Invaller Gladon bezorgt Heracles in blessuretijd punt in de Galgenwaard

Lang leek FC Utrecht af te steven op de negende overwinning van het seizoen, maar Heracles Almelo kwam in de blessuretijd alsnog op gelijke hoogte. Invaller Paul Gladon bepaalde in extremis de eindstand op 1-1. Overigens heeft FC Utrecht met het punt wel een clubrecord gebroken, want nog nooit pakten de Domstedelingen zoveel punten in één kalenderjaar als in 2017: 65.

Heracles Almelo won sinds 2005 slechts één uitwedstrijd in Utrecht. Daarnaast kregen de Almeloërs in de laatste twintig uitwedstrijden op rij minimaal één tegendoelpunt te verwerken. FC Utrecht presteert dit seizoen prima en bezette vooraf de zesde plaats, met 27 punten uit 15 wedstrijden. De ploeg van trainer Erik ten Hag begon ook beter aan het treffen met Heracles en creëerde in de beginfase een kans via Willem Janssen, maar zijn kopbal werd gekeerd door Heracles-doelman Bram Castro.

Even later stak Gyrano Kerk het halve veld over met de bal, maar eenmaal bij het strafschopgebied aangekomen kon hij de meegelopen Zakaria Labyad niet bedienen. Labyad was na ruim een halfuur spelen wel aangever bij de openingstreffer. Zijn vrije trap vond het hoofd van Ayoub, die van dichtbij weinig moeite had om binnen te koppen. Het was voor de middenvelder zijn eerste kopdoelpunt in de Eredivisie. Na rust had Heracles Almelo meer in te brengen in de Galgenwaard.

Kristoffer Peterson en Jamiro Monteiro kregen kansen voor de bezoekers, terwijl Rico Strieder en Sander van de Streek de marge namens FC Utrecht hadden kunnen vergroten. Brandley Kuwas, die dit seizoen reeds 52 kansen creëerde, leverde twintig minuten voor tijd een hard schot af, maar zijn poging belandde op de vuisten van Utrecht-doelman Nick Marsman. Ook FC Utrecht liet zich niet onbetuigd in de slotfase en kreeg via Labyad kansen om het duel voortijdig te beslissen.

FC Utrecht leek de overwinning desondanks over de streep te trekken, maar kreeg in de blessuretijd alsnog de deksel op de neus. Heracles-trainer John Stegeman wisselde aanvallend en probeerde zo een slotoffensief te creëren. In de tweede minuut van de blessuretijd resulteerde dat in de gelijkmaker van Gladon. Zo blijft de ploeg van Ten Hag momenteel de nummer zes van de Eredivisie, terwijl Heracles Almelo de tiende plaats bezet.

Gaat FC Utrecht zich opnieuw plaatsen voor Europees voetbal?