Fortuna nieuwe koploper Jupiler League; domper De Graafschap

Fortuna Sittard heeft de koppositie in de Jupiler League overgenomen van NEC. De Limburgers waren vrijdagavond met 2-4 te sterk voor FC Den Bosch en zagen NEC tegelijkertijd punten verspelen tegen Helmond Sport: 1-1. De beloften van Ajax en De Graafschap lieten punten liggen tegen respectievelijk FC Emmen en FC Oss.

NEC - Helmond Sport 1-1
NEC dacht na een kwartier op voorsprong te komen door een vrije trap van Mart Dijkstra, maar Pol van Boekel keurde de goal vanwege een handsbal. Een paar minuten later was het alsnog raak voor de club uit Nijmegen: Jordan Larsson schoot raak na een mooie pass van Wojciech Golla. NEC kreeg diverse kansen om de marge te verdubbelen, maar het bleef 1-0 en tien minuten na de pauze deed Helmond via Giovanni Hiwat wat terug. Het team van Adrie Bogers ging op zoek naar een nieuwe voorsprong, maar onder anderen Sven Braken had het vizier niet op scherp staan en zodoende liet NEC voor de tweede keer in de laatste die speelronden punten liggen.

FC Den Bosch - Fortuna Sittard 2-4
Fortuna toonde zich in de eerste helft uiterst efficiënt en ging door twee vroege treffers met een 0-2 voorsprong aan de thee in De Vliert. Dries Saddiki tikte bij de tweede paal de 0-1 binnen en Djibril Dianessy rondde een counter af voor de tweede Limburgse treffer. FC Den Bosch had behoorlijk veel balbezit, maar moest blijven oppassen voor de vlijmscherpe tegencounters. Na de pauze kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd: Niek Vossebelt scoorde na een scrimmage. Lisandro Semedo gooide het duel uiteindelijk in het slot: hij omspeelde zijn tegenstander en drukte droog af. FC Den Bosch deed via Dennis Kaars nog wat terug, maar verder kwam men niet meer en in de blessuretijd werd het via Dianessy 2-4.

WTF! ?? Supporters van FC Den Bosch gaan bij de businesstribune flink tekeer en slopen de reclameborden...

Geplaatst door voetbalzone op vrijdag 15 december 2017

FC Emmen - Jong Ajax 2-2
FC Emmen begon dramatisch aan de wedstrijd, want na drie minuten stond het 0-1. Verdediger Keziah Veendorp verschalkte zijn eigen doelman, maar Cas Peters maakte daarna de gelijkmaker. Er ontspon zich een open wedstrijd met kansen voor beide doelen, maar het was FC Emmen dat voor het eerst weer toesloeg. Michiel Hemmen maakte met een intikker na een voorzet van Glenn Bijl zijn vierde van het seizoen. Emmen kon die voorsprong echter niet vasthouden, want Noa Lang maakte op fraaie wijze de 2-2.

De Graafschap - FC Oss 1-1
De ruim achtduizend toeschouwers op De Vijverberg gingen uit van een overwinning, maar door de minimale marge bleef het spannend en na negentig minuten werd het 1-1: Mats Grotenbreg werkte van dichtbij binnen na een vrije trap van Fatih Kamaci. De Graafschap had het duel al veel eerder kunnen beslissen, want al voor rust kreeg men goede kansen om te scoren. Youssef El Jebli schoot op de vuisten van Xavier Mous en Anthony van den Hurk raakte de paal. Na ruim een uur spelen brak Daryl van Mieghem met een van richting veranderd schot de ban, maar door de treffer van Grotenbreg verspeelde De Graafschap toch nog punten.

Jong FC Utrecht - Telstar 0-1
De openingsfase tussen Jong FC Utrecht en Telstar was spectaculairder dan het vervolg van de eerste helft: Nick Venema schoot na ongeveer 25 seconden het leer op het aluminium, waarbij doelman Rody de Boer kansloos toekeek. Even later had Andrija Novakovich de mogelijkheid om zijn ploeg op 0-1 te zetten, maar de Amerikaan had het vizier niet op scherp staan. Het restant van de eerste helft ging enigszins gelijk op, maar gescoord werd er niet meer. Melvin Platje maakte er twintig minuten voor tijd, mede dankzij Gerson Rodrigues, toch 0-1 van, waarna de Domstedelingen niet meer tot scoren kwamen.

Jong PSV - Almere City FC 3-2
In het begin van het duel waren het de talenten van PSV die aanspraak mochten maken op een voorsprong en die kwam er na een kwartier via Armando Obispo: de verdediger, die vorige maand tot medio 2021 tekende bij de Eindhovenaren, schoot de bal van ver achter doelman Chiel Kramer. In de tweede helft zette de uitploeg een tandje bij en dat leidde tot mooie doelpunten van Silvester van der Water en Arsenio Valpoort. Twintig minuten voor tijd maakte Donyell Malen er echter weer 2-2 en even later zorgde de jongeling zelfs voor de eindstand: 3-2.

FC Eindhoven - Go Ahead Eagles 3-2
De uitploeg begon uitstekend en de nieuwe trainer Jan van Staa kon na drie minuten juichen, aangezien Sam Hendriks de 0-1 tegen de touwen werkte. Lang genieten van de voorsprong kon de club uit Deventer evenwel niet, want Elton Kabangu kon na een voorzet van Tibo van de Velde het leer achter de doellijn deponeren. Kabangu was vlak voor de pauze opnieuw belangrijk voor de Eindhovenaren, want na een actie van de aanvaller kon Mart Lieder zijn team de voorsprong bezorgen. In de tweede helft kwam Go Ahead via Stefano Beltrame langszij, maar uitblinker Kabangu bezorgde zijn ploeg de winst: 3-2.

Graag jullie aandacht voor deze GEWELDIGE goal van Xander Houtkoop. ????

SC Cambuur - FC Dordrecht 3-0
Beide ploegen waren in de eerste helft gevaarlijk, maar niemand wist het scorebord in beweging te brengen. Jafar Arias had vlak voor het rustsignaal de ideale mogelijkheid om zijn ploeg een prettige pauze te bezorgen, aangezien de bezoekers een penalty kregen toegewezen na een handsbal. Arias schoot het leer echter door het midden, waardoor Erik Cummins redding kon brengen. In het tweede bedrijf kwamen de Friezen dan toch op voorsprong via Issa Kallon en knappe doelpunten van Xander Houtkoop en Ricardo Kip zorgden uiteindelijk voor de comfortabele thuiszege.