Feyenoord wint rechtszaak; sponsor boos om sisgeluiden tijdens Klassieker

Woensdag, 6 december 2017 om 11:50

Feyenoord heeft recht op een half miljoen euro van een wanbetalende sponsor, zo meldt Voetbal International woensdag. Het bedrijf EZ Trader wil al jaren onder zijn contractverplichtingen uitkomen, omdat de Israëlische directeur allerminst te spreken was over antisemitische spreekkoren en sisgeluiden in De Kuip.

In 2014 kondigden de Rotterdammers een driejarige deal aan met het bedrijf: EZ Trader moest Feyenoord in drie jaarlijkse termijnen een miljoen euro betalen. Na een maand wilde de firma de samenwerking beëindigen, nadat de directeur, zoon van een familie die de Holocaust had overleefd, de confrontatie van Feyenoord met Ajax had bezocht in De Kuip.

Nadien weigerde hij te betalen en Feyenoord spande daarom een zaak aan bij het Nederlands Arbitrage Instituut. Die oordeelde dat het bedrijf nog de helft van het beloofde geld moest betalen, maar daar ging de directeur niet mee akkoord en stapte naar het Gerechtshof. Uit een gepubliceerde uitspraak van dit Gerechtshof blijkt dat Feyenoord de zaak heeft gewonnen, zo weet het weekblad.

De rechter heeft geoordeeld dat de spreekkoren weerzinwekkend zijn en dat de inhoud zeer kwetsend is geweest voor de mensen die werken bij EZ Trader. Er is echter geen reden gevonden om de uitspraak van het Nederlands Arbitrage Instituut te negeren. Zodoende heeft Feyenoord volgens Voetbal International dus recht op een half miljoen euro.Gerelateerd

62 reacties (laatste reactie door frankapf)
6 december 2017 om 12:00

Nou hierover staat waarschijnlijk niets juridisch vastgelegd dus de beste man moet 'gewoon' betalen. Is het schandelijk van het Feyenoord publiek: absoluut. Zal het in de toekomst nog vaker gebeuren: absoluut, want er heerst nagenoeg altijd frustratie in De Kuip als Ajax langskomt. Als die man hierover echt niet te spreken is moet hij gewoon deze betaling afronden en daarna het sponsorcontract per direct opzeggen daarna!

6 december 2017 om 12:14

Dan zou de club eens een keer moeten optreden en die hersenloze moeten weren. Maar daar hebben ze de ballen niet voor.

6 december 2017 om 12:15

Ik vrees dat je gelijk hebt over hoe je de toekomst ziet, maar hoopte eigenlijk dat het een keertje winnen van een prijs tenkoste van Ajax wat frustratie weg zou nemen bij die gekken. Maar het lijkt er nog steeds op van niet.

Gewoon een keertje optreden, echt je spierballen laten zien en al deze maloten aanpakken. Zelfs als dat betekent dat je nog maar met een handjevol suporters over bent. Barcelona is het ook gelukt, zou bij ons ook niet een overbodige luxe zijn. Sfeer maken kan ook op een andere manier.

Sommige noemen dit sfeer. Ik noem het sfeer verziekend...

6 december 2017 om 12:42

@herlev,
Ik weet niet of de club daar niet de ballen voor heeft? Ik denk dat het heel moeilijk is om individuen die sissen uit de menigte te filteren? Er is in geen enkel stadion waar enige sprake van enig zelfreinigend vermogen, supporters durven elkaar al jaren niet meer op hun gedrag aan te spreken. Niet alleen supporters niet, ook in het dagelijks leven lopen mensen liever door dan dat ze iemand op wangedrag aanspreken, hoe sneu ook.

6 december 2017 om 16:02

Toch gek dat ik dat bij mijn eigen club wel degelijk zie. Misschien is dat bij de top 3 anders?

6 december 2017 om 12:10

Absoluut, dat is meer dan terecht!

Walgelijk! Ik schaam me hier voor! Dat ze dit in hun botte hersens halen.... Schaamteloos!

Durf al die randdebielen eens aan te pakken die dit keer op keer veroorzakken ipv een sponsor die een familaire holocaust slachtoffer is!
Feyenoord keurt het door dit soort acties bijna goed wat er op de tribunes plaats vond! Racisme en antisemitisme moeten aangepakt worden in plaats van al die "jodenhaat" steeds maar met de mantel der liefde te bedekken.

Asjeblieft feyenoord, stort dat geld gewoon op rekening van Cidi of iets. Laat zien dat we echt niet zo diep gezonken zijn als we nu laten overkomen met dit soort misselijkmakende acties!

6 december 2017 om 12:24

En iedere keer dat iemand "m***" of "h***" zegt ook beboeten en het boetebedrag storten op een rekening van stichtingen die opkomen voor verstandelijk gehandicapten c.q. het syndroom van down en stichtingen die opkomen voor homoseksuelen?

Sorry, ik ben het er totaal niet mee eens. Je weet dat Ajacieden zichzelf "joden" noemen en dat de leuzen niet gericht zijn aan de bevolkingsgroep. Dat weet iedereen. Dat een (grote) groep mensen zich dan schuldig maakt aan het beledigen van deze groep (op welke manier dan ook) keur ik ook stellig af, maar kun je gewoonweg niet de kop indrukken. Ajacieden zeggen ook "bommen op Rotterdam". Moeten ze dan ook een boete betalen aan de oorlogsslachtoffers uit WO II of diens nabestaanden?

6 december 2017 om 12:51

Mijns inziens zit er een wezenlijk verschil tussen het positief benaderen van een bevolkingsgroep die historisch gezien aan je bestaan verbonden is en het racistisch bejegenen van diezelfde groep door wat debielen.

Als jij liedjes met hamas, het toejuichen van razia's (of jodenjachten), "geintjes" rond anne frank, het toewensen van de meest gruwelijke ziekte(s) richting deze groep en ga zo maar eindeloos door, niet anders kan zien dan het door historische besef tekennen van een geuzennaam, dan ben je niet goed bij je klapper (sorry dat ik het zo bot zeg).

We zijn hier in Nederland heel goed om slachtoffer dader te maken. We zeggen niet: Feyenoord publiek (in dit geval), wanstaltig en walgelijk! Nee we zeggen: Ja maar zij kiezen zelf die naam, dan lok je het uit.

Onzin!

Dat is het zelfde als mensen die beweren dat een minirok oproep/uitloktt tot verkrachting. Vind dat zo'n onzin persoonlijk.

En dat liedje over een bombardement vind ik inderdaad ook niet netjes. actie reactie. We moeten gewoon lekker normaal doen.

Hetgene wat ik hier alleen voornamelijk in mis, is dat feyenoord zich verschrikkelijk opstelt en volledig de plank misslaat met dit soort domme rechtzaken. Wij zouden ook op moeten treden tegen onze supporters

6 december 2017 om 12:55

Hou toch op hahahaha, Eztrader zit in financieel moeilijke tijden en dat is de hele motivatie van deze meneer...dat weet elke Feyenoorder.

6 december 2017 om 13:04

@datissjakie

Hoe kom je er nou weer bij dat Feyenoord dit soort acties goedkeurt? Wat is dat nou voor niet gefundeerde, domme uitspraak. Feyenoord gaat een rechtszaak aan met EZ Trader omdat zij onder hun sponsorverplichtingen uit proberen te komen, niet omdat zij antisemitisme goedkeuren, wat is dat voor smadelijke, schandelijke aantijging?

Juist Feyenoord heeft de afgelopen jaren zijn eigen harde kern snoeihard aangepakt. Eric Gudde is als vorig Algemeen Directeur ongeveer continu beschimpt door zijn harde aanpak van de harde kern. Feyenoord heeft meer dan welke club ook zijn eigen aanhang stadionverboden opgelegd, soms zeer dubieuze als iemand maar in de buurt stond van een voorval.

Daarnaast volledig met de Steek eens.

6 december 2017 om 13:09

@misha

Ik zag hem vanmorgen vroeg (effe voor 9en) ook al op fr12 staan (daar zijn de reacties bij vlagen helemaal schrijnend!). Maar ik moet zeggen dat ik vind dat die man (hoe het bedrijf er ook voor staat) plausibele redenen heeft als israelisch bedrijf zijnde met zo'n dramatisch familieverleden.

Als je zelf het wanstaltige er niet van kan in zien en het verdedigt danwel aanmoedigt... sorry maat, maar dan ben je geen knip voor de neus waard

6 december 2017 om 13:18

DatisSjakie Zie mijn bericht hieronder. Dat gelul over die spreekkoren is vermoedelijk een smoesje geweest.

6 december 2017 om 13:20

@DatisSjakie, je bent gewoon onzettend naief. Die sisgeluiden keur ik absoluut niet goed, maar, zoals ergens anders in de reacties ook al staat, komen die niet uit het niets en had deze eigenaar het allang kunnen weten. Dit is daarnaast gewoon een zakelijk contract en deze sisgeluiden zijn gewoon een drogreden om onder de zakelijke overeenkomst uit te komen. Niet geheel toevallig verkeert EZ Trader dan ook in ontzettend slechte financiële staat.

6 december 2017 om 13:58

Feyenoord keurt dit niet goed. Elke, maar dan ook elke wedstrijd wordt er heel indringend verzocht om geen kwetsende spreekkoren te laten horen. indien mogelijk wordt het bestraft met een stadionverbod. Het wordt gelukkig minder, maar of dit uit te roeien valt.
Hoe vreselijk verwerpelijk het ook is (heb zelf joodse familie) het is gericht tegen de geuzennaam van de supporters van Ajax. Deze hersenlozen staan er geen seconde bij stil wat ze joodse mensen aandoen.
Zoals Ajax (bestuur) deze geuzennaam, waaraan ze zich aan ergeren niet kunnen veranderen, zo lukt het natuurlijk nooit om deze spreekkoren 100% uit te bannen. Alleen een heterdaad kan zorgen voor bestraffing. Dit is vrijwel onmogelijk, omdat alle zaken die een stadionverbod kunnen opleveren achter vlaggen of sjaals wordt gedaan, zodat dit buiten beeld valt.

6 december 2017 om 16:14

Waarom ben ik niet verbaasd dat (wederom) er erg weinig verontwaardiging of veroordeling van de feyenoordfans hier komt over hun wangedrag en er steeds gezegd word dat het drogredenen zijn waarom het contract opgezegd werd? Enkele uitzonderingen daar gelaten overigens. Ook al zijn dit drogredenen, dan nog moet je dergelijk gedrag veroordelen.

6 december 2017 om 12:19

@fchondenbrok:

Welke aard laten ze zien?
Ze hebbenr echt op dat geld en hetis niet dat de club zelf iets tegen joden of iets deed. Of zelf niet 1 van hun spelers.

De sponsor behoor gewoon zijn contract na te komen aan de club. Ze hebben niet iets met de supporters te maken.

6 december 2017 om 12:56

Ik zal er wel geen vrienden mee maken maar dat zie je toch overal? Het stadion is waar volwassen (met name mannen) weer even aan hun oerinstinct kunnen toegeven.. even heerlijk het testosteron op de loop laten.. Ondanks dat dat genetisch bepaald is, mogen mensen heus wel wat vaker nadenken. En dat zie je echt niet alleen bij Feyenoord!

6 december 2017 om 14:18

Maar moet je dat dan maar accepteren? Als ik zelf in het stadion zit, beleef ik zo'n wedstrijd ook anders dan thuis voor de buis. Maar als anderen rascistische of antisemitische liederen inzetten of met k*** schelden, doe ik daar ook niet aan mee. Het zijn van voetbalsupporter moet geen vrijbrief zijn om alles maar te doen dat buiten het stadion ook niet kan.

Dat gezegd hebbende, snap ik niet sowieso niet dat zo'n Israëlische sponsor in zee gaat met Feyenoord. Zoveel vooronderzoek hoef je namelijk niet te doen om te weten dat dit vaker vanaf de tribunes komt.

6 december 2017 om 14:32

Dat is ook 1 van de redenen waarom ik de onderbouwing van de sponsor altijd in twijfel heb getrokken.

6 december 2017 om 16:15

Niet alleen bij Feyenoord inderdaad, maar wel overwegend bij Feyenoord...

Ik weet dat het om veel geld gaat, maar misschien had feijenoord hier met het schaamrood op de kaken het besluiten van de sponsor moeten accepteren en nederig hun excuses aan moeten bieden aan die mensen.
Nu zeg je eigenlijk pech voor jullie dat het je niet aanstaat maar wij willen dat geld.

6 december 2017 om 12:52

Goed dat jij geen bedrijf gaat runnen, als je al zo mensen laat wegkomen terwijl ze ergens voor hebben getekend. Daarnaast is het al jaren bekend: Hamas hamas joden aan het gas etc. hoor je al tig jaar, en dan komen ze nu ineens moeilijk doen na een sis geluid.

Tuurlijk het is smakeloos maar een uurtje je ergens in verdiepen etc. is al teveel gevraagd blijkbaar.

6 december 2017 om 13:08

Wat is dit nou weer voor compleet krankzinnige redenering. Iemand probeert onder sponsorverplichtingen uit te komen vanwege zijn eigen schimmige financiële situatie. Omdat een klein deel van de aanhang sisgeluiden maakt moet Feyenoord vervolgens sponsoren volgens jou maar alle sponsorgelden terugbetalen omdat een klein deel van de aanhang zich schuldig maakt aan groepsbelediging? Dan kun je iedere voetbalclub in Nederland wel opheffen. Als je sponsors de mogelijkheid geeft om onder morele gronden met terugwerkende kracht geld terug te gaan vragen aan voetbalclubs omdat bepaalde lui op de tribune zich niet kunnen gedragen, dan lijkt me het einde zoek.

Ik vraag me toch ook af of de sponsor zich ook maar enigszins in Feyenoord, hun supporters en de rivaliteit met Ajax heeft verdiept voordat ze besloten een flink sposorcontract uit te delen.

De directeur van EZ Trader had al royaal voor dat hij het contract afsloot kunnen weten dat er in de Kuip een aantal hersenloze zit die het nodig vindt om op gezette tijden onsmakelijk te gaan lopen sissen. Dat gesis is niet iets wat ineens begonnen is omdat of nadat EZ Trader z'n contract getekend had. Ik begrijp wel dat het bedrijf gewoon geacht wordt aan z'n verplichtingen te voldoen.

EZ Trader kan beter sponsor van Ajax worden, als ik 1 + 1 optel.....

Iedereen die deze zaak een beetje gevolgd heeft weet dat het bedrijf EZ trader vlak nadat het sponsor werd van Feyenoord in financieel zwaar weer verkeerde dankzij berichtgeving over oplichtingspraktijken van onder meer RTL Z en Tros Radar. Dat hele gedoe over spreekkoren is mijns inziens gewoon gebruikt als lulsmoes om onder de verplichtingen vandaan te komen toen het bedrijf ten onder leek te gaan. Niks meer niks minder.

EZ trader is zo'n website die reclame maakt met dat je zogenaamd vanuit huis tienduizenden euro's per maand kan verdienen. Onbetrouwbare troep is het. Je moet je vooral afvragen waarom Feyenoord met zo'n bedrijf in zee ging.

6 december 2017 om 13:42

@scotsman,

Of het een smoes is om er onder uit te komen laat ik in het midden omdat ik het gewoonweg niet weet. Wel vind ik het bijzonder dat deze 'smoes' van de sponsor door de supporters wordt gebruikt om weg te kijken van het wanstaltige gedrag dat door een deel van de supporters tentoon wordt gespreid.

6 december 2017 om 13:52

Ik zie werkelijk niemand die onder dit bericht reageert het gedrag van de supporters goedkeuren en dat doe ik ook ook niet. Het gedrag van de supporters mag wat mij betreft prima benoemd en veroordeeld worden.

Wel vind ik het ontiegelijk relevant voor het verhaal om de situatie van het bedrijf aan te kaarten. Ik heb de onderbouwing van de sponsor nooit vertrouwd, om meerdere redenen. Als het inderdaad een lulsmoes was (en die kans acht ik ontzettend groot) is Feyenoord gewoon opgelicht en is het juist ontzettend kwalijk en laag dat het bedrijf EZ trader in een slachtofferrol kruipt.

6 december 2017 om 14:09

Ik heb het dan ook helemaal niet over goedpraten. Maar, over wegkijken van 'de reden' waarom de sponsor niet zou willen betalen. Even uitgaande van het feit dat de sponsor in de slachtofferrol kruipt. Dat is uiteraard ontzettend laag. Maar, dat neemt niet weg dat de reden die de sponsor aangeeft. Het maken van sisgeluiden en antisemitische uitlatingen, zijn volgens mij, vanuit het oogpunt van de sponsor volledig plausibel en te begrijpen. Als ik dan vervolgens vanuit Rotterdamse kant reacties zie als: 'ja, maar, hij wilt niet betalen want, hij zit in financieel zwaar weer'. Dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat er wordt weg gekeken van hetgene de sponsor zegt.

6 december 2017 om 14:24

Nee, er wordt niet weg gekeken. Sterker nog, toen deze zaak aan het licht kwam (het is immers al een redelijk oude zaak inmiddels), heeft Feyenoord gelijk gezegd dat ze sterk optreden tegen antisemitische uitingen en daar werd door supporters ook positief op gereageerd.

Desalniettemin vind ik een bedrijf dat de holocaust als lulsmoes gebruikt om onder betalingsverplichtingen vandaan te komen minstens zo laag als de supporters. En dat nuanceert het hele verhaal volkomen. In het artikel van Voetbalzone en het originele artikel van De Telegraaf destijds wordt met geen woord gerept over de toestand en de oplichtingspraktijken van het bedrijf. Ik vind dat net zo goed kwalijk. Van een wederzijds perspectief is nooit sprake geweest. De andere kant van de medaille is nooit benoemd door de media.

Overigens heeft de discussie over het gedrag van de supporters allang plaats gevonden, ook op deze website, op het moment dat deze sponsor zich terug trok. Dus dat is ook oud nieuws.

6 december 2017 om 20:20

Mooi voorbeeld van wegkijken door de supportersgroep geef je hier Scotsman. Dus, omdat de discussie ooit is geweest, moeten we het nu maar wegstoppen en wijzen naar de persoon die het aankaart?

7 december 2017 om 10:52

Zeg ik ergens dat we de discussie moeten weg stoppen?

Als je woorden in mijn mond gaat leggen die ik niet heb gebruikt ga ik verder niet op je in, want dan heeft discussiëren geen enkele zin.

7 december 2017 om 12:43

Als ik jouw rezacties lees en alleen maar zie dat jij alles wegzet onder de noemer 'oud nieuws' en dat de discussie allang heeft plaats gevonden en daarnaast alleen maar wijst naar de 'reden' van de sponsor om onder het contract uit te komen. Dan kan ik mij niet aan de indruk onttrekken dat jij wegkijkt van het achterliggende probleem. Ik ben niet degene die jou de woorden in de mond legt maar, jij bent zelf de persoon die dit beeld creeert.

Ik citeer hier even een eerder antwoord van Yatsemata. Hij verwoord het precies goed in mijn ogen:
Waarom ben ik niet verbaasd dat (wederom) er erg weinig verontwaardiging of veroordeling van de feyenoordfans hier komt over hun wangedrag en er steeds gezegd word dat het drogredenen zijn waarom het contract opgezegd werd? Enkele uitzonderingen daar gelaten overigens. Ook al zijn dit drogredenen, dan nog moet je dergelijk gedrag veroordelen.
Lees meer op www.voetbalzone.nl

Tja, Feyenoord en daadwerkelijk optreden tegen die hersenloze idioten die zich keer op keer bij Feyenoord misdragen is als de paus die in een moskee voor gaat. Het is gewoon te sneu voor woorden dat zowel de club als de fans zich hier niet/nooit tegen uitspreken. Jammer genoeg blijft de media ook stil hierover en houden ze de mythe of het legioen in stand...

6 december 2017 om 17:28

Toen dit nieuws destijds naar buiten kwam (want het is feitelijk oud nieuws) is het eerste wat Feyenoord deed laten zien wat ze allemaal doen om antisemitische uitingen te voorkomen en aan te pakken. Heeft destijds uitgebreid in de media gestaan. Ook op deze website overigens.

Dat media die over deze zaak berichten nooit opgepikt hebben dat de mensen achter EZtrader je reinste oplichters zijn (en in dit geval waarschijnlijk ook) vind ik persoonlijk ook vrij kwalijk.

6 december 2017 om 21:57

Dat artikel heb ik indertijd ook gelezen, en hoewel het natuurlijk een goede zaak is dat ze iets tegen de spreekkoren doen valt het effect van die maatregelen in praktijk erg tegen. Slechts een enkeling is daadwerkelijk bestraft. Daarnaast heb ik ze ook nooit gehoord over bijvoorbeeld het aanpakken van de groep die daadwerkelijk relt/dingen sloopt. Daar moet je je als club gewoon veel meer tegen uitspreken of actie tegen ondernemen. Dat EZ reader oplichters zijn doet er voor mijn ount niet toe.

7 december 2017 om 10:55

"Daar moet je je als club gewoon veel meer tegen uitspreken of actie tegen ondernemen." Feyenoord doet alles binnen haar juridische mogelijkheden om die gasten aan te pakken en heeft zich na alle rellen steeds keihard uitgesproken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Kevin DiksVerdediger10
Ridgeciano HapsVerdediger10
Jeremiah St. JusteVerdediger10
Eric BotteghinVerdediger10
Karim El AhmadiMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Woensdag 15 augustus
Schalke 04 heeft zich met een bod van vijftien miljoen euro gemeld bij Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren