wk2018

‘Begrijp me niet verkeerd, maar het is prima dat ik in de luwte speel bij Ajax’

Woensdag, 27 december 2017 om 14:12

Voor Matthijs de Ligt is 2017 een memorabel jaar. De verdediger vergaarde een basisplaats bij Ajax, speelde in de finale van de Europa League en maakte zijn opwachting in het Nederlands elftal. De Ligt, nog altijd pas achttien jaar oud, merkt dat zijn ontwikkeling snel is gegaan.

Onlangs kreeg de mandekker van Ajax lovende kritieken na zijn optreden tegen PSV (3-0 zege). Na die wedstrijd dacht de jongeling terug aan 'alle veranderingen' van het afgelopen jaar, vertelt hij aan Voetbal International. Eind november 2016 debuteerde De Ligt in de Eredivisie. "Nu was het ongeveer een jaar later en is het voor iedereen normaal dat ik negentig minuten speel. Dat is wel mooi om te ervaren."

De Ligt heeft er geen problemen mee dat de aandacht tegenwoordig minder nadrukkelijk uitgaat naar hem. "Begrijp me niet verkeerd, ik geniet van elke wedstrijd, maar het is prima dat ik nu wat meer in de luwte speel en andere talenten opeens een hype zijn. Zo gaat dat", weet hij. "Als je net nieuw bent bij Ajax, komt er van alles op je af en sta je vol in de schijnwerpers. Het klinkt vreemd voor iemand van mijn leeftijd, maar die fase heb ik al gehad."


Poll

Zie je Matthijs de Ligt nog minstens drie jaar voor Ajax spelen?


Gerelateerd

18 reacties (laatste reactie door wim_d)

Niet nu of het komend seizoen maar langer zal de Ligt niet blijven en hij is leergierige speler die zal gaan ook slagen in het buitenland omdat hij altijd zichzelf een spiegel voor houd om ieder jaar weer beter te worden. Ik vergelijk hem wel eens met Jaap Stam.

Wauw wat een geweldige ontwikkeling maakt hij door als speler! Nu hopen dat hij dit vast blijft houden en nog 1 á 2 seizoenen deze lijn door trekt bij Ajax. Als dat lukt en hij laat zien er elke keer te staan dan verwacht ik dat hem een mooie toekomst te wachten staat! Waar jaren geleden het Nederlands elftal juist de verdedigers miste is dat nu wel de kracht van Nederland geworden.

27 december 2017 om 15:29

Hij zet inderdaad snel stappen, om dat door te zetten zou het logisch zijn om na volgend jaar al te vertrekken bij ajax. Om ervoor te zorgen dat hij uitgedaagd blijft worden. Daarvoor hoeft hij niet naar de absolute top maar kan het geen kwaad daaronder aan speelminuten te komen. Het is alleen de vraag of die clubs hem kunnen betalen. Alleen in Engeland zijn clubs rijk genoeg om hem te kunnen betalen, terwijl de top 6 me niet een enorm verstandige stap lijkt.

Ik denk dat het meer wishful thinking is als men De Ligt nog minstens drie jaar bij Ajax ziet voetballen. Die jongen is al zo goed voor zijn leeftijd. Ik denk dat misschien deze zomer al weg is. Zo niet, dan die zomer daarna wel. Dit denk ik puur en alleen omdat De Ligt met zijn uitspraken van de laatste tijd laat blijken dat hij komende zomer zeker gaat luisteren naar aanbiedingen van andere clubs.

Deze jongen ontwikkelt zich op een mooie manier; met wat dalen, maar gelukkig meer pieken. Je ziet dat hij zijn mannetje kan staan en steeds belangrijker voor het team wordt. Gezien zijn leeftijd is dat ergens gewoon absurd belachelijk, maar ook zo mooi. En alle criticasters: blijf gerust op hem afgeven, maar hij is de toekomst van hopelijk straks weer een mooi Nederlands elftal.

27 december 2017 om 15:12

Laat duidelijk zijn dat hij een supertalent is die het geweldig doet. Denk dat hij te traag is voor de absolute top omdat hij te traag is maar daar net onder en voor Oranje wordt het een zeer goede speler. Wat betreft de kritiek die was in het begin ook terecht. Hij heeft cruciale fouten gemaakt bij Ajax en is te vroeg in Oranje gekomen. Het heeft hem misschien beter gemaakt maar was wel een erg dure leerschool.

27 december 2017 om 16:47

Hij heeft fouten gemaakt die horen bij een 17-jarige speler. Hij is een centrale verdediger, waarbij een fout meer consequenties heeft dan bij bijvoorbeeld een spits. Bij NL is hij wat mij betreft ook in de steekt gelaten door de oudere spelers. Wat betreft de leerschool, inderdaad duur, maar je kan hem maar gehad hebben. Menig centrale verdediger op die leeftijd heeft die ervaring nog verre van.

27 december 2017 om 15:27

Ik hoop het, maar ik moet het nog maar zien. Er zijn de laatste jaren zeer veel talenten omhoog geschreven in NL en nog veel harder gevallen. Ik moet wel zeggen dat er een goede kop op zit, maar ook dat geeft geen garantie.

Onmogelijk dat hij nog 3 jaar bij Ajax blijft, behalve als hij over 2 jaar de aanvoerdersband krijgt.
Hij is zo ongelofelijk ver al in zijn ontwikkeling, echt belachelijk voor zijn leeftijd. Behoort minimaal tot de beste 5, en imo beste 3, verdedigers in de Eredivisie. Een van de grootste verdedigende talenten ter wereld die op zijn 17e misschien wel de beste op het veld aan Ajax' kant was in de Europa League finale. Als deze jongen niet over een aantal jaar in de Europese top speelt dan geef ik het op.

27 december 2017 om 14:54

Eerlijk gezegd zie ik niemand die beter is in de ED. Ik kan niemand herinneren die dit niveau haalde op die leeftijd....zelfs wereldwijd zijn dat er niet veel. Belachelijk veel talent

27 december 2017 om 15:23

@ Ktoranje,

Er zijn wel wat namen die momenteel met de Ligt tot de 3 grootste (centrale) verdedigende talenten van de wereld behoren. Je hebt Yerri Mina, maar die is 23-jaar en dus al 5-jaar ouder als de Ligt, maar als je gewoon naar centrale verdediger tot 20-jaar of jonger kijkt, dan zijn dit naar mijn mening de 3 grootste centraal verdedigende talenten:

- Matthijs de Ligt, 18-jaar. Is een vrij belangrijke kracht voor Ajax en kan nog veel beter worden. Heeft voor iemand van zijn leeftijd, inmiddels ook al behoorlijk wat ervaring opgebouwd in ruim 1 jaar tijd.
- Issa Diop, 20-jaar (word 9 januari 21-jaar). Speelt al sinds z'n 17de in het eerste van Toulouse en is eigenlijk sinds z'n debuut (november 2015) een vaste waarde bij Toulouse.
- Dayot Upamecano, 19-jaar. Speelt sinds januari 2017 bij Red Bull Leipzig en is eigenlijk sinds z'n binnenkomst bij Leipzig, een vaste basisspeler. Wordt (net als de Ligt) regelmatig genoemd bij Barcelona.

In mijn ogen zijn dit de 3 grootste verdedigende talenten van dit moment. Ze hebben alle 3 erg veel talent en moet wel zeggen dat ik Diop en Upamecano wat hoger inschat als de Ligt, maar veel scheelt het in mijn ogen niet.

27 december 2017 om 15:29

Helaas red je het niet alleen met enkel talent. Er komt nog veel meer bij kijken. Hopen dat hij het wel haalt.

Er blijven natuurlijk vraagtekens rond zijn foutjes die hij in zijn spel heeft, maar wat een ontwikkeling heeft hij meegemaakt in één jaar tijd! In de eredivisie behoort hij tot de top Cv's.

Vraag is inderdaad wel hoe lang hij nog bij Ajax blijft en hoe hij de stap naar een grotere competitie gaat verwerken. Dat hij namelijk op een hoger niveau net zo makkelijk mee gaat komen als nu bij Ajax, dat vind ik nog wel een vraag. Dat is ook niet te voorspellen.

Veel mensen blijven de Ligt afmaken op de fouten die hij heeft gemaakt en dat hij geen talent, en tuurlijk. de Ligt heeft fouten gemaakt, dat zal ook ik niet ontkennen. Hij heeft toen fouten gemaakt bij het Nederlands elftal, waardoor Nederland onderuit ging tegen Bulgarije en afgelopen zomer tegen Marokko kreeg hij een rode kaart bij het Nederlands elftal, maar buiten zâ´n rode kaart speelde de Ligt een goede wedstrijd tegen Marokko en mensen vergeten ook dat de Ligt toen in de problemen werd geholpen door (volgens mij) Zoet, die de Ligt een pass tussen volgens mij 3 of 4 tegenstander in gaf, waardoor de Ligt vrijwel niets anders kon doen.

De mensen die beweren dat Nederland door de fouten van de Ligt is uitgeschakeld:

- Zijn jullie de fout van Strootman tegen Zweden vergeten, waar Strootman de bal zo in de voeten van Berg schoof en die toen de 1-0 voor Zweden binnenschoot. Als dat de Ligt was geweest, dan zouden de criticasters klaarstaan om het gedurende heel z'n carriã¨re te roepen..
- In diezelfde wedstrijd had Nederland gewoon pech, dat de scheidsrechter de 1-2 van Dost afkeurde. Dost deed helemaal niets verkeerd.
- Met Blind als bondscoach zou Nederland niets opschieten, maar ze hadden ook gewoon pech dat Frankrijk in de laatste minuut verloor van Zweden, door een fout van Lloris.
- Zweden won uiteindelijk gewoon dik (met 8-0) van Luxemburg, dus was het toen eigenlijk al over.

En ja, bij Ajax heeft hij het afgelopen seizoen Ajax punten gekost tegen Excelsior, was hij verantwoordelijk voor het tweede doelpunt van Kopenhagen in de eerste wedstrijd (stond hij verkeerd te dekken) en maakte hij een fout tegen Feyenoord dit seizoen, waardoor Feyenoord via Toornstra op 1-1 kwam, maar dat was een fout van zowel de Ligt als Onana: Onana gaf gewoon een klote bal op de Ligt, maar de Ligt moest zo slim zijn om 'm dan maar over de zijlijn te laten lopen.

Maar de mensen die hem bekritiseren, die hoor ik nooit over bijvoorbeeld de Europa League-finale. Daar speelde hij samen met Sã¡nchez en Traorã© als een van de 3 Ajacieden als enigste een goede wedstrijd, of de eerste wedstrijd tegen Lyon waar hij gewoon een sterke wedstrijd speelde en ja, Lacazette en Depay waren er niet bij, maar hij kreeg wel te maken met Fekir (speelde die wedstrijd als valse nummer 9) en Tolisso (speelde als nummer 10 die wedstrijd) en Lacazette kwam er de 2de helft ook nog in, maar hij hield zich gewoon erg goed staande en 'n paar weken terug speelde de Ligt gewoon nog een uitstekende wedstrijd tegen Psv.

De laatste tijd vind ik de Ligt sowieso al prima en vrij constant spelen. Hij wordt regelmatig bekritiseerd, maar houdt zich wel gewoon goed staande en de afgelopen weken heeft de Ligt met zo'n beetje 'n geheel andere verdediging moeten spelen bij Ajax, maar juist toen liet hij zich ook gewoon gelden en dat vind ik knap, als 18-jarige, dat hij dan gewoon constant blijft, met vrijwel een totaal andere verdediging en zich ook gewoon laat gelden en ja, hij miste een penalty in de bekerwedstrijd tegen Twente, maar dat kan gebeuren, want buiten z'n gemiste penalty, speelde de Ligt ook daar gewoon weer een prima wedstrijd.

27 december 2017 om 15:39

Ik denk dat jij de essentie van de kritiek van het brede publiek verkeerd heb begrepen. De kritiek ging in de meeste gevallen (en in mijn geval) om het feit dat De Ligt ten onrechte was geselecteerd in een voor Oranje cruciale periode. In die periode is het niet verstandig om een 17-jarige debutant op te roepen en dat is ook wel gebleken gezien zijn inbreng in het debacle tegen Bulgarije. De kritiek was dus op het selectiebeleid van Blind, niet zozeer op de voetballer De Ligt. Die jongen kan er ook niks aan doen dat hij voor de leeuwen gegooid wordt, want niemand zegt nee tegen een eerste oproep voor Oranje in een vergelijkbare situatie als waar De Ligt in zat.

Het lijkt er op dat je nu je gelijk probeert te halen ten koste van de extreme meningen over De Ligt (die er ook geweest zijn) maar de massa had met name kritiek op het selectiebeleid, dus misschien dat je daar nog iets van vindt?

27 december 2017 om 15:54

Heel verhaal, maar flink buiten de scope van dit topic. Mensen die het mislopen van het WK op De Ligt afschuiven hebben er gewoon geen kijk op, die staren zich blind op afgunst of snappen het spelletje gewoon niet. Tegen hen je gelijk proberen te halen is dan ook nutteloos.

Dit jaar doet hij het in de Eredivisie erg sterk met weinig fouten. Jammer genoeg wordt hij niet Europees getest. Aan de andere kant is dit een unieke kans om een heel constant seizoen te spelen op zo'n jonge leeftijd. Hij klinkt altijd erg verstandig, dus ik schat ook wel in dat hij een op papier goede keuze maakt voor een vervolgstap straks. Als hij dan een beetje geluk heeft met trainers, blessures e.d., dan staat weinig hem in de weg om een hele grote te worden.

Ik gun hem vooral een stabiele verdediger als partner in het centrum. Op dit moment hangt de hele ajax achterhoede op deze jonge jongen. Dat is geen gezonde situatie. Hij hoort een sterke en stabiele verdediger naast hem te hebben. Dat zal in principe Wober kunnen zijn, maar dan moet er dus nog wel een andere linksback bij komen.

Ik vind het nog opvallend stil op de transfermarkt. Had verwacht dat het halen van een sterke centrumverdediger de nummer 1 prioriteit is. Misschien wil Ajax eerst de nieuwe trainer binnen halen en gaan ze dan snel handelen.

Ik heb t idee dat de Ligt een zaakwarnemer heeft die onder verschillende namen actief is op voetbalzone om de hype omtrent de Ligt een boost te geven. Wat een onzin zeg. Ik hoor dingen als " beste verdedigende talent op de Europese velden " en " draagt heel de verdediging van Ajax". Ach schei toch uit zeg! Kan iemand mij nou vertellen waar Hij precies in uitblinkt? Precies, nergens in. Nou ja, in het geven van volwassen interviews misschien. Puur 1 tegen 1 verdedigen legt hij t al af tegen Thapia, St Juste en het centrum van PSV. Kwa opbouw, zijn bij ajax alleen al Frenkie en Veltman veel en veel beter. Ook Thapia. Leiding nemen? Mwa, vanuit mijn positie zie ik alleen de welbekende " hey, Kom op nou!!" Uit zijn smoelwerk komen. En het corigeer werk van een verdediger is bij hem ook uitermate zwak omdat hij gewoon veels te traag is. Hij is alleen jong en blijkbaar heeft ajax niks meer lopen waardoor hij erin staat. Maar kom op zeg, is gewoon net als Klaassen een huis keuken tuin voetballer die, als hij bij een Roda had gespeeld, niet eens zou zijn opgevallen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

49 fans
Verdediger, 18 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 Ajax 33 3 8 0
2016/2017 Ajax 11 2 0 0
2016/2017 Jong Ajax 17 1 3 0
Laatste voetbalnieuws

Ajax moet miljoenenaankoop zeker tot winterstop missen

Ajax verzekerde zich in de winterstop voor ruim acht miljoen euro voor Hassane Bandé, die zich onlangs in de voorbereiding op het aankomende seizoen aansloot bij zijn nieuwe werkgever. Het zal...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 16 juli
Arsenal is niet de enige club met belangstelling voor Steven N’Zonzi. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren