‘Groot talent’ legt transfer uit: ‘Ook dáárom heb ik voor Ajax gekozen’

Donderdag, 14 december 2017 om 15:55

Dennis Johnsen besloot afgelopen zomer sc Heerenveen achter zich te laten om te gaan voetballen bij Ajax. De negentienjarige aanvaller, die voor ongeveer 2,4 miljoen euro van club veranderde, zegt in gesprek met ELF Voetbal dat hij bewust koos voor de Amsterdammers, ook al ging hij ervan uit dat hij niet direct in het eerste elftal terecht zou komen.

"Als ik bij Heerenveen was gebleven, dan had ik denk ik af en toe mogen invallen. Bij Ajax kreeg ik de zekerheid van veel speeltijd in de Jupiler League", aldus Johnsen, die zijn minuten nu maakt onder Michael Reiziger bij Jong Ajax. "Ik dacht ook: als ik het goed doe bij Ajax, doorbreek in het eerste, dan zullen er in de toekomst sneller deuren voor me opengaan. Ik vind het mooi dat vleugelspelers belangrijke schakels zijn in het Ajax-systeem. Ook dáárom heb ik voor Ajax gekozen."

Johnsen gold bij de Friese club als groot talent. Heerenveen nam de Noor in 2015 over van Rosenborg BK en speelde twee jaar in de jeugdopleiding van de club. Een debuut in het eerste elftal bleef uit, maar hij zat wel een aantal keer op de bank bij het eerste elftal van de Friezen. Johnsen heeft tot dusver tien duels gespeeld bij Jong Ajax en heeft ook al zijn debuut gemaakt in de hoofdmacht.


Poll

Een goede aankoop van Ajax?


Gerelateerd

41 reacties (laatste reactie door theroscoe)

Zou hem graag eens in het eerste zien tegen een club in het rechterrijtje, ben erg benieuwd hoe hij zich dan staande kan houden

Lijkt toch wel een aardig niveau te kunnen halen, wat mij dan doet afvragen waarom hij zijn debuut voor Heerenveen nog niet had gemaakt. Zo denderend ging het daar niet en dan kun je deze jongen net zo goed laten invallen dan bijvoorbeeld Slagveer waarvan bekend was dat hij zou vertrekken.

14 december 2017 om 16:10

Je kan niet altijd zo maar spelers voor de leeuwen gooien he. Laat hem eerst is een jaartje of 2 in de JL gecombineerd met inval beurten spelen.

14 december 2017 om 16:16

Probleem is dat hij nog te veel een momentspeler is, hij kan je 2 goede acties per wedstrijd bijna garanderen maar zit nu qua niveau nog beetje tussen Ajax 1 en Jong Ajax in, zou bij Heerenveen nu basis staan denk ik.

14 december 2017 om 18:26

Hij zou bij ons wekelijks schitteren op de linkerflank.

14 december 2017 om 16:24

Larsson, Zeneli, Odegaard allemaal kandidaat voor vleugel. Daarnaast Vlap en v Amersfoort nog. Johnsen kwam pas daarna in beeld.

14 december 2017 om 17:53

Hij had dit seizoen echt wel basis gestaan. Deed het erg goed in de voorbereiding, en dan had hij met Zeneli op de vleugel kunnen staan, en Odegaard op 10. Odegaard staat mede op rechtsbuiten omdat we (volgens Streppel) niet echt betere opties hebben. Maar verkeerd gegokt door Johnsen. Ben benieuwd of hij het echt gaat redden bij Ajax. Hij kan wel geweldig voetballen, maar je moet de kansen wel krijgen. En bij Ajax is de concurrentie veel groter, dus minder kans op een basisplek

14 december 2017 om 17:05

Omdat hij larsson en zeneli voor zich had in de pikorde denk ik.. Volgens mij deed hij het wel aardig bij heerenveen in de voorbereiding dus hij zou dit seizoen zeker zijn minuten maken als hij bij heerenveen was gebleven

14 december 2017 om 17:35

Larsson ging toch weg. Al met al een domme keuze van keuze van hem Hij heeft te veel concurrentie met Kluivert, Neres, Younes, Cerny en die nieuwe linksbuiten van 10 miljoen euro. Ik denk dat deze speler het njet gaat worden voor Ajax. Hij heeft vooralsnog geen enkel uitzicht op speelminuten en dat zal volgend seizoen dus ook niet veranderen en hij is ook al bijna 20 wat redelijk oud is voor een aanvaller om door te breken.

14 december 2017 om 19:35

Hij ging al weg voordat Larsson vertrok.

14 december 2017 om 18:25

Niet iedere speler ontwikkelt zich op dezelfde manier. Van de coaches bij Heerenveen heb ik begrepen dat hij een redelijk talent was maar dat hij zich pas echt einde vorig seizoen is gaan manifesteren. In de voorbereiding brak hij door maar toen had heel Europa hem al in het vizier, zo snel gaat dat. Voor die tijd nog niet, hij heeft zich dus heel snel ontwikkeld in korte tijd en wilde toen naar Ajax.
Tja, zo gaat dat soms.

Wat een heerlijk beleid toch, Onana, Dolberg, Frenkie de Jong doen het allemaal goed in de basis als aankopen die langzaam gebracht worden. Johnsen en straks Schuurs zie ik dat ook doen, maar er zijn nog een handvol aangekochte talenten zoals Paquali, Jensen, Danilo, Casseirra, Orejuala die al binnenboort zijn.

14 december 2017 om 16:40

Helemaal mee eens. Wat Ajax doet met 019 Jong Ajax is perfect als je ziet hoeveel jongens er wel niet doorstromen tot het eerste.

- Onana
- Dolberg
- De Jong
- Johnson
- Schuurs
- Danilo
- Jensen
- Pasquali
==============
Hier heeft Ajax dus 8 spelers gekocht voor Jong Ajax/ 019 waarvan er al 3 zijn geslaagd om tot de vaste selectie van het eerste te behoren. De overige 5 heb ik ook veel vertrouwen in.
Ik denk dat daar ook minimaal 50 van tot de vaste selectie van het 1e gaat behoren en wellicht ook basisspeler in de toekomst.

Scouten doet Ajax perfect. Eigen jeugd opleiden gaat ook prima. En de aankopen voor het eerste (ziyech, Wober, Neres en Sanchez) gaan ook steeds beter.

14 december 2017 om 17:14

Ajax heeft wel een stukje meer speler afgehaald voor de huidige o19 laatste 2 seizoenen. De '99-'00 groep (nu eerste en tweede jaars A-jeugd) is de groep waar grootste roofslag op is gepleegd die ik heb meegemaakt. Enkele voorbeelden die elders spelen en nogsteeds jeugdspeler zijn qua leeftijd na stap naar buitenland zijn Juan-Familia Castillo (grootste talent uit de '00 groep die we hadden naar mijn mening, doet het nu goed bij Chelsea), Baars (Man U u18, vertrokken na ruzie met trainer), Malen (Arsenal, nu PSV) , Aderkanye (naar Barca toen hij jong was, daarna PSV en nu Liverpool) Van der Linde (ging naar Italië, kreeg geen contract bij Ajax), Lopes (AS Monaco) en dan vergeet ik er nog die geluk elders zijn gaan zoeken na het niet te hebben gehaald bij Ajax. Dan heb je het doorschuiven van De Ligt, Kluivert en Lang. De huidige u19 had zonder versterkingen geen volledige selectie gehad zodoende zijn laatste paar jaar El Maach, Solomons, Struijk, Kemper, Farcas, Jensen, Pasquali, Ylatupa, Danilo Pereira, Szabolcs Schon, Horvath en Thethani erbij gekomen. Heb nog nooit een lichting zo uit een zien vallen als die '99-'00 groep van Ajax heeft gedaan.

14 december 2017 om 17:32

Ik denk dat je er Rekening mee moet houden dat dit in de toekomst nog veel erger en vaker voor gaat komen.

14 december 2017 om 18:12

@ Wolter, ja klopt. Ik ging eigenlijk vooral in op de namen die lausho opnoemde.

14 december 2017 om 17:26

Heerlijk beleid??????
Ben je wel wakker?

Het beleid van Ajax is door en door verrot. Als je je beste spelers verkoopt en in de plaats daarvan allemaal talenten van 18 - 20 jaar koopt, dan ga je er kwalitatief niet op vooruit hoor (zie ranglijst Eredivisie, Europese wedstrijden).

Het is prima dat ze talenten als Johnson, Dolberg, Frenkie de Jong en Schuurs vroeg halen, maar zorg dan wel dat je de achterdeur dicht houdt en dat de bovenstaande talenten op een latere leeftijd instromen in het eerste. Dan blijven ze wellicht een jaar of 1,5 langer.

Als Ajax de gemiddelde leeftijd van de spelers in de selectie met +/- 1,5 jaar omhoog zou kunnen krijgen, dan ben je volgens mij al een heel eind.ik heb nl. liever een Frenkie de Jong van 23,5 jaar in de basis dan een Frenkie de Jong van 22 jaar.

14 december 2017 om 18:06

Je bedoelt heerlijk beleid voor de penningmeester en de aandeelhouders? Want het beleid van Ajax komt in de praktijk neer op kopen van talentvolle jeugd voor de elftallen onder het eerste - niks mis mee - dan laten debuteren in het eerste elftal, en vervolgens zo snel mogelijk verkopen met dikke winst. De middelmaat (veltman, Viergever, Dijks, etc.) blijft, en een vast, volwassen eerste elftal dat minimaal om de 2 jaar kampioen wordt (status verplicht), en een behoorlijk toontje meezingt op Europees niveau, is niet haalbaar. Dan is het sportief toch negatief - nog los van de weinig wedstrijden waarin leuk wordt gespeeld? Hoezo goed bezig (voor het eerste)?

14 december 2017 om 19:27

Aandeelhouders van Ajax zijn grotendeels supporters van de voetbalclub, bovendien stijgt of daalt het aandeel nooit extreem. Daarnaast keren ze niet eens dividend uit.

Wat Ajax moet doen is spelers een beter contract aanbieden, alleen zo zullen ze niet voor elk ander aanbod 1..2..3.. vertrekken

Ik dacht dat het bij Heerenveen juist de bedoeling was hem dit jaar door te laten breken. Natuurlijk kan je blessures niet voorzien en had hij zeker nu zeneli en odegard geblesseerd zijn kunnen spelen. Echter denk ik dat hij anders ook veel speelminuten had kunnen maken in Heerenveen 1.

Dit is dus exact de reden dat ik niet snap dat Feyenoord hun kans afwees om hun Jong Feyenoord in de JL te laten voetballen.

Je ziet hoeveel vruchten Ajax plukt. De overstap is nu geleidelijker en daardoor makkelijker voor talenten: Onana, Kluivert, De Ligt, Van de Beek, etc. Daarvoor kwamen er niet zoveel talenten uit die zich makkelijk aansloten met het eerste elftal.

Feyenoord had ook een erg goede opleiding en de ervaring in de JL zou talenten een grotere boost geven.

Ik weet zeker dat AZ binnenkort ook de vruchten hiervan gaat plukken. PSV moet dit ook gaan doen, maar dan moeten ze jeugdspelers meer kansen geven...

En Zoet, Brenet, Hendrix, etc., zijn wel leuk, maar hoelang geleden zijn die doorgebroken? Al jaren geleden.

14 december 2017 om 16:25

Het waa geen onwil, maar destijds financieel niet haalbaar.

14 december 2017 om 17:05

Kluivert heeft ook maar 8 wedstrijden in de Juup gespeeld en De Ligt 17 wedstrijden. Het zijn gewoon grote talenten die door hun talent doorgestroomd zijn.

14 december 2017 om 17:20

Ik ben blij dat er nog een paar clubs tegen zijn. Anders is de JL een Jong Competitie.

14 december 2017 om 19:55

Soort van financieel niet haalbaar. Maar binnen een jaar na het definitieve nee, was het opeens wel mogelijk, dus in hoeverre dat dan waar was, geen idee. Gewoon een blunder denk ik.

Het is ook volkomen logisch als je ziet dat bijvoorbeeld Onana en Dolberg en Frenkie allemaal hun kansen krijgen, dat een Sanchez nu al bij Tottenham zit. Ajax heeft gewoon een goed plan met talenten en is altijd bereid om, als ze er klaar voor zijn, jonge talenten hun kansen te geven. Johnson's bevliegingen zijn altijd mooi om naar te kijken, maar hij is er nog niet klaar voor want hij is ook vaak genoeg onzichtbaar voor een tijdje. Bij Ajax kan je ook komen met je eigen talent, maar je leert er gewoon heel veel. Ben daarom ook zo blij wat als je kijkt naar wat PSV telkens op de bank houdt en nooit een kans geeft dan ga je toch echt twijfelen als talent. Niet dat hij nodig is of zo, maar een Lammers of Gudmundsson had in Amsterdam echt wel meer minuten gemaakt.

14 december 2017 om 18:23

Hoeveel speeltijd je krijgt blijft niet te voorspellen. Waarom zou Lammers wel minuten krijgen en Casseirra niet ? Kluivert speelt nu omdat younes geblesseerd is, anders had hij voor mijn gevoel ook nog weinig gespeeld. Hetzelfde geld voor de jong. Ook hij speelt door de vele blessures.

14 december 2017 om 19:40

De reden dat Lammers en Gudmonson weinig minuten maken is vrij simpel, ze zijn niet goed genoeg. Dat weten ze allebei en het is aan hen te bewijzen dat ze wel goed genoeg zijn. Het is maar de vraag of deze jongens bij Ajax wel minuten gemaakt zouden hebben met de spelers die er al op hun positie lopen.
Je moet ook niet overdrijven over de kansen die de jeugd bij Ajax krijgt, dat is ook alleen maar als de jeugd goed genoeg is. Minstens 90% van alle jeugdspelers krijgt geen seconde speeltijd in het eerste van Ajax.

14 december 2017 om 19:43

Omdat ze inderdaad niet goed genoeg zijn, daar heb je gelijk in, maar als Luuk De Jong een jaar lang geen pepernoot raakt terwijl Lammers de ene na de andere goal maakt is het logisch om zet tenminste een beetje de tijd te geven. Jongens als Bonevacia, Sporsklede, Lukoki enzv waren ook nooit van Ajax niveau maar hebben toch hier en daar wat kansjes gehad, dat gebeurt bij PSV zelden, dat was ook een punt toen Depay door brak. Verder was toen Younes speelde niet het geval dat Kluivert geenminuten maakte, maar vaak maar 30-0 minuten.

ehhh omdat Ajax er veel vertrouwen in heeft haalt men Hassane Bandé

14 december 2017 om 17:04

Ajax heeft ook vertrouwen in: Dolberg en haalt een spits Onana en haalt een keeper Ziyech, vd beek etc en haalt middenvelders Etc etc als er zich een kans voor doet om een goed talent te halen moet je dat ten alle tijden doen. Kluivert kan ook zomaar verkocht worden deze zomer.

14 december 2017 om 17:19

Zolang Justin niet bijtekend mag je risico niet nemen, daarnaast sprak Keizer vaker uit Justin op rechts als optie te zien. Dan zou je met Bande en Johnsen links, Neres en Kluivert rechts posities dubbel bezet en zal Cerny verhuurd/verkocht gaan worden, jammer genoeg. Al vrees is ook dat Neres niet al te lang meer zal blijven als hij dit niveau vol blijft houden.

14 december 2017 om 17:28

Mag toch wel hopen dat Kluivert gewoon als LB blijft spelen, daar maakt hij imo nu al meer indruk in die paar potjes dan al die wedstrijden op rechts, vooral zijn rendement is hoger als hij op LB staat

Hij had zeker basis gestaan bij ons, Mihajlovic en Rojas zijn tot nu toe dikke tegenvallers en die waren ook niet beide gehaald als hij was gebleven.
Zijn vertrek is erg jammer maar ruim 2 miljoen euro voor een junior is veel geld.

Zo zie je het nut van de Jupiler League als opleidingscompetitie wel goed terug. Ook Feyenoord zou daar naartoe moeten.

heeel veel talent bij ajax heeeeeel veel geld bij ajax,maar europees stelt het geen reet voor,aan het eind van het seizoen kunnen ze het geld weer tellen

14 december 2017 om 19:03

En zo kunnen ze doen wat ze willen en blijft het geldstoompje lopen. Kunnen ze zich richten op hun toekomst zonder dat ze zich grote zorgen hoeven te maken over financiële zaken.

Andere clubs moeten andere inkomsten genereren om dat niveau te kunnen blijven bij benen.

Vind het helemaal geen slecht beleid. Het staat allemaal nog in de kinderschoenen.

Vraag me af waar PSV het geld vandaan haalt. Niet van het kampioenschap of uit CL deelname. Feyenoord kan zich volgend seizoen ook geen grote uitgaven permitteren. Kampioen worden ze niet meer. Dan zullen ze moeten verkopen.

14 december 2017 om 19:41

PSV verkoopt ook spelers en heeft een spaarpotje.

15 december 2017 om 07:43

Ja, is dit niet bij alle Nederla dse clubs het probleem? Enige verschil is dat Ajax voor Nederla dse begrippen nog bakken met geld heeft

wat voor toekomst bedoel je dan ,ja kampioen van de eredivisie kunnen ze worden,ze kopen alleen maar talenten die ze kunnen door verkopen,het gaat ze puur om het geld,laten ze eens ervaren spelers kopen en dat ze dan wat kunnen laten zien in Europa,en ook graag een ervaren trainer,het gaat toch om prijzen winnen of zo veel mogelijk geld binnen harken,op deze manier gaat ajax nooit meer wat winnen

14 december 2017 om 20:49

Ajax gaat echt wel kampioen worden in de aankomende jaren. Ze bouwen iets op. En wanneer er een lichting blijft staan in het eerste elftal dan zijn ze echt bij machte om serieuze en gerichte aankopen te doen. Zelfs daar is dan ruimte voor een paar missers. Salaris is geen probleem. Met de tijd gaat ook het salarisplafond gaat stijgen. Let maar op...
Pas dan wordt er een verschil gemaakt, in meerdere opzichten.

Het is een beleid en visie dat zij uitvoeren en kunnen hun inzet spreiden over meerdere talenten.

PSV koopt en scout goed. Trekken goede spelers aan die tot nu toe een schot in blijken te roos zijn. Tot dat er een paar het net niet zijn. Dan is dat potje van PSV toch aardig snel leeg en moeten ze dat potje weer opbouwen.
Ajax daarentegen heeft door deze manier van werken een pot en daar is die van PSV idd een potje bij. Daar bedoel ik niks negatiefs mee te zeggen alleen te schetsen zoals het is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

2 fans
Aanvaller, 20 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 19 juli
Barcelona lijkt toch geen genoegen te nemen met de helft van zijn transferclausule van zestig miljoen euro voor Jasper Cillessen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren