Ajax sluit verhuizing niet uit: ‘Binnen anderhalf jaar beslissen’

Woensdag, 15 november 2017 om 12:24

Ajax weigert een verhuizing naar een nieuw stadion over negen jaar uit te sluiten. Het contract tussen de club en de Amsterdam ArenA loopt af in 2026 en Ajax laat onderzoeken waar het eventueel terecht zou kunnen. In gesprek met Ajax Life laat directeur Rutger Arisz weten dat een nieuw stadion geen doel op zich is. “Maar als we een andere locatie overwegen, moeten we dat binnen anderhalf jaar wel beslissen”, klinkt het.

De kans dat Ajax de Johan Cruijff ArenA gaat verlaten is niet groot, maar toch wil de club niets aan het lot overlaten. “Wij moeten naar onze eigen toekomst kijken. Wat willen we onze supporters en sponsors bieden? Kunnen we onze sportieve ambities in het huidige stadion verwezenlijken? Als we een andere locatie overwegen, moeten we dat binnen nu en anderhalf jaar wel beslissen”, aldus Arisz.

Ajax sluit een nieuw stadion in een ander deel van de stad niet uit. Die optie laat Arisz echter graag aan zich voorbij gaan. “Het is ook een hoop gedoe. Als het in het huidige stadion kan, moeten we dat natuurlijk gewoon doen. Het is op dit moment ook zeker geen onderwerp waarmee we de degens kruisen met de Amsterdam ArenA”, besluit hij. “Al staan zij natuurlijk niet in de kou als we wel ergens anders heen zouden gaan. De huidige grond heeft veel waarde en misschien willen ze wel participeren.”


Poll

Denk jij dat Ajax de Johan Cruijff ArenA ooit nog gaat verlaten?


Gerelateerd

37 reacties (laatste reactie door -misha-)

Wat een onzin tuurlijk is dat uitgesloten. Ze zijn bezig met de Arena te verbouwen en de bouwplannen liggen al klaar voor het trainingscomplex.

15 november 2017 om 12:38

Ajax wil uiteindelijk denk ik een stadion in eigen beheer. Of dat nu de Arena of een ander stadion zal zijn. Zo'n eigen onderkomen levert toch meer op aan inkomsten en mogelijkheden lijkt me. Het zou ook niet de eerste keer zijn dat de club verhuist. Eerder verkaste het al drie keer. Op termijn kan er altijd een vierde keer bijkomen. Helemaal uitgesloten is het nooit.

15 november 2017 om 13:31

Misschien willen ze wel een constructie zoals PSV. Grond huren en wel eigen stadion. Voordat iedereen weer over zichzelf valt, ja PSV had als een van de laatste clubs een eigen stadion op eigen grond. Nu huren ze alleen de grond. En ja de prijs die ervoor betaalt is is hoger dan die je voor je eigen huis betaald, maar ja internationale stad in het centrum... Dan trek je portemonnee maar

15 november 2017 om 15:52

Onderhandelingstactiek, niets meer of minder.

Wel is de Poll "denk jij dat Ajax de Johan Cruijff Arena ooit nog gaat verlaten?" apart.

Elk gebouw heeft zijn (economische of technische) levensduur. Zelfs Feyenoord gaat de Kuip ooit uit. Er zou maar 1 antwoord mogelijk kunnen zijn.

Interessant doenerij dit. Je hebt eindelijk een mooie naam voor het stadion, die verschrikkelijke stoeltjes in allerlei kleuren zijn verdwenen voor een Amsterdamse uitstraling en men is de Arena aan het moderniseren. Ook is je traingslocatie om de hoek van de Arena en zijn er plannen om dit uit te breiden bij P3. Waarom zou je dan ergens anders een stadion van een vergelijkbare omvang gaan bouwen?

15 november 2017 om 12:36

Je onderhandelingspositie wordt sterker naarmate je meer keuzes kunt maken. Alleen de Arena als optie betekent een zwakke positie bij de onderhandeling van de huurovereenkomst. Mijn voorkeur is dat Ajax het stadion koopt.

15 november 2017 om 15:43

Ultimate Freak

je slaat de spijker op zijn kop. Arena directie wil waarschijnlijk hogere huur (alle huurprijzen stijgen sinds kort weer, ook zakelijke) en Ajax wil minder betalen. dus doe je dit soort uitspraken om de Arena directie iets onder druk te zetten

15 november 2017 om 12:47

Elke club die een stadion huurt, heeft plannen om een stadion in eigen bezit te hebben. Ook Ajax zal die plannen hebben. Echter is dit gewoon een tactiek om de onderhandelingspositie wat te versterken. Ajax zal het eigen vermogen heus niet besteden aan een stadion gezien de slag die het moet maken om Europees enigszins aan te haken op financieel gebied.

Lees: als sponsors dit willen, gaan we ergens anders heen..

15 november 2017 om 12:39

Lees: we manoeuvreren ons in een goede onderhandelingspositie voor een nieuwe huurovereenkomst.

Waarom zou Ajax de Johan Cruijf ArenA uberhaupt willen verlaten? Dat zou toch nergens op slaan? Ik roep al langer dat Ajax de ArenA zou moeten kopen. Volledig eigenaar worden. Dat gaat op termein veel geld opleveren en heb je nooit meer een slecht veld na een Amsterdam Dance Event ofzo. En dan (als je het geld eruit hebt) eventueel nog een paar keer verbouwen en uitbreiden. Dan kun je toch ook wel aan de sportieve ambities voldoen? Ergens iets nieuws bouwen gaat m sowieso niet worden (kijk bijv naar Feyenoord). Dit gaat in Nederland gewoon niet. En ik geloof ook niet dat je dan beter af zou zijn dan met de ArenA. Zo'n stadion krijg je dan sowieso niet.

15 november 2017 om 12:52

Dat zou inderdaad ideaal zijn, zie bijvoorbeeld een Gent. Het levert ze enorm veel op. Maar de grote vraag is natuurlijk, wil de Arena hier aan meewerken? Willen zij de Arena verkopen en tegen welke prijs. Ik wil maar aangeven dat het niet zo makkelijk is om de Arena 'even' te kopen. Dit is dan denk ik ook de reden dat veel clubs het stadion in eigen beheer nemen, nadat ze het oude stadion hebben verlaten en intrek nemen in een nieuw eigen stadion.

15 november 2017 om 13:00

Opzich snap ik dat ook wel weer maar beter duur te koop dan niet te krijgen. Zal ook niet zo 1 2 3 gebeuren maar een paar jaar sparen en je komt een heel end lijkt mij. En Ajax is geen arme club. Hoop dit in het beleid komt.

15 november 2017 om 13:21

Als er 1 club goed is in lobbyen en bespelen van de politiek is dat ajax wel (zie de invloeden bij de KNVB). Denk juist dat daaron ajax echt wel een nieuw stadion kan realiseren als het dat wilt.

Bij ons had je drie belangrijke invloeden waar ajax minder tot geen last van zal hebben:
- een burgemeester die de feyenoord supporter verracht;
- een economische crisis tijdens besluitvorming;
- een fanatieke zeer kritische (maar vooral naar mijn mening op basis van onderbuik gevoelens) achterban.

Daar heeft ajax geen last van want van der laan was ajaxsupporter en de politiek helpt ajax graag. Amsterdam is de meest welvarende stad van NL. En ajax negeerd meestal de mening van hun achterban (wat helemaal niet negatief bedoelt wordt).

15 november 2017 om 20:25

Niet mee eens. De supporters van Ajax zijn kritisch zat. Kijk bijv naar Neres. Was veel te duur en kon er niets van. Ze hebben geen half jaar geduld en willen meteen resultaat met mooi voetbal. En die invloeden bij de KNVB is echt onzin. Waar bazeer je dat op? Op het feit dat de technisch directeur eerst bij Feyenoord werkte? (Gudde). Schei toch uit. Voor de rest zijn het allemaal factoren die meespelen en ik acht het gewoon reëel dat Ajax de ArenA kan kopen en ik hoop dat het bij het beleid komt. Een nieuw stadion is absoluut niet nodig als dit lukt. En als Feyenoord is een keer 'geen woorden maar daden' doet (wat betreft het nieuwe stadion) acht ik het Feyenoord ook mogelijk.

16 november 2017 om 12:24

Ik zeg toch nergens dat ajax geen kritische supporters heeft, enkel dat hun mening vaker wordt genegeerd bij het beleid (of dat het weinig invloed heeft).

Invloeden bij de Knvb zijn statistisch gewoon bewezen, voorbeeld er zijn inmiddels 30 arbitrage zaken aangespannen op basis van videobeelden (sinds 2009 ofzo). Hierin zijn 11 of 12 Feyenoorders in betrokken en slechts één van ajax (suarez). Vergelijk dit ook even met de acties van Kluivert en Klaassen tegen excelsior uit vorig seizoen en het is makkelijk concluderen dat jullie worden voorgetrokken. Verder is natuurlijk het bekerfinale duel over twee wedstrijden en de bizar relatief lage straffen na supportersgeweld kenmerkend voor de invloed van ajax bij de Knvb. Wat je met je laatste zin bedoelt is me een raadsel, maar waarschijnlijk wilde je nog even een 'sneer' uitdelen omdat ik je confronteerde met blijkbaar negatieve feiten.

Toch in het kader van prestige met het aantal stoeltjes in relatie tot de nieuwe Kuip sluit ik het niet helemaal uit.

15 november 2017 om 13:13

Welnee, prestige is helemaal geen kwestie. Ajax heeft 60 jaar geacteerd in een stadion wat de helft minder groot was dan het stadion in Rotterdam. Zijn ze niks slechter van geworden.
Daarbij heeft Ajax al moeite genoeg om alle verkochten kaarten ook daadwerkelijk naar het beton te krijgen, laat staan wanneer ze in een hok van 75K gaan spelen.
Mocht Ajax gaan verhuizen, zullen ze eerder kleiner en compacter gaan spelen, dan dat ze groter gaan. Naar het voorbeeld van Juventus.

15 november 2017 om 13:25

Juist, ik heb dacht ik wel eens gelezen dat als ajax de gracht en de hoeken helemaal edichtgooit dat het dan rond de 60k aan bezoekers kan herbergen.

Denk dat Ajax de komende 30~40 jaar nog wel in de Arena blijft spelen. En dan zal het een vraagstuk zijn of het gerenoveerd moet worden of dat er een ander stadion elders verrijst.

Ajax heeft met de Arena een prachtig onderkomen, alle faciliteiten zijn er.

Ik snap hem. In 2020 moet de eerste paal in de grond voor de nieuwe kern (nieuwe woningen) en het sportcomplex de toekomst moet daarom verdwijnen/verhuizen. Omdat Ajax het terrein naast het Johan Cruijf Arena wil hebben lekken zij dit uit om druk op de onderhandelingen op te voeren.

Voetballen in een normaal stadion waar gras kan groeien en de tribunes dicht op het veld staan, zou een prima optie zijn. Hou in de Arena maar evenementen, al is die galmbak nou ook weer niet ideaal voor popconcerten. Waar dan wel goed voor? Ik zou het niet weten, maar ben er niet kapot van. Dus nieuw, modern stadion voor over 7 jaar? Doen!

15 november 2017 om 13:57

En dan mooi vierkant stadion zoals Manu, Liverpool al is een "mini" San Siro met 60.000 plekken ook niet onaardig.

15 november 2017 om 14:56

moeten we die ''mini'' san siro dan ook delen met afc of de dijk

15 november 2017 om 14:53

Misschien iets als vast nationaal stadion (zoals wembley) voor het nederlands elftal, en voor de bekerfinales of evenementen.

Ze zijn nu weer echt jaloers op Rotterdam waar ze nu met een nieuwe stadion bezig zijn, en Ajax wil nu al weer een nieuwe stadion die echt groter is dan Johan Cruijff Arena, zeg maar 60.000-75.000 zitplaatsen. Arena is in jaren 90 van vorige eeuw al gebouwd speciaal voor Ajax en concerten, echter zou Johan Cruijff Arena echt een nationaal stadion van Nederland best kunnen worden naar een voorbeeld in Engeland bij Wembley. Op zich is niet verkeerd dat in Amsterdam in toekomst 2 stadions in haar stad heeft.

Dan is er ook weer een kans dat Uefa in de toekomst een Champions League-finale weer aan Amsterdam toewijst in een nieuw groter Ajax-stadion. En vooral op het oog op toekomstige EK of WK eindrondes die in Nederland toegewezen krijgt. Hoe groter stadion is hoe beter voor Ajax en brengt meer financiële middelen op. Ik denk zelfs dat PSV ook in de toekomst al een nieuwe stadion gaat bouwen aan de rand van Eindhoven. Zulke topclubs in Nederland willen nog meedoen met Europese subtop zoals structureel meedoen in Europa League of heel soms in Champions League.

15 november 2017 om 21:28

Is in Rotterdam nu al duidelijk of er een nieuw stadion wordt gebouwd, of dat de bestaande Kuip wordt gerenoveerd? Voor beiden bestaat namelijk ruggensteun.

15 november 2017 om 21:43

In Rotterdam is al lang besloten dat er een nieuw stadion wordt gebouwd aan de Maas, dat is paar maanden geleden voor de gemeentebestuur bekrachtigd. De Kuip kan niet meer worden verbouwd zodat er meer gevaren zitten aan bepaalde metaalmoeheid van de stalen aan de stadion. En de Kuip is meer dan 50 jaar oud , is vele keren verbouwd aan de eisen van de tijd, zowel eenmalig speciaal is gerenoveerd voor het EK 2000 eindronde dat Nederland samen met België heeft georganiseerd,

15 november 2017 om 22:41

Prima. Misschien kunnen ze de wedstrijden rouleren met Ajax. Om de zondag een thuiswedstrijd. Scheelt behoorlijk in de kosten en speelt Ajax ook weer eens in een stadion met een goeie grasmat;-))

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 19 juli
Barcelona heeft een bod van dertig miljoen euro uitgebracht op Aleksandr Golovin. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren