‘Het komt door onszelf, Ajax is nog zoekende en dat is super frustrerend’

Woensdag, 6 december 2017 om

Siem de Jong droeg vorig seizoen nog op huurbasis het shirt van PSV, maar de middenvelder hoopt inmiddels zondag met Ajax tegen de Eindhovenaren de achterstand van tien punten terug te kunnen brengen. De Jong steekt voor de schuldvraag over waarom het gat tussen de Amsterdammers en de koploper zo groot is de hand in eigen boezem.

“Dat het gat zo groot is, komt namelijk vooral door onszelf. Wij zijn zelf nog altijd zoekende, het lijkt inmiddels op een repeterend verhaal en dat is super frustrerend”, begint hij in gesprek met Voetbal International. De Jong beseft dat Ajax voor een flinke inhaalrace staat: “En dan is het echt noodzakelijk om de onderlinge duels te winnen. We weten wat ons te doen staat, te beginnen komende zondag.”

De Jong maakte in het verleden twee keer mee dat Ajax na een flinke inhaalrace alsnog kampioen werd. Dat de middenvelder opgeleid werd in de Johan Cruijff ArenA en een groot deel van zijn loopbaan voor Ajax uitkwam, speelde volgens hemzelf vorig seizoen toen hij door Newcastle United werd verhuurd aan PSV niet mee: “Ik ben sportman en wilde elke dag mezelf bewijzen. Ik was in dienst van PSV en voelde me vorig seizoen dus ook gewoon speler van die club. Natuurlijk kende ik de sentimenten, maar voor mij telde het sportieve verhaal. Het is mooi dat ik op bepaalde momenten bepalend kon zijn.”


Poll

Denk jij dat Ajax gaat winnen van PSV?


Gerelateerd

23 reacties (laatste reactie door remcob)

Je zou denken dat daar de voorbereidingen voor het seizoen voor zijn?
Jammer ook dat dit een vervelende traditie aan het worden is..

6 december 2017 om 12:13

O ja, de voorbereiding....

Vijf maanden geleden stond dit forum bol van de steunbetuigingen aan Nouri en Ajax. Nog net niet huilend waren de Ajax supporters het er collectief over eens dat een titel dit jaar volstrekt onbelangerijk was.

Nog geen half jaar later heeft de emotie plaatsgemaakt voor een ongekende ranzige zurigheid.
Het kan verkeren, zullen we maar zeggen...

Het zit Ajax dit jaar tegen, daar zijn allerlei redenen voor aan te wijzen te beginnen met het drama van Nouri. Het vertrek van Klaassen, het vertrek van Sanchez, geen waardige vervangers, relatief
onervaren coach, uitschakeling in Europa, groeiend gebrek aan zelfvertrouwen en overtuiging dus spelers uit vorm....tis allemaal niet zo moeilijk. Behalve die feiten accepteren blijkbaar.

Ajax is nog zoekende omdat we geen coach hebben die de leiding trekt. Hij durft geen keuzes te maken. Het voetbal is echt gigantisch slecht. Geen druk zetten. Qua opbouw niet vooruit voetballen. Niet spelers op hun plek durven te zetten. Het is zo medio december al een weggegooid seizoen. Uit Europa. Kansloos in de titelstrijd.

6 december 2017 om 10:10

Op zich eens, maar wie zou dat wel kunnen? Hier op VZ zie ik mensen massaal hetzelfde doen: doet de ene speler het slecht dan moet hij eruit en moet de ander erin. Maar omdat iedereen wisselvallig presteert, mis je bij het logische doorwisselen dan altijd de vastigheid die je nodig hebt om constant te presteren.

Het kan aan mij liggen, maar ik heb hier nog (bijna) niemand vanaf het begin consistent voor een bepaalde basiself zien opteren, ook hier reageert de waan van de dag. Dan kunnen we Keizer daar op afrekenen, maar als hij spelers die niet presteren laat staan, is het ook niet goed. Bosz liet steeds Traoré staan tot gruwelijke frustratie van velen hier, inclusief mijzelf, maar uiteindelijk haalde hij wel de EL finale. Ajax heeft behoefte aan vastigheid, maar het is lastig om die in te bouwen als de basisspelers te vaak door de ondergrens zakken en je zoveel kwaliteit op de bank hebt...

Dus wie zou in staat zijn de juiste basiself te kiezen en die een langer te laten staan?

6 december 2017 om 10:45

Linksom, rechtsom. Je moet keuzes maken. Je kan niet blijven wisselen. Hij is te onzeker. En in mijn ogen straalt die onzekerheid ook af op de spelers. .

De wissels zijn verder gewoon echt dramatisch. Dus dan voel je tactisch ook gewoon niet aan hoe je een wedstrijd kan kantelen.

En hij heeft blijkbaar geen duidelijke visie hoe hij zijn spelers wil laten voetballen. Want er is geen lijn in te ontdekken. Of hij weet het gewoon niet goed over te brengen. Beide keren hebben we er niks aan.

6 december 2017 om 13:38

Eens dat je keuzes moet maken en niet kan blijven wisselen, maar dat is nog makkelijk praten. Kun je ook aangeven wélke keuzes hij zou moeten maken? Kan je een basiself noemen die waar jij voor zou kiezen en aan vast zou houden, ook als ze mindere periodes doormaken?

6 december 2017 om 14:19

Passion het grappige is dat al deze coaches op vz met opstellingen en formaties zijn gekomen die Keizer ook heeft geprobeert en toen het faalde werd er weer op Keizer gebashed maar kwamen de beter wetende VZ coaches alweer met een nieuwe opstelling en formatie! Tot dat Keizer een winstreak van minimaal 7 wedstrijden heeft (maakt wss niet uit met dezelfde opstelling of niet) ga je ze horen en op dat moment gaan ze zeggen dat ze al maanden roepen dat het zo moest. Mourinho en Zidane, lopen constant te rouleren en wisselen, bij Mou hoor je niks erover omdat hij wint bij Zidane gaat het dit seizoen niet zo lekker met Real maar de laatste 2 jaar heeft hij ALLEEN MAAR lopen rouleren, ster spelers rust hier en daar al werden punten verspilt! Hij heeft haast alle prijzen gewonnen terwijl hij constant wisselde maar volgens de coaches hier maakt dat je onzeker en geef je de spelers een slecht gevoel dat je geen leider bent. Waarom werd er over Zidane zulke dingen niet geschreven? Gaat allemaal om het winnen als Keizer gewoon op deze manier doorgaat en wint is het fantastisch hoe hij iedereen de kans geeft, verliest hij kijken ze niet naar de spelers met een belabberde vorm. Of toch wel? Dan wordt er geroepen wissel Dolberg en Ziyech maar als de spelers die voor hen in komen niks presteren moest Keizer het weer niet doen.

Ok toegegeven, door de dramatische gebeurtenis rondom appie, was de voorbereding is niet optimaal. Maar ik zie idd een reperterend probleem. Dat is hoe overmars jaar in jaar uit de selectie gewoon niet tijding rond heeft. Wij hebben nog geen enkele keer een prijs gepakt met een selectie die overmars zelf volledig heeft samen gesteld. Das een. Nu twee reperterend probleem. Ajax beleid is nu nog steeds gebasseerd op resultaat halen op financiele vlak. Meer dan sportief iig. Bij elk aankoop is de gedachte"we gaan in de toekomst meer geld ontvangen voor deze spelen dan dat wij nu voor betalen" meer leidend dan de gedachte "we vergroten onze kansen DIT jaar kampioen te worden als wij deze speler halen". En dan 3. De bekende beste speler te snel verkopen. 4. Wij zijn th. Niemand solt met ons, hoe goed je ook deed als trainer. Wij doen t zo, wij zijn eigenwijs. Al heeft t ons geen enkele prijs opgeleverd de laatste jaren. Goed bezig mijn lieve Ajax.

6 december 2017 om 08:12

Ik kan er nog steeds niet met mijn verstand bij dat ze geen linksback hebben gehaald. Dat is al jaren één van onze grootste problemen en ze weigeren gewoon. Nee we kopen een nieuwe linksbuiten.

En dan gewoon doodleuk een trainer aanstellen die nog niks gepresteerd heeft in zijn leven behalve het leuk doen bij Jong Ajax. En de opdracht is om de lijn van de voorganger door te zetten en hij doet zo'n beetje het tegenovergestelde.

Ik begrijp er echt helemaal niks van.

6 december 2017 om 09:42

Ben het helemaal met je eens, maar de conclusie dat goede linksbacks momenteel gewoon erg schaars zijn moet je helaas maken.

Wat je zegt, het meest frustrerende is dat het probleem al jaren bekend is. Zoek het artikel 'ajax' Kweekvijver: Grote leegte na Riedewald' nog eens op. Daarin wordt ook duidelijk dat er in de jeugd al jaren niets aankomt, maar op anticiperen ho maar. En ik ben niet zo naïef om dan maar te zeggen, ach, blijkbaar zijn ze gewoon niet te vinden. Dat bestaat natuurlijk niet.

6 december 2017 om 11:15

Ter verdediging van Overmars in 15/16 had je het de laatste speeldag in eigen hand, maar geeft je selectie het weg tegen de nummer 17. Vorig jaar kom je 1 punt te kort met 19 Europese duels, dus als je eerder was uitgeschakeld was je denk ik kampioen geweest, want zo’n psv uit op zondag met op donderdag 120 minuten uit bij Schalke kost gewoon punten helaas. Dit jaar heeft hij zeker gefaald, maar Van Duivenbode blokkeerde bijvoorbeeld de transfer van Richarlison, Overmars wilde Keizer niet, Overmars wilde Sanchez niet verkopen alleen dat moest hij wel van de RvC en de RvC hield vaker de hand op de knip helaas.

7 december 2017 om 13:34

Met alle respect, want ik ben een groot fan van Overmars, maar als al deze dingen zo gebeurd zijn als je hier schetst had Overmars al lang moeten opstappen. Ik kan me niet voorstellen dat hij Sanchez niet voor zo'n astronomisch bedrag wilde verkopen. Dat Richarlison niet gehaald werd lag inderdaad aan Van Duivenbode (en het is dan ook terecht dat die nu weg ik bij Ajax). Maar over zowel de positie van Keizer als trainer en over de verkoop van Sanchez twijfel ik of Overmars daar niet ook zijn fiat voor heeft gegeven.

Elk jaar hetzelfde riedeltje. Met de winterstop sta je al een tal punten achter waardoor je constant achter de feiten aan moet lopen. In de zomer wordt er gewoon imo niet goed genoeg geanticipeerd op hetgeen wat er bij Ajax speelt/gebeurt. Ik word daar zo ellendig van, echt waar. Elke keer hoop je dat ze de zaken tijdig op orde hebben, maar het gebeurt gewoon niet. Dat we nog steeds geen linksback hebben is toch te triest voor woorden om maar een voorbeeld te noemen.

Echt om moedeloos van te worden, dat rot beleid bij het 'oh zo grote Ajax'.

Toegegeven dat de situatie omtrent Nouri de situatie niet makkelijker maakt.

6 december 2017 om 09:41

Het is gewoon valse hoop wat je hebt. Ajax kan het nooit helemaal tijdig op orde hebben, ze kunnen daarvoor te weinig salaris en sportieve uitdaging bieden en de bedragen voor bv. Sanchez en Milik niet weigeren. Het verkopen van de beste spelers gaat dus heel snel en het kopen van de juiste vervanger duurt heel lang, verder anticipeert Ajax dmv. de opleiding juist enorm goed.

Het is nu aan Siem om nu weer de winnende te maken in deze wedstrijd.

Deze grote achterstand ligt zeker aan Ajax. Dat Ajax zoekende is, komt hoofdzakelijk door een incapabele trainer. Wisselende samenstellingen, wisselende tactieken, verkeerde aanvoerder aangesteld en slechte wisselbeleid.

en dan heb je zomaar 10 punten achterstand op een allesbehalve overtuigende koploper... #keizer-out

Als Ajax nog kans op de titel wilt maken, dan zullen ze moeten winnen van PSV thuis en AZ uit. Dan is het verschil 7 punten en dat is niet onoverbrugbaar.

Dat zoekende is natuurlijk gewoon onzin, het is een gebrek aan een goede coach. Met uitzondering van Wober is er geen speler die afgelopen tijd in de basis staat die vorig jaar nog niet bij Ajax zat of de spelwijze nog niet kennen. Alle voormalige jeugdspelers zijn het typische Ajax spel gewend en ook Neres is inmiddels gewend. Dus volgens mij zet de trainer ze structureel op de verkeerde plekken en kan hij ze niet motiveren of het is een gebrek aan kwaliteit.

Als je na bijna 4 maanden nog zoekende bent ga je het volgens mij ook niet meer vinden.

6 december 2017 om 09:31

De trainer is zoekende en je ziet de twijfel. Bij elke tegenslag gooit ie het weer compleet om, in plaats van dat je overtuigd bent van je gelijk en door blijft gaan met waarin je geloofd.

Inderdaad erg frustererend, maar ook wel weer logisch gezien de ronduit dramatische voorbereiding, ik vind dat Keizer veel te makkelijk de schuld krijgt. Overigens zou het helpen om met een constante factor als Siem te spelen, in dit grillige team.

6 december 2017 om 10:15

Ben het met je eens. Vind het ook raar, na de hele situatie rondom Nouri zag je massaal mensen roepen dat het hele seizoen niet meer uitmaakte qua prestaties. Nu de prestaties slecht zijn, zie je die mensen niet meer of roepen ze iets heel anders.

Denk ook dat Ajax is gebaat bij vastigheid, maar wie zou je eruit willen halen om plek te maken voor Siem?

Vanaf de zijlijn lijkt het heel makkelijk: vorig jaar speelde Ajax nog de EL finale en nu uitgeschakeld Europees en 10 punten achter op Psv, dus Keizer doet het allemaal verkeerd.

Ik vind dat Keizer absoluut fouten heeft gemaakt en vind het echt geen briljante trainer, maar alles op hem afschuiven vind ik te makkelijk. Hij heeft nu ook de "pech" dat de selectie teveel kwaliteit heeft in de breedte om niet Europees te spelen. Maar ondanks al die kwaliteit, presteren ze wel grillig. En ondanks dat Ajax zich er niet achter kan verschuilen en er veel meer aan de hand is, Ajax heeft het geluk ook niet mee, terwijl PSV geregeld mazzelt, waardoor het verschil in punten veel groter is dan het verschil in kwaliteit daadwerkelijk is.

Dolberg heeft vorig jaar laten zien een geweldige groeibriljant te zijn, maar heeft nu al lange tijd een dip. Dan heb je met Huntelaar een geweldig alternatief achter de hand, maar die heeft ook al zijn wedstrijden gespeeld waarin grote kans na grote kans er niet in ging. Siem de Jong heeft een paar wedstrijden uitstekend gespeeld als invaller, maar de eerste de beste wedstrijd dat hij in de basis mocht starten (tegen Utrecht), werd het middenveld overlopen en was Siem nergens. Ziyech is een klasbak voor de eredivisie en strooit met mooie steekpasses, maar leidt teveel onnodig balverlies en verprutst daarmee ook veel kansrijke situaties. Frenkie de Jong is een held in balbezit, maar voegt defensief weinig toe. Donny scoort soms een dikke onvoldoende, om vervolgens drie keer te scoren en matchwinner te zijn. En zo kan je door gaan.

Alle spelers wisselen hele goede wedstrijden af met hele slechte. Dan moet je als trainer daar wel iets mee, omdat je teveel kwaliteit op de bank hebt om de dissonanten te laten staan. Maar daardoor mis je weer vastigheid en dat versterkt de grilligheid van de optredens. Bij PSV is de bank dusdanig minder dan wat er vast op het veld staat dat Cocu bijna niet rouleert. Vervelend voor de jonge talenten die daar weinig kansen krijgen, maar de ploeg presteert er wel stabieler door.

Dan heb je (net als Feyenoord) de pech dat je veel blessures hebt, grotendeels in de verdediging, juist de linie die het meest gebaat is bij vastigheid. PSV heeft dan weer (bijna) geen blessures en dus meer vastigheid. Ik durf de stelling aan dat als Ajax, PSV en Feyenoord in elke linie twee basisspelers een seizoen lang zou moeten missen of als ze allemaal Europees zouden spelen, Ajax dat het beste op zou kunnen vangen. Maar nu gaat Ajax ten onder aan de sterke bank en een selectie waarbij iedereen eigenlijk te dicht op elkaar zit.

Gaat onze vriend Zyech een opleving krijgen tegen Psv? Of kunnen we toch beter met Siem spelen op die positie met F. de Jong erachter met van der Beek?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

443 fans
Middenvelder, 29 jaar

In de wandelgangen

Zondag 23 september
Barcelona sprak na het Champions League-duel met PSV met Iñaki Ibánez, de zaakwaarnemer van Ernesto Valverde. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren