PSV-talent gaat voor kans bij Cambuur: ‘We zoeken een nummer negen’

Dinsdag, 2 januari 2018 om 20:40Yanick Vos • Laatste update: 20:40

Dani van der Moot vervolgt zijn tot nog toe prille loopbaan mogelijk bij SC Cambuur. De twintigjarige spits van PSV krijgt van de club uit Leeuwarden deze week op trainingskamp de kans om een contract af te dwingen. Van der Moot moet dit seizoen genoegen nemen met een plek op de bank bij Jong PSV. "We zijn op zoek naar een nummer negen en willen graag zien of we iets voor elkaar kunnen betekenen", zegt technisch manager Foeke Booy tegenover het Eindhovens Dagblad.

Van der Moot doorliep de jeugdopleiding van PSV, maar wist nooit door te breken in het eerste elftal. Eerder werd hij al uitgeleend aan FC Utrecht. Dit seizoen kwam hij pas vijf keer in actie voor het beloftenteam in de Jupiler League. Na dit seizoen kan hij transfervrij vertrekken uit Eindhoven.

"In Eindhoven streeft men voor het eerste elftal een niveau na dat voor Cambuur niet haalbaar is”, aldus Booy. “Maar misschien is hij bij ons wel op zijn plek, dat gaan we samen onderzoeken. Ook moet hij zelf natuurlijk bekijken of hij bij ons goed tot zijn recht komt. Daarvoor is onze trainingsstage een prima moment."Gerelateerd

Meer sportnieuws

33 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Goede keuze, zal bij PSV niet aan de bak komen ivm de aanwezigheid van Lammers. Lammers is verder in zijn ontwikkeling en zal dus de voorkeur krijgen neem ik aan?

2 januari 2018 om 20:47

Ik ben bang dat Lammers nooit een basisplaats gaat halen bij het eerste elftal. Die zal op den duur ook zijn heil ergens anders gaan zoeken net als andere jeugdspelers. Gewoonweg omdat ze weinig speelminuten krijgen in het eerste elftal.

2 januari 2018 om 20:51

Ik denk eerder dat Lammers het niet gaat halen, omdat de concurrenten beter zijn. Als je goed genoeg bent speel je.

2 januari 2018 om 20:55

Tja tegen een spits van 10.5 miljoen zijn de niet opgewassen. Zo wel, dan zou het extreem slecht beleid zijn.

2 januari 2018 om 20:56

Ah, daar is Treblex weer met zijn standaard 'jeugdspelers krijgen geen kans bij Psv' praatje. Zoet, Brenet, Hendrix, Bergwijn en Locadia zullen je opmerking denk ik tegenspreken.
Dezelfde spelers waarvan aan het begin van hun carriã¨re ook werd gezegd dat ze te weinig speelminuten kregen en maar naar een andere club moesten gaan.

Als je goed genoeg bent, speel je. Maar op de een of andere manier blijft dit een paradepaardje van jou.

Overigens, kun jij eigenlijk ex-jeugdspelers van PSV opnoemen die bij PSV 'geen kans kregen' en vervolgens ergens anders op een vergelijkbaar niveau wel geslaagd zijn en dus toch goed genoeg bleken?

2 januari 2018 om 21:26

De spelers die jij opnoemt, spelen al een aantal seizoenen bij PSV. Dus kan hieruit concluderen dat er weinig jeugdspelers zijn doorgestroomd de laatste tijden. Dit zou betekenen dat de jeugd of niet goed opgeleid worden of de scouting is niet genoeg bij PSV.
Het feit blijft dat Cocu weinig speelminuten geeft aan de jeugd. Waarom krijgen de jeugd bij andere clubs wel speelminuten? Gudmundson, Di Mauro, Lammers hadden bijvoorbeeld bij Ajax al meer speelminuten gemaakt in het eerste dan nu bij PSV.

2 januari 2018 om 21:32

Brenet, Hendrix en Bergwijn zijn dit jaar echt basisspeler geworden.

Vervolgens spreek je jezelf tegen: eerst is je conclusie dat de jeugd niet goed wordt opgeleid en de scouting niet goed zou zijn, en vervolgens dat het een feit is dat Cocu weinig speelminuten geeft aan de jeugd.
Dus ook jeugd die niet goed genoeg is moet speelminuten krijgen?

Dat laatste vraag ik me af, aangezien bij Ajax Kluivert, Johnsen, Younes en Neres ook op de flanken lopen, waarbij Kluivert de enige jeugdspeler is. Daarnaast hebben Gudmundsson en Mauro Jr concurrentie van twee andere jeugdspelers: Bergwijn en Locadia. Dus wie er ook speelt, er staat altijd een jeugdspeler.

Bovendien zet PSV pas sinds een aantal jaar actiever in op de jeugd. Daaruit kun je niet verwachten dat in twee jaar de opleiding van een dusdanig niveau is dat je daaruit elk jaar 2/3 jeugdspelers komen die zo in de basis komen bij het eerste. Dat is bij geen enkele club zo, laat staan dat dat in een paar jaar te regelen is.

Op dit moment zijn 5/11 basisspelers, spelers die uit de jeugd komen. Of die nou wel of niet een aantal jaar al in de basis spelen (hoewel dat een foutieve constatering is) doet er niet zoveel toe. Of verwacht je dat een club met 11 jeugdspelers kan spelen? Dat is onmogelijk. Op dit moment is er een prima mix van jeugd en ervaring, daarin maakt Cocu prima keuzes.

2 januari 2018 om 21:36

Bazoer had, als hij was gebleven, gewoon een kans gekregen. Dat betekend niet direct een gegarandeerde basisplaats. Bazoer heeft in die tijd achter de rug van PSV om gesproken met Ajax.

Dan kun je zeggen: hij zag geen sportief plan bij Psv. Maar hij heeft vervolgens bij Ajax niet bepaald laten zien dat hij heel redelijk is in wat hij van een club verwacht.

Daarnaast: het ging over ex-jeugdspelers van PSV die op vergelijkbaar niveau wél geslaagd zijn. Bij Ajax heeft Bazoer niet helemaal kunnen overtuigen, hij mocht niet voor niets weg omdat andere middenvelders de voorkeur kregen. Bij Wolfsburg heeft hij dit seizoen 112 minuten gemaakt in 5 wedstrijden dat hij bij de selectie zat. Dat vind ik niet geslaagd op vergelijkbaar niveau..

2 januari 2018 om 23:58

harrie waarom zeg je constant dat de jeugd zoals gudmonsson en mauro geen kans krijgt om vervolgens te zeggen dat Kluivert de enigste jeugdspeler op de flank is die een kans krijgt bij Ajax? Volgens mij hebben Johnsen en gudmonssen exact dezelfde weg genomen via heereveen en kwamen zowel Neres als mauro vrij vroeg over uit Brazilie. Ajax geeft een Johnsen op dit moment gewoon invalbeurtjes nadat hij het goed deed in Jong voor 3 maandjes. Die gudmonsson doet het nu al 2 jaar goed in de JL en die krijgt zelden een invalbeurt.

3 januari 2018 om 00:49

@zytto34,

Ten eerste: opvallend dat het enige wat je uit deze discussie haalt een vermeende opmerking is die je eventueel in het nadeel van Ajax kunt uitleggen.

Ten tweede: Dat heb je ook nog eens verkeerd opgevat. Treblex gaf aan dat jeugdspelers bij Ajax meer minuten krijgen en dat een Gudmunsson en Mauro Jr daar meer minuten hadden gemaakt. Oftewel: Ajax heeft op die positie meer mogelijkheden met jeugdspelers. Mijn reactie daarop was dat ik betwijfel of een Gudmundsson en Mauro Jr bij Ajax nu meer minuten hadden gemaakt, omdat Ajax daar spelers als Kluivert, Younes, Neres en Johnsen hebben lopen. Waarvan Kluivert (en inderdaad Johnsen, daar heb ik overheen gekeken) de jeugdspelers zijn. (neres en Mauro Jr vergelijken als allebei jeugdspelers vind ik niet kloppen. Neres is voor een hoog bedrag als directe versterking voor het eerste elftal aangetrokken. Mauro Jr heeft dit seizoen nog in PSV o19 gespeeld.)
Dus ook Ajax heeft op die posities een aankoop lopen. Terwijl bij PSV in de oorspronkelijke basisopstelling met Bergwijn en Locadia zelfs twee jeugdspelers in de voorhoede acteerden. Niet dat mij dat heel veel interesseert, maar als er zomaar dingen geroepen worden dan mag dat ook gecorrigeerd worden.

Overigens: het aantal minuten van Gudmundsson en Johnsen dit seizoen in het eerste elftal van hun clubs zijn volgens mij gewoon vergelijkbaar hoor. Als ik me niet vergis heeft Gudmundsson dit seizoen zelfs meer minuten gemaakt, al durf ik dat niet met zekerheid te zeggen. Daarnaast zijn de wedstrijden van PSV er de laatste tijd ook niet naar om in het laatste halfuur jeugdspelers eens wat minuten te geven. Wanneer daar de ruimte voor is doet Cocu dat, of wanneer hij dat nodig acht.

Edit: volgens de app Livescoreaddict: Johnsen dit seizoen voor Ajax in de Eredivisie: 5 minuten.
Gudmundsson voor PSV in de eredivisie: 7 minuten.

Beide stelt het niks voor, maar het klopt dus niet dat Johnsen meer minuten zou krijgen dan Gudmundsson. Daarnaast stond laatstgenoemde bijvoorbeeld in de beker tegen Volendam ook in de basis. Waarin hij overigens niet veel liet zien.

3 januari 2018 om 01:17

@harrie1610

Brenet speelt al wat jaartjes bij Psv, vond enkele jaren geleden nog dat hij in Oranje thuis hoorde dus die zou ik niet als dit jaar basisspeler geworden bestempelen. Heeft inmiddels 93 wedstrijden in de benen en was gewoon aangetrokken van Zeebruggia, twee jaar voor zijn debuut in het eerste.

Ook Hendrix, loopt ook al een tijdje mee in het eerste. Speelt sinds 2013 al twintig wedstrijden of meer per jaar. Is niet dit jaar doorgebroken maar al jaren terug.

Het is gewoon een feit dat er jaarlijks weinig spelers bij PSV doorbreken uit de jeugdopleiding, vaak niet meer dan eentje. Daar is niets mis mee, maar het is wel een feit.

Bij Ajax en Feyenoord is het gewoon anders, elk jaar krijgen speler uit de jeugd kansen in het eerste. Daar is het heel normaal dat er twee tot drie spelers per jaar aanhaken bij het eerste vanuit de opleiding. En ja, die zijn ook soms een paar jaar eerder aangetrokken, net zoals Brenet.

3 januari 2018 om 08:27

@SpeedyAFC, Dat hij al enkele jaren bij PSV speelt doet niet af aan het feit dat hij echt dit jaar basisspeler is geworden. Die opmerking over Oranje is A totaal niet relevant en B uit zijn verband gerukt. Dat hij aangetrokken is van Zeeburgia weet ik, maar vind ik alweer niet relevant. Het gaat om spelers uit de jeugd, niet om "eigen" jeugd. Zelfde geldt voor Hendrix: pas dit jaar heeft hij definitief een vaste basisplaats.
Dat je bij PSV geen kans krijgt als jeugdspeler is feitelijk onjuist als er standaard 5/11 basisspelers vanuit de jeugd zijn doorgeschoven. Dat er bij Ajax en Feyenoord meer spelers aanhaken vanuit het eerste klopt ook niet. Elk jaar worden spelers vanuit de jeugd naar het eerste gehaald. Dat ze niet allemaal een basisplaats veroveren wil niet zeggen dat ze geen kansen krijgen. Dat het niveau van de opleiding van PSV nog niet op het niveau van bijvoorbeeld AZ of Ajax is kan ik mee in komen; dat ze geen kansen krijgen is daarentegen gewoon niet waar. Vandaar de vraag: welke spelers die bij PSV de afgelopen jaren zogenaamd 'geen kans kregen', hebben het op vergelijkbaar niveau wel gered? Aangezien het antwoord daarop 'vrijwel geen enkele' is, kun je concluderen dat je bij PSV een kans krijgt als je goed genoeg bent. Ook niet zo vreemd aangezien PSV pas sinds een aantal jaar veel actiever betrokken is bij de jeugdopleiding. Om dat niveau op te krikken heb je tijd nodig. Maar gezien het niveau van de jeugdspelers die dit seizoen doorgeschoven worden naar de eerste selectie is er nu een leuke lichting, alleen zijn ze op dit moment niet beter dan de basiself. En bovendien hebben de meeste bankzitters uit de jeugd op dit moment een jeugdspeler voor zich die in de basis staat: Hendrix/Rosario, Gudmundsson/Bergwijn en Lammers/Locadia.

2 januari 2018 om 21:07

Niet alleen Lammers. Ook Piroe is een stuk verder. Van der Moot heeft aan het begin in de jeugd van PSV een hoop doelpunten gemaakt, maar is op een gegeven moment stil blijven staan in zijn ontwikkeling. Jammer voor die jongen, maar hij is gewoon niet goed genoeg.

Vind ik geen goede optie voor Cambuur. Welke ambitie hebben ze daar? Om snel terug te keren in de Eredivisie? Dan kan je beter een betere spits huren. Als hij bij Jong PSV al moeilijk aan de bak komt zal hij moeilijk een basisspeler voor Cambuur zijn. Tenzij ze er een back up in zien. Hoop voor ze dat hij imponeert maar dat verwacht ik niet.

2 januari 2018 om 21:00

Precies wat ik dacht, ken de speler alleen niet. Maar het niveau jong PSV niet aankunnen dan ook niet het niveau wat Cambuur wil streven. Hopelijk bloeit hij weer helemaal op in een nieuwe omgeving en wordt het toch een bepalende speler bij ons!

2 januari 2018 om 21:00

Het is toch niet zo gek dat ze niet en jonge spits willen testen en voor weinig geld willen binnenhalen. Nu hebben ze met Barto en prima spits maar die heeft ook niet het eeuwige leven dus dan is het toch wel logisch dat ze naar vervanging zoeken. Op deze manier kunnen ze misschien voor weinig geld een jongen binnenhalen die potentie heeft om beter te worden.

2 januari 2018 om 22:15

Barto een goede spits? in mijn ogen niet meer dan een goede backup of eerste spits bij een 2e klasser. in de combinatie niet te gebruiken, acties mislukken vaak, zijn aannames, ga er echt eens naar kijken, die zijn gewoon belabberd, hij verliest bijna elk kop duel en last but not leat heeft na 3 jaar nog niet in de gaten, dat Peersman niet zover kan ingooien. Echt let er maar eens op wanneer Cambuur een ingooi krijgt op tussen rand 16 meter tot achterlijn aan de linkerkant. Peersman gooit dan in en Barto staat dan structureel bij de eerste paal van de tegenstander. Dan wil hij nog wel in komen lopen om die ingooi koppent te verlengen, maar altijd is hij telaat. 3 jaar lang irriteer ik mij op de tribune hier mateloos aan. Tevens is hij ook niet de snelste. Het enige wat voor hem spreekt is zijn inzet. Nooit zal je hem betrappen op verzaken en pikt zo nu en dan eens een goaltje mee. doormiddel van zijn inzet kan je hem best brengen voor het laatste kwartier als het nodig is om nog wat oorlog te maken voorin, maarr hij is zeker niet de eerste spits die Cambuur nodig heeft.

OT we hebben met Robertha al een tallent rondlopen. Dat komt er nog niet uit, maar dat zou nog wel kunnen. Echter een spits halen die het niet red bij Jong Psv, lijkt mij niet de broodnodige versterking die wij nodig hebben op dit moment. Ik snap heus dat het niet elk jaar lukt om een Lillipali of Tissoudali te halen in de winter, maar had gehoopt op iets meer creativiteit. vanuit Cambuur. volgens mij ligt ons probleem ook zeker op het middenveld. Monteiro vd Streek en Bakker zijn weg en wat we nu hebben voldoet gewoon niet.

2 januari 2018 om 22:31

Ik heb Cambuur de laatste paar jaar niet wekelijks zien spelen maar in de eredivisie en die ene bekerwedstrijd tegen Ajax vond ik hem altijd wel een redelijke spits voor het niveau van Cambuur. Ik moet daar wel aan toevoegen dat ik hem dus inderdaad te weinig zie om hem echt goed te kunnen beoordelen. Mijn punt blijft trouwens wel ongeveer hetzelfde. Het is niet onlogisch om een jonge talentvolle spits die je voor weinig geld kan halen op z'n minst even uit te testen.

5 januari 2018 om 17:23

Dat hij niet voor jong speelt, betekent niet dat hij niet goed genoeg is voor jong. Dat is het lullige van de jong-teams, als je een speler met meer potentie hebt, zal die daar vaker spelen dan een beter speler, met minder potentie (mede vandaar dat Maher er bijv. nooit meer speelt)
Van der Moot is gewoon redelijk stil blijven staan in zijn ontwikkeling en is "al" 20, dan kan je beter een speler van 18 opstellen die het eerste wel kan halen

Hij was ooit een groot talent maar heeft zich vanaf de onder 19 nooit echt doorontwikkeld. Logisch dat hij nu weggaat omdat PSV met Lammers, Piroe, Romero en Vertessen jongere en betere alternatieven heeft voor in de spits. Voor Cambuur lijkt het mij een prima speler. Hij kan zeker voetballen en zit op de leeftijd dat hij zichzelf nog kan ontwikkelen.

2 januari 2018 om 20:57

Klopt, wat verder terug in de jeugd scoorde hij echt behoorlijk wat. Keek toen wekelijks de samenvattingen van de jeugdelftallen en hij kwam er standaard in voor met goals en assists. Heeft zich gewoon niet doorontwikkeld en is nu simpelweg voorbijgestreefd.

2 januari 2018 om 21:35

En dan heeft PSV natuurlijk ook nog Malen, die het bij Jong PSV vrij goed doet. Denk dat Malen op dit moment meer talent heeft dan Lammers, Piroe en Vertessen (al ken ik Vertessen als enige van deze spelers niet). Van Romero, wat natuurlijk ook een groot talent is, is het nog afwachten hoe die het gaat doen bij PSV, maar denk dat hij wellicht hetzelfde uit zal pakken als Lozano op den duur.

Maar voor deze jongen lijkt het me meer dan logisch om naar Cambuur toe te gaan. Die missen nu wel iemand die er een aantal inprikt zoals Ogbeche toen deed, dus hoop voor Cambuur dat dit goed uitpakt

2 januari 2018 om 21:44

Alleen is Malen een flankspeler, althans op dit moment. Heeft al jaren niet meer in de spits gespeeld en maakt nu zijn goals als linkeraanvaller.

2 januari 2018 om 21:47

Malen doet het bij Jong PSV geweldig maar hij speelt als buitenspeler. Dat hij meer talent heeft als Piroe durf ik ook niet te zeggen omdat Piroe 1 jaar jonger is dacht ik.

Kwam in 2012 over van AZ. Hij kon ook naar Ajax, maar Ezra Walian een jongere spits van AZ maakte diezelfde zomer "ook" al de overstap naar Ajax.

Deed het in het begin wel aardig, maar zijn productie stokte steeds meer. Hij kon vorig seizoen ook niet overtuigen bij Jong FC Utrecht. Wat natuurlijk ook niet veel zegt (omdat ze onderin meededen in de Jupiler), maar het lijkt erop dat hij in de jeugd fysiek voor liep en daar nu geen profijt meer van heeft.

2 januari 2018 om 21:09

Hmm, kan zijn hoor wat betreft fysiek. Maar kan me eerlijk gezegd niet herinneren dat hij 'vroeger' fysiek nou zoveel sterker was dan de rest. Hij had destijds gewoon echt dat pure doelgerichtheid. Schoot ze er bij PSV in de jeugd een tijdje vanuit alle standen in, maar op een gegeven moment hield dat inderdaad op. Erg jammer voor hem.

Hmm... ik weet het niet. Ken deze jongen niet. Komt vast nog wat anders bij. Of overschat ik nu de financiële mogelijkheden van Cambuur? Oké, het is geen Ajax, maar dit ziet er wel heel zuinig uit....

Er was ooit een talent dat bij PSV 1 geen kansen kreeg maar toch via de jupiler league, of was het toen nog gouden gids, iig wel grote clubs als milan en Real gediend heeft. Misschien zien we hem ook nog wel terug op een wereld kampioenschap. Als beslissende penalty nemer net voor tijd....

3 januari 2018 om 01:00

Goed voorbeeld uit 2003

5 januari 2018 om 17:25

Haha, tjsa, zou voor ons zuur zijn, maar eerlijk is eerlijk, dat zijn toch de mooie verhalen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

SC Cambuur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.Vitesse36-1
9.NEC26-5
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
H. de JongUnknown
I. KallonAanvaller183
T. BoereAanvaller143
S. StevensKeeper200
A. BanguraVerdediger183
R. UldriķisAanvaller135
Voor de complete selectie: Clubpagina SC Cambuur.

1 fan
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 25 januari
Ousmane Dembélé is op de radar van Chelsea verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren