Loodzware Nations League-loting dreigt voor Nederlands elftal

Donderdag, 7 december 2017 om 17:14

Het Nederlands elftal kwalificeerde zich onlangs op het nippertje voor de hoogste Divisie A van de Nations League en de UEFA heeft donderdag laten weten dat Oranje voor de aanstaande loting is ingedeeld in Pot 3. Zodoende is de kans groot dat er in de poule van drie landen twee andere sterke tegenstanders zullen zitten.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Denk jij dat Oranje een kans maakt in de groepsfase van de Nations League?


Gerelateerd

71 reacties (laatste reactie door fionn)

Kan iemand mij precies en gedetailleerd uitleggen wat die Nations Cup precies inhoudt? Het is mij volledig ontgaan. Bij voorbaat dank.

7 december 2017 om 17:23

De Uefa Nations League (of Uefa League of Nations) is een toekomstige internationale voetbalcompetitie die om de twee jaar zal worden gespeeld tussen de 55 lidstaten van de Uefa. De competitie zal beginnen in 2018 na het Wereldkampioenschap voetbal 2018 in Rusland en de eerste winnaar zal bekend worden in 2019. Het toernooi zal de vriendschappelijke interlands vervangen. De Uefa Nations league werd unaniem aangenomen tijdens het 38e UEFA-Congres in Astana, Kazachstan op 27 maart 2014

De voorgestelde competitieformule is als volgt.

Het toernooi zal om de twee jaar worden gehouden.
De 55 lidstaten van de Uefa zullen worden verdeeld in vier divisies: A (hoogste divisie, 12 teams), B (2e divisie, 12 teams), C (3e divisie, 15 teams) en D (4e divisie, 16 teams). Voor de eerste editie in 2018 zullen de teams worden ingedeeld in deze divisies op basis van de UEFA-coëfficiënten voor landenteams.
Elke divisie wordt ingedeeld in vier groepen van drie of vier teams; elk team speelt vier tot zes wedstrijden in de groep. Voor de eerste editie zullen de wedstrijden worden gespeeld in september, oktober en november 2018.
De vier groepswinnaars in divisie A spelen altijd in een oneven jaar om de titel, voor het eerst in 2019.
De vier groepswinnaars in de divisies B, C en D promoveren, terwijl de laagst geplaatste teams in elke groep in de divisies A, B en C zullen degraderen.
De competitie zal worden gekoppeld aan de kwalificaties voor het Europees kampioenschap voetbal. Vier teams plaatsen zich via dit toernooi voor het EK voetbal. Het formaat voor de kwalificaties blijft hetzelfde maar de kwalificatie start in maart (2019 voor het EK 2020) in plaats van in september (2018). Via de normale weg kunnen twintig teams zich kwalificeren (de groepswinnaar en de nummer twee uit elk van de tien kwalificatiegroepen). De overige vier landen plaatsen zich via de divisie-playoffs van de Nations League (maart 2020). Voor de playoffs plaatsen zich per divisie de beste vier landen die zich via de reguliere kwalificatie niet gekwalificeerd hebben. Via een halve finale en een finale plaatst éã©n winnaar per divisie zich voor het EK, zodat elke divisie uiteindelijk éã©n extra EK-deelnemer levert. Indien een groepswinnaar zich al via het kwalificatietoernooi heeft geplaatst, wordt de plaats in de playoff overgenomen door het beste nog niet geplaatste land uit die divisie. Dan gaat het ticket eerst naar de nummer 2, dan naar de nummer 3, etc. (indien nodig zal het ticket naar landen uit de divisie daaronder gaan).

Letterlijk gekopieerd van een niet nader te noemen website.

7 december 2017 om 17:30

Het idee is om met de Nation League de oefen wedstrijden te vervangen. Er komen in totaal 4 divisies, A B C en D. In het elke divisie zitten 12 ploegen verdeeld over 4 poules van 3 ploegen. Deze spelen 2x tegen de tegenstander, 4 wedstrijden in totaal. Alle nummers 1 van de poule spelen vervolgens een halve finale en finale tegen elkaar en de winnaar daarvan heeft zich geplaatst voor het eerstvolgende EK. Ook in divisie B, C en D is dat het geval. Alle nummers 1 van deze divisies promoveren ook een divisie omhoog, ten koste van de nummer 3 van de hogere divisie.. Zo willen ze het algemene niveau omhoog krijgen omdat je tegen meer kwalitatief gelijkwaardige teams speelt

7 december 2017 om 17:36

Het is opgezet om de vriendschappelijke interlands de nek om te draaien. Spelers worden hierdoor eigenlijk 100% verplichting naar interland te gaan; vanaf nu is het een officieel duel ipv vriendschappelijke duels.

In de groep worden uit- en thuiswedstrijd gespeeld, waar alleen de nummer 1 doorgaat. Daarna volgt knock-out fase. De finale winnen = kwalificatie voor volgend Ek.
Divisie 1 - winnaar 1 EK ticket
Divisie 2 - idem
Divisie 3 - idem
Divisie 4 - idem

Zo wordt er van elk categorie, 1 land een kwalificatievrij periode geboden en directe plaatsing EK. Nummer laatst in de groepen van divisie 1 zakken voor de volgende NL naar divisie 2, de winnaars van de groepen in divisie 2 stijgen naar divisie 1 (dus het is inclusief promotie/degradatie, geldt dus hetzelfde voor divisie 3 winnaars die met divisie 2 verliezers ruilen, divisie 4 winnaars die met divisie 3 verliezers ruilen).

Kwalificatie EK wordt in een kortere periode afgedaan dan voorheen, geen vriendschappelijke interlands meer tussendoor.

Tenzij je dankzij deze NL kwalificeert natuurlijk, dan alleen maar vriendschappelijke duels.(.....)

7 december 2017 om 20:02

Klopt niet helemaal. De winnaars van de divisies krijgen geen kwalificatievrije periode. De kwalificaties blijven gewoon zoals ze zijn met tien groepen waar 2 ploegen uit doorgaan. Daarbovenop krijgen de winnaars van de 4 nation league divisies ook een startplaats mits ze zich nog niet geplaatst hebben via de kwalificaties. Is dit wel het geval dan gaat het naar de tweede van hun divisie en zo verder en zo voort.

7 december 2017 om 18:29

Kort samengevat. Je kan een extra ticket winnen voor het toernooi, maar is voor het huidige Oranje haast onmogelijk. Wij moeten het hebben van de gewone kwalificatie.

7 december 2017 om 19:03

Op zich niet, aangezien de sterke tegenstanders zich wrs toch wel plaatsen en dan het ticket door schuift.

8 december 2017 om 16:16

Ik weet dus niet hoe het zit maar als er 12 A landen zijn en 11 kwalificeren zich via de normale weg maar NL als enige land niet. Krijgt NL dan gewoon het ticket? Of gaat NL dan de strijd aan met de beste van divisie B? En krijgt B dan twee tickets??

8 december 2017 om 16:24

Ik heb het zelf even nagezocht, ze doen eerst de beste teams van D indelen, dan C dan B dan A. Als NL het enige team is uit A dat niet gekwalificeerd is, dan komen daar de 3 hoogst genoteerde teams bij die nog niet ingedeeld waren. Dus nummers 5, 6 en 7 uit B. Halve finale en finale is 1 wedstrijd. Hoogst geklasseerde speelt de halve finale thuis. Finale is met loting.

Leuk, dat worden mooie potjes. Snel Koeman voor die groep.

7 december 2017 om 17:31

Die Nations league klinkt nu al veel interessanter dan dat hele EK bij elkaar met tachtig deelnemende landen.. laat die Nations league dat hele EK maar vervangen.

7 december 2017 om 19:17

Denk niet dat die daar op zit te wachten.

7 december 2017 om 22:59

Hoezo niet?

Als je je nu nog niet kwalificeert met deze opzet erbij kunnen ze beter helemaal stoppen.

7 december 2017 om 17:23

Zo makkelijk zal het niet worden helaas...

7 december 2017 om 23:00

In league a, waar nl in zit zal bijna iedereen zich via de reguliere poule kwalificeren. Grote kans dus dat je een van de vier overblijvende tickets kan oppakken.

7 december 2017 om 17:29

Bedoel je Nederland of Italië 😜

7 december 2017 om 18:14

Ik gok op Italie, want voor Nederland is kwalificatie nog ver weg..

7 december 2017 om 18:48

Voor beide... de landen in de 1e groep (behalve Nederland en Italië 😉) zullen 9 van de 10 keer zich kwalificeren via het normale kwalificatie toernooi. Indien dit het geval is gaat dit ticket dus naar de volgende in deze groep etc. etc.

7 december 2017 om 18:08

Voor nerlderland is het helemaal niet makkelijker geworden om zich te kwalificeren. Volgens mij krijgt elke divisie 1 ticket dus strijd nederland met alle wereldtoppers om 1 ticket.

7 december 2017 om 18:20

Het voordeel is wel dat al de landen in divisie 1 wss allemaal al geplaatst zijn via de kwalificatie.

7 december 2017 om 18:46

Wat Mike zegt. Stel je loot België en Spanje, en eindigt achter die twee landen, dan krijg jij het ticket als die twee landen al via de kwalificatiepoules (wat aannemelijk is) het EK halen.

7 december 2017 om 20:28

Als je achter Belgie en Spanje dan eindigt, dan krijg je toch niet gelijk het ticket? Want er is toch maar 1 ticket per divisie. Dus 1 ticket voor 1 van de 12 landen?

8 december 2017 om 06:32

Klopt, het gaat om de winnaar de de betreffende divisie. Maar je mag aannemen dat de andere landen van de 1e divisie zich allen via de reguliere kwalificatie plaatsen voor het eindtoernooi..

Tja, niets aan te veranderen en je zal toch moeten winnen van deze landen wil je deze divisie winnen. Misschien dat je juist kan verrassen tegen de topploegen omdat de jongens dan misschien iets gemotiveerder en een stuk meer gedreven aan de aftrap verschijnen.

Twee ANDERE sterke landen? Wie is het derde sterke land dan? ;-)

Mooie potten voetbal iig en ik hoop geen Frankrijk te loten

Een prima verandering. Absoluut. Er is eindelijk competitie tussen de landen ipv die onnozele oefenwedstrijdjes die om nika gaan. En je kan je meten met de sterkere landen. Daarnaast speel je sowieso kwalificaties ernaast voor een ek of wk, dus zeker dit is een prima change. Dat Oranje tegen sterke landen zal aantreden is alleen maar goed.

7 december 2017 om 19:12

Ja eenmalig meten. Daarna ben je gedegradeerd.

Eerst maar eens een bondscoach vinden. Daarna druk maken om een loting waar je toch geen invloed op hebt.

Tsja, dan jezelf maar gewoon op een normale manier plaatsen want je gaat zo geen EK ticket bemachtigen hoor... genoemde ploegen zijn veel te sterk voor het huidige Nederland. Goede of slechte coach.

7 december 2017 om 17:37

Het voordeel is dat die goeie ploegen zich waarschijnlijk ook al plaatsen via de normale kwalificatie. Dat betekent dat Nederland dan via de play-offs van de nations league zich alsnog kan plaatsen voor het EK. (Als ik tenminste de hele opzet van die nations league goed heb begrepen)

7 december 2017 om 18:03

Het is allemaal een lastig verhaal, maar je kan degraderen uit je huidige groep (?) en daar moet je dan eerste worden wil je een ticket bemachtigen. Ik weet het ook allemaal niet zo goed maar iedereen heeft nu 2 keer zoveel kans neem ik aan?

Mooi kijk liever naar een wedstrijd tegen Duotsland of Engeland dan tegen Hongarije of Noorwegen. Reken maar dat hrt zwaarwordt, maar zo denkt elk ander land ook over een wedstrijd tegen Nederland

7 december 2017 om 17:33

Idd en het is niet meer het niveau wat wij gewend zijn. We waren de laatste decennia’s verwend tot in den nieren met alle talenten die voorbij zijn gekomen. Vanaf 88 tot 2012 hadden we wereldsgrootste talenten. Vanaf 2012 hadden we dat niet meer en zaten we in de hoek waar de klappen vielen. Geluk ontbrak op bepaalde momenten en talenten maakte het niet waar. KNVB was en is een amateuristische instelling die een hele dikke vinger in de pap van ellende had. Een mooie overwinning op een ploeg die hoog staat aan geschreven kan zomaar weer een start zijn voor een mooie periode.

Kans is groot dat je sowieso in de play-offs komt, aangezien de landen in pot 1 en 2 zich wel via de reguliere kwalificatie zullen plaatsen. Enige waar je voor uit moet kijken is dat je niet laatste wordt en dus degradeert, want dan wordt het halen van het EK 2024 wel (iets) lastiger om te halen.

Dat een dergelijke loting zou plaatsvinden was al bekend. Nederland was namelijk het 12e land van de 12. Maar goed als je een mooie tegenstander zoals Spanje krijgt en dan Zwitserland mag je blij zijn. Mooie affiches plus tegen de Zwitsers wie weet nog wel kans! Heb er zin in! Belgie zou ook mooi zijn!

7 december 2017 om 17:36

Die Belgen kunnen we hebben. Zwitserland en Italië ook. Voor Engeland hoeven wij ook niet bang te zijn en voor Portugal lijkt langzaam maar zeker ook de weg naar beneden te vinden. Leunt nog te vaak op de topper CR7

7 december 2017 om 18:22

Maak je een grapje? Kan haast niet anders. Zo weinig verstand van zaken is bijna niet reeel. Een land dat zich al acht jaar nergens voor weet te kwalificeren zou iedereen kunnen hebben? Je gebrek aan kennis wordt versterk door het feit dat je het Portuguese voetbal niet echt hebt gevolgd. Portugal heeft op dit moment zo veel talent dat het een kwestie wordt om dat goed te integreren in de A selectie want aan potentiele topspelers geen gebrek en dat met de spelers die er nu al rond lopen moet je wel erg weinig kennis van zaken hebben wanneer je denkt dat Portugal de weg naar beneden begint te vinden.

7 december 2017 om 18:35

8 jaar klinkt wel cru, 3 jaar geleden nog derde op het wk pik

7 december 2017 om 18:51

Hahaha ... als 1 land Nederland niet ligt is het wel Portugal, met of zonder Ronaldo blijft dit een angstgegner

7 december 2017 om 19:16

2 x 4 jaar is totaal 8

8 december 2017 om 21:57

Hou toch op man met dat wijze gezever van je. Met wat ambtelijk taal maak je bij mij geen indruk hoor. Misschien dat het jouw zelfvertrouwen geeft maar onderbouw je niet je punt. Heb genoeg ploegen gezien die met de tijd groeiden terwijl die de jaren ervoor worstelde met van alles. Er hoeven maar een paar speler stappen te zetten en enkele hoeven talenten hun status waar te maken en alles kan ineens gaan lopen. Kwartje valt dan wel de juiste kant op. Tel daarbij de onrust op die er speelde, on begrijpelijke tactische keuzes en een ploeg die zonder zelfvertrouwen voetbalde. Kort zichtig als een fruitvlieg zou ik jouw opmerking bestempelen. Er zijn maar een paar ploegen die ongrijpbaar zijn voor oranje. Tegen de rest maken ze gewoon kans. Een trainer met de juiste visie kan echt wel wat maken van deze selectie. Terugkomend op jouw opmerking. België had ook jaren nergens voor gespeeld. Allemaal midddlmatige voetballers tot dat er een lichting kwam die het waar maakte en alles ineens op hun plek viel. Duitsland idem dito, Spanje idemdito kan zo wel ff door gaan. Engeland speelt leuk voetbal maar tegen Nederland hebben ze het altijd lastig. Zo zijn er meer ploegen. Portugal moet het als team ook waar maken als CR7 minder wordt. Zeker mooie talenten maar in tijden van hypen en future stars ga ik niet mee. Er zijn maar enkele spelers die renderen op hun eigen kracht. Vooral bij jonge talenten zie je pas op latere leeftijd dat ze pas de druk van het nationale team kunnen dragen.

8 december 2017 om 22:00

Zeker maar zijn nooit kansloos geweest. Mooie beladen duels. België is ook een wedstrijd apart.

Volgens mij klopt deze tekst niet. In die poule a zitten meer landen dan bovengenoemde. Oa ook kroatie, frankrijk, engeland, ijsland. Of snap ik het niet helemaal?

7 december 2017 om 17:54

Je verwart pot met divisie. Nederland zit dus net in divisie A, de twaalf sterkste landen van Europa. Vervolgens worden deze twaalf weer onderverdeeld in drie potten op basis van hun Uefa coã«fficient. Omdat Nederland het laagst staat wordt die ingedeeld in pot 3 en treft een willekeurige tegenstander uit zowel pot 1 als pot 2. De niet-genoemde landen zitten zelf ook in pot 3 en kan NL dus niet loten. Ik hoop dat het hiermee wat duidelijker is

Alle andere landen uit Divisie A plaatsen zich bijna altijd voor grote toernooien, dus NL krijgt dan een EK-ticket min of meer in de schoot geworpen als ik de toernooi-opzet goed begrijp?

7 december 2017 om 17:49

Als Nederland het enige land uit Divisie A is dat zich niet plaatst via de reguliere kwalificatie, schuiven de overige drie tickets door naar Divisie B. Ik vermoed dat die drie landen dan de drie beste landen van Divisie B zijn, maar dat weet ik niet zeker. Dus ook in dat geval moet je dan nog steeds eerst de play-offs winnen, maar dan speel je wel tegen landen als Zweden en Ierland in plaats van tegen Duitsland en Frankrijk (als het tegenzit).

7 december 2017 om 20:07

Neen. Elke divisie krijgt één ticket. Dus er gaat minimum een land uit divisie 4 op het EK zijn.

7 december 2017 om 21:11

Dat weet ik, maar ik bedoelde dat alles dan doorschuift. Drie beste landen uit Divisie B die nog niet gekwalificeerd zijn spelen dan de Divisie A play-offs, terwijl de nummers vier tot en met zeven van Divisie B die nog niet geplaatst zijn dan de Divisie B play-offs spelen.
Edit: Doorschuiven gebeurt niet, de plekken worden dan ingenomen door de nummers vijf tot en met acht van Divisie B. De groepswinnaars spelen de play-offs van hun eigen divisie.

Als je als laatste land in de hoogste klasse mag instromen, terwijl je de laatste 2 eindtoernooien hebt gemist, dan is het niet meer dan logisch dat je een zware loting krijgt. Nu is voor dit Oranje sowieso elke loting zwaar, aangezien bijna alle landen die ons van een Ek/wk ticket hebben afgehouden de laatste keren niet in de hoogste klasse mogen spelen.

al zaten we in pot 1, met de huidige NL is alles loodzwaar.
Maar ja als je het zo doorleest krijg je bijna altijd wel een ticket.

Ik vind dit een erg goed idee maar dat de slechtste landen samen strijden voor 1 ticket juist weer niet. Straks heb je altijd een land als azerbijdjan of georgie die meedoet omdat die in zo'n zwakke poule zitten.

Lijkt me toch wel een leuk toernooi. Kijk ik dan dus liever naar dan naar de Champions League. Ik hoop dat de NOS de rechten binnen kan halen want dan kunnen we weer naar een leuk toernooi kijken. Als er veel meer mensen, ook in het buitenland er zo over denken kunnen we misschien zo die poenerige Champions League om zeep helpen.

Ek, wk en dan nog een toernooi plus de kwalificaties voor deze toernooien? Word dit niet teveel??

Dus we kunnen ons nog kwalificeren? Ik ben even de gehele tel kwijt?

7 december 2017 om 19:06

Niet voor het WK in Rusland nee, als je daar op doelt.

Ik kijk er naar uit. Beter dan recente oefenpotjes tegen landen zoals Roemenië en Schotland. Er komt een leuke lichting aan met Kluivert, Bergwijn, De Jong, Til, Piri, Stengs, Schuurs en terug van een blessure van Beek (vergeet er vast nog een paar). Hopelijk aangevuld met een Bondscoach die een goede mix tussen jong en ervaren kan maken.

7 december 2017 om 19:38

De lichting van nu heeft ook zat kans hoor. Sinds van Dijk Centraal speelt zijn we verdedigend sowieso van wereldklasse!

7 december 2017 om 21:15

Wereldklasse? Laten we dat in maart maar weer eens zien. Omdat je de nul kan houden tegen een Zweden die vooral geen blessures wilden oplopen en Divisie C landen als Roemenie en Schotland is het niet plots "wereldklasse".

7 december 2017 om 19:39

Eerst zien dan geloven, niet? Een aantal namen heb ik sterke reserveringen bij.

Hadden we nou maar verloren tegen de Zweden dan hadden we ons via deze leugue kunnen plaatsen in een makkelijkere poule. Of mis ik nu iets.

7 december 2017 om 19:12

Ik denk dat 12e in divisie A ( er vanuit gaande dat je 3e wordt..) meer kans geeft dan bij de top 4 van poule B te horen...

Oftewel een nieuwe manier om er nog meer commerciele belangen aan te hangen en de grote voetballanden straks nog meer kans te geven. Speelkalender kleiner, blablablabla. Of zie ik het te zwartgallig in?

7 december 2017 om 20:41

Nogal wel. De kleine landen worden dan niet meteen omver geblazen door een topland. Verder zullen de toplanden ook aan de bak moeten omdat ze tegenstanders van hetzelfde niveau tegenkomen en het ergens om gaat ipv vriendschappelijke wedstrijden. Ik vind dit wel een interessante opzet.

Doe maar Engeland en België. Engelsen liggen ons wel en tegen de Belgen zijn het altijd mooie duels.

Gewoon stoppen met het Nederlands elftal. Het is niks en het wordt niks meer. Levert alleen maar blessures op waar de clubs niet mee gebaat zijn.

En voor Italië niet ?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 17
2186 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
Daley BlindVerdediger60
Georginio WijnaldumMiddenvelder61
Kevin StrootmanMiddenvelder50
Wesley SneijderMiddenvelder52
Quincy PromesMiddenvelder53
Davy KlaassenMiddenvelder51
Bas DostAanvaller50
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

In de wandelgangen

Vrijdag 17 augustus
Real Madrid gaat Internazionale aanklagen bij het CAS. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren