Achahbar en Cassierra schitteren in de mist bij gigantische zeges

NEC en Jong Ajax hebben vrijdagavond gigantische overwinningen geboekt in de Jupiler League. De Nijmegenaren namen de koppositie over van Fortuna Sittard dankzij een 2-7 zege op Jong AZ, terwijl de Amsterdammers met 7-0 te sterk waren voor FC Volendam. Ajax stond onder leiding van Winston Bogarde, omdat Michael Reiziger interim-trainer van het eerste elftal is. De ploeg staat tweede in de Jupiler League.

Jong AZ - NEC 2-7
Halverwege de eerste helft maakte NEC de eerste treffer. Na een uitstekende kans voor AZ'er Tijjani Reijnders counterden de gasten razendsnel en uiteindelijk was Anass Achahbar het eindstation. In de slotfase van de eerste helft trok NEC de wedstrijd naar zich toe: Achahbar en Breinburg zorgden ervoor dat Jong AZ bij rust aankeek tegen een 0-3 achterstand. Kort na rust dacht Jelle Duin de spanning enigszins terug te brengen, maar door een rake uithaal van Michael Heinloth van afstand werd de marge weer drie. Achahbar maakte daarna zijn derde en Ferdi Kadioglu vergrootte de voorsprong naar 1-6. Justin Bakker deed nog wat terug met een vrije trap vanaf de rand van het strafschopgebied, maar door Sven Braken werd het kort daarna 2-7.

Jong Ajax - FC Volendam 7-0
Een slordig Ajax moest toestaan dat Volendam in de openingsfase grote kansen kreeg. Norbert Alblas kon een vroege achterstand tot tweemaal toe voorkomen. Enkele minuten voor rust was het juist Ajax dat de leiding greep. Mateo Cassierra werd weggestuurd en vond de verre hoek: 1-0. Even later kopte de Colombiaan op de paal en vervolgens klonk het rustsignaal. In de tweede helft kreeg Cassierra zijn tweede doelpunt alsnog en Ché Nunnely maakte er niet veel later 3-0 van. Cassierra completeerde zijn hattrick vervolgens na een heerlijke assist van Noa Lang. Een strafschop van Noussair Mazraoui betekende de 5-0. Het werd nog erger voor Volendam: Kaj Sierhuis knikte de 6-0 binnen en bepaalde even later ook de eindstand.

FC Emmen - FC Den Bosch 2-2
In de spectaculaire beginfase kregen beide ploegen grote kansen en het was wachten op het eerste doelpunt. Dat viel na een halfuur, toen Muhammed Mert van Den Bosch de diepte in werd gestuurd. De aanvallende middenvelder was zijn directe tegenstander en doelman Dennis Telgenkamp te slim af en rondde af in een leeg doel. Via Cas Peters werd het echter al gauw 1-1, na voorbereidend werk van Michiel Hemmen met het hoofd. Niek Vossebelt bracht Den Bosch weer op voorsprong met een penalty, na een overtreding van Glenn Bijl op Jonas Heymans. Ook Emmen kreeg een strafschop en die werd benut door Peters: 2-2.

Telstar - De Graafschap 3-2
Anthony van den Hurk brak de ban met een vlammend schot, al kregen niet alle toeschouwers dat mee vanwege de dichte mist. De spits haalde in de tiende minuut doeltreffend uit en zag dat Andrija Novakovich de schade aan de overzijde al gauw herstelde. De Amerikaan werkte de bal achter Filip Bednarek na een vrije trap van Mohammed Osman en pakte uit met de traditionele doelpuntenviering van Cristiano Ronaldo. Na een uur sloeg Novakovich opnieuw toe en zette hij De Graafschap op een 2-1 achterstand. De bezoekers kwamen goed weg toen Melvin Platje daarna de lat trof. Het leek een dure misser te worden, want Fabian Serrarens zorgde voor de 2-2, maar Telstar pakte toch de volle buit na een treffer van Platje.

FC Dordrecht - Jong PSV 2-3
Voor PSV had de wedstrijd niet beter kunnen beginnen. Een eigen doelpunt van Luivienno Statio, die de bal ongelukkig raakte na een strakke voorzet, zette de bezoekers gauw op voorsprong. Even later werd het zelfs 0-2 via Justin Lonwijk, na uitstekend voorbereidend werk van Mauro Júnior. Ondanks de vliegende start beet Dordrecht van zich af en kreeg het kansen. Na rust kwam Dordrecht meer aan voetballen toe. Het resulteerde in de aansluitingstreffer van Josimar Lima, maar verder kwam Dordrecht niet. Een mooie actie van Donyell Malen besliste de wedstrijd in het voordeel van PSV, hoewel Lima er vlak voor tijd nog 2-3 van maakte.

FC Oss - MVV Maastricht 1-0
MVV greep op vreemde bodem al vroeg het initiatief en kreeg via Dean Koolhof snel een goede kans. De aanvallende middenvelder zag even later ook hoe een kanonskogel van zijn voet net door Xavier Mous kon worden gekeerd, terwijl Joeri Schroijen en Atilla Yildirim er vlak voor de onderbreking niet in slaagden om de keeper te passeren. Na de thee duurde het een halfuur voordat het eerste en enige doelpunt van de wedstrijd te noteren viel: Richard van der Venne kreeg de bal voor zijn voeten en schoot raak. MVV probeerde daarna nog wel een slotoffensief op poten te zetten, maar kwam niet verder dan een schot over het doel door Florian Loshaj.

Almere City - FC Eindhoven 5-1
Arsenio Valpoort had slechts twaalf minuten nodig om Almere City voor eigen publiek op voorsprong te zetten. Lang kon de thuisploeg daar niet van genieten, want Jellert van Landschoot kon de bal aan de overzijde binnenschuiven nadat een voorzet vanaf de rechterflank aan iedereen voorbijging. Almere wist zich op te richten en liep voor rust nog uit naar 3-1. Een heerlijk afstandsschot van Tom Overtoom en een raak schot van Gaston Salasiwa in de verre hoek resulteerden in de comfortabele voorsprong. Zowel Almere City als Eindhoven trof daarna het aluminium, maar in de slotfase liep de gastheer uit naar 5-1 door treffers van Overtoom, die zijn hattrick completeerde met nog twee fraaie schoten.

Helmond Sport - SC Cambuur 2-0
Erik Cummins hield Cambuur in het eerste kwartier op de been met knappe reddingen. De Friezen waren slordig en zorgden nauwelijks voor gevaar in het Lavans Stadion. Na een halfuur kregen de bezoekers de rekening gepresenteerd: vanaf de rand van het strafschopgebied vond Jason Bourdouxhe de verre hoek met een hard schot. Vijf minuten voor rust trok Marvin Peersman de stand bijna recht: hij kopte net naast. Kort na de onderbreking kopte Robert Braber de 2-0 binnen uit een hoekschop. Cummins voorkwam erger voor Cambuur in het restant van de tweede helft. Helmond hield eenvoudig stand, want het slotoffensief van Cambuur kreeg geen stand. Sterker nog: de Friezen eindigden met tien man nadat Peersman twee keer geel kreeg en het werd in blessuretijd 3-0 door Jordy Thomassen.

Go Ahead Eagles - RKC Waalwijk 0-0
De eerste kansen van het duel in Deventer kwamen via Johan Voskamp en een van de lijn gehaalde poging van Serginho Greene al binnen vijf minuten voor de bezoekers. Go Ahead was in de eerste helft gevaarlijk via Sam Hendriks en kreeg vlak na rust ook een aardige mogelijkheid via Stefano Beltrame, die zag hoe Etienne Vaessen een vrije trap net over de lat wist te tikken. Na de thee waren de beste mogelijkheden echter opnieuw voor de bezoekers en Mohamed Mezghrani en Voskamp slaagden er net niet in om het net te laten bollen. Doordat het ook Chovanie Amatkaryo niet lukte om Stevens te passeren, werd er afgefloten bij de stand die ook voor aanvang van het duel op het scorebord stond.

Wie eindigt dit seizoen hoger in de Jupiler League?