Lazio trekt zich mogelijk terug uit competitie: ‘Is dit een complot?’

Maandag, 18 december 2017 om 21:24Gijs Freriks • Laatste update: 21:24

ROME - Voetbal en controverse lijken welhaast hand in hand te gaan in Italië. Eens in de zoveel tijd komt er een schandaal aan het licht dat veel stof doet opwaaien. Alhoewel er nog geen harde bewijzen liggen, dient zich er nu een nieuw schandaal aan in de Serie A. Lazio claimt namelijk dat er sprake is van samenzwering: "Misschien vindt men het niet leuk dat Lazio in de top vier staat…".

Door Martijn Slot

Schandalen
Het bekendste schandaal in Italië dateert van 2006. Het Italiaanse voetbal wordt in dat jaar opgeschrikt door het Calciopoli-schandaal. Uit een grootschalig onderzoek blijkt dat Juventus-voorzitter Luciano Moggi de spil blijkt te zijn in een omkoopschandaal dat zijn weerga niet kent. Uitslagen blijken jarenlang gemanipuleerd te zijn en landstitels zijn ‘gekocht’. De Italiaanse justitie tapt de telefoon van Moggi af en daarbij valt de preses door de mand. De bestuurder verdwijnt achter tralies en wordt voor vijf jaar verbannen uit de voetbalwereld.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

Ook voor Juventus heeft het grootschalige consequenties. De club moet de landstitels van 2005 en 2006 inleveren en degradeert naar de Serie B, vanwaar men een seizoen later alweer promoveert na het behalen van de landstitel. Ook tegen Fiorentina en Lazio wordt degradatie naar de Serie B geeïst, maar zij komen weg met een puntenaftrek en uitsluiting van deelname aan de Champions League en UEFA Cup. Ook AC Milan en Reggina krijgen puntenaftrek, terwijl Arezzo niet gestraft wordt.

In 2015 is Italië opnieuw in de ban van een schandaal. Claudio Lotito, topman van de Italiaanse voetbalbond en daarnaast eigenaar en voorzitter van Lazio, wordt ervan beschuldigd dat hij het competitieverloop van de Serie B probeert te beïnvloeden. In het seizoen 2014/15 zijn Carpi en Frosinone twee clubs die uitstekend presteren. In de ogen van Lotito zijn de clubs echter te klein voor de Serie A en de bestuurder is bereid om over te gaan tot het fixen van wedstrijden om die clubs niet te laten promoveren. Er volgt geen veroordeling en Carpi en Frosinone eindigen als eerste en tweede en promoveren naar de Serie A.

De scheidsrechters Davide Massa, Paolo Mazzoleni en Piero Giacomelli.

Davide Massa, Paolo Mazzoleni en Piero Giacomelli
Nu, twee jaar later, is Lazio wederom onderwerp van gesprek. Het begint op 26 november als Lazio op eigen veld Fiorentina ontvangt. De ploeg neemt via een kopbal van Stefan de Vrij de leiding en in de tweede helft denken de Romeinen recht te hebben op een strafschop. Marco Parolo wordt neergehaald in het strafschopgebied en het lijkt een loepzuivere penalty, maar Davide Massa kent deze niet toe. Ook besluit de arbitrage geen gebruik te maken van de video-arbitrage. In de laatste minuut van de wedstrijd krijgt Fiorentina wél een strafschop. Felipe Caceido werkt de bal weg uit de zestien en raakt daarbij Germán Pazzella. Massa besluit nu wel gebruik te maken van de video-arbitrage en legt de bal op elf meter. Khouma Babacar maakt vervolgens geen fout.

Lazio-trainer Simone Inzaghi uit forse kritiek richting de arbitrage en begrijpt niet waarom er een strafschop wordt toegekend. “Je kijkt er twintig keer naar zonder te begrijpen waarom er gefloten is, het laat een bittere nasmaak achter”, vertelt de Italiaan in gesprek met Mediaset. Inzaghi ziet geen bewuste overtreding van Caicedo op Pezzella: “En zelfs als dat wel het geval was, werd er in de eerste helft voor eenzelfde situatie op Parolo geen strafschop toegekend.” Het gebruik van de videoscheidsrechter moet al met al nog beter, stelt de 41-jarige keuzeheer.

In de volgende wedstrijd tegen Sampdoria is het weer ‘raak’. De thuisploeg komt na 56 minuten via Duván Zapata op voorsprong en tien minuten voor tijd zorgt Sergej Milinkovic-Savic voor de gelijkmaker voor Lazio. Enkele minuten later appeleren de gasten voor een strafschop. Ciro Immobile ontvangt de bal in het strafschopgebied en wil een actie inzetten, maar Sampdoria-verdediger Bartosz Bereszynski slaat de bal vervolgens duidelijk met zijn hand weg. Scheidsrechter Paolo Mazzoleni kent echter geen strafschop toe en besluit ook geen gebruik te maken van de videoscheidsrechter. Doordat Lazio in de blessuretijd van de wedstijd met een 1-2 zege aan de haal gaat, ontstaat er geen grote discussie.

Maandag 11 december volgt het derde voorval: Lazio ontvangt op eigen veld Torino. De wedstrijd bereikt een cruciaal punt in de slotfase van de eerste helft: Immobile probeert een voorzet te geven in het strafschopgebied van de gasten en de bal komt tegen de uitgestoken arm van Iago Falqué. Scheidsrechter Piero Giacomelli staat er met de neus bovenop, maar fluit niet. De Lazio-spelers vragen om het gebruik van de videoscheidsrechter, maar hun lokroep wordt genegeerd. Kort daarna raakt Immobile de paal en lijkt Nicolás Burdisso de spits te provoceren, die vervolgens zijn emoties niet de baas is en de verdediger met zijn schouder/hoofd tegen de grond werkt. Giacomelli wendt zich tot de videoscheidsrechter en stuurt Immobile met rood weg. Met een man minder verliest Lazio uiteindelijk met 1-3.

Caffè Rossetti in Triest.

Bedrogen
In het Lazio-kamp heerst ongeloof over de arbitrale beslissingen van Giacomelli. “De beelden zijn duidelijk. Ik kan de eerste helft analyseren, maar de tweede helft is beslist door de scheidsrechter, zijn assistenten en de videoscheidsrechter”, reageert Inzaghi voor de camera van Mediaset. “We hadden het gevoel dat we konden winnen, maar voor de vierde week op rij (waarbij de nederlaag tegen AS Roma ook werd meegenomen red.) hebben we het gevoel dat we zijn bedrogen. Het is een reeks incidenten die je echt na laat denken. Jullie hebben het allemaal gezien...”

Ook aanvaller Luis Alberto reageert furieus: “Het is ongelooflijk, het ís een duidelijke strafschop na de handsbal van Falque. Je kunt zo geen voetbal spelen en dit is in te veel wedstrijden met ons gebeurd. Misschien vinden mensen het niet leuk dat Lazio in de top vier staat…” Middenvelder Parolo vult zijn Spaanse ploeggenoot aan: “Er zijn te veel dingen keer op keer gebeurd. We moeten hard werken en hopen dat we kunnen spelen tegen elf tegenstanders en niet tegen twaalf.”

Sportief directeur Igli Tare spreekt in gesprek met Sky Italia van een ‘schandaal’. “We willen duidelijkheid over hoe deze voorvallen worden geïnterpreteerd. Lazio wordt duidelijk beschadigd. We hebben ons niveau bereikt zonder iets te stelen, door goed voetbal te spelen en met een team dat elk punt verdiend heeft. We willen de controle hebben over onze eigen bestemming, zonder dat iemand de macht heeft om die dusdanig te veranderen. Vanavond is een enorm schandaal, eigenlijk meer dan een schandaal. Een of twee fouten kunnen gebeuren, maar als het een gewoonte wordt, is er een probleem”, besluit de Albanees.

Voorzitter Claudio Lotito.

TripAdvisor
De woordvoerder van Lazio, Arturo Diaconale, voegt daaraan toe dat Lazio in zijn ogen bewust wordt tegengewerkt dit seizoen: “Technologie is slechts een instrument dat door mensen moeten worden geïnterpreteerd. Deze interpretaties waren niet correct. Het kan een keer gebeuren dat er te goeder trouw een onjuiste constatering plaatsvindt, in het tweede geval kan je het ook geloven, maar bij het derde geval riekt het naar bewijs..”, stelt Diaconale in een interview met Sky Italia en Lazio Style Channel. “Dit bewijst een probleem waar we tegen moeten protesteren, omdat we niet kunnen zwijgen en lijden onder iets wat niet te rechtvaardigen valt. We tekenen officieel protest aan in de naam van de club, voorzitter Claudio Lotito en het team. Het is niet juist dat een selectie zo hard werkt en op zo’n oneerlijke manier wordt bestraft.”

Preses Lotito heeft het gevoel dat Lazio het ‘slachtoffer’ is van een ‘politiek geladen’ campagne om te voorkomen dat Lazio in de top vier van de Serie A gaat eindigen. De voorzitter van i Biancocelesti overweegt zelfs om het huidige Serie A-seizoen op te geven na de controversiële nederlaag tegen Torino: “Voor de vierde wedstrijd op rij worden we bestolen. We moeten wel aan een complot beginnen te denken”, vertelt de Italiaan aan Mediaset.

De fans hebben op geheel eigen wijze wraak genomen op scheidsrechter Giacomelli. De veertigjarige had tot voor kort een café in zijn geboorteplaats Triest: Caffè Rosetti. Ondanks dat de scheidsrechter niet langer in functie is bij het café, hebben de fans van Lazio geprobeerd hun frustratie via TripAdvisor weg te nemen. Het café wordt nu beoordeeld met één ster en in de beoordelingen valt onder meer te lezen: ‘een nachtmerrie’ en ‘blijf ver weg van dit café’. Een recensent refereert in zijn beoordeling ook aan de wedstrijd: “Hoe een avond te verwoesten door incompetitie”. Café Rossetti wordt beschreven als ‘een schijnbaar leuk restaurant dat een teleurstelling blijkt te zijn’. Die review eindigt met de zin: ‘Het zou een leuke avond zijn geweest, maar alles werd verpest door een persoon die niet geschikt is voor zijn baan.” Lazio kwam zondagavond overigens nog wel in actie, uit tegen Atalanta (3-3).Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door constant kante)

Een enorm interessant en uitgebreid stuk VZ, complimenten daarvoor. Ook nog eens over 1 van de mooiste clubs van de wereld. Ik ben sowieso verknocht aan het Italiaanse voetbal. AC Milan uit het Maldini/Nesta tijdperk. Inter onder Mourinho en met Zanetti en Milito. Het hedendaagse Juventus (en eigenlijk altijd wel) AS roma waar ik meermaals ben geweest. Napoli met maradonna en het fantastische spel nu. En van vroeger natuurlijk Bologna, Genoa en Palermo
on topic: Lazio wordt inderdaad consequent benadeeld, maar
uit de competitie stappen zou toch wel een teken van zwakte zijn. Op mij komt dit meer over als een soort drukmiddel op de scheidsrechters, aangezien het nu in de spotlight is gezet zal er alleen maar meer op worden gelet en zullen scheidsrechters onder hevige druk komen te staan bij wedstrijden van Lazio, wordt vast nog vervolgd dit.

18 december 2017 om 11:09

Terugtrekken uit de competitie gaat natuurlijk nooit gebeuren. Dan is dat het einde van de club, dus daar win je helemaal niks mee. Het is eerder een emotionele reactie die aangeeft hoe hoog het ze zit.

Ik ben normaal niet zo snel onder de indruk van clubs die over complotten spreken. Er worden gewoon veel fouten gemaakt, door spelers, trainers, maar ook scheidsrechters. En soms heb je dan een aantal keer achter elkaar te maken met een scheidsrechterlijke blunder.

Alleen als je weet wat er in het recente verleden in Italië allemaal speelt, dan snap ik wel dat zo'n oproep iets serieuzer genomen wordt. Al met al is het toch gewoon treurig gesteld met het voetbal nu. Geld, corruptie, matchfixing, racisme, het is soms zoeken met een lampje naar een normale, mooie, opwindende wedstrijd waar geen geurtje aan zit.

18 december 2017 om 14:19

Wellicht wel een mooie club maar de aanhang ervan is compleet verrot. En die zorgen toch voor een deel van de uitstraling van een club. Daarnaast is er toch nog veel te vaak sprake van misstanden rondom het stadion (racisme en geweld) en daar heeft de club toch echt invloed op en doet het onvoldoende tegen. Lazio komt niet eens in mijn top 100 mooie clubs voor.

Doet er verder niets aan af dat Lazio hier 3 keer is genaaid en daar terecht boos over zijn.

18 december 2017 om 14:28

Dat Lazio geen mooie club is is jouw mening natuurlijk. Ik ben verliefd op ze worden rond het begin van deze eeuw met spelers als Veron, Vieri, Salas, Mihajlovic, Couto, Mancini, Nedved en Almeyda en de uit eigen jeugd afkomstige Nesta. Waar ze in 99 eerst 2de werden met Eriksson aan het roer, werden ze in 2000 kampioen. Wat een heerlijk team en wat een fanatieke supporters. Forza Biancocelesti!

18 december 2017 om 21:25

Demo1999 je vergeet voor het gemak Crespo even wat echt een hele goede speler was bij Lazio.

Oh dit is wel een interessant stuk. Zijn er mensen hier die hier meer over kunnen vertellen? Wordt lazio echt vaak benadeeld, of is het gewoon een gevalletje van te vaak pech gehad?

18 december 2017 om 00:42

Ik ben zelf een Italiaanse voetballiefhebber, maar zoals het artikel al een beetje aangeeft, worden ze echt ontzettend vaak benadeeld. Op momenten waarop je denkt, 100% penalty voor Ss Lazio, wordt hij op wonderbaarlijke wijze niet gegeven. En als je denkt, niks aan de hand, krijgen de ‘Biancocelesti’ hem ineens tegen. Het is geen gevalletje domme pech denk ik. Daar is het te opzichtig voor. De reden achter deze gebeurtenissen zou ik zo snel nog niet kunnen bedenken. Laten we hopen dat het inderdaad gewoon 4 arbitrale dwalingen zijn geweest en niet een vooropgezet plan. Helaas is de italiaanse voetbalbond al zo vaak negatief in het nieuws gekomen dat ze de schijn wel een beetje tegen hebben. Maar we gaan het zien.
Forza Lazio!

18 december 2017 om 01:50

Ze hebben een video ref, er wordt hands gemaakt, Lazio appeleert, maar de scheidsrechter weigert de beelden te bekijken. Only in Italy.

18 december 2017 om 12:23

Nou niet alleen in Italie, dit wordt ws de manier waarop de videoref overal wordt ingevoerd, alleen als de scheidsrechter twijfelt, worden de beelden bekeken, anders niet. De scheids wordt dus nooit *gecorrigeerd* door de videoref bij een fout.

Ik denk dat Lazio inderdaad opvallend vaak is benadeeld, niet alleen dit seizoen. Als er sprake is van opzet dan kan het zijn dat dit met Lotito te maken heeft aangezien hij vaak in de clinch ligt met de Figc net als Inter daar ook vaak genoeg problemen mee had toen Moratti voorzitter was. Lazio dat uit de competitie stapt zie ik niet gebeuren want dat zal voor iedereen veels te grote financiele gevolgen hebben. Het zou ook jammer zijn want Lazio blijft een prachtige club,

18 december 2017 om 00:47

Je zou toch hopen dat de Federazione Italiana Giuoco Calcio objectief en onafhankelijk genoeg is om emoties en dit soort persoonlijke kwesties te negeren of in ieder geval niet mee te laten spelen. lotito daarentegen is ook geen makkelijke man, maar
om nou te suggereren dat door 1 man een hele club wordt benadeeld vind ik wel een zware aantijging. Vooral richting de supporters denk ik niet dat de FIGC zo handelt. Ik denk eerder dat het te maken heeft
met het Italiaanse conservatisme. Italianen houden niet van verandering in het algemeen en hopen liever dat de standaard 4/5 ploegen CL spelen. Dit zou ik als enige oorzaak kunnen bedenken voor dit hele verhaal.

18 december 2017 om 00:54

Laten we eerlijk zijn, Lazio is de laatste jaren niet lekker in het nieuws gekomen. Het racisme in Rome en omstreken begint weer te groeien en dat merk je in de stadions. Aangezien je aangaf dat je al een paar keer naar Rome bent geweest vraag ik me af hoe jij daar naar kijkt. Verhalen lezen over de misstanden is makkelijk, het zelf ervaren iets belangrijker.

18 december 2017 om 11:45

Laten we eerlijk zijn.... je straft een club (met de griekse kleuren = olympische gedachte : eerlijke strijd) omdat iemand zich buiten het veld niet goed heeft gedragen. Das toch niet sportief / eerlijk ?

Als je een club wil straffen geef de club gewoon een ban en ga dan niet in achterkamertjes en op het veld wedstrijden manipuleren..
.

18 december 2017 om 13:42

Dat het racisme groeit in Italie is inderdaad een feit. Maar dit valt zeker wel te verklaren. Hierbij wil dus zeker niet zeggen dat ik het ermee eens ben of enigzins goedkeur. Maar in Italie zijn er simpelweg weinig zwart getinte voetballers dit acteren op hoog niveau. In I Azzurri spelen eigenlijk helemaal geen donker getinte spelers. Daarbij is het een menselijke eigenschap dat mensen bang zijn/verafschuwen dingen die tot het onbekende behoren als je begrijpt wat ik bedoel. Dit is duidelijk te zien in Italie.
Als we dan Lazio Roma erbij pakken en kijken waaruit het gros van de Irriducibili (harde kern van Lazio op het Curva Nord) uit bestaat, is dit vaak uit laag opgeleide en politiek-rechts georienteerde mensen bestaat. Deze combinatie is sowieso al gevaarlijk (fasiscme/nationalisme) Deze mensen voeren in Stadio Olimpico de boventoon m.b.t. zingen/geluid/leuzen omdat zij simpelweg het meeste en hardste lawaai maken. Onder eigenlijk het grootste gedeelte van de bevolking heerst geen rasicme, maar is het puur angst voor wat onbekend is. En de mensen die rasistisch zijn , zijn helaas degene die het meeste lawaai maken in de stadions. Dit zorgt helaas er weer voor dat dit wordt gegeneraliseerd en dus wordt aangenomen dat dit voor alle Italianen geldt en voor het hele italiaanse voetbal.

19 december 2017 om 00:43

Dank voor je toelichting, het genarliseren is iets waar we mee moeten uitkijken indd al zie je zoals jij ook beschrijft een negatieve trend.. het punt van mijn verhaal was eigenlijk of deze trend bij Lazio misschien een reden is dat de Italiaanse bond niet wil dat een Lazio het Italiaanse voetbal vertegenwoordigd in de Champions League(?). Misschien bang voor imagoschade? Blijft natuurlijk een complot theorie waar ik niet echt een fan van ben maar als je zo vaak benadeeld wordt ga je toch wel achter je oren krabben.

20 december 2017 om 14:28

Inter problemen? Inter had nou juist de scheids vaak mee.

Blijf het zeggen. Het opvragen van beelden moet door een coach of aanvoerder mogelijk zijn. Geen willekeur door de arbitrage. Ten onrechte aangevraagd. Dan geen nieuwe kans.

18 december 2017 om 13:42

Gewoon net zoals bij het hockey. Elke helft krijgt elk team 1 token en die behouden ze als ze gelijk hebben. Abitrage mag elk moment de videoscheids oproepen.

18 december 2017 om 22:02

Lijkt me zeker de best mogelijke situatie maar nog steeds blijft ook het gebruik van videobeelden uiterst discutabel. Ook na het terug kijken van de beelden zijn vele situaties nog steeds moeilijk te beoordelen. De beslissingen worden dan nog steeds puur op willekeur en persoonlijke interpretatie genomen. Ik vraag me altijd af wie er in dat hokje zit waar de beslissing wordt genomen. Ook geven videobeelden vaak een heel andere kijk op de situatie dan het in werkelijkheid is. Kijk je wedstrijden live in het stadion dan krijg je veel meer mee van het totaalplaatje en zorgt ervoor dat je de wedstrijd veel beter aan kan voelen. Misschien moet er een soort jury komen van minimaal 5 (steeds wisselende) personen waardoor er voorkomen kan worden dat persoonlijke voorkeuren mee gaan spelen. Ook moet iedereen mee kunnen kijken op het moment dat die mensen een situatie moeten beoordelen.

Ben benieuwd of de dreiging om uit de compettie terug te trekken waargemaakt wordt. Zou nogal een revolutie zijn namelijk. Maar ja, zie het niet snel gebeuren. Als je als club een dergelijke stap neemt, neem je wel een risico. Als de bond je keihard aanpakt, kan dat het bestaan van de club in gevaar brengen.

18 december 2017 om 22:15

Zou toch geweldig zijn als er eindelijk een club is die niet langer meer voor de nationale voetbalbond in hun land wil blijven spelen. Bonden zijn corrupt, de UEFA is corrupt en de FIFA is corrupt maar het is de enige manier om een profclub te kunnen zijn. Zou tijd worden dat er meerdere opties zouden komen bijvoorbeeld door meerdere officiele bonden te starten zoals bijvoorbeeld bij het darten, meerdere vechtsporten of motorcross (hier in NL in ieder geval).

19 december 2017 om 00:24

Ik ben bang dat zo'n nieuwe bond binnen de kortste keren net zo corrupt is als de vorige.

19 december 2017 om 09:39

Denk dat vooral geld een probleem is. Uefa en Fifa zijn geldmachines waar miljarden in omgaan. Probeer dan als nieuwe bond maar eens dergelijke bedragen op te halen en te genereren, want zonder al dat geld krijg je nooit de belangrijkste clubs in de wereld achter je.

19 december 2017 om 09:40

Hangover96

Ja, en dat inderdaad ook nog eens een keer. Macht corrumpeert, dus die nieuwe bond is zelf ook weer heel snel corrupt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Lazio

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Bologna24-3
9.Lazio220
11.Empoli20-5
Voor de complete stand: Serie A
SpelersPositieW
Pepe ReinaKeeper150
S. Milinković-SavićMiddenvelder154
Luis AlbertoMiddenvelder152
Felipe AndersonAanvaller153
PedroAanvaller155
JonyAanvaller00
Voor de complete selectie: Clubpagina Lazio.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Lazio.

20 fans
Aanvaller, 31 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 4 december
Newcastle United en West Ham United hebben zich gemengd in de strijd om Arthur Cabral. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren