AZ dompelt Fortuna Sittard met drie doelpunten in extremis in rouw

AZ heeft zich op spectaculaire wijze geplaatst voor de kwartfinales van de KNVB Beker. De ploeg van John van den Brom keek op bezoek bij Fortuna Sittard tot de voorlaatste minuut van de officiële speeltijd tegen een achterstand aan, maar sloeg in de absolute slotfase toch nog driemaal toe: 2-4. AZ is na PEC Zwolle, SC Cambuur en Willem II en PSV als vijfde ploeg zeker van een plekje bij de laatste acht.

Afgelopen weekeinde kwam er tegen Ajax (1-2) na tien wedstrijden een einde aan de ongeslagen serie van AZ in alle competities. Coach John van den Brom opteerde in Sittard voor een sterke basiself en zag zijn team uitstekend uit de startblokken schieten. Teun Koopmeiners bracht de bal na amper twee minuten voetballen uit een hoekschop in de doelmond van de thuisploeg, waar Wout Weghorst in de drukte ruimte vond voor een schot waar doelman Miguel Santos een antwoord schuldig op moest blijven: 1-0.

Fortuna, met toekomstig Ajacied Perr Schuurs in de basiself, werd in de openingsfase flink onder druk gezet, maar kwam na een klein half uur voetballen toch langszij. Stokkers troefde Ricardo van Rhijn af, waarna hij oog had voor Dianessy. De Franse spits rondde vervolgens oog in oog met Marco Bizot beheerst af. AZ kreeg in het laatste kwartier voor rust nog twee goede kansen op een nieuwe voorsprong: een poging van Guus Til werd van de doellijn gehaald door Christopher Braun, terwijl Jonas Svensson de lat trof.

Fortuna putte vertrouwen uit de eerste helft. Het elftal van Sunday Oliseh kwam na de onderbreking furieus uit de kleedkamer en nam binnen een mum van tijd zelfs een 2-1 voorsprong. Stokkers kroop bij een hoekschop van Lisandro Semedo bij de eerste paal voor zijn directe tegenstander en trof vervolgens doel met het hoofd. AZ maakte daarna jacht op de gelijkmaker, maar het zat de ploeg van Van den Brom lang niet mee.

Schuurs voorkwam op de doellijn een treffer van Jeremy Helmer, terwijl Weghorst op Santos stuitte. Fortuna leek zo voor een daverende verrassing te gaan zorgen, maar Weghorst bracht AZ in de laatste minuut van de officiële speeltijd toch nog op gelijke hoogte, waarna Alireza Jahanbakhsh in de tweede minuut van de blessuretijd zelfs ook nog voor de 2-3 tekende. Levi Garcia bepaalde daarna nog de eindstand.

1
2

Jammer voor Fortuna. Had een kers op de taart kunnen zijn. Wat een zaad goals die laatste 3 van AZ, ook dat is dan ook zo zuur voor Fortuna. Desondanks gun ik het AZ ook wel, beide leuk voetbal en een goed seizoen tot nu toe.

20 december 2017 om 21:44

Werd toch niet uitgezonden?

20 december 2017 om 21:48

Was net een samenvatting op Fox

20 december 2017 om 21:55

Ah vandaar, Excuse me. Jammer dat fox niet live was, mooi affiche

Vond de 2-3 nou niet echt een zaad goal. Sterker nog, die vond ik prachtig.

20 december 2017 om 21:56

De 2-3 was nou niet echt een zaadgoal

20 december 2017 om 22:03

Ik snap persoonlijk niet hoe je die goal van Jahanbakhsh een zaadgoal vindt... Dat was toch heerlijk gezien. Dat was echt een klassegoal, waar de keeper niks aan kon doen. De andere goals waren natuurlijk extreem lelijk, maar ook die tellen.

20 december 2017 om 22:50

De 2-1 van Fortuna mag er ook wezen en dan de voorzet met name. De trivela voorzet van Semedo was schitterend.

21 december 2017 om 18:20

Goed voor de man gekomen inderdaad. Maar ik kijk dan gelijk naar de verdediging. Die moet gewoon voor de man komen.

Zuur voor Fortuna zeg, zaterdag de periodetitel maar pakken dan.

Vreselijk dit. Zit je dan de hele tijd op je mobiele telefoon te kijken wat de uitslag is. Nouja, mooi dat we door zijn. Maar als Fortuna het ons al zo lastig kan maken, dan zullen ze het wel verder zeer goed gaan doen in de JL.

Staan ook bovenaan in de jl

20 december 2017 om 21:52

Bovenaan staan halverwege het seizoen vbetekend nog helemaal niks. AZ stond ook 1e in 2011...

Geeft wel vorm aan.

20 december 2017 om 23:48

In het seizoen 2011 - 2012 speelde we de sterren van de hemel.
De enige reden waarom wij toch niet de landstitel wonnen, was omdat we te lang mee deden op elk front

21 december 2017 om 00:33

1ste, maar NEC heeft nog een wedstrijd tegoed

21 december 2017 om 07:28

Het zegt dat Fortuna de meeste punten heeft. Niet geheel onbelangrijk bij voetbal....

20 december 2017 om 21:53

Ja ik zat ook te balen. 8 wedstrijden in 3 dagen moet Fox toch wel allemaal kunnen uitzenden? Kom op zeg, er zijn daar toch meerdere zenders? Verder gewoon in de koker, daar gaat het om.

21 december 2017 om 12:15

Zou je wel zeggen inderdaad, maar vraag me niet waarom, Fox heeft slechts het recht om 2 Knvb bekerwedstrijden op 1 dag Live uit te zenden..

Zeer jammer dit voor Fortuna, 2-1 voor tot aan de 89e minuut en dan nog verliezen. Niet eens de kans op een verlenging waar je op hoopt als toch de 2-2 valt.

Blij dat AZ door is toch, sterke teams doen nog mee!

Manman.. hij had die 3-1 moeten maken.. teveel gekeken naar Van Beukering.

En AZ miste blijkbaar veel, vd lijn, lat etc dus lijkt gerechtvaardigde winst

Ik heb de wedstrijd niet gezien, maar lijkt me dat de 2-4 valt omdat Fortuna nog de gelijkmaker wilde scoren?

Zonde, maar zeer goed verweerd van Fortuna. In een jaar tijd is gigantisch veel veranderd, hopelijk kunnen we deze lijn rustig aan doorzetten met een stabiele bedrijfsvoering en leuke spelers halen.

Ik volg de club niet meer zo nauw als vroeger, maar beleidstechnisch lijkt het dik in orde te zijn na de komst van de nieuwe eigenaar. Er stromen ook weer een aantal prima talenten door (zoals Schuurs), dat helpt de club ook enorm. Nu kunnen ze zich volledig focussen op een eventueel kampioenschap. Dat zou wat zijn!

20 december 2017 om 22:26

Klopt, daarnaast was onze linksback geblesseerd uitgevallen en moest er een aanvaller op die positie, helaas.

21 december 2017 om 01:18

Onze linksback raakt geblesserd, waar je dan een verdediger voor een verdediger verwacht komt een aanvaller erin.
Vervolgens krijgt deze aanvaller een 1op1 kans op de 3-1 maar lijkt in mijn ogen voor een strafschop te gaan en verprutst de kans. Krijgt paar telle. Later een kopkans maar mist. Vervolgens krijgt Weghorst een kans maar raakt de val verkeerd. Keeper Fortuna zit mis en het is 2-2. Fortuna is nog beduusd en Het wordt 2-3.
Fortuna gaat bij een corner met iedereen, dus ook keeper, naar voren. Bal komt bij az terecht en zo valt de 2-4.

Jammer dat Fortuna het niet volgehouden heeft. Balen dat deze wedstrijd niet uitgezonden werd; ik had al verwacht dat het spannend zou worden met een Fortuna in vorm. Ik neem aan dat het in de 2e helft vooral tegenhouden was voor Fortuna en ze na de 2-2 het min of meer hebben laten lopen door vermoeidheid? Zo leest het scoreverloop in de slotfase zich af in ieder geval.

20 december 2017 om 22:47

AZ was wel beter met name in de beginfase. Fortuna vooral vanuit de omschakeling gevaarlijk en daar valt ook de 1–1 uit. Hele zwakke tweede helft van AZ en het keerpunt is toch dat Essers , die Jahanbaks in zijn zak had, gewisseld moest worden en Fortuna geen back meer op de bank had. Zo moest Dianessy op eens linksback spelen, terwijl hij daar nog nooit gespeeld heeft. Hutten mist echt een honderd procent kans in de 89e minuut en niet veel later prikt AZ er drie in.

21 december 2017 om 01:20

Heerings had er gewoon ingemoeten voor Essers.

Natuurlijk dik en dik verdiend maar wel knap volgehouden door Fortuna. Soms beetje veel geluk maar dat bleek op te zijn laatste 5 minuten.

20 december 2017 om 22:53

Tweede helft van AZ was anders heel matig, dus dikverdiend wil ik het zeker niet noemen. AZ mag zich echt gelukkig prijzen dat de 3-1 in de 89e niet valt.

20 december 2017 om 22:27

Gewoon een goede wedstrijd, aantal goede tackles, Weghorst heeft op de twee goals na niet veel kunnen laten zien tegen ons centrale duo.

20 december 2017 om 22:48

Maar toch 4 goals weten te maken..

Fortuna niet zo fortuinlijk...

Geen live stream te vinden, dus te luisteren via nh radio. Ik hoopte nog 3 min voor tijd, zo op die 2-2! Maar dit, ik werd gek thuis! Al die gemiste kansen in de eerste helft doen je dus bijna weer de das om. Want net als van het weekend had je 1e helft tegen Ajax al met meer kunnen en misschien moeten voor staan. Maar affin, we zijn door!

P.s ik hoop dat Fortuna promoveert doen het erg leuk in de JL!

Prima pot en als je vlak voor tijd twee 100% kansen mist om de wedstrijd op slot te gooien is het wel zuur. Puur afgaande op deze wedstrijd laten zien een eredivisiewaardige club te zijn, ook qua support. Zuur maar deze wedstrijd geeft wel een goede boost voor de rest competitie. Dromen mag! Nette uitsupport, al helemaal voor een wedstrijd op woensdag.

21 december 2017 om 22:22

AZ heeft de laatste 2 jaar steeds meer uitsupporters op de been weten te krijgen. Het begint eindelijk weer wat te worden.