‘Ik vind hem echt de beste van Ajax, maar je mag hem wel aanpakken’

Donderdag, 7 december 2017 om

Bryan Roy vindt dat Hakim Ziyech tegen kritiek moet kunnen. De middenvelder van Ajax zei woensdag veel kritiek niet eens mee te krijgen, maar toonde zich in augustus bijvoorbeeld niet gediend van kritische vragen over zijn werklust. Roy, voormalig buitenspeler van Ajax, ziet graag dat Ziyech beter omgaat met kritische noten over zijn prestaties.

Roy kijkt 'met verwondering' naar de Ajacied, zegt hij in het Algemeen Dagblad. "Even voor de duidelijkheid: ik vind hem normaal gesproken echt de beste speler van Ajax, maar dat betekent niet dat je hem niet mag aanpakken." Roy weet uit zijn spelerstijd nog dat Johan Cruijff de beste spelers altijd 'op hun flikker' gaf. "Dan volgde de rest ook wel. Cruijff zag het in mij wel zitten, maar denk je dat ik nooit op de bank zat als ik slecht speelde? Mooi wel. Het gaat ook om keuzes durven maken."

Over Ajax zegt Roy dat hij graag lef ziet. Dat bespeurt hij bij Frenkie de Jong en daarom zou Roy de middenvelder altijd opstellen. "Hij symboliseert het lef dat Ajax nodig heeft om nog wat van het seizoen te maken", aldus de voormalig aanvaller. "Het doet mij in ieder geval goed dat Ajax afgelopen weekend tegen FC Twente 3-4-3 speelde. De uitvoering en het resultaat waren niet goed. Maar het straalt in elk geval léf uit en dat wil ik zien. Dat is gewoon wat bij Ajax hoort."


Poll

Ben je het eens met Bryan Roy?


Gerelateerd

27 reacties (laatste reactie door lausho)

Loopt er ten opzichte van vorig jaar heel anders bij. Lijkt geen zin meer te hebben of zo? Misschien hebben de fluitconcerten (waar ik overigens van walg) daar wel mee te maken. Hij is in ieder geval een stuk minder fel en beslissend. Hoewel ik het een geweldige voetballer vind die risico in zijn spel heeft zitten, mag hij van mij af en toe iets makkelijker voetballen. Lijkt of elke pass van hem beslissend moet zijn en dat is niet goed. Maakt af en toe ook vreemde gebaartjes.

En dat hij die kritiek niet mee krijgt vind ik een gewaagde uitspraak. Als die kritiek gewoon terecht is (en imo is dat het), dan is daar toch niks mis mee? Je kunt jezelf alleen maar verbeteren als er dingen fout gaan.

Een keer laten banken kan geen kwaad lijkt mij. Niet tegen Psv, want met een pass kan hij zomaar iemand voor de goal zetten.

7 december 2017 om 12:09

Je hebt gelijk m.b.t. Het eenvoudiger spelen. Zo zal hij naar mijn mening sneller weer in vorm komen. Hij zoekt teveel naar geniale ingevingen. Bij mijn weten moet je hiervoor in een zekere vorm/flow zijn. Ik vind hem overigens wel hard werken. Velen vinden van niet en dat lijkt me nergens op gebaseerd.

7 december 2017 om 12:18

Hij mist zelfreflectie, en dat is voor ieder mens een probleem, of ie nou voetballer is of lid vh technisch hart/ algemeen directeur enz.
In potentie is het een wereldvoetballer, maar hij zou eens andere middenvelders moeten bestuderen, bijvoorbeeld in de Premier League. Lijdt echt absurd veel balverlies, soms is het net alsof hij bij de tegenpartij speelt.

7 december 2017 om 12:36

Bryan Roy refereert hier o.a. naar een interview van Ziyech in augustus. Mogelijk was dat het interview met Helene Hendriks van Fox en Ziyech had toen gewoon gelijk. Helene had eerst naar de statistieken moeten kijken, maar zij is ook geen echte journaliste. Ziyech had lange tijd de meeste baloveringen in de eredivisie maar zij was niet op de hoogte. Op dit moment heeft Ziyech vaak balverlies, maar blijft de mooie passes geven en toont lef. Hij is duidelijk niet in vorm en helaas voor hem wordt hij gezien als de beste speler van Ajax en dat betekent dat als het niet draait dat hij daar verantwoordelijk voor wordt gehouden. Hij moet daar ook niet over zeuren want hij krijg immers ook een topsalaris.

Wel opvallend hoor, de 'beste speler' van Ajax maar zelfs met zijn talent en kwaliteiten is hij niet onomstreden en krijgt hij veel kritiek. Terecht of niet terecht, het feit dát het zo is zegt alles over de klasse van Ziyech. Hij zou buiten iedere discussie moeten staan.

Hij kan de beste zijn maar hij mist de mentaliteit....helaas is er niks meer te zien van de Ziyech van Twente die alle vrije trappen erin schoot..

7 december 2017 om 12:10

@gerdotjuhh
Je ziet nu juist de Ziyech van Twente.
Zeuren op iedereen die iets fout doet.
Minder werken dan gewenst is.
Met de kop omlaag als het niet loopt.
Niet tegen kritiek kunnen maar wel op alles en iedereen zelf kritiesch zijn.
Alleen bij Twente was hij de man en moest en zou elke bal hebben.
Schioot misschien wel 100 keer op doel vanuit elke (af)stand.
Ja dan kwam je op veel doelpunten.
Echter bij Ajax heb je meerdere spelers die dat kunnen dus automatisch heeft hij nu minder doelpunten.

7 december 2017 om 13:16

Juist, dat zei ik toen ook al, rendement was toen ook al dramatisch.

Als we eerlijk zijn moeten we constateren dat Ziyech een waardeloze maand achter de rug heeft. In 3 wedstrijden zo'n 100x balverlies (afgelopen week 40 in minder dan 120 balaanrakingen, week ervoor idem, ongeveer 1 per 3 balaanrakingen bleek balverlies) zijn schoten zijn bizar slecht dit jaar en enige dat hij meebrengt zijn keypasses die nu ook op trial and error beginnen te lijken en natuurlijk gigantische aantal balheroveringen en werkethiek. Ik denk dat Ziyech gewoon weg wilt en dan moet je hem dan ook laten doen, in deze vorm is hij net zo nuttig voor tegenstanders als Ajax zelf. Als je een goede vervanger kan halen moet je hem op zijn laatst in de zomer van de hand doen.

7 december 2017 om 11:56

Balverlies moet zeker aan gewerkt worden, maar het moet ook niet te veel uitvergroot worden. Ziyech is koning balheroveren, wat je zelf ook zegt, maar veel minder de nadruk op wordt gelegd.

Tijd en plezier heeft Ziyech weer nodig. Keizer heeft hierin een belangrijke rol!

7 december 2017 om 12:32

Hij heeft talent om het goed te doen bij een subtopper in topcompetitie maar daarvoor moet hij beter omgaan met de bal. Als hij in Nederland al tegen deze problemen aanloopt wat denk je in buitenland als ze een speler op hem zetten en alles net fractie sneller gaat. Ik kan goed begrijpen dat grotere clubs zich er niet aan hebben willen branden. Ziyech begint pas te draaien als het hele team draait dit seizoen en dat is niet voldoende, hij moet zorgen dat het gaat draaien aangezien hij qua niveau beste van team hoort te zijn.

7 december 2017 om 12:12

Deels met je eens. Maar Ziyech is altijd heel duidelijk geweest over Ajax. Hij wou hier slagen en succesvol zijn. Het lijkt me niet dat hij hiervoor een transfer zal forceren. Ik weet ook wel zeker dat wanneer hij eenvoud in zijn spel brengt dat het beter gaat lopen. Hopelijk ziet hij dit zelf ook in aangezien hij niet naar de kritiek wil luisteren.

Ziyech zit in een dipje, maar dat komt wel goed. Lekker laten staan. Hij is nog steeds belangrijk. Plus dat er ook niemand is die hem kan vervangen op dit moment.

Ziyech was vorig jaar mede zo goed door Klaassen. Er was veel meer balans. En nu zou Ziyech voor die balans moeten zorgen door Van de Beek op sleeptouw te nemen en het middenveld neer te zetten, maar ik weet niet of hij dit kan. En dus moet er iets veranderen, waardoor Ziyech weer vrijer kan spelen. In dat opzicht is de roep om Siem de Jong niet eens zo gek. En wie weet loopt het wel enorm goed als je een middenveld hebt met Siem de Jong, Ziyech en Frenkie de Jong. Er wordt wel eens gezegd dat een team moet worden afgesteld op de beste spelers. Nou, in mijn ogen is en blijft dat Hakim Ziyech.

Ook moet niet vergeten worden dat Ziyech ook éã©n van zijn maatjes kwijt is geraakt en hij daar nog steeds (logisch) veel mee bezig is. Hij bezoekt nog steeds veel de familie van Nouri, hij gaat nog veel langs het ziekenhuis. Natuurlijk gaat het leven door, hij zal de eerste zijn die dat erkent, maar het doet toch wat met een speler. En af en toe mag dat best gezegd worden.

Bij Ziyech zie je dat het plezier verdwenen is. En Ziyech moet voetballen mã©t plezier. Hij komt in de media hard en koud over, maar och, wat is die jongen toch een gevoelsmens. Meer dan dat hij wilt doen laten overkomen.

7 december 2017 om 12:00

Ik denk dat er genoeg oorzaken zijn waarom Ziyech aantoonbaar minder presteert en die oorzaken liggen natuurlijk ook niet allemaal aan hem persoonlijk. Echter zou het hem wel helpen als ie erkent dat het minder gaat, dat ie inderdaad wel erg veel ballen verspeeld ook al heeft ie meer risico in zijn spel. Het zou hem wat meer empathie kunnen opleveren als ie zich wat kwetsbaarder opstelt en niet dat harde van 'het doet me niks' of 'ik luister er niet naar'. De meeste kritiek komt volgens mij van de Ajaxfans. Dat zijn fans die echt niet slecht met Ziyech voor hebben, maar hem willen zien excelleren.

7 december 2017 om 12:04

Ik volg je en ik begrijp wat je zegt, maar Ziyech zijn karakter gaan wij niet aanpassen. Net zoals dat wij niet de algemene opinie kunnen veranderen.

Ziyech deed dit bij FC Twente toen het slecht ging. Ziyech deed dit bij de transfer van sc Heerenveen naar FC Twente (vooral richting Feyenoord). Dit is Ziyech.

Het is vooral te hopen dat er spelers binnen de club zijn die hem wel kunnen raken. Ik ben het met je eens dat het mooier/beter zou zijn als Ziyech zich wat kwetsbaarder opstelt, maar ik denk niet dat dit gaat gebeuren. En hier meelezen doet hij ook niet

Laatst zei ik het al bij Vilhena en Memphis en nu zeg ik het ook bij Ziyech: zeggen dat kritiek je niks doet komt in mijn ogen juist over alsof de kritiek jou wat doet. Dit is stoerdoenerij. Jij gaat mij niet vertellen dat het je niks doet als supporters je uitfluiten en meerdere analisten jou bekritiseren.

Ik vind Ziyech nog steeds een van onze beste spelers en zelfs in de mindere vorm waarin hij nu verkeert is hij nog enorm belangrijk. Hij creeert zoveel kansen en dit komt natuurlijk omdat hij ook veel risico in zijn spel legt. Het is jammer dat hij, nu het minder gaat, niet even wat simpeler gaat spelen maar juist nog meer risico in zijn spel gaat leggen.

Ook is het ondertussen wel eens hoog tijd dat Keizer met hem gaat praten over zijn vrije trappen en afstandsschoten. Ik heb hem bij Ajax nog zelden zien scoren van buiten de 16 dus minder dan eens je schoten en stuur iemand weg met je geweldige pass. Hij is daarmee zo belangrijk voor Ajax. Ik zou hem daarom ook niet op de bank zetten, maar gewoon altijd basis zetten.

7 december 2017 om 12:01

'ook is het ondertussen wel eens hoog tijd dat Keizer met hem gaat praten over zijn vrije trappen en afstandsschoten.'

Maar tegelijkertijd weet iedereen wel dat Ziyech het kan. Het is niet zo dat hij een paar jaar lang excelleerde en het nu opeens niet meer kan...
Ik snap je wel, maar ik weet niet of dat hetgeen is dat Keizer moet zeggen. Wie weet soms wat minder, maar sowieso blijven proberen als het goed voelt. Het is wat je zegt: soms net iets minder risico in zijn spel zou goed zijn voor Ajax.

7 december 2017 om 13:21

In dat rijtje kun je Riedewald en Bazoer ook plaatsen. Allemaal niet echt de mentaliteit om een stapje extra te doen als het niet loopt, maar vertrekken, de schuld bij anderen leggen etc. Het wordt ze allemaal veel te makkelijk gemaakt.

Ziyech niet meer achter de bal zetten, tot hij het tegendeel bewijst. En voorlopig ook niet in de basis.

Ze moeten gewoon die ballen die hij geeft afmaken, dat is het enige probleem van Ziyech op het moment. Weergaloze speler!

7 december 2017 om 13:18

Als hij zelf nog ook eens wat kansen afmaakt, nu meer dan 150 schoten, 0 doelpunten en nog niet de helft op goal.. Dit is gewoon zeer zwak, maar meneer, doet de kritiek niks.. Hij moet een schop onder zijn reet hebben en eens niet zo opgehemeld worden, elke dag met Bergkamp vrije trappen schieten.

Het is inderdaad een geniale speler met heel veel kwaliteit. Het probleem is echter dat hij dit ook zelf ook vindt. Hij loopt hoofdschuddend rond met veel misbaar als iets mislukt. Maar als hij afgelopen zondag 2 x kansloos vanaf het middenveld op doel probeert te schieten dan zie ik hem dat niet doen.

Het loopt nu even niet en dat kan best een keer gebeuren. Juist dan moet je even terug naar de basis en proberen wat simpeler en meer in dienst van het elftal te spelen. Dat doet hij niet. In mijn ogen mist hij zelfkritiek en ligt het allemaal aan anderen. Ook is het geen teamspeler, heb hem niet zien juichen bij de goals van Schone, leek me dat hij eerder teleurgesteld was dat Schone scoorde en dat die straks de vrije ballen nog meer mag opeisen.

Met deze houding gaat hij het never nooit redden in een topcompetitie. Hij begrijpt niet dat hij op deze wijze zijn eigen marktwaarde terug schroeft.

Eindelijk kijkt men eens wat verder dan die prachtige passes die hij geeft. Als je het mij vraagt is de huidige Ziyech niet basiswaardig bij Ajax, hij moet meer doseren tussen mooi en functioneel. Mooi spel zonder resultaat is uiteindelijk weinig waard, mooi resultaat zonder mooi spel is bij Ajax ook niet geaccepteerd, kortom, je moet beide hebben en Ziyech blinkt uit in mooi voetbal maar is een van de slechtste spelers functioneel gezien.

Echt waar, mijn TV gaat inmiddels gewoon bijna naar een andere zender als hij weer eens achter een vrije trap staat. Keizer grijp in, hij moet even voelen dat het beter moet.

7 december 2017 om 17:49

Niet basiswaardig?! Ik vind de kritiek omtrent zijn balverlies terecht maar deze man heeft dit seizoen 8 assists afgeleverd. Veel mensen suggereren dat we hem niet zo moeten ophypen, laten we dan ook deze mindere fase niet groter maken dan dat die is. Ken weinig spelers die in een (volgens velen) dramatische fase dergelijke cijfers kan overleggen.

Kan me ook een interview van Ziyech herinneren waar hij zelf aangeeft dat hij graag aangepakt word . Hij heeft de gebruiksaanwijzing gegeven en nog kan keizer hem niet raken . Verder vind ik dat je op die leeftijd ook wel de motivatie uit jezelf kan halen maar blijkbaar heeft Ziyech dit niet

Ik zou zeggen laat het dan zien tegen psv, snoer ze dan de mond, spreek dan met je voeten, kritiek krijgt alleen de beste en dat ben jij wel.

Het zal wel aan mij liggen maar ik vind Ziyech zo zwaar tegenvallen. Haalt te weinig rendement uit zijn talent. Er wordt continu geroepen dat hij te veel balverlies heeft. Nou als ik vroeger te veel balverlies leed werd ik mooi gewisseld of ik zat op de tribune de volgende wedstrijd. Hoe kan je een voetballer die steeds ballen kwijt raakt zo blijven beschermen. Hij hoort juist zekerheid te hebben in zijn spel want hij verdeeld het. Als hij bepalender kan zijn met meer zekerheid in zijn spel dan hoef je niet meer zoveel om te schakelen om die bal terug te krijgen. Die wisselvalligheid moet er echt uit want dan wordt hij nooit de topper die hij kan zijn. Ergens denk ik dat het er niet in zit. Ik hoop ongelijk te hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
5.AZ87
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

207 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 5 2 0 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
2015/2016 FC Twente 33 17 6 0
Laatste voetbalnieuws

Beerput nog niet open bij Ajax: ‘Hij communiceert nauwelijks met Ten Hag’

Erik ten Hag krijgt regelmatig kritiek te verduren, maar na de plaatsing voor de groepsfase van de Champions League blijven de kritische noten op de trainer van Ajax veelal achterwege. Valentijn...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 21 september
Paris Saint-Germain overweegt om Thiago Silva volgende zomer van de hand te doen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren