Blunderende Eredivisie-keeper gaat de hele wereld over: ‘Dat was verkeerd’

Dinsdag, 21 november 2017 om

Jeroen Houwen had zich zijn officiële debuut voor Vitesse ongetwijfeld compleet anders voorgesteld. Mede dankzij een eigen doelpunt van Fankaty Dabo van een meter of veertig verloor het team van Henk Fraser met 4-2 bij FC Groningen. Houwen dacht dat hij rood zou krijgen als hij de fatale terugspeelbal met de hand zou aanraken, waardoor het leek alsof hij de bal simpelweg liet lopen. De beelden gingen meteen viraal.

"Natuurlijk had ik me dit alles anders voorgesteld. Op zich ging het goed. Maar in het voetbal is de realiteit soms hard", erkent Houwen dinsdag in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Een keeper ligt altijd onder een vergrootglas. Die ene fout is onvergeeflijk. Daarop wordt een keeper afgerekend. En dat is precies wat mij nu overkomt. Er is weinig ruimte voor nuance."

Houwen was niet op de hoogte van de spelregels en gaf na afloop openlijk toe dat hij dacht dat hij rood zou krijgen. "In een flits heb ik een beslissing genomen. Ik dacht oprecht rood te zullen krijgen. Dat was verkeerd", ziet de 21-jarige doelman nu in. "Van die uitspraak in de media heb ik spijt. De hele situatie was nieuw voor me. Ik moet nu dus even door de kritiek heen."

Oud-scheidsrechter Mario van den Ende kan geen begrip opbrengen voor de fout van Houwen en noemt het 'te gek voor woorden'. "Als Houwen gewoon op de hoogte was geweest, was er nooit een goal gevallen", zo benadrukt de voormalig toparbiter. "Hij had zijn handen ook niet nodig. Die bal was een half uur onderweg. Hij had net zo goed kunnen koppen."Gerelateerd

52 reacties (laatste reactie door ruudos)

Volgens mij begint het allemaal bij Dabo. Hoezo deze keeper nu de grond in boren?!

21 november 2017 om 09:10

Omdat het gewoon een grote blunder is. Beiden maakten gewoon een enorme blunder.

21 november 2017 om 09:19

Nergens lees en hoor je meer iets over Dabo. Gisteren bij studio voetbal niet, foxsport niet. Dat is toch erg vreemd! Jammer dat wij als Nederlanders het kennelijk noodzakelijk achten altijd maar af te geven op Nederlands talent. Deze jongen weet ook wel dat hij het anders had kunnen doen. Om het nou overal en telkens te herhalen vind ik erg vreemd.

21 november 2017 om 09:48

Het is niet vreemd. Indirect heeft Dabo niets te maken dat de keeper op dat moment een blunder maakt.

Tweede gedeelte van je verhaal ben ik volledig met je eens. Daarom kijk ik al 5 jaar geen voetbal praatprogramma's.

21 november 2017 om 09:51

Ik vind het ook gewoon een blunder van Dabo. En ik denk dat Houwen hem wel had weggekopt als hij dacht hier bij te kunnen.. Het is inderdaad weer typisch voor de Nederlandse media om dan deze keeper helemaal negatief te belichten.

Daarnaast vind ik zijn gedachten gang ook helemaal niet vreemd. Hij dacht dat hij rood zou krijgen voor het ontnemen van een 100% goal

21 november 2017 om 10:04

Het is wel schandalig dat een keeper niet weet wat de straf is voor pakken van een terugspeelbal. Wat betreft de terugspeelbal zelf leer je bij de pupillen al dat je die naast het doel moet plaatsen. En zeker niet hard en hoog richting doel.

21 november 2017 om 10:21

@canniggia Eens de keeper doet helemaal niets, dat was al ongelofelijk. Kortom nalatigheid en een blunder vd keeper. Maar die terugspeelbal van Dabo was heel erg vreemd. Dat zal hij bij Chelsea niet geleerd hebben. Volkomen onnodig zo'n bal. Hoe is die gozer bij Chelsea gekomen. En nog belangrijker wanneer breken er jeugdspelers van de Vitesse academy door. Zo'n rechtsback heb je toch ook wel in de opleiding zitten ??

21 november 2017 om 10:27

@xyzz; ik ken niet alle regels uit mn hoofd maar zou een rode kaart een gekke gedachte zijn geweest? Zonder hands is het iig een zeker doelpunt, daar zou rood op moeten volgen.

21 november 2017 om 10:31

Het is alleen geen hands, maar het in de handen pakken van een terugspeelbal. Een keeper kan geen hands maken in zijn eigen strafschopgebied.

21 november 2017 om 10:45

@xyzz
Het is niet alleen pakken van een terugspeelbal maar je ontneemt ook een 100% scoringskans weg.
En daar staat weer rood voor!

21 november 2017 om 11:51

@FC Bogarde,
Hoe spelers bij Chelsea terecht zijn gekomen is voor Chelsea niet belangrijk. Ze brengen immers geld in het laadje. Er zijn altijd wel clubs geinteresseert in jeugdspelers en blind staren dat het uit een opleiding van Chelsea, City of Arsenal komen.

Beter kan je uit de vijver in de Jupiler League gaan vissen en daar hoort Dabo ook bij.

21 november 2017 om 16:41

@holala: daar dacht ik dus ook aan. Ik weet niet wat zwaarder weegt in de regels. Het oppakken van een terugspeelbal of bewust hands maken ter voorkomen van een doelpunt

22 november 2017 om 11:40

@holala en ijsmuts. In dat geval zijn bijna alle terugspeelballen 100% doelkansen..

Had hij hem trouwens niet gewoon over mogen tikken?

Van profs mag je verwachten dat ze op zijn minst de spelregels kennen. Weer een bewijs van hoe die gasten met hun beroep bezig zijn.

21 november 2017 om 09:09

Wat is de regel precies? Ik dacht ook altijd dat een terugspeelbal niet met de handen gepakt mag worden... Trouwens wat die Dabo doet slaat ook nergens op...

21 november 2017 om 09:12

Als hij de bal overgetikt had was het een indirecte vrije trap geweest op de vijfmeterlijn.

21 november 2017 om 09:23

de regel is bij een terugspeelbal dat de keeper de bal niet mag vastpakken. Maar hij mag dus wel de bal wegstompen met zijn handen, met zijn borst aannemen of wegkoppen.

21 november 2017 om 09:50

Onjuist, bij een terugspeelbal mag die keeper de bal niet met de handen raken. Ook wegstompen mag dus niet, doet hij dit wel is het een indirecte vrije trap op de pplek waar hij de bal met de hand beroerd.

21 november 2017 om 10:46

@watskeburtdan

Nee, dat is niet weer. De keeper mag een terguspeelbal op geen enkele manier met zijn handen beroeren. Dus niet alleen niet pakken, hij mag de bal ook niet wegstompen.

Met de borst aannemen, wegkoppen of wegtrappen, desnoods met je scheenbeen, mag natuurlijjk wél.

21 november 2017 om 17:51

Ook onjuist. Als de bal bijvoorbeeld vlak voor de doellijn wordt overgetikt, dan wordt deze op de vijfmeterlijn geplaatst en niet vlak voor de doellijn.

21 november 2017 om 09:26

"van profs mag je verwachten dat ze op zijn minst de spelregels kennen. Weer een bewijs van hoe die gasten met hun beroep bezig zijnl" ......

Dit is natuurlijk wel erg kort door de bocht. Die jongen staat voor het eerst (debuut) tijdens een eredivisie wedstrijd in de goal, krijgt zo'n idiote terugspeelbal op zich af en beslist in een seconde.
Misschien had hij niet moeten zeggen voor de camera dat hij dacht dat hij rood zou krijgen, maar ook dat komt door de onervarenheid. Iedereen maakt fouten en ik vind dat hij onterecht bekritiseerd wordt.

21 november 2017 om 09:31

Totaal niet kort door de bocht. Die gozer staat niet voor het eerst op een voetbalveld of wel? Hij is elke dag met voetbal bezig en moet dit soort dingen gewoon weten. Je bent prof en weet niet wat je moet doen als er een terugspeelbal op je afkomt? Het moet niet gekker worden.

21 november 2017 om 10:51

@drdfdhenv
Misschien kent hij de spelregels wel beter dan iedereen hier. Als hij de bal wegstompd een meter voor de lijn mag de tegenstander een indirecte vrije trap nemen op die plek.

Ten tweede ontneemt hij hiermee een 100 scoringskans dus rood zal de straf zijn, alleen bij een terugspeelbal geld dat niet.

Heb de tekst een beetje aangepast

.

21 november 2017 om 11:01

@holala

Wat beweer jij hier precies? Als er een indirecte vrije trap wordt gegeven een meter voor de lijn mag de tegenstander 'niet voor of op de lijn staan'????

Sorry maar dat is nonsens. Uiteraard mogen de verdedigers dan gewoon op de lijn staan. Waar zouden ze anders moeten staan? Op 9,15 meter afstand zeker, dus acht meter achter de lijn?? Dat is onzin! Snap niet hoe je daarbij komt.

In dat soort gevallen, die nog weleens voorkomen, mogen verdedigers uiteaard gewoon op de doellijn staan, zelfs als dat minder dan 9,15 meter is. En dat een doelman een rode kaart zou krijgen omdat hij, als hij de bal met de hand zou aanraken, een '100% scoringskans' zou ontnemen is ook al onzin. Deze regel geldt niet bij terugspeelballen.

21 november 2017 om 12:24

@constant
Jij hebt gelijk en ik ben fout.
Maar ik verbeelde me in de gedachte gang van de keeper.
Ik ben dus net zo'n sukkel als hem ;

21 november 2017 om 18:17

@holala, was het maar zo. Ik heb liever dat een keeper geen goals weggeeft. Je ziet vaak dat een indirecte vrije trap dichtbij het doel er niet in gaat. Spelregels niet goed kennen is gewoon onacceptabel voor een prof.

Kom op. Iedereen in de amateurs weet dat een keeper in zo'n geval de bal mag pakken. De regel geldt voor simpele terugspeelballen.
Hoe kan het mogelijk zijn dat een keeper in de Eredivisie deze uitzondering op de regel niet kent? Het is namelijk niet de bedoeling dat je teamgenoot tegen je scoort.

21 november 2017 om 09:18

Deze opmerking klinkt extra dom omdat je zo zelfverzekerd bent van je zaak. Dit was gewoon een terugspeelbal.

21 november 2017 om 09:20

Dit is gewoon een bewuste terugspeelbal, maar dan van afstand. Met de hand pakken is hands. En ik zou ook twijfelen over rood, persoonlijk, aangezien je er een zeker doelpunt mee voorkomt. Wel zuur voor de keeper maar zeker ook een fout van Dabo.

21 november 2017 om 10:26

Keeper kan geen hands maken binnen het strafschopgebied. In principe pakt hij een terugspeelbal en levert dat een indirecte vrije trap op.

21 november 2017 om 10:17

ik denk ook dat de scheids er niet voor had gefloten als hij hem gewoon had over getikt, zie je vaker in zo'n situatie. dit was echt de enige manier om de goal te voorkomen, dus snap jouw opmerking wel.

21 november 2017 om 10:29

@asroma8 en ajaciedd2: De Knvb heeft het standpunt om bij een 'bewuste terugspeelbal' er een indirecte vrije trap van te maken op 5 meter van de goal. Interpreteer het zoals je wilt, maar in mijn ogen zijn bewuste terugspeelballen dus de terugspeelballen die je in een normale situatie niet met de handen hoeft te beroeren om een tegendoelpunt te voorkomen, gezien de opzet-benodigdheid.
De muur met veldspelers moet dan op de doellijn staan. Waarschijnlijk gaan ze met z'n 10en op de doellijn plaatsnemen.

Het is geen hands (dus geen rode kaart), omdat het dan als terugspeelbal wordt gekwalificeerd. Volgens de vaste gedragslijn van de Knvb krijgt de doelman in zo'n geval trouwens geen enkele kaart.

21 november 2017 om 10:40

Je interpretatie van ‘bewust’ ligt anders dan die van mij. Verder ben ik het met je eens, maar ik had zelf waarschijnlijk ook getwijfeld aan rood (aangezien dit een 1000 procent goal was geworden). Kan me de vertwijfeling wel voorstellen, maar ik ben amateur en hij prof... Tja. Hoe dan ook was dit de meest achterlijke terugspeelbal die ik in tijden heb gezien. De keeper blundert, maar Dabo minimaal net zo hard.

21 november 2017 om 10:55

@tukkertje91: Ben het met je eens dat de actie van Dabo mede hoon verdient. In bijna alle voetbalpraatprogramma's is Houwen het haasje en wordt er met geen woord gerept over Dabo. Opmerkelijk, gezien Dabo eerst de fout in gaat.

In feite maakt hij twee grote fouten, ten eerste kan je geen kaart krijgen voor een terugspeelbal met de hand aanraken, niet eens een directe vrije trap tegen (tenzij je het buiten de zestien doet). Ten tweede mag je een bal in je handen pakken wanneer het geen bewuste terugspeelbal is, en ik denk dat er een hoop scheidsrechters zouden zijn die die bal van Dabo niet als een bewuste terugspeelbal beschouwen (dat was het wel in mijn ogen hoor, maar scheidsrechters willen nog weleens coulant zijn met dit soort onmogelijke ballen, want de verdediger speelt wel bewust terug, maar ik mag hopen dat de manier waarop niet bewust was).

21 november 2017 om 09:58

Dat eerste klopt met die aanvulling dat de terugspeelbal met de voet dient te geschieden.
Dat tweede denk ik wel. Je ziet dat Dabo de bal naar de keeper wilt spelen. Dat hij hem te hard raakt is geen reden om de terugspeelbal te kwalificeren als niet bewust.

Wat je wel zou mogen zeggen is dat de interpretatie van de scheidsrechter van belang is. Immers is er geen enkele doelman die na 6 seconden een indirecte vrije trap tegen krijgt. Dus die regel wordt ook niet strikt gevolgd.

21 november 2017 om 10:47

Ik vind het wel een terugspeelbal. Dabo wil (hoe onlogisch het ook is) de bal terugspelen op zijn keeper via de lucht. Houwen had hem gewoon moeten pakken en dan was het waarschijnlijk een indirecte vrije trap maar dat is inderdaad maar net hoe de scheidsrechter het ziet. Tis wel een moeilijke situatie inderdaad. Maar toch denk ik dat de bal laten lopen niet handig is. Waarop kopte hij hem niet weg trouwens?

Het is een jonge jongen.. Staat voor het eerst in de goal in de eredivisie. Natuurlijk had hij de spelregels moeten weten! Maar zo'n jongen staat daar met wss meer zenuwen dan een Pasveer. Ziet die bal op hem afkomen en begint te twijfelen.. Heel vervelend, heel zuur maar hem helemaal afbranden slaat nergens op!

In eerste instantie dacht ik dat de bal ruim over de keeper vloog. En dus een fout van Dabo. Uit herhaling en later zijn comment kon hij de bal gewoon vangen of wegstompen. De keeper creëert een ander situatie waar Dabo indirect niets te maken heeft.... dus ja het is gewoon een blunder van de keeper.

21 november 2017 om 10:46

Ik zou hem persoonlijk in het midden laten. De blunder van de keeper is weliswaar ‘de fatale’. Maar Dabo is ook een prof, zou ook moeten weten dat je een keeper altijd laag en naast de goal in moet spelen. Desnoods jaag je zo’n bal het stadion uit als je in de verdrukking zit, maar dit.. Ik zie het als een blunder van beiden.

Wat een vreselijke wedstrijd afgelopen zondag. Er was ogenschijnlijk niets aan de hand totdat:

- Dabo heel gemakzuchtig en slordig liep te voetballen
- Die terugspeelbal sloeg nergens op, bij Chelsea zal hij toch wel geleerd hebben om hem onder druk dan maar de zijlijn over te rammen
- Houwing had hier veel alerter op moeten reageren. Nooit laten gaan, dan maar pakken. Dit was een flater van jewelste
- En met Dabo was het daarmee niet gebeurd, want hij liep daarna wel ontzettend luchtig te verdedigen. Ongelofelijk wat slecht !
- Dat Fraser hem er niet uit haalde heeft ons in ieder geval de 3 punten gekost.

Het nieuwe seizoen duurt nog even, maar die tijd hebben we nodig om een nieuwe trainer aan te stellen, een nieuwe keeper en een rechtsback. Overigens staat dat los van deze wedstrijd, maar het zijn wel de pijnpunten bij ons.

21 november 2017 om 09:59

Dat dat drie punten hebben gekost kan je wel wegstrepen want een speler van Fc Groningen maakte ook een eigen goal.

21 november 2017 om 10:28

Daarbij had Vitesse na 2 minuten al met 10 man moeten staan voor het neer hoeken van een Groningen speler. Al met al Groningen eindelijk op karakter terecht gewonnen.

21 november 2017 om 10:38

Ik kom en ik woon in Groningen maar ik heb helemaal niets met de club Fc Groningen. Gefeliciteerd ze hebben de punten nodig👍

Ik denk hier een beetje het zelfde over als bij pasveer met die flater tegen psv. Je ziet die bal vertrekken, in het geval van houwen ziet ie m onderweg ook nog. Anticipeer. Probeer te koppen als je denkt dat je m niet mag pakken, doe iets! Maar doe in ieder geval niet niks.

Na de eigen goal krijgt Vitesse meteen een cadeautje terug van de scheids, dus niks loos voor Vitesse op dat moment. Ze geven daarna collectief de wedstrijd weg, maar daar was ik niet rouwig om😁

Of hij bokst de bal gewoon weg inplaats van dat hij hem laat lopen ..

Vind het wel geestig dat er naast die keeper dus nog veel meer mensen hier zijn die de spelregels over de terugspeelbal gewoon niet kennen. Maar dan wel kritiek hebben op die doelman...

21 november 2017 om 17:34

Alleen is voetbal het beroep van die doelman. Hij moet dat weten in tegenstelling tot de mensen hier.

Ik ben geen keeper in de eredivisie, maar als je toch een beetje logisch nadenkt dan weet je toch dat dit toch ook als een normale terugspeelbal wordt beoordeeld. Dat hele rood-verhaal snap ik niet. Ik vind de fout van de keeper eigenlijk nog erger dan die achterlijke terugspeelbal van Dabo.

21 november 2017 om 11:52

Je stelt het zelf al....."ik ben geen keeper in de eredivisie" .... dat is duidelijk inderdaad.
Wij kunnen achteraf makkelijk praten en nadenken wat hij had moeten doen. Die keeper staat onder druk en moet in een split-second een beslissing nemen.
Geen fout van de keeper in mijn ogen.

Tja, het is dom, maar hij geeft zijn fout gewoon toe en dat hij beter op de hoogte had moeten zijn van de spelregels. Dat is alles wat hij kan doen. Mensen maken fouten en als dat op het hoogste niveau gebeurd is dat natuurlijk heel pijnlijk, maar ik vind dat die keeper hiervoor niet volledig publiekelijk afgebrand hoeft te worden. Het is nou niet alsof dit ze het kampioenschap kost of de volgende ronde in een Europees toernooi. Ik kan me voorstellen dat hij zeer nerveus was voor zijn debuut en zon absurde terugspeelbal van Dabo helpt dan niet bepaald. Kortom: Domme actie, maar leer ervan en move on!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
5.AZ87
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Matthew MiazgaVerdediger10
Fankaty DaboVerdediger10
Guram KashiaVerdediger10
Alexander BüttnerVerdediger10
Arnold KruiswijkVerdediger10
Thomas BrunsMiddenvelder11
Voor de complete selectie: Clubpagina Vitesse.

17 fans
Coach, 52 jaar
SeizoenClub
2016-2018 Vitesse
2014-2016 ADO Den Haag
2011-2014 ADO Den Haag
1990-1993 Nederland
Laatste voetbalnieuws

Sparta heeft smaak te pakken en maakt volgend slachtoffer

Sparta Rotterdam verloor op de openingsspeeldag van het seizoen met 2-1 van FC Twente, maar inmiddels heeft het team van trainer Henk Fraser de smaak te pakken. Zondagmiddag werd op het...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 18 september
Een ruildeal tussen Manchester United en Arsenal kan in januari gaan plaatsvinden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren