Steun voor ‘impopulaire’ Ajacied: ‘Kluivert doet maar de helft verdedigend’

Woensdag, 6 december 2017 om

De positie van Amin Younes bij Ajax is momenteel uiterst penibel. De Duits international werd de afgelopen weken vanwege blessureleed in de basiself van de Amsterdammers vervangen door Justin Kluivert en zou, mede gezien zijn povere vorm, weleens definitief naar de reservebank verdreven kunnen worden. Henk Spaan schaart zich echter nog altijd pal achter Younes.

"Dat Younes altijd speelt vind ik helemaal niet gek eigenlijk. Hij is nu buitengewoon impopulair in Amsterdam, maar Marcel Keizer heeft volkomen gelijk dat hij hem blijft opstellen", zegt de columinist in het Ajax-magazine 1900. De 24-jarige linksbuiten was dit seizoen in negen competitiewedstrijden voor Ajax goed voor slechts één doelpunt en één assist.

Yoenes moest de laatste drie duels vanwege een blessure echter aan zich voorbij laten gaan en werd in die reeks vervangen door Kluivert. Laatstgenoemde maakte daarin vier doelpunten en bereidde ook nog eens een treffer voor. "Justin Kluivert bijvoorbeeld doet maar de helft van het verdedigende werk van Younes", werpt Spaan echter tegen.


Poll

Aan wie zou jij de voorkeur geven op de linksbuitenpositie bij Ajax?


Gerelateerd

37 reacties (laatste reactie door speedyafc)

Ja wij zijn gekke Henkie niet.

Natuurlijk ziet iedereen dat Younes verdedigend best wat werk levert. Het probleem is dat hij meestal dat werk zelf veroorzaakt. Zijn overzicht en rendement zijn gewoon niet goed genoeg.

Ik ben groot fan van hem in de kleine ruimte, maar hij heeft gewoon veel te weinig rendement. Hoe vervelend ook.

6 december 2017 om 23:00

Thafuq, younes keept ook beter en likt veel beter aam Keizer. Who cares, je hebt verdedigers en middenvelders en een keeper om te verdedigen. Een aanvaller moet AANVALLEN...

Ik ben volledig door m'n lansen heen, die heb ik in het verleden allemaal gebroken voor Henk Spaan en dat komt goed uit want dat zou hier ook ophouden.

"justin Kluivert bijvoorbeeld doet maar de helft van het verdedigende werk van Younes", en daar houdt het stukje op. Ik weet niet of in de bron nog een verklaring stond of bewijzen hiervoor maar ik geloof er geen reet van. Misschien gaat om meeverdedigen na eigen balverlies, dan geloof ik wel dat Younes meer meeverdedigt.

6 december 2017 om 16:50

Erg suggestief geschreven bovenstaande en ik vermoed inderdaad dat er in de bron ook meer stond. Feit blijft wel dat Younes het heeel moeilijk gaat krijgen als Kluivert fit blijft en in vorm!

Die Henk Spaan is ook maar een lachertje. Dit zijn dus de gasten die het voetbal in Nederland moeten beoordelen. Meent hij nu echt te zeggen dat Younes beter is dan Kluivert omdat hij verdedigend meer doet? Zijn primaire taak is goals maken en voorbereiden. Dat is waar een aanvaller als eerst op word afgerekend. Volgens de criteria van Henk Spaan ken je net zo goed Dijks op linksbuiten zetten.

6 december 2017 om 16:48

Nou als Younes zo fantastisch kan meeverdedigen zet je hem toch lekker linksback. Inderdaad als je in de Championsleague speelt kan dat een reden zijn om hem op te stellen in plaats van Kluivert. Maar toch zeker niet tegen Roda, Twente en Heracles?

6 december 2017 om 18:20

Dat klopt helemaal. Toch wordt ziyech wel afgerekend op het beeld dat hij niet zou meeverdedigen. Ik ben het helemaal met je eens. Beoordeel een aanvaller op hun aanvallende resultaten. Bij Younes is dat helaas zeer laag. Heel weinig rendement.

6 december 2017 om 19:40

Ondanks dat ik een voorstander ben van Kluivert op links, heeft spaan hier zeker gelijk. In het systeem waar iedereen druk moet zetten moet Kluivert dit inderdaad ook gaan doen. Hij sjokt te vaak rustig naar achteren bij bal verlies. Dit behoort ook tot zijn primaire taken. Verdedigen begint namelijk bij de aanvallers. Door dit goed te doen, kun je veel hoger spelen en daardoor ook beter, sneller en meer aanvallen.

6 december 2017 om 20:14

In dat systeem zeer zeker. Maar dat vind ik eerder het systeem onder Bosz dan onder Keizer. Dolberg zet geen druk, Ziyech ook niet meer. Neres ook niet. Het is niet de systeem van Keizer of ze hebben er lak aan.

Ben het er niet mee eens, zie kluivert vaak ook het hele veld over rennen, misschien iets minder goed verdedigend maar doet wel zijn best. Daarnaast is younes in Amsterdam helemaal niet impopulair, alleen van kluivert verwachten en hopen we op meer.

6 december 2017 om 19:41

Younes is zeker wel impopulair. Ik hoor tijdens wedstrijden alleen maar geklaag over hem.

Zelfde verhaal eigenlijk bij de strijd tussen Tete en Veltman. Net als dat je een verdediger niet moet verkiezen obv aanvallende kwaliteiten moet je andersom een aanvaller niet verkiezen obv verdedigende kwaliteiten. In de aanval kan je vaak nog permitteren om een paar keer een man te laten lopen, maar niet om een paar open kansen te missen

Younes mag van mij verdedigend minder werk doen als hij dan wel gaat scoren.. Kluivert moet gewoon blijven staan, al zou ik het wel typisch Keizer vinden als hij Younes weer op gaat stellen.

In 9 wedstrijden 1 goal en 1 assist is al erg matig en dan was die goal ook nog een bal die Ziyech tegen z'n rug aan schoot, zodoende kwam de goal op Younes' naam. Ik vind/vond hem best een aardige speler (zeker zijn eerste seizoen en vorig jaar Europees met name) maar hij presteert zwaar onder de maat de laatste tijd. Als je dan Kluivert als stand in hebt, die het gelijk laat zien met 4 goals in 2 duels als hij weer eens op links mag starten, kan je het niet maken om Younes weer terug in de basis te zetten als Amin weer fit is. Hij heeft ruim voldoende kansen gehad om zich te laten gelden, laat nu Justin maar eens minimaal 5 potten staan.

Het gaat om balans meneer Spaan. Het verdedigende werk dat Younes wel verricht staat niet in verhouding tot het rendement wat hij voorin brengt. Je kan ook Mitchell Dijks linksbuiten maken, die levert ook verdedigend zijn inbreng maar als zijn acties voorin allemaal mislukken schiet dat niet op. Ook dit seizoen ben je als Ajax een aantal punten kwijt geraakt omdat Younes de bal er niet in schoot op een belangrijk moment. FC Utrecht thuis bijvoorbeeld.

Younes die verdedigend meer doet dan Kluivert? Spaan die roept ook maar wat onzin, want ik kan me meer momenten van Younes herinneren dat hij in wandeltempo terug liep, als Ajax moest verdedigen en daardoor stond de linksback van Ajax er meestal alleen voor, mede doordat Younes zijn directe tegenstander (rechtsback van de tegenpartij) liet lopen.

Kluivert doet verdedigend misschien ook nog niet alles, maar bij Kluivert heb ik wel het idee dat hij harder werkt en in tegenstelling tot Younes, heeft Kluivert wel rendement met goals en assists en ja, Kluivert maakte een hattrick tegen Roda JC, leverde een assist af tegen een zeer zwak NAC Breda en hij scoorde met wat geluk tegen FC Twente, maar bij Kluivert roep ik al maanden dat ik het idee heb dat hij vanaf links veel beter is, dan vanaf rechts en Kluivert heeft het tot nu toe tegen wat kleinere tegenstanders/degradatiekandidaten laten zien, maar dan nog heb ik liever Kluivert dan Younes op links, omdat ik bij Kluivert wel gewoon het idee heb dat hij goals en assists zal maken en afleveren, terwijl hij ook variatie in z'n spel heeft: gaat zowel binnen als buitenom, haalt de achterlijn en geeft dan voorzetten, scoort zelf regelmatig goals en kan andere spelers laten scoren.

Bij de eerst volgende wedstrijd die Younes zal spelen, weet ik nu al wat hij gaat doen: hij gaat naar binnen en naar zijn rechterbeen toe.

6 december 2017 om 18:21

En dan zal hij alles doen behalve scoren.😉

6 december 2017 om 19:44

Kluivert moet er staan, maar ga nou aub niet verkondigen dat hij echt meeverdedigd, want dat is absoluut niet waar. Dit moet hij echter wel leren, maar gelukkig kun je dit leren door veel wedstrijden te spelen.

ja duhhh , Kluivert is ook geen verdediger maar een aanvaller, als een buitenspeler ook nog terug moet om te verdedigen dan gaat er op het middenveld of in de verdediging ergens iets mis. Dus logisch het is geen verdediger, laat hem lekker rennen op de vleugels en scoren of pas geven, en verwacht niet dat hij fysiek ook nog in staat is om te verdedigen als ie net een rush langs de zijlijn heeft gemaakt. Lekker laten rennen en niet op verdedigende taken gaan werken, dat gaat ten koste van zijn spel. en dat zal met Younes ook zo zijn.

6 december 2017 om 19:45

Dit moet hij dus wel leren. Anders past hij niet in het systeem wat we willen spelen. Verdedigen begint bij de aanvaller.

Uit financieel oogpunt zou ik Younes laten staan om zijn waarde nog enigszins in stand te houden en dan van de winterstop verkopen.

Kluivert doet het aardig maar ik ben nog zeker niet overtuigd en ik vind hem nog te wisselvallig voor een vaste basisplek.

6 december 2017 om 17:21

Kluivert moet juist meer aan spelen toekomen; Eigen jeugd, heeft veel potentie. Hoe meer hij speelt, hoe constanter hij wordt. Alleen maar goed voor zijn ontwikkeling. En goed voor Ajax.

Younes is na dit seizoen weg. Of hij nou speelt of niet.

Dan zit je volgend seizoen met een Kluivert die zich niet heeft kunnen ontwikkelen. Omdat Younes zonodig moest spelen.

Ajax wordt geen kampioen meer. Ajax speelt geen Europees. Dit is het juiste moment om Frenkie en Justin wekelijks te laten spelen.

Kluivert is idd wisselvallig (wat geen schande is, aangezien hij net 18 is geworden) Maar wat laat Younes dan zien ? Die komt nog geen kartonnen doos voorbij.

Als je Younes in de winterstop voor 10 mil of meer kan verkopen meteen doen.

Dan heb je Kluivert als basiskracht en Johnsen als backup

Younes verkoop ej wel aan een Duitse middenmoter/subtopper.

6 december 2017 om 17:50

Younes komt meestal zijn man wel voorbij maar doet daarna meestal iets heel raars en verspeelt de bal. Alleen als iemand zijn man kan passeren is dat Younes wel.

Haha dat is toch geweldig hier in Nederland. Verdedigers worden opgesteld op basis van voetballende kwaliteiten boven verdedigende. En aanvallers worden opgesteld op basis van het vermogen om druk te zetten en mee te verdedigen. Ik kan me nog ene Memphis herinneren die verdedigend ook nauwelijks wat deed en die er 20 in schoot als buitenspeler. En nu begint ie ook te draaien bij Lyon, een team met aanvallers die 0,0 meeverdedigen. Meeverdedigen is zeker belangrijk, maar je kunt niet een aanvaller alleen daarom op blijven stellen. Dat Younes het elftal beter laat draaien, prima, maar ik geloof niet dat zijn werk in het team bijdraagt aan een extra 10 goals en 10 assists door anderen. Kluivert doet minder werk en wellicht krijg je in een seizoen 2 of 3 tegengoals door slecht meeverdedigen van hem. Maar als hij er 10 maakt en 10 assists geeft, is zijn waarde voor het elftal per saldo veel groter. Dus als Younes gaat scoren, heel goed om hem op te blijven stellen. Maar voor nu heb je direct veel meer aan Kluivert.

6 december 2017 om 19:49

Dat ligt er natuurlijk aan. Als je door die 3 goals 3x een nederlaag krijgt en de goals de 4 of de 5 nul zijn natuurlijk niet. Hij moet gewoon meeverdedigen en echt niet tot in eigen verdediging.

7 december 2017 om 01:34

Tuurlijk, maar normaal gesproken gaat dat natuurlijk niet op. En het is niet zo dat Kluivert totaal niet meeverdedigt. Alleen Younes is op dat gebied nu eenmaal erg goed. Maar met 0 rendement schiet je daar weinig mee op.

Younes staat daar als linksbuiten die voorzetten moet geven en goals moet maken dat is zijn primaire taak. En daar is Kluivert een flink stuk beter in. Het mee verdedigen is mooi meegenomen wel noodzakelijk maar als de dreiging naar voren groter is zal de verdediger ook meer nadenken en niet iedere keer naar voren gaan.

Ik hoop nog steeds dat Younes slaagt. Hij kijkt wel altijd kritisch naar zich zelf. Ja hij werd boos op de vraag waarom hij werd opgeroepen voor Duitsland, maar daar doet hij het goed. Verder zegt hij altijd wat hij moet verbeteren en is altijd vriendelijk! Dus als men hem heel erg complimenteert dan zegt hij, nou zo goed ben ik ook weer niet. Waarom Younes Europees en aan het eind van et seizoen zo goed was, was omdat hij veel minder voorspelbaar werd. Veel vaker buitenom. Dit lijkt hij verloren te zijn afgelopen seizoen. Verder gaat hij bijna nooit diep. Doet hij dit wel maakt hij drie doelpunten (Ajax - RB Leipzig). Als hij eenmaal dat ene doelpunt maakt komt het exht goed met hem want hij is zo goed! Kluivert komt er sowieso wel. En Younes is niet extreem impopulair. De reden waarom ik younes blijf verdedigen is omdat hij altijd iets met kritiek wil doen, en niet zich gedraagt zoals Ziyech en vorig jaar Traore.

Younes is een prima speler. Neemt niet weg dat zijn rendement ondermaats is. Kluivert heeft de gunfactor.younes kan een speler op een kleine ruimte uitspelen, Kluivert heeft meer diepgang.

Kluivert toch maar even handhaven. Dit seizoen is toch al zo goed als voorbij, dus kun je de jeugd wel vaker een kans geven. Wel doorpakken nu, dat wil zeggen de technische staf zo snel mogelijk vervangen en nu ook de selectie flink renoveren. Dan ben je startklaar voor het volgend seizoen. Dit betekent natuurlijk ook de bezem door het technisch hart. Gaat dit gebeuren? Wij zijn Ajax, wij zijn de domsten....

Een linksbuiten opstellen omdat hij meer verdedigend werk levert maar aanvallend nul rendement heeft ten opzichte van een jonge, dreigende knaap die op dit moment goed in vorm is en doelpunten maakt. Wat een grap. Bij een team als Sparta is dat misschien interessant omdat je constant op eigen helft speelt, maar een vleugelspeler bij Ajax moet scoren, assists geven en de back helemaal ziek spelen. In de Eredivisie zijn ze kwalitatief altijd beter, dat moet je aanvallend willen uitbuiten. In de Champions League is het een ander verhaal, maar daar spelen ze niet.

Het zal best dat Kluivert minder meeverdedigt.... Maar die leidt ook minder balverlies. En daarbij geldt dat de tegenstander hem niet alleen durft achter te laten. Bij Younes kan dat gemakkelijk. Younes is een sympathieke speler maar te voorspelbaar en met veel te weinig rendement !

Aanvallers beoordelen op hoe goed ze verdedigen in plaats van hoe vaak ze scoren of een assists geven. Doet me toch weer een beetje aan Frank de Boer denken.

6 december 2017 om 19:52

Ik zit eerder tr denken een Peter Bosz, want hij benadrukte juiste dat het druk zetten bij de aanvallers moest beginnen.

Denk dat Ajax nog ff moet genieten van Kluivert aan die kant, maar zet er dan wel iets van waarde achter. Mja, die hebben ze momenteel niet. Toch maar Younes opstellen dan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

39 fans
Aanvaller, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Napoli 0 0 0 0
2017/2018 Jong Ajax 1 1 0 0
2017/2018 Ajax 13 1 0 0
2016/2017 Ajax 29 3 3 0
2015/2016 Ajax 27 8 0 0
Laatste voetbalnieuws

Younes tekende ook contract in Bundesliga: ‘Hij is geen slachtoffer’

Na een roerig halfjaar verkaste Amin Younes afgelopen zomer alsnog naar Napoli. De 25-jarige vleugelaanvaller was transfervrij nadat zijn contract bij Ajax afliep en ontkende lange tijd dat hij reeds bij...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 23 september
Barcelona sprak na het Champions League-duel met PSV met Iñaki Ibánez, de zaakwaarnemer van Ernesto Valverde. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren