‘Spijkerman en Bergkamp zijn vertrokken, dus de weg voor Bosz is vrij’

Donderdag, 21 december 2017 om 17:12Tim Siekman • Laatste update: 18:01

Donderdagmiddag maakte Ajax bekend dat het niet verder gaat met Marcel Keizer en zijn assistenten Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp. Het nieuws dat de Amsterdamse club een andere koers gaat varen, komt bij velen als een verrassing, terwijl anderen het vertrek van Keizer en consorten al eerder hadden verwacht. Keje Molenaar was zeer verrast: "Dit nieuws slaat voor mij in als een bom."

"Ik dacht eerst aan nepnieuws", vervolgt Molenaar in gesprek met de NOS. "Later moest ik vaststellen dat het serieus is. Ik had echt het gevoel dat Ajax de laatste tijd weer een beetje ging voetballen. Ik had net Sjaak Swart aan de lijn, die wist ook niet wat er nu precies is gebeurd achter de schermen." Molenaar denkt dat Edwin van der Sar en Marc Overmars 'hun argumenten' er wel voor zullen hebben en vindt dat Peter Bosz moet afmaken waar hij vorig seizoen aan is begonnen.

"Hij heeft het fantastisch gedaan en liet Ajax steeds beter voetballen. Dat is de hand van een coach. Spijkerman en Bergkamp zijn nu van het toneel verdwenen, dus de weg voor Bosz is vrij", aldus de oud-voetballer en voormalig lid van de ledenraad van Ajax. Theo van Duivenbode, die in augustus opstapte als lid van de rvc van Ajax, zegt dat dit triest nieuws is, zeker vlak voor Kerst: "Maar ik vind vooral dat ze de beslissing om Keizer aan te stellen in juli al niet hadden moeten nemen."

"Soms moet je jonge mensen tegen zichzelf in bescherming nemen." Van Duivenbode spreekt van opportunisme en wijst op de dramatische uitschakeling in Europa en in de KNVB-beker. "Als het gisteren (verloren bekerwedstrijd tegen FC Twente, red) anders was gelopen, hadden we het hier nu niet over. Als Ajax alles had gewonnen de laatste maanden, hadden ze gezegd: waarom is Van Duivenbode opgestapt? En nu verlies je. Ik ga niet zeggen dat ik gelijk had. Maar het was elke week een examen voor Keizer geworden. Er was duidelijk paniek", besluit Van Duivenbode.


Poll

Is Peter Bosz de juiste man om Marcel Keizer definitief op te volgen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door simpatico)

Nou ik weet het niet aan de ene kant zeg ik ja, maar toch als je weggaat moet je eigenlijk nooit direct terug gaan. Als Bosz gelijk terug gaat geeft hij aan dat het Duitsland avontuur gefaald heeft. Als hij geen andere aanbiedingen krijgt is het natuurlijk een ander verhaal. De vraag is of hij alleen vanwege bergkamp is weggegaan of niet. Als dat niet het geval is, zal het bestuur Bosz meer mogelijkheid moeten geven om zijn eigen staf samen te stellen. Persoonlijk denk ik niet dat ze dat gaan doen, ik denk nog eerder aan de Boer dan Bosz.

21 december 2017 om 17:27

Als het De Boer wordt, dan is er voor mij even geen tweede seizoenshelft!...... Natuurlijk is die er wel, ik zeg mijn steun nooit op, maar De Boer........ Ik moet er nu al van gapen.

Mijn ideale kandidaat is Ten Hag, maar die gaat niet komen. Niet nu in ieder geval.

21 december 2017 om 18:44

Altijd zo ondankbaar weer he. De eerste twee jaren onder Frank waren met prima voetbal! De laatste jaren heeft hij werkelijk getoverd, met afgeroomde matige selecties. Dus dan moet je realistischer spelen, anders had hij niks gewonnen. En dan stond je zeker ook vooraan om te klagen, of om het kampioenschap te vieren.

21 december 2017 om 21:18

Volgens mij heb ik nog nooit onder stoelen of banken geschoven dat ik liever ver kom met goed voetbal, dan dat ik elk jaar kampioen word met slaapverwekkend afbraakspel. Soms moet je wat, ja. Maar alles op puur save proberen te spelen, dat is wat mij betreft nooit een optie. Je ziet genoeg dat ploegen met vergelijkbare kwaliteit wel dingen voor elkaar krijgen, alleen maar op dat er een helder plan en een goede drive achter zit.
Dus nee, geen FdB aub.

21 december 2017 om 17:45

Bosz zijn avontuur in Duitsland is toch ook gefaald? Die zal toch eerst wel prijzen willen winnen, en dat is best mogelijk bij Ajax. Veel spelers kennen zijn stijl en bij dortmund heeft hij een kijkje gehad bij een topclub. Ik zie Bosz als perfecte kandidaat. Eigenlijk de enige kandidaat als je niet helemaal opnieuw wil beginnen eerlijk gezegd.

Bosz komt niet terug, dat geloof ik niet er zal wel meer aan de hand geweest zijn.
Volgens mij zei Bosz ook dat het hele bestuur tegen hem was tijdens een interview het liep allemaal niet lekker meer ook met van der Sar.

21 december 2017 om 19:24

Van de Sar heeft hem niet gesteund, zou niet weten waarom die dat nu wel zal doen. Daarnaast moet Bosz flink inleveren aangezien hij pas net bij Dortmund weg is.

Alsjeblieft niet zeg. En als dat misgaat? Bosz is een te groot risico. En die man brengt een bepaalde onrust mee wat voor Ajax op dit moment niet al te best is. Bosz had gewoon moeten blijven als hij trainer van Ajax had willen zijn.

Na een half seizoen komt Arsenal. Gaat hij dan weer weg? Alsjeblieft zeg.

Ajax moet Frank de Boer of Louis van Gaal aanstellen tot het einde van het seizoen. Wat gewicht. En het nieuwe seizoen gaat waarschijnlijk Ten Hag de trainer worden.

21 december 2017 om 17:35

Bosz ging juist weg omdat hij overhoop lag met Bergkamp. Volgens mij wou ook gewoon blijven maar werd hij weggewerkt. Het lijkt nu inderdaad of de weg wordt vrij gemaakt. Misschien zijn er al gesprekken tussen Bosz en Ajax geweest en heeft Bosz dit als voorwaarde gesteld.

21 december 2017 om 18:34

In mijn ogen ging Bosz gewoon weg omdat Borussia Dortmund een stap omhoog is. De verklaring van de clash met Bergkamp heb ik altijd al slappe hap gevonden.

21 december 2017 om 19:25

Die slappe hap is echter wel door vd Sar bevestigd en meteen na de verloren finale zei Bosz al dat ie wilde blijven, mits het bestuur dat goed zou vinden.

21 december 2017 om 23:10

Wel makkelijk om alles op nu op Bergkamp te schuiven he? Alsof Bosz dan alsnog geen inspraak heeft. Te makkelijk.

21 december 2017 om 18:01

De Boer is goed met twee van de drie die net weggestuurd zijn. Wel even nadenken voordat je wat roept. Als Van Gaal wordt aangesteld verbrand ik alles dat ik heb waar Ajax op staat en hoeft die hele Cruijff ArenA ook niet meer.

Jonk terug, en hoe erg ik ook vind dat Bosz heeft lopen liegenbeesten bij zijn vertrek ‘dat hij het halverwege het seizoen al wist’ is hij de enige serieuze kandidaat.

Mensen die Laudrup roepen vergeten dat die nog een affaire heeft gehad hier over belastig en zeker niet zal willen. En Koeman’s focus is al 4 jaar buitenland of Oranje.

Ten Hag zou ik wel een zeer interessante optie vinden maar of hij tegen de druk kan vraag ik me af.

21 december 2017 om 23:13

Ondanks dat er oude collega's van De Boer er niet meer zijn, zal er genoeg perspectief blijven voor De Boer om terug te keren. Wel even nadenken voordat je wat roept.

En nogmaals, het gaat om een tijdelijke aanstelling. Win-win. De Boer kan kampioen worden en weer in beeld zijn bij andere clubs daardoor en Overmars kan Ten Hag aanstellen voor de zomer. Logisch.

21 december 2017 om 18:15

Waarop baseer je dat Ten Hag volgend seizoen de coach van Ajax is? Heb je hier bronnen voor of is dit zomaar geroep gebaseerd op niks.

21 december 2017 om 18:47

Ten Hag, is voor mij ook een droomkandidaat.

21 december 2017 om 19:39

Aan de ene kant denk ik dat Bosz wel is aangesteld kan worden omdat eigenlijk alle mensen waar hij niet prettig mee samenwerkte nu ontslagen zijn. Maar toen ik net Fox Sports keek vond ik inderdaad meer in de logica zitten dat ze een trainer als van het schip of ten Hag proberen los te kweken. Daarnaast zou je in principe Bosz meteen aan kunnen stellen als je hem echt had gewild.

21 december 2017 om 23:09

dwiegman

Een bron binnen Ajax, inderdaad.

Dat zou het absolute bewijs van houtje touwtje beleid zijn. Ik kan me er niets bij voorstellen.

Als ze dit doen, mag de directie van mij weg, clubmensen weg, verraders terug.

21 december 2017 om 18:00

Hoezo verraders? Hij heeft voor het eerst sinds tijden weer een Europese finale gehaald met Ajax! Buiten dat wilde hij in eerste instantie verder, maar werd hij weggewerkt door onder andere Bergkamp.

21 december 2017 om 18:03

Na die finale stond hij te roepen dat ‘de groep bij elkaar blijft!’ en drie maanden later wist hij al in de winterstop dat hij sowieso zou vertrekken.

Ik heb geen goed woord voor hem over maar het gaat om Ajax en hij kan van mij een 2e kans krijgen. Na een goede schop in zn zak dan...

21 december 2017 om 18:11

mee eens! toch snap ik ergens wel dat bosz weg ging. ik zou het zelf ook niet prettig vinden als ik mijn werk niet fatsoenlijk zou kunnen doen, omdat team bergkamp aan mijn poten aan het zagen is.

21 december 2017 om 18:48

Precies, en daarnaast gaat iedereen als Dortmund komt. Hypocrisie is een groot goed, onder bepaalde mensen.

Ik zou het super vinden als Bosz weer terug komt, die wedstrijden waren een stuk leuker om aan te zien. Heb wel het idee dat ze dan dit seizoen geen kampioen worden, voordat de spelers weer aan de spelwijze van Bosz gewent zijn en hij de juiste opstelling gevonden heeft sta je weer een straatlengte achter op psv (er zijn toch 3 dragende spelers weg uit de basis van Bosz van vorig seizoen, waardoor ik niet verwacht dat hij meteen soepel begint) Maar heb dan wel hele hoge verwachtingen voor volgend seizoen, dan is iedereen gewent aan de speelstijl van Bosz en heeft Ajax de hele zomer om de selectie te versterken met spelers die daarvoor geschikt zijn.

L'Ami en Rekelhof waren ook tegen Bosz en zitten er nog. Ik denk dat Bosz om die reden weigert.

Reiziger is al aangesteld.

21 december 2017 om 17:52

Michael Reiziger is benoemd tot interim-trainer van Ajax. Het duo neemt zondag plaats op de bank in de thuiswedstrijd tegen Willem II. Ondertussen zullen Overmars en vd Sar op zoek gaan naar een vervanger voor de langere periode.

bosz kon toch ook niet door 1 deur met lami dus lijkt me sterk dat hij terug komt.

ik zie peter bosz juist als de ideale opvolger. de uitspraak dat ajax dan weer opnieuw moet wennen aan een andere speelstijl vind ik geen sterk argument, dat heb je bij elke coach. buiten dat realiseert men niet dat keizer is verder gegaan waar bosz is gestopt.

Hehe eindelijk die Spijkerman weg. Alle insiders wisten dat je daarmee een paard van troje had binnen de selectie. Spijkerman werd door Frank de Boer gehaald en was zijn meest loyale bondgenoot binnen Ajax. Vervolgens gaat De Boer weg maar moet de nieuwe trainer met zijn beste maat verder. Tja die begon meteen op de eerste dag te zagen aan de poten van Bosz die het niet beter mocht doen dan De Boer. Lekker werken was dat. Ondanks dat heeft Bosz het uitstekend gedaan.

Ik zie het niet zo snel gebeuren, maar ik hoop het wel. Het zou een zege voor het voetbal zijn !

Ik zou het fantastisch vinden als Bosz zou terugkomen maar kan het bijna niet geloven. Ik denk eerder dat Van ‘t Schip volgend seizoen trainer gaat worden. Is een Ajacied, heeft inmiddels de nodige (internationale) ervaring en doet het fantastisch met Zwolle.
Interim dan maar De Boer aanstellen want hij heeft bewezen goed te zijn in een eindsprint.
Maar allemaal gespeculeer...... we moeten maar afwachten wat er gaat gebeuren. Ik ben benieuwd!

21 december 2017 om 18:49

Nee man, ze gaan toch niet weer een onervaren trainen aanstellen! Nee dat gebeurd zeker niet.

Ik zou nou niet direct de man die mooi voetbal belangrijker dan winnen vindt nemen.

Bosz, de Boer, Koeman, Blind en Menzo.. Opties genoeg in Amsterdam maar is het verstandig om opnieuw in zee te gaan met een ex-trainer. En hebben deze trainers nog wel zin in Ajax. Kan begrijpen dat veel trainers liever passen voor deze baan want je bent gedoemd te mislukken. Ook al zijn je prestaties goed, dan ontstaat er intern wel weer een ruzie waardoor je alsnog de dupe bent. Het is en blijft en regelrecht drama de organisatie daar in Amsterdam. Teveel ego's, te veel invloeden van buitenaf (aandelen), te veel persoonlijke belangen, genoeg voetbalkennis dat wel maar dat gaat helaas ten koste van de bedrijfskundige kennis. Oud profs in bestuursfuncties zijn heel leuk maar het zijn goede voetballers geweest ipv managers enz en dat is niet voor niets.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3413
DaniloAanvaller132
A. OnanaKeeper60
R. PasveerKeeper200
J. GorterKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Nederland
676 fans
Coach, 53 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren