Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Hyballa breekt lans voor ‘laptoptrainer’: ‘Jouw carrière boeit ze totaal niet’

Laatste update:

Na het ontslag van Peter Bosz bij Borussia Dortmund, is geen Nederlandse trainer meer werkzaam in een Europese topcompetitie. Nadat eerder het Nederlandse voetbal zich in een neerwaartse spiraal bevond, zijn nu ook de Nederlandse coaches niet meer in trek. De KNVB besloot reeds om de cursus Coach Betaald Voetbal opnieuw op te zetten, met als doel om meer diversiteit in het trainersaanbod na te streven. Peter Hyballa, ex-trainer van onder meer Alemannia Aachen en NEC, is van mening dat er al veel eerder een koerswijziging plaats had moeten vinden.

Ronald Koeman, Frank de Boer, Albert Stuivenberg en Bosz waren tot voor kort nog werkzaam in het buitenland. Allen zijn al ontslagen, terwijl ook Bert van Marwijk en Louis van Gaal niet meer actief zijn. Buitenlandse clubs zitten niet meer op Nederlandse trainers te wachten, zo lijkt het. “Jullie waren zo koersbepalend, zo veel verder dan wij”, gaat Hyballa tegenover het Algemeen Dagblad terug in de tijd. “Alleen al in de manier waarop er op televisie over voetbal werd gesproken. Over posities, over tactiek, over zonedekking. Een wereld ging voor me open. Wat jullie deden, dat zijn andere landen ook gaan doen, maar dan beter. Duitsland en Spanje hebben jullie spelopvatting deels gekopieerd, maar dan veel intenser, sneller, met moderne tactische accenten. Jullie voetbal is de laatste jaren nooit echt geëvolueerd. In Duitsland zien de meeste voetbalmensen dat inmiddels zo.”

In Duitsland hebben jonge talentvolle trainers nadrukkelijk bijgedragen aan modernisering van het Duitse voetbal. Daarbij kregen zij hulp van de Duitse voetbalbond. De DFB voerde een cultuurverandering door. “Mede daardoor kreeg Thomas Tüchel een kans bij Mainz, ik bij Alemannia Aachen in de Tweede Bundesliga”, vervolgt Hyballa. “Later kreeg je ook Julian Nagelsmann bij Hoffenheim en Hannes Wolf bij Schalke 04. Maar ook binnen de DFB is die koers al veel langer veranderd. Doelbewust, omdat ze daar al inzagen: een goede trainer zijn, betekent investeren in jezelf. Hard werken, willen leren, jezelf verbeteren op elk denkbaar gebied, elke dag opnieuw. Dát moet de norm zijn. Niet status of aanzien.”

Hein Vanhaezebrouck is in België een voorbeeld van een selfmade man. Hij werd in 2015 kampioen met AA Gent en is nu trainer van Anderlecht. José Mourinho was zelf nooit profvoetballer, maar is een van de meest succesvolle trainers aller tijden. “Voetballers van nu zijn helemaal niet geïnteresseerd in jouw wedstrijd uit 1999 tegen AC Milan. Ze willen een trainer die ze simpelweg beter maakt. Die ze sneller naar de top helpt. Ze beoordelen hun trainer op oefenstof, op retorisch vermogen, op nieuwe hulpmiddelen, op specifieke en heel gerichte training. Jouw carrière van twintig jaar geleden? Het boeit ze totaal niet.”

Hyballa heeft niets tegen oud-profvoetballers die denken het even te gaan maken als trainer. “Ook veel oud-profs zijn heel goede trainers. Maar ik zeg wel: stop ermee om oud-internationals zomaar hun diploma cadeau te geven. Wie anno 2017 nog trainer wil zijn, zal moeten werken, werken en nog eens werken”, aldus Hyballa. “Van zogenoemde laptoptrainers kun je veel zeggen, maar ze hebben moeten vechten om hun doelen te halen, jarenlang steeds opnieuw. Jullie probleem is alleen te doorbreken door mensen met een ontembare energie, mensen die door muren heen willen beuken. Weg met die luiheid, weg met dat zelfvoldane.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zo, dat is duidelijke taal. En ik denk nog dat het waar is ook. Misschien kijk je de eerste paar weken op tegen een grote naam als Koeman of Van Basten. Maar als je twee maanden met hem werkt en hij kan er niets van, dan is zijn status zo weg.

16 december 2017 om 16:12

Inderdaad. Klinkt erg plausibel.

En gelijk heeft Hyballa. Dat je toevallig goed tegen een bal hebt kunnen trappen zegt niet dat je ook goed bent in het beter maken van spelers, het smeden van een team, het kiezen van de juiste tactiek en opstelling bij de kwaliteiten van je spelers etc. Het is eigenlijk belachelijk dat er niet een trainer in de Eredivisie rondloopt die geen profvoetballer is geweest. Het is een wereldje dat zichzelf in stand houdt door te doen alsof je minder verstand van voetbal hebt als je het zelf niet hebt kunnen uitvoeren met je voeten en dat je dus zelf prof moet zijn geweest. Wat natuurlijk nergens over gaat. Een hele ouderwetse instelling.

Heerlijk interview, volledig mee eens! Wellicht zou het zelfs al helpen als ook de zelfbenoemende 'analisten' rondom voetbalwedstrijden af en toe eens vervangen zouden worden door iemand die verder komt dan "ja deze moet er in en dan krijg je een hele andere wedstrijd". Op het internet zijn genoeg interessante tactische analyses te vinden door mensen zonder profvoetbal verleden, nodig zo iemand eens uit. Dat verandert wellicht ook de mindset van het grote publiek een beetje.

Duidelijke argumenten van Hyballa, ik denk wel dat het ergens in het midden ligt. Uiteindelijk wordt 75% bepaald door de selectie die je ter beschikking hebt en de band wat je met jouw selectie hebt. Een voorbeeld, Ancelotti is bij heel veel clubs succesvol geweest, waarbij hij merendeels dezelfde filosofie hanteerde. Hij keek wat hij ter beschikking had, gaf de spelers redelijk wat vrijheid en zelfverantwoording. Dat leverde best veel prijzen op, maar waarom slaagde hij dan niet bij Bayern? Daar kunnen verschillende antwoorden op gegeven worden. En betreft Nederland, daar hebben wij nu ook te maken met een veel mindere lichting. Denk je nu echt dat zij een België een revolutionaire opleiding hebben tov Nederland? Nee hoor, België heeft een uitzonderlijke lichting en dat bepaald voor 75% al zijn waarde. Maar dat is mijn mening.

Goed interview, het legt wederom een probleem bloot in de huidige Nederlandse voetbalcultuur/ structuur.

Als klein land waren we ooit de beste, nu zijn we ver achtergebleven maar hopelijk pakken we de draad weer op.

Was Hyballa niet die veldrijder die Nys weleens versloeg?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren