‘Wat is wijsheid? Bosz haalde vorig jaar met Ajax voortreffelijke resultaten’

Woensdag, 6 december 2017 om

Gertjan Verbeek haalde onlangs fel uit naar inspanningsfysioloog Raymond Verheijen. De trainer van FC Twente stelt dat Verheijen, met wie hij bij Feyenoord korte tijd samenwerkte, 'een ramp voor het Nederlandse voetbal' is. Sjoerd Mossou kan zich niet helemaal vinden in de woorden van Verbeek, zo schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Ben jij het eens met Sjoerd Mossou?


Gerelateerd

12 reacties (laatste reactie door azalkmaar2)

De waarheid zal wel in het midden liggen. Waren het in Rotterdam zuid niet de spelers die zeiden dat gert Jan te hard trainde?

6 december 2017 om 10:48

Maar dat waren vooral de oudere spelers.

6 december 2017 om 11:55

En niet de minsten. Die gasten spreken ook uit ervaring zoiets uit denk ik.

Kan het Artikel niet terug vinden maar het ging toch niet zozeer over wat wel en niet goed is qua fysiek.
Maar dat de Knvb alleen zijn aanpak gebruikte en dat er te weinig visie was?

Het probleem met Verheijen is dat de man zich niet beperkt tot zijn expertise. Als hij praat over het fit krijgen en houden van spelers is deze man ontegenzeggelijk in zijn kracht. Maar als je van de zijlijn het continu (achteraf) beter meent te weten, dan worden collega's je zat. Overigens worden zijn vriendjes gespaard in die kritiek. Dieptepunt was toch wel de kanttekeningen die hij meende te maken aan het adres van Keizer rondom het drama Nouri. Dan ben je gewoon niet goed wijs.

6 december 2017 om 15:50

Hij bevestigt graag achteraf wat hij vooraf al zei. Dat kan misschien irritant overkomen, alleen heeft hij vaak wel gelijk.

Ik vind name de laatste alinea interessant:
Volgens Mossou ligt het probleem in het Nederlands voetbal niet zozeer bij de trainingsmethode, maar bij visie. "zolang we in Nederland traag op willen blijven bouwen, kweken we tot in de eeuwigheid spelers die traag opbouwen. Wordt het hier de norm om continu de tegenstander onder druk te zetten, afjagend en vooruit spelend in een hoog tempo, dan kweken we uiteindelijk spelers die dat kunnen."

Ik ben het hier volledig mee eens. Ze lieten afgelopen maandag een mooi voorbeeld bij Voetbal Inside zien. Berghuis dreigt met een voorzet, doet dat niet, geeft een tikkie terug en de bal eindigt via weet ik hoeveel spelers bij de eigen keeper... Waarom??? Je hebt de tegenstander in een benarde positie, je kunt een gevaarlijke voorzet afleveren of je lijdt balverlies op een positie waar dat mag. Maar je kiest er dan voor om balbezit te houden en opnieuw te beginnen met de opbouw? Tegen de tijd dat je weer op zon gevaarlijke positie de bal hebt moet je al diverse andere kansen op balverlies gelopen hebben. De meeste kansen ontstaan ook uit balverlies van de tegenstander. Je kunt dus beter de bal op hun helft dan op de jouwe hebben.

Zolang als Verheijen het over herstelvermogen en trainingsopbouw praat dan snijdt het duidelijk hout. Maar het probleem is dat Verheijen inmiddels ook op het schemervlak van trainingspsyschologie is terecht gekomen, en daar gaat het in mijn ogen mis. Daarnaast heeft Mossou volkomen gelijk dat Verheijen met zijn manier van communiceren bijzonder weinig symphatie oproept. Overigens wil ik dat ook wel zeggen over Verbeek, die gewoon ook als een hork communiceert.

In de hele trainingskwestie is Verheijen de expert met wetenschappelijke onderbouwing terwijl Verbeek simpelweg vanuit zijn boerenverstand reageert. In de hele manier van kijken op het trainen sta ik toch veel dichterbij Verheijen dan Verbeek. Ik heb niks met die retoriek van ''harder trainen is altijd beter'' en ''vroeger deden wij of in Duitsland doen '', allemaal holle argumentatie waarmee niks aangetoond wordt.

6 december 2017 om 11:21

Hoezo alleen boerenverstand? Verbeek verdiept zich ook gewoon in de materie.

6 december 2017 om 11:45

Maar waarop basseert hij zich dan? ik lees inderdaad dat hij soms met statistieken aankomt, maar zelden met een verklaring van die statistieken. Het komt al snel volgens wat Verbeek gelooft (zijn visie), niet wat bewezen is.

Ik zeg niet dat er slechts 1 manier is om te trainen. Maar wel dat er zaken goed of fout zijn als het gaat om het fysiek belasten van spelers en de kans op blessureleed en oververmoeidheid. En wat Verbeek (in vorige stukken van hem in o.a VI ) bepleit is dat er niet hard genoeg getraint wordt. En dat terwijl onderzoek naar inspanning juist het belang van goed herstel bepleit. Daar gaat Verbeek gewoon dwars tegenin met zijn inzet.

Dat hij leuke en effectieve oefeneningen uitzet geloof ik allemaal best, maar een essentiele peiler in zijn visie gaat over de intensiteit en duur van trainingen. En daar botst hij juist hard met Verheijen, waarin ik Verheijen toch vaak in het gelijk moet stellen.

De werk en rust verhouding is belangrijk. Je moet voldoende tijd hebben om je lichaam te laten herstellen. Daarom zitten de clubs ook niet te wachten op spelers die buiten de club om nog extra trainingen doen, hoe goed dit ook bedoeld is.
Bij voetbal gaat het om het team, je moet een goed uitgeballanceerd team hebben, dat is er op dit moment gewoon niet. We hebben ook niet een grote vijver waar we uit kunnen vissen zoals Duistalnd, Spanje en Frankrijk. Dat komt er ook nog bij.
Neem nu Belgie hoe lang hebben die moeten wachten op een goed team?we kunnen ons wel willen spiegelen aan grote landen, maar we zouden ons beter kunnen speigelen aan landen die qua bewoners dichter bij ons staan. Dan kan je tot de conclusie komen dat we al die jaren ervoor verwend zijn. En is deze periode meer de realiteit

Afgemeten naar de huidige blessuregolf bij Ajax, zou je de Verheijen methode moeten toejuichen - zie staat van de selectie vorig seizoen. Ook onder De Boer zijn ze bij Ajax een paar keer finaal doorgeschoten in het verbeteren van de conditie; na de winterse trainingsstage was er niemand meer vooruit te branden. En volgens mij heeft Rekelhof nu weer de vrije hand, in combinatie met die paar nitwits op de bank. Maar bij Ajax is de laatste jaren voor wat betreft de eerste selectie al zoveel aantoonbaar misgegaan, dat ze daar niet eens meer gek van opkijken. En omdat Peter Bosz stout was en daar van afweek, en ook nog eens afwilde van vooral Spijkerman, moest hij weg. En zie nu het resultaat: Ajax heeft bijna geen verdediger meer over. Toeval? Bestaat niet!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Dejan TrajkovskiVerdediger10
Stefan TheskerVerdediger10
Joachim AndersenVerdediger10
Hidde ter AvestVerdediger10
Nikola GjorgjevMiddenvelder10
Jelle van der HeydenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

31 fans
Coach, 54 jaar
SeizoenClub
2017-2017 Borussia Dortmund
2016-2017 Ajax
2016-2016 Maccabi Tel Aviv
2013-2016 Vitesse
2010-2013 Heracles Almelo

In de wandelgangen

Zondag 23 september
Barcelona sprak na het Champions League-duel met PSV met Iñaki Ibánez, de zaakwaarnemer van Ernesto Valverde. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren