ik wel. Kijk, de eerste maanden bij Vitesse vallen tegen. Als topsporter streef ik het maximale resultaat na. Dat is er niet, maar bekijk het ook eens van de andere kant. Ik heb bij Vitesse al meer gespeeld dan bij Sporting.”

De aanvaller heeft het moeilijk met zijn rol als reserve in de ploeg van trainer Henk Fraser. Hij praat er veel over, met zijn familie en zaakwaarnemer. “Maar ik heb zelf ook een methode. Ik schrijf emoties en frustraties van me af”, vervolgt Castaignos. “Dat kan op de tablet, de mobiel of gewoon op papier. Ik verzamel niets. Er ligt thuis dus geen stapel met notities. Ik schrijf ook niet volzinnen. Ik hoef niet aan punten en komma’s te doen en er komt straks ook geen boek. Ik schrijf zaken van me af en dat lucht enorm op. Ik lees het vervolgens ook niet eens terug. Het krijgt gewoon allemaal even een plek”, aldus de voormalig jeugdinternational, die erkent dat hij de methode heeft overgenomen van zijn vriendin. “Ik doe dat nu ongeveer acht maanden en het geeft mij een heel goed gevoel. Ik ben zo een beetje mijn eigen psycholoog.”Gerelateerd

22 reacties (laatste reactie door vites038)

Wat een open en eerlijke reactie van castaignos. Ik vind dat hij hier heel nuchter in staat. Bij Castaignos krijg ik altijd een rebelse en norse indruk maar hierdoor is deze indruk wel veranderd. Het harde werken zie je wel echt in het veld terug.

Voordat het conservatieve voetballandschap er overheen valt: iedereen doet zoiets wat Castaignos doet. De (voetbal)wereld zorgt voor steeds meer druk en dat drukt op onze mentale gezondheid. Het is bij ons ingeprogrammeerd om daarvoor een uitlaatklep te ontwikkelen. We bidden tot één van de duizenden goden beschikbaar, worden lam van alcohol of van drugs, gaan met onze partner naar bed, gaan mediteren, slaan onze omgeving kort en klein... Of we, zoals Castaignos, schrijven we van ons af. Iedereen is anders en dus is ieders 'coping mechanism' anders.

12 januari 2018 om 08:22

Volkomen begrijpelijk en ik vind het mooi dat hij daar zo open over is. Wat mij betreft had je die eerste zin weg mogen laten, ik heb tot nu toe nog geen enkele 'conservatieveling' zien reageren

12 januari 2018 om 10:00

Misschien komt het omdat ik opende met 'voordat' 😂. Ik weet dat een vrij groot deel van voetbalzone bezoekers met regelmaat kijkt naar Voetbal Inside. Ook ik. Maar ik kan mij gigantisch ergeren wanneer ze serieus over voetbal gaan praten. Dan moet je plotseling "gewoon normaal" doen en "lekker" gaan voetballen. Als dit artikel behandeld gaat worden bij VI, durf ik te wedden dat de heren aan tafel het onzin gaan vinden...

12 januari 2018 om 10:10

Dat ben ik met je eens. Bij VI is er geen enkele ruimte voor vernieuwing of, in het geval van Van der Gijp, iets minder simpele kijk op het leven. Kan ik me ook wel eens aan storen.

12 januari 2018 om 10:25

Vergeet niet dat VI gewoon een doel heeft: de kijkers geven wat ze willen, en zo geld verdienen met je tv-programma.

De voetbalwereld is inderdaad conservatief, maar clubs en spelers zouden daar zelf verandering in moeten brengen. Het is goed wat Castaignos doet, en goed dat hij er open over is. Nog beter is gewoon direct naar een echte goede sportpsycholoog te gaan. Dat is een professional die je kan helpen op een manier die je zelf niet kan. Castaignos presteert al vele jaren minder dan hij zou willen, dus de tijd begint te dringen. Dus haal nu die hulp binnen die je nodig hebt.

Ondanks dat hij het niveau niet heeft heb ik niet het idee dat hij vervelend aan het worden is. Lijkt dus volwassener geworden, is ook iets waard. Hing toch een negatief beeld rond deze jongen.

8mnd 1goal en dan zo reageren achter de goal bij Vitesse, deze gast was één van de talenten binnen varkennoord en kon naar Inter, altijd gaan!! Als je hem nu op tv zie, ergens is hij het verloren...

Ik kan eigenlijk nooit inschatten wat voor karakter deze jongen heeft. Vond dat ie bij FC Twente wel eens de neiging had wat arrogant over te komen, maar dat kan een misvatting zijn. Toch jammer dat z'n keuzes voor clubs bijna allemaal verkeerd uitpakken. Of zou Castaignos toch niet zo goed zijn als men altijd zei toen hij in de Feyenoord-jeugd speelde...

12 januari 2018 om 10:29

Ik heb eens een collega gehad die bij Ajax 2 had gespeeld in de tijd dat de lichting van Seedorf en Davids enzo daar speelde. Die collega vertelde dat die gasten in het echt enorm anders zijn dan voor de camera (in positieve en negatieve zin). Gewoon omdat ze zichzelf niet bloot wilden geven, een rol speelden, of gewoon een hekel aan journalisten hadden. Moraal van het verhaal was dat je vanuit de huiskamer onmogelijk een echte indruk kan krijgen van het karakter van die spelers.

Komt nog bij dat ze ook gewoon volwassener worden. De Castaignos van 5 jaar terug was een andere dan nu. Dus het is niet te doen om hem in een hokje te plaatsen.

12 januari 2018 om 19:38

Topscorer aller tijden van Jong Oranje, ooit was hij de beste van zijn generatie.

"ik doe dat nu zo'n 8 maanden en het geeft mij een goed gevoel"

Nou daar merken wij anders helemaal niets van. Ik was blij met zijn komst als extra spits achter (of ipv) Matavz. Maar het is allemaal nèt niet bij Castaignos. Hij maakte een uitgebluste indruk. Wat mij betreft kan hij weer terug naar Sporting en huren we vervolgens Lammers of Cassierra, daar hebben we op het oog veel meer aan.

Toch jammer dat hij direct bij Feyenoord is vertrokken na 1 goed seizoen. Benieuwd waar hij zou zijn gekomen wanneer hij ervoor had gekozen zich door te ontwikkelen bij Feyenoord in plaats van direct te stap te maken naar Inter.

12 januari 2018 om 09:11

@fr12
Ik denk niet veel verder dan hij nu is.
Na een jaar banken bij Inter (ze zeggen toch hiero dat trainen met de besten beter is dan spelen met de minderen?) kon hij zich verder ontwikkelen bij Twente.
Met de juiste spelers om zich heen (chadli en Tadic).
Maar behalve keihard werken, bakte hij daar er ook niet veel van en lijkt niets bijgeleerd te hebben.

12 januari 2018 om 20:57

Ja idd vier van zijn eerste vijf profjaren heeft hij in de Eedivisie gespeeld, dat zou toch voldoende moeten zijn. Ik had t idee dat hij bij Twente aan de druk ten onder ging, er werd verwacht dat hij op zijn 20e de eerste spits zou zijn die de gatenkaas achterin zou goedmaken. 42 goals in drie seizoenen daar zou elke club wel blij mee zijn, maar Twente zat in complete chaos en dat was niet genoeg.

Anyway, het is vooral daarna misgegaan. Frankfurt leek vooraf een leuke middenmoter maar het bleek dat jaar vechten tegen degradatie, en bij Sporting gingen ze Dost natuurlijk niet banken die ineens een wonderspits bleek. Da’s pech, maar dit jaar had hij t wel waar moeten maken.

Als maatschappelijk werker vraag ik mij regelmatig af waarom de jongens niet beter sociaal opgevangen worden. Als je als voetballer beter in je vel zit, speel je ook beter. Één en één is twee volgens mij.

12 januari 2018 om 10:32

Terechte vraag, en het antwoord is dat de voetballerij een conservatieve macho-wereld is. Mentale zwakte is taboe. Homoseksualiteit is taboe. Voetballers worden geacht stoere kerels te zijn, die in de kleedkamer over lekkere wijven praten en psychologen iets voor watjes vinden.

Er vinden langzaam veranderingen plaats, en dat is goed. Bij sommige topclubs hebben ze nu door dat je met goede sociale/mentale opvang gewoon een voordeel kan behalen. Dat zie je bijvoorbeeld bij het aantrekken van jonge spelers uit verre landen. Vroeger stopten ze die in een kansloze Vinex wijk. Daar zit je dan, als speler van 17 die uit een tropisch land komt. Daar gaan ze nu beter mee om.

12 januari 2018 om 11:53

Ja klopt. Heel basaal gezien moeten we gewoon accepteren dat we mens zijn. Als we het toneelstukje los laten dat we alleen stoer en sterk zijn levert het uiteindelijk meer op als mens en als voetballer.

Ik hoor in het stadion vaak dat gezanik en dan heeft Castaignos het al fout gedaan voor 'ie een bal heeft aangeraakt. Helaas is dat dan ook wel weer te begrijpen omdat hij de keren dat hij wel mag spelen, het ook niet laat zien. Erg jammer, want ik gun het hem echt. Ik heb wel de hoop dat als hij er een paar wedstrijden op rij mag staan en wat meer vertrouwen krijgt, hij een meerwaarde zou kunnen zijn. Alleen Matavz speel je er niet zomaar uit.

Voor mij is het vooralsnog een beetje het Jonathan Reis verhaal bij Vitesse. Die teerde ook op een reputatie die hij niet (meer) kon waarmaken.

kansloze spits, misschien wat voor ijsselmeervogels ofzo, zal best een aardige gozer zijn maar voetballen ken die niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Feyenoord6637
6.Vitesse4916
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Matthew MiazgaVerdediger10
Fankaty DaboVerdediger10
Guram KashiaVerdediger10
Alexander BüttnerVerdediger10
Arnold KruiswijkVerdediger10
Thomas BrunsMiddenvelder11
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

41 fans
Aanvaller, 25 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 juli
N'Golo Kanté geldt voor Juventus als de voornaamste kandidaat om Miralem Pjanic te vervangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren