wk2018

‘Men schreef dat Oranje hem niet nodig had en dat hij moest oprotten’

Dinsdag, 14 november 2017 om 18:30

Sofyan Amrabat maakte zaterdag in de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Ivoorkust zijn officiële debuut voor Marokko en daarmee kwam er definitief een einde aan maanden van geruchten over zijn interlandloopbaan. De middenvelder van Feyenoord was immers ook in beeld bij Oranje, maar volgens zijn zaakwaarnemer hebben de reacties in Nederland er deels voor gezorgd dat Amrabat voor de Leeuwen van de Atlas koos.

Dick Advocaat heeft er alles aan gedaan om Sofyan te laten kiezen voor Oranje, maar de bond kan altijd meer doen. En deels ligt het aan de verruwing van de Nederlandse samenleving”, zegt belangenbehartiger Mohammed Sinouh, die aangeeft dat Amrabat een ‘hoop bagger over zich heen kreeg’ toen duidelijk werd dat hij moest kiezen, in gesprek met Voetbal International.

Sinouh denkt dat dit wel degelijk een rol heeft gespeeld bij de uiteindelijke keuze van de Feyenoorder: “Toen werd er geschreven dat Oranje hem niet nodig had en volgden de gebruikelijke scheldpartijen op allerlei forums dat hij moest oprotten naar zijn eigen land. Mensen zijn daar gevoelig voor, het beïnvloedt ze in hun keuze. Die behandeling krijgen ze namelijk niet in Marokko.”Gerelateerd

38 reacties (laatste reactie door frtorres)

Ach, dat mensen boos zijn dat je voor Marokko kiest kan je ook positief opvatten. Dat betekent dus dat ze wel degelijk zien dat je van waarde kan zijn voor Oranje.

Souf heeft met zijn hart gekozen, respecteer dat gewoon. Nu hopen dat hij nog een prachtige interland loopbaan krijgt.

14 november 2017 om 18:48

Die mensen waren al boos voordat hij een keuze maakte. Maar ik vind hun opmerkingen vreemd. Nederland is ook zijn land, hij woont hier zijn hele leven al. Dat hij voor Marokko kiest, doet daar niets aan af

14 november 2017 om 19:01

Maar voor veel Nederlanders wel Rudybboss, die zien hem niet meer als Nederlander maar als gekozen Marokkaan. Kan hij in Nederland wonen wat hij wil.....

14 november 2017 om 19:05

Jhon van Beukering is net als Amrabat een geboren Nederlander. Niemand die moeilijk deed toen hij koos voor Indonesie.

14 november 2017 om 19:14

Jhonny van de Burger King weet ik niet veel van maar voorbeelden als Jos Lansink, Bart Veldkamp of Gal zijn er ook, allen Belg van nationaliteit.

14 november 2017 om 19:15

Het is ook vooral de regelgeving dat erg krom is. Het kiezen van een nationaliteit is in het voetbal puur gebaseerd op het voetbal en daarmee krijg je dit soort eeuwige discussies en vergelijkingen.

Ik ben wel van mening dat als iemand hier geboren is en meer liefde voor een land heeft waar de betreffende persoon hooguit 3-4 weken per jaar is, er iets totaal fout is. In zo'n geval mogen er best consequenties aan verbonden zijn, al is het niet aan mij om die consequenties te bepalen.

In zo'n geval is de betreffende persoon in mijn ogen in ieder geval geen Nederlander maar in eerste instantie een persoon met de nationaliteit waar hij/zij 'meer liefde voor voelt' en over de betreffende nationaliteit beschikt.

Als Amrabat en Ziyech bijvoorbeeld meer voelen voor Marokko, zijn het in mijn ogen Marokkanen. Als ze voor beide landen evenveel voelen, is een dergelijke discussie veel luchtiger en hebben mensen minder moeite met een eventuele keuze.

14 november 2017 om 19:21

Het is nog vreemder als je bedenkt dat hij wel altijd voor jong Oranje wilde spelen. Zijn opleiding als interrnational genoot hij dus wel bij de Knvb en hield daar een plekje bezet die anders door een ander, die wel voor oranje had willen spelen, ingevuld had kunnen worden.

Mijn inziens allemaal niet zo netjes dus.

14 november 2017 om 19:29

@speedyafc

Ach, zo zullen er ook genoeg spelers zijn die nu wel regelmatig spelen in jong Oranje, maar nooit het grote Oranje halen. Houden die dan ook een plekje bezet?

14 november 2017 om 19:44

Er is natuurlijk wel een groot verschil tussen potentie dat er niet uitkomt of een nationaliteit. Het kiezen van een land is makkelijker te monitoren dan hoe een speler zich gaat ontwikkelen.

14 november 2017 om 18:49

Een speler die in Nederland is geboren en getogen kiest met 'z'n hart' voor het land van z'n voorouders. Heus, als oranje betere tijden had gekend dat Amrabat voor Nederland had gekozen...Boulahrouz en Affelay deden dat ook.

14 november 2017 om 18:59

@007, vanwege die 'betere tijden'.

14 november 2017 om 19:04

Dat ligt wel een beetje aan de cultuur en welk land van de voorouders. Marokkanen zijn erg trouw aan de Marokkaanse tradities en gemeenschap. Daardoor voelen zij zich meer Marokkaan dan dat een 2e / 3e generatie Canadees zich Canadees voelt. Ik durf dus wel te beweren dat de meeste jongens met Marokkaanse roots bij zo’n keuze het hart bij M hebben liggen en afhankelijk vd status van het land misschien met verstand voor NL kiezen.

14 november 2017 om 19:07

Daar draagt de Nederlandse samenleving zelf aan bij, een heel deel van de mensen spreken vaak over 'die kut marrokanen' maar diezelfde 'kut marrokaan' moet nu ineens voor oranje kiezen?

Amrabat heeft de keuze voor Marokko gemaakt, prima, waarom niet gewoon respecteren en hem succes wensen?

14 november 2017 om 19:07

Natuurlijk speelt dat ook een rol. Maar dat geldt voor iedereen. We moeten niet doen alsof spelers in hun keuzes niet hun eigen sportieve carrière meerekenen.

Natuurlijk meneer Sinouh een speler laat zich beïnvloeden door wat een paar dwazen roeptoeteren op internet fora? Ik mag toch hopen dat Amrabat slimmer is dan Sinouh? Waarom wordt Sinouh nog om z'n mening gevraagd? Deze man kraamt echt alleen maar onzin uit, hij heeft werkelijk nog nooit iets zinnigs gezegd.....

14 november 2017 om 19:08

Je weet dat het hier gaat om Mohammed Sinouh zijn zaakwaarnemer en niet Khaled, toch?

14 november 2017 om 19:14

Is de naam Sinouh bestemd voor mensen die onzin uitkramen? Is het de broer van de eeuwig verongelijkte voormalig keeper? Het is natuurlijk volledige kolder dat een gezonde sportman z'n keus laat afhangen van het geroeptoeter van een stel debielen....

14 november 2017 om 19:34

Als je iets maar vaak genoeg naar je hoofd toe krijgt geworpen gaat het op een gegeven moment echt wel knagen hoor.

De verruwing komt van twee kanten. Er wordt inderdaad gescholden op Marokkanen en Turken, maar deze twee minderheidsgroepen maken zich net zo schuldig aan haat richting Nederlanders, homo's en Joden. Sinouh moet ook z'n hand in eigen boezem steken.

Jammer dat Amrabat (en Ziyech) heeft gekozen voor Marokko omdat ik hem eerst als Nederlander zie.

14 november 2017 om 19:33

De enige die een gemis is voor dit Oranje is Ziyech. De andere Nederlandse Marokkanen hebben geen specifieke kwaliteiten die ik mis bij dit Oranje. Blind > KAE Wijnaldum > s. Amrabat Depay > Amrabat

Wel heel erg veel berichten over hem zeg, wordt nu iedere nitwit zijn mening gevraagd? Hij had een prima speler geweest voor Oranje maar echt niet iemand die het niveau omhoog zou tillen. Zelfs in de zwakke Eredivisie hoort hij nog niet bij de betere spelers op zijn positie. Asensio, dat is iemand die echt een kwaliteitsinjectie had toegevoegd. Amrabat zou niet meer dan een waterdrager zijn.

Het is net een relatie. De liefde moet unaniem van beide kanten komen. De ene partij wil wel, maar de andere partij heeft nog een andere flirt en houd ze voorlopig aan het lijntje. Dan kan ik me voorstellen dat als Nederlander zijnde gezegd wordt. Weet je wat, het is graag of niet dus bekijk het maar.

Haha onze samenleving verruwd? Ik hoor in mijn omgeving dat we te soft zijn richting veel gevoelige onderwerpen en dat de multiculturele samenleving in Nederland helemaal mislukt is. Als je dan kijkt naar Duitsland moet ik ze wel gelijk geven.

Onze samenleving is te soft en we hebben te veel praatjes en vullen geen gaatjes. We moeten duidelijk zijn richting de hele multiculturele samenleving en dan krijg je niet van dit soort rare praktijken omdat het dan niet bij de mensen op komt.

Ozil, Khedira, Can etc. kiezen allemaal standaard voor het land waar ze geboren en getogen zijn. Ze zullen vast een tweede paspoort hebben, maar het is totaal niet de vraag geweest voor welk land ze zouden kiezen.

Dit zal altijd een gevoelig onderwerp blijven en links/recht - dubbelpaspoort/enkelpaspoort gaan pas samenwerken als de regels duidelijk zijn voor iedereen en de regels gecontroleerd en nageleefd worden.

Voorbeeld: Dat de moeder, een vrouw die al 40 jaar in Nederland woont, van een collega nog geen Nederlands praat en alles via haar zoon moet doen nadat haar man is overleden is toch een fundamentele fout van het beleid in Nederland? Ik verwijt die vrouw niets, want die is gewoon nooit verplicht of genoodzaakt geweest om Nederlands te leren, maar dit had wel verplicht moeten zijn.

Allemaal vraagtekens bij dingen die al lang duidelijk had moeten zijn en al dit soort kleine voorbeelden zijn allemaal gelinkt aan het grote probleem waardoor keuzes zoals die van amrabat mogelijk zijn en steeds vaker voorkomen. Een soort domino effect.

14 november 2017 om 19:08

Het probleem in Nederland is ook dat het volk de directheid en de bereidheid wel heeft om te verbeteren. Echter staan de politieke overheid en de bevolking lijnrecht tegenover elkaar in elke stroming (links, centraal, rechts) van de politiek en betreft elk onderwerp op de agenda.

De overheid is niet gebaat bij duidelijke regels en dat heeft ook z'n weerslag in de sport. En natuurlijk mag je het deze (hypothetische) vrouw wel kwalijk nemen. Als je 40 jaar in Nederland woont, is het uiterst schandalig dat je jezelf niet verstaanbaar kunt maken. Daar is simpelweg geen excuus voor.

Het probleem in Nederland is dat we geen volksvertegenwoordigers meer hebben. De tweede kamer lijkt tegenwoordig meer op een leuk platform om hun eigen toekomst mooier te maken dan het daadwerkelijk helpen van Nederland en zijn inwoners.

14 november 2017 om 19:10

Wat is er mis mee om mensen zelf hun eigen keuzes te laten maken? Wie ben jij om dat schandalig te vinden, en mensen te willen dwingen om net zo te denken als jij?

Het maakt me geen bal uit als iemand een, twee of drie talen spreekt, voor 1 of 2 landen juicht, dat moet-ie gewoon zelf weten. We leven in een vrij Europa, dat hele 1 volk 1 vaderland verhaal lijdt alleen maar tot ellende.

14 november 2017 om 19:26

@hangover96

Ik ben een persoon met een mening en die mag ik ventileren. Je dient je gewoon verstaanbaar te maken in het land waar je al 40 jaar woont naar mijn persoonlijk inzicht.

Jij mag jouw mening hebben, ik heb de mijne. Ik dwing niemand om net zoals mij te denken. Je legt woorden in m'n mond, valt m'n mening aan en vervolgens geef je zelf jouw eigen mening. Als ik namelijk iemand dwing zo te denken als mij, doe jij exact hetzelfde.

14 november 2017 om 20:32

Die keuzes moeten er ook zijn in een vrij land, maar men moet aan bepaalde eisen voldoen om te kunnen functioneren in de samenleving. 1 eis daarvan is Nederlands als een Nederlander kunnen praten, want anders is het onmogelijk om te kunnen functioneren.

Vrij extreme maatregel zou zijn om geen dubbele paspoorten meer mogelijk te maken, want dan kun je tenminste spreken van verwantschap met een land en moeten ze dus echt die keuze maken. Dan kun je de mensen die buiten de samenleving stappen of willen leven tenminste op een logische wijze aanpakken of keuzes laten maken. Daarbij moet het natuurlijk wel mogelijk blijven om je leven lang in Nederland te blijven functioneren in de samenleving, zolang je dat maar blijft doen.

Zodra je dan in dit geval voor Marokko kiest, vind ik dat je jezelf ziet als Marokkaan en gast binnen Nederland. Pas dat dan ook even aan op het paspoort.

14 november 2017 om 23:55

Sirius, er is nogal een verschil tussen a) vertellen wat anderen moeten doen, en b) vinden dat anderen dat zelf moeten weten.

Dat Sinouh nog een podium krijgt om zijn mening te ventileren. Hij ziet namelijk dingen die er totaal niet zijn. Amrabat had zijn keuze al gemaakt. Hij is puur uit respect het gesprek aangegaan met Advocaat. In tegenstelling tot andere Marokkaanse Nederlanders, is Amrabat een van de weinigen die ook in de jeugdelftallen van Marokko actief is geweest. Daarnaast komt zijn broer ook uit voor Marokko. Als je deze gegevens met je meeneemt, zou het frappant zijn geweest als hij nu ineens voor het Nederlands elftal zou kiezen.

Heb het eigenlijk nu wel een keer gehoord met dit soort uitspraken. Tegenwoordig is de huidige samenleving de schuld van alles rondom immigratie, het kiezen van een nationaliteit, misdaad en ga zo maar door.

Sinouh legt nu de schuld bij de samenleving, maar vergeet te vermelden dat een verhaal twee kanten heeft. Die jongen voelt zich simpelweg meer Marokkaan en dan kiest zo'n jongen voor Marokko. Daar kun je een mening over hebben (die heb ik ook), maar dat zijn nou eenmaal de feiten.

Bovendien is er nog steeds zoiets als objectiviteit. Ik heb in Amrabat nooit een kandidaat voor Oranje gezien. Ik vind het geen exceptioneel talent en ook niet aantoonbaar beter dan al die andere spelers die de afgelopen jaren de revue zijn gepasseerd. In principe heeft Oranje hem ook inderdaad niet nodig momenteel.

14 november 2017 om 19:19

Het huidige Nederlands elftal had zeker wel gebruik kunnen maken van Amrabat. Oranje heeft niet meer het elftal van enkele jaren terug. De huidige stand van zaken zien er niet geweldig uit. Het niet participeren in twee grote toernooien is ongekend. Het is nu eenmaal zo dat Oranje niet beschikt over exceptionele spelers die er bovenuit schieten alla Robben. Die tijd is jammer genoeg voorbij.

14 november 2017 om 19:22

Inderdaad, maar met een speler als Amrabat wordt het Nederlands elftal niet bepaald beter. We hebben genoeg spelers die op dit moment minstens net zo goed en/of beter zijn. Amrabat is als speler dus meer een luxe, maar absoluut niet iemand die Oranje op dit moment beter laat spelen. Sterker nog, ik denk niet dat hij momenteel uberhaupt minuten zou maken.

'worden Nederlanders zo hard gehaat? Nu weet ik dat Amrabat dit niet zegt maar sinds Marokko zich geplaatst heeft loopt alles een beetje uit de hand zoals we recent hebben kunnen zien in Brussel. Waarom altijd die rancune. Kijk dat wij Nederlanders Zyech met de grond gelijk hebben gemaakt is 100 procent waar. Ook wij zijn geen lieverdjes op dat vlak, maar komop probeer er bovenop te staan. Bescheidenheid siert een mens.

Enerzijds roept iedereen dat Marokkanen moeten integreren, anderzijds moeten ze oprotten als ze een vrije keuze maken (wat ieders recht is in dit land, godzijdank). Mensen roepen luidkeels om 'minder Marokkanen, maar als ze dan daadwerkelijk voor Marokko kiezen is het ook weer niet goed. Schizofreen volkje. Bij zo'n land zou ik ook niet willen horen.

14 november 2017 om 20:18

Tja, dat kan, maar een moet de brug oversteken. Davids, Kluivert en Seedorf hebben het nodige gezeik gehad en zijn ernstig vergruisd, toch kiezen Nederlanders met Antilliaanse en Surinaamse roots standaard voor Nederland en gaat het andere land pas een rol spelen als het Nederlands elftal te hoog gegrepen is. Waarom die wel, dat zijn bevolkingsgroepen die net zo hard vergruisd werden. Inmiddels is dat stukken afgenomen, maar dat is echt iets van de laatste jaren. Het is ook niet zo dat alle spelers voor Marokko en Turkije kiezen. Affelay, yildrim en el Ghazi kozen allen voor Nederland.

14 november 2017 om 20:22

Davids, Kluivert en Seedorf zouden bij de keuze voor Suriname hun Nederlandse paspoort moeten afgeven gezien de reglementen. Spelers kunnen ook kiezen voor een land puur vanwege sportieve redenen he, daarnaast is jouw laatste voorbeeld (El Ghazi) zelfs 'overgehaald' door Cristiano Ronaldo.

14 november 2017 om 22:07

Nee, dat is ook zo, maar het staat Amrabat volledig vrij om een eigen keus te maken. Dan moeten we hem daar niet om gaan verketteren. Hij moet "oprotten" omdat hij voor een ander voetbalelftal wil uitkomen, hoe ver kan je doorslaan?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Marokko

FIFA ranking: 41
392 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
Youssef El-ArabiAanvaller21
Adil KerrouchyVerdediger10
Brahim NakachMiddenvelder10
Marwane SaadaneMiddenvelder10
Anass LamrabatVerdediger00
Mohamed OulhajVerdediger00
Mohamed AberhounVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Marokko.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Marokko.

8 fans
Middenvelder, 21 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 17 juli
Real Madrid is dicht bij de komst van Thibaut Courtois, die 'op korte termijn' afgerond kan worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren