Engels toptalent maakt zich zorgen: ‘Hij zei: ’suck my dick, you n*gger‘’

Donderdag, 28 december 2017 om 19:40Demen Bulbul • Laatste update: 19:58

Rhian Brewster heeft donderdag voor het eerst uitgebreid zijn verhaal gedaan, nadat hij begin deze maand in het UEFA Youth League-duel tussen Liverpool en Spartak Moskou racistisch was bejegend. De zeventienjarige aanvaller van de Engelse topclub zou racistisch zijn bejegend door tegenstander Leonid Mironov, waarna de UEFA een onderzoek instelde naar het gedrag van de verdediger van Spartak. Brewster benadrukt dat het zeker niet de eerste keer in zijn nog prille loopbaan was dat hij vanwege zijn huidskleur werd nageroepen.

De spits van Liverpool is het afgelopen jaar meermaals het slachtoffer geweest van racisme. In mei kreeg hij het op het EK Onder 17 in Kroatië aan de stok met een Oekraïense speler, nadat hij in botsing was gekomen met de doelman. "Het was niet mijn intentie hem pijn te doen en ik verontschuldigde mezelf ook", haalt de jongeling terug in gesprek met The Guardian. Later in die wedstrijd werd Brewster onderuitgehaald door diezelfde speler. Een nare overtreding, zo stelt de Engels jeugdinternational. "Ik duwde hem en we kregen ruzie. Vervolgens noemde hij me een n*gger."

Enkele maanden later was het opnieuw raak. Ditmaal in de UEFA Youth League-wedstrijd tegen Sevilla. "We zetten een counter op en ik probeerde aan de linkerkant van het veld aan de bal te komen", legt Brewster uit. "Toen liep er een tegenstander op mij af; hij wilde me afstoppen door mijn looplijn eruit te halen. Ik hield hem vast, waarna hij theatraal naar de grond ging. Later kwam hij terug en riep hij me wat in het Spaans toe. We hadden een discussie en vervolgens zei hij 'het'". Brewster reageerde woedend en was voornemens van het veld te lopen. Liverpool-trainer Steven Gerrard kalmeerde hem. "Hij vroeg me wat er gebeurd was. Natuurlijk merkte hij direct dat er iets aan de hand was."

De technische staf van the Reds maakte de vierde official van dienst attent op het incident. "Die vertelde de scheidsrechter dat een speler van Sevilla ervan werd beschuldigd iets geroepen te hebben. De scheidsrechter liep vervolgens naar de speler toe, maar die deed alsof hij niet wist wat er gebeurd was." Doordat de Sevilla-speler ontkende en er verder onvoldoende bewijs was, besloot de UEFA het incident verder te laten rusten. Het was zeker niet de laatste keer dat Brewster racistisch werd bejegend; enkele maanden later was het tegen Spartak Moskou weer raak.

"Er werd een overtreding op mij gemaakt. Ik lag op de grond en had de bal in mijn handen", vertelt hij. "Een van hun spelers begon in het Russisch wat dingen naar de scheidsrechter te roepen. Ik vertelde de scheidsrechter dat het een overtreding was, terwijl ik nog op de grond zat. Vervolgens boog één van hun spelers over mij heen. Hij keek me recht in mijn gezicht aan en zei: ‘suck my dick, you n*gger, you n*egro’. Ik sprong op en de scheidsrechter rende op ons af, omdat hij natuurlijk wist dat er wat gezegd was. De scheidsrechter zei me dat hij niets kon doen, omdat hij niets gehoord had. Het enige wat hij kon doen was het rapporteren."

Volgens Brewster doet de UEFA er simpelweg te weinig aan racisme uit te bannen in de voetballerij. "Voor een wedstrijd staat iedereen achter een antiracisme banner, er zijn Champions League-advertenties die oproepen tegen racisme in alle talen. Alle idolen in de sport nemen er aan deel, maar het gebeurt nog steeds", zucht de belofte. "Voor de laatste wedstrijd tegen Spartak zei ik tegen teamgenoot Ben Woodburn: 'het betekent niets, ik weet niet waarom ik hierachter sta'. We begonnen te lachen. Het was een kwestie van 'achter de banner staan, een foto maken en wegwezen'", aldus Brewster, die zich in zijn slotwoord richt tot de UEFA. "Om eerlijk te zijn, denk ik niet dat het ergens op slaat. Het moet simpelweg bestreden worden met hardere straffen."Gerelateerd

Meer sportnieuws

23 reacties (laatste reactie door dimitrisch)

Het probleem is bewijs in dit geval. Dit is allemaal een welles - nietes. Je kan mensen niet per default gelijk of ongelijk geven, ook al zijn ze jong. En zolang er geen bewijs is ben je onschuldig.

28 december 2017 om 23:54

En toch werd Luis Suarez betraft, zonder hard bewijs, zonder toegeven, zonder omstanders die het hebben gehoord.

30 december 2017 om 16:46

Hij gaf het toe toch alleen was het volgens Suárez niet beledigend bedoeld.

Het is altijd een kwestie van bewijs. Een harde tackle kun je direct zien, maar dit! Als niemand het hoort of wil horen.

Wat kan je verwachten van een organisatie die zijn mondiale eindtoernooien heeft verkocht aan Rusland en Qatar. In beide landen worden buitenlanders al jaren uitgebuit om stadions te bouwen voor de elitaire bobo's. Veel meer dan een betekenisloze "say no to racisme" banner kun je nu eenmaal helaas niet verwachten.

28 december 2017 om 21:08

Heb je ook enig bewijs dat er buitenlanders in Rusland uitgebuit worden? Is echt de reinste onzin ooit namelijk.

28 december 2017 om 21:17

Denk niet dat er bewijs voor is. Mensen zijn echt blind geworden door de westerse propoganda. Ze doen alsof rusland de duivel is terwijl er genoeg racisme hier is. Zelfs hier in nederland. Zeg maar 1x iets negatief over zwarte piet en je moet dan gelijk het land uit... Dan hebben we het nog niet gehad over apen geluiden in het nederlands voetbal. Vind allemaal beetje hypocriet.

28 december 2017 om 21:18

Zelfde geld in italie en spanje waar racisme ook extreem is, maar toch is het altijd rusland..

28 december 2017 om 21:45

In het Westen wordt ons van jongs af aan met de paplepel ingegeven dat Rusland slecht is en Amerika goed.

De Russische taal klinkt nu eenmaal niet zo sexy als Amerikaans.
In Rusland heb je nu eenmaal geen tropische sexy oorden zoals Miami en California.
Er komen nu eenmaal geen Russische blockbusters uit in onze bioscopen.
Jammer genoeg heeft Rusland nu eenmaal geen muziekhelden zoals Elvis, Madonna, Michael Jackson, Prince, Metallica etc etc
Het helpt allemaal niet mee aan de beeldvorming.

Maar mensen vergeten dat Rusland de afgelopen 225 jaar drie maal een invasie vanuit Europa te verduren heeft gekregen. Niet andersom.

29 december 2017 om 13:02

corleonvito & Kirkhammster. Amen.

Westerse propaganda is echt ziekste wat er is hier in Nederland. Op de pedonetwerken na dan.

Racisme is een onderdeel van discriminatie en dat voelt iedereen weleens. Ik ben zelf vind ik een sportieve speler en heb geen trashtalk nodig maar velen vinden dat dat erbij hoort. Die jonge gast is natuurlijk helemaal van de leg en de tegenstander heeft bereikt wat hij wilde bereiken. Brewster zal volwassener worden en hier makkelijker overheen stappen. Vind die hele verontwaardiging altijd een beetje overtrokken. Ajacieden noemen zichzelf joden maar tegenstanders mogen dat niet gebruiken. In straattaal noemen van Afrikaanse origine jongens zichzelf vaak ni..az maar als iemand anders het zegt mag het niet. We zijn allemaal ook wel erg snel op onze tenen getrapt en mogen buiten foute bedoelingen ook best wat vaker iets mogen laten gaan zonder er zo een drama van te maken want dat voed de wil om het meer te gaan doen alleen maar meer

28 december 2017 om 21:23

Heb racisme nog nooit zo mooi goedgepraat zien worden, chapeau.

28 december 2017 om 21:28

Wat een volslagen idiote reactie. Omdat sommige donkere mensen niggahs zeggen is het geen racisme? Rot toch eens een eind op. Verdiep je eens in de materie voor dat je zulke onzin typt. Natuurlijk zijn we allemaal wel eens op onze tenen getrapt, maar dit is daar uiteraard niet mee te vergelijken. Dit gaat verder dan een lullige opmerking. Verdiep je eens in de geschiedenis en de sociale context.

29 december 2017 om 12:19

Volgens mij is begrijpend lezen niet je sterkste punt, want jou stelling over wat ik bedoel klopt niet. Ik zeg alleen dat het overtrokken wordt en als je er wat minder aandacht aan besteed zulke dingen makkelijker overwaaien. Het gevolg van op elke slak zout leggen is een sociaal overcorrecte gemeenschap, een dictatuur in feite opgelecht door jezelf. De mens uit zich door ontwetendheid soms discriminerend. Kennis daarin is belangrijker dan het simpelweg uitroeien van een woord. En als je dan toch de geschiedenis in wilt gaan is het woord 'nigger' een normaal gebruikt woord totdat Afro-Amerikanen het niet meer pruimden en het als racistisch werd betsempeld. in feite betekent het niet meer dan zwart. En in de sociale context moet je je natuurlijk goed verdiepen in de acceptablele trends van welke woorden aanstootgevend zijn maar daarbij ook een soort gelijkwaardigheid moet blijven handhaven om niet een groep zichzelf niet constant tot slachtoffer uit moet laten roepen. Zoals dat hele uiterlijk discrimerende verhaal alleen door de van origine Afrikaanse mens gehandhaaft wordt, het religeuze door de Joden en de seksuele door de mannelijke homo. Mensen moeten beschermd worden van discriminatie maar het niet gaan misbruiken. En dit bedoel ik in zijn algemeenheid en niet in de context van het Brewster verhaal voordat je were verkeerde conclusies trekt.

1. De incidenten die hij hier opnoemt vallen simpelweg niet te bewijzen.
2. Het lijkt wel alsof hij het over zichzelf afroept. Lijkt alsof hij nu al vaker dit soort heeft meegemaakt, dan veel andere donkere spelers in hun hele carrière..
Weet niet, maar op 1 of andere manier heb ik mijn twijfels bij al de verhalen van deze jongen.
Voordat ik voor wat dan ook wordt uitgemaakt: ben zelf Surinaams. En ben van mening dat er tegenwoordig veel te vaak de racisme-kaart wordt gespeeld.

28 december 2017 om 23:36

Wat een domme reactie zeg. Racisme roept hij op zich zelf af?! Je hoort er weinig donkere jongens over omdat er niets of weinog tegen gedaan wordt. Sterker nog, je worst dan als donkere speler als "zeikerd" bestempeld. Beetje hetzelfde als wat jik nu doet.

28 december 2017 om 23:42

Ben jij er bij geweest?? Dit zijn de verhaaltjes die 1 persoon vertelt, waar geen enkel bewijs voor is.
Het zal niet de eerste keer zijn dat iemand als hij de racisme-kaart trekt, terwijl er wein9g of niets aan de hand was.
Ik weet het niet, vind zijn verhaal erg twijfelachtig.

En ja, iemand kan bepaalde reacties over zichzelf uitroepen, bijvoorbeeld door het uit te lokken of zich anders te misdragen. Ooit aan gedacht? Hij vertelt in dit artikel niets over zichzelf, behalve dat hij zo zielig is. Ik heb genoeg gekleurde mensen meegemaakt die zelf eerst iets bijdehands deden of zich anderszins misdroegen, om daarna, als ze eenmaal aangepakt werden, heel hard "racisme" te roepen.

En dat jij mijn reactie "dom" noemt, zegt alles over jou.

Ik vind jou reactie er typisch eentje van een iemand die zelf nooit in de praktijk racisme heeft meegemaakt, maar heel graag politiek correct wil zijn. En daarom nu heel hard gaat schreeuwen.

29 december 2017 om 00:08

Heb je de tekst gelezen? Hij geeft aan dat zn tegenstander de term heeft gebruikt. Dat is toch wel iets anders dan ‘aangepakt worden en het racisme noemen’.

29 december 2017 om 00:17

Ondanks dat ik racisme nooit uitgelokt vind kan ik voorstellen misschien heeft hij wel gezeg white trash bleekscheet weet ik veel wat, het betekent niet dat als je blank bent je ook niet gediscrimineerd kan worden. Kan ook domme dingen als hitler aanhanger etc ofzo gezegd hebben.. je weet natuurlijk nooit wat er vooraf is gebeurd en hij gaat niet hier verkondigen dat hij die blanke ook uitmaakt voor van alles en nog wat

29 december 2017 om 00:33

Bvk0297
Precies wat ik bedoel te zeggen..ðÿ˜€

29 december 2017 om 00:38

Verowang
Precies, hij geeft dat aan. Wie zegt dat het waar is wat hij zegt? Zoals ik al eerder aangeef, heb genoeg gekleurde mensen opeens “racisme” zien roepen; terwijl het geen racisme was; of terwijl ze eerst zelf van alles hadden uitgehaald.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Liverpool

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
J. KloppUnknown
AlissonKeeper
H. DaviesKeeper
MarceloKeeper
L. KariusKeeper
AdriánKeeper
Voor de complete selectie: Clubpagina Liverpool.

0 fans
Aanvaller, 21 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 29 juli
Genoa heeft hevige concurrentie gekregen in de strijd om de handtekening van Sam Lammers. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren