wk2018

‘Als ik eerlijk ben, weet ik niet of Nouri zijn belofte had waargemaakt’

Dinsdag, 14 november 2017 om 10:48

Peter Bosz had het lange tijd erg moeilijk aangaande de tragedie rond Abdelhak Nouri. De oefenmeester van Borussia Dortmund, die vorig jaar bij Ajax samenwerkte met de middenvelder, zegt in gesprek met Helden Magazine dat hij een goede band had met het talent, die door Bosz vooral geroemd wordt vanwege zijn unieke karakter.

"Vreselijk als ik eraan denk wat er met Appie is gebeurd… Pfoe.... Ja, dit..... Dit kun je bijna niet beschrijven", zegt Bosz, die eerlijk zijn mening geeft als hem wordt gevraagd of Nouri de top had kunnen halen. "Appie was een heel goede voetballer. En hij was zo’n geweldige jongen in de groep, zo’n fijn mens. Maar als ik eerlijk ben, weet ik niet of hij uiteindelijk zijn belofte had waargemaakt, omdat hij ook een heleboel dingen níet had die in het topvoetbal belangrijk zijn."

Bosz stelt dat Nouri kwaliteiten had die bijna niemand heeft, zoals het korte wegdraaien. "Maar, en dat klinkt zo clichématig, Appie liet soms ook zijn man lopen." Nouri moest volgens Bosz nog aan een heleboel dingen werken, maar geeft ook aan dat de jongeling in zijn eentje een wedstrijd kon openbreken. "Als een tegenstander heel compact stond, kon hij in zijn eentje iets doen."

Bosz, die zegt moeite te hebben gehad om Nouri niet op te nemen in de selectie voor de Europa League-finale tegen Manchester United, vindt het echter belangrijker te onderstrepen dat zijn ex-pupil 'een bijzonder mens was': "Heel erg beleefd. Je hebt weleens jongens die gemaakt beleefd zijn. Die zeggen 'Ja meneer' en trekken daarna gekke bekken. Bij hem was het oprecht."Gerelateerd

51 reacties (laatste reactie door renevang)

Tja, ontzettende tragische gebeurtenis uiteraard, maar inderdaad vaak na zo'n ongeval blijkt zo'n persoon achteraf opeens overal de beste in te zijn geweest. Realistische woorden van Bosz hier. Nouri was een groot talent, maar natuurlijk niet zo groot als overal opeens werd geschreven.

14 november 2017 om 10:54

Goede reactie, sluit ik mij bij aan. Ben blij dat Bosz objectief durft te zijn. Blijft natuurlijk helaas een enorm verlies voor iedereen, zijn kwaliteiten wel of niet meegenomen

14 november 2017 om 10:56

de mortuis nil nisi bonum - "over de doden niets dan goeds."
Nouri is niet overleden, maar zo werkt het vaak wel inderdaad.

Dat Nouri een groot talent was staat buiten kijf. Feit is inderdaad wel dat Nouri nog maar heel erg weinig wedstrijden gespeeld had voor zijn leeftijd. We zullen het helaas nooit weten..

14 november 2017 om 10:58

"maar inderdaad vaak na zo'n ongeval blijkt zo'n persoon achteraf opeens overal de beste in te zijn geweest."

Een beetje rare zin. Dit ongeval is (gelukkig) nog nooit voorgekomen bij zo'n jong en groot talent. Dat is het punt juist. Het gebeurt helaas ook bij spelers die gearriveerd waren, maar daarvan kan je zeggen of ze top waren of niet.

Wat jij doet is precies hetzelfde als zo'n speler omhoog schrijven, alleen pak jij het negatieve aspect aan: "nouri was een groot talent, maar natuurlijk niet zo groot als overal opeens werd geschreven." Hoe groot talent was het volgens jou dan en wat werd er dan geschreven? Want volgens mij werd er nergens gezegd dat hij een wereldster werd. Volgens mij werd er vooral geschreven dat het zo wrang was dat we niet zullen weten hoe ver zijn ster zou rijken.

14 november 2017 om 11:15

@myvision,

Misschien inderdaad een ongelukkige formulering. Wat ik bedoel te zeggen is dat over mensen die bij een ongeval betrokken zijn geweest, vaak opeens overdreven positief gesproken wordt. Natuurlijk heeft dat met respect te maken, en daar is ook niks mis mee. Maar dat betekent niet dat je er niet realistisch naar kunt kijken. Nouri was een heel groot talent, en ik geloof ook best dat hij van zijn generatie in Nederland de grootste was, maar als je dan dingen leest over Ballon d'or en 'beter dan Sneijder', dan heeft dat natuurlijk weinig zin.

14 november 2017 om 11:24

Exact, we zijn het dus eens dat er eigenlijk weinig over de carriereontwikkeling van Nouri te zeggen valt. Wat Bosz zegt klinkt daarom misschien wel realistisch, maar ik vind het zelfs een beetje ongepast omdat hij ook aan het gissen is terwijl Nouri het tegenovergestelde van wat Bosz zegt niet meer kan bewijzen. Dat is een beetje mijn punt.

14 november 2017 om 11:31

@myvision,

Hmm, weet niet of het ongepast is. Bosz heeft met hem gewerkt en weet dus wel het een en ander over wat wel/niet zijn kwaliteiten zijn. Hem wordt vervolgens gevraagd of Nouri de top zou kunnen halen, waarop hij argumenten geeft waarom dat wel/niet zou kunnen. Over huidige talenten kunnen jeugdtrainers ook enigszins
beargumenteerd inschatten (los van hoe vaak ze gelijk krijgen) of ze de kwaliteiten voor de top hebben. Zo had Nouri volgens Bosz een heleboel dingen niet die in de top nodig zijn.
Inderdaad, je kunt het nooit weten. Maar als trainer die met zo'n speler gewerkt heeft kun je wel aangeven wat hij wel of niet heeft. Dat is realistischer dan achteraf roepen 'ja hij was beter dan Sneijder geworden'. Dat had in theorie natuurlijk gekund, maar alleen dat roepen omdat hem dit nu overkomen is slaat natuurlijk ook nergens op.

14 november 2017 om 11:38

Ongepast of niet, ik vind het gewoon totaal zinloos en onnodig om een inhoudelijke discussie te voeren over hoe ver Nouri zou zijn gekomen. Wie schiet daar wat mee op? Alleen de spreekwoordelijke kranten die zichzelf willen verkopen.

Niemand van ons weet hoe ver hij zou zijn gekomen. We zullen het door zijn medische conditie ook nooit weten. Dus waarom gaan lopen gissen? Dat is alleen maar kwetsend voor zijn naasten. Zij zitten elke dag nog naast zijn bed, worden elke dag geconfronteerd met de ellende.

Sommie vragen kunnen beter niet gesteld worden, en ook niet beantwoord worden. Dit is er wat mij betreft een van. Bosz geeft eerlijk antwoord, maar wat mij betreft moeten we dit laten rusten.

14 november 2017 om 13:04

Off Topic: Helaas is een, daniet soortgelijk, ongeval wel voorgekomen bij nog zo'n jong en megagroot talent, namelijk Junior Malanda van Vfl Wolfsburg.

On: Nouri wordt in mijn ogen vooral het meest gemist voor zijn karakter, hij was zo een enorm voorbeeld voor de jonge generatie van nu, en gelukkig wordt dat niet over het hoofd gezien. Een jongen met het hart op de goed plaats. Bij hem komt er nogmaals naar voren hoe belangrijk opvoeding is.

14 november 2017 om 11:02

Mogen we misschien een jaar lang nog in een waan leven dat Nouri het Allerbeste was wat Ajax te bieden had! Gwn om die jongen te blijven herinneren als een mooi mens, want wat maakt het allemaal nog uit of ie een balletje kon trappen of niet...

14 november 2017 om 11:13

@ajax:
Niemand zegt toch van niet? En je kan hem toch ook herinneren als een mooi mens al was hij niet het beste wat Ajax te bieden had?

Sterker dat is juist wel zeker dat het een mooi persoon was. Het waarmaken van het talent blijft altijd gissen maar juist dat hij een geliefd persoon was zal nooit twijfel over zijn! Dat is toch juist al prachtig?

14 november 2017 om 11:43

Helemaal mee eens, wat heeft het voor zin om nu nog te gaan zitten bediscussieren of iemand wel/niet de top had gehaald. Nouri was een hele goede voetballer die sowieso ook nog heel erg veel had kunnen leren. Dat hij de top niet haalt ligt nu helaas aan iets heel anders...

Welke winnaar van de kleurwedstrijd heeft die vraag in godsnaam bedacht... Natuurlijk weet 'ie dat niet!

Het wrange is juist dat we dat nooit zullen weten of Nouri een wereldster was geworden. Minder grote talenten dan Nouri zijn wereldspelers geworden. Met het talent dat Nouri had en vooral de mentaliteit en het goede karakter, was de kans dus wel zeer reeel.

14 november 2017 om 12:19

En dat is precies wat Bosz zegt. Hij weet het ook niet. Had z'n sterke punten en minder sterke punten.

14 november 2017 om 15:51

Laat nou elke voetballer precies ook min punten hebben, het gaat meestal erom hoe erg deze min punten invloed hebben op je spel. Dan kijken we ook naar hoe je plus punten zijn en bij Nouri was alles van techniek gewoon top, fysiek minder waar stappen kon maken in de gym. Spelers als Özil, Isco en Asensio zijn wat sterker maar laten hun man constant maar dan ook constant lopen. Deze spelers spelen gewoon nog aan de top omdat ze teamgenoten hebben die ook wel weten hoe ze ruimtes moeten dekken om dat voor een paar secondes op te vangen tot de speler zijn man weer zelf opjaagt.

Natuurlijk weet je het nooit of zo een jong en getalenteerde voetballer als Nouri was het zou maken. Maar hij werd niet voor niets gezien als een van de grootste talenten van europa van zijn leeftijdsgenoten op zijn positie. Hij zou er zeker gekomen zijn als dit hem niet overkomen was heb ik het idee!!

14 november 2017 om 11:04

Er zijn er zo veel die op die leeftijd bij de beste talenten van de wereld werden gezienmaar het nooit haalde.

Bojan, Altidore, of dichterbij huis Achabar bijv. die was toen hij 16/18 jaar ook altijd 1 van de grootste talenten die er was. Maar de echte stap maken is lastig en niet alleen talent.

Dit is ook wat Bozs aangeeft er word in de eerste etams meer gevraagd dan alleen goed voetballen.

14 november 2017 om 11:10

Klopt Capis, maar het is net zo nutteloos om te zeggen dat hij het misschien wel niet had gehaald als verkondigen dat hij het wel een wereldster was geworden. Ik vind het daarom juist heel raar dat Bosz, normaalgesproken een vrij rationeel figuur, een beetje met giswerk komt. Als ik hem was zou ik gewoon zwijgen of zeggen dat het zonde is dat we het nooit zullen weten. Ik vind dit zelfs een beetje ongepast.

14 november 2017 om 11:21

@myvision:
Mwa dat is het toch niet...? Hij geeft juist ook aan dat het een prachtig en eerlijk persoon was. Dat vind ik een groter compliment en belangrijker dan zijn talent.

Mar je mag hier toch ook gewoon best eerlijk over zijn? Het is niet voor niets dan Frenkie en vd Beek wel vaker al hun minuten maakte. Je hoeftniet altijd jemond tehouden toch en kan best eerlijkz ijn als je maar respectvol blijft. En dat vind ik Bosz wel in dit stuk.

14 november 2017 om 11:26

Misschien zou ik het interview moeten horen in plaats van lezen. Waar ik een beetje moeite mee heb is dat Nouri het tegenovergestelde van wat Bosz hier zegt niet meer kan bewijzen, ondanks dat Bosz misschien uiteindelijk wel gelijk had gekregen.

14 november 2017 om 11:34

@myvision:
Ja tuurlijk blijft dat lastig in dit onderwerp en ook altijd gevoelig. snap ook heel goed wat je bedoeld hoor blijft lastig.

14 november 2017 om 15:59

Mag ik weten hoe je erbij komt dat Frenkie meer minuten dan Nouri had gemaakt? Volgens mij klopt hier helemaal niks van, zoals myvision al zegt is het niet netjes om te gaan gissen over dat hij wel of niet top zou worden maar dan met onjuiste argumenten te komen maakt het al helemaal raar. Verder leuk de vd Beek meer minuten maakte maar hij is een totaal andere speler met andere kwaliteiten die beter aansloten bij wat er nodig was om minuten te maken. Nouri’s echte concurrenten op dat moment zouden ook voor vd Beek nooit op de bank belanden of wekelijks gewisseld worden.

Uiteindelijk geld dit echt letterlijk voor iedereen. Zat talenten voorbij zien komen die het uiteindelijk niet hebben gehaald om verschillende redenen. Sowieso moeten we stoppen met onze verwachtingen, denken dat een 20 jarige knul het even gaat doen voor 1 van onze topclubs of de stempel "talent" ontnemen als er niet gelijk staan rond hun 20e. Om vervolgens te klagen dat onze jonge gasten te verwend zijn en te snel willen verhuizen naar het buitenland. We lopen ze zelf op te hemelen of volledig af te kraken voordat ze ook maar iets neer hebben gezet. We weten het gewoon niet, dus laten we allemaal even kalmeren en gewoon afwachten. Iedereen wilt te graag voorspellen en erna hun gelijk halen.

Ben het wel met Peter eens. Groot talent maar ook ik heb mijn twijfels gehad. Denk dat het meer de hoop was die altijd spreekt over een nieuw wereld talent die van jongs af aan bij de club was.

Hoe ver hij had kunnen komen zullen we nooit weten helaas, dus speculeren over hoeveel talent hij had is zinloos. Het is gewoon erg klote voor zijn familie. Al het andere is bijzaak.

Ik vind het eerlijk gezegd volledig irrelevant. Is de tragedie groter als hij een superster had kunnen worden?

14 november 2017 om 11:12

Exact. Irrelevant en ongepast. We weten het niet, we zullen het nooit weten.

14 november 2017 om 15:34

Wordt dat gesuggereerd dan? Ik hallo het er niet uit.

14 november 2017 om 15:57

Nee, maar het is wel is een keer fijn dat Iemand de waarheid spreekt ipv altijd een volledige vuist in degene te stoppen die is overleden of wat er met nouri gebeurt is.. Altijd als er wat ergs met iemand gebeurt is is opeens altijd de perfecte mens. Zo hypocriet is dat.

14 november 2017 om 16:30

In de context wel. We kennen hem omdat hij een voetballer van Ajax was en veelpotentie had. Als hij dat niet was geweest hadden jij en ik nooit van hem gehoord. Dus in dat opzicht is het toch best begrijpelijk dat er zo over hem word gepraat. Ook al is het, toegegeven, apart.

Wat Bosz hier zegt klopt natuurlijk wel, veel mensen hadden zijn twijfels bij de fysieke gesteldheid van Nouri. Hij was te klein en zou het fysiek niet aan kunnen. Zijn man ''soms'' laten lopen vind ik wel heel cliche, wat hij zelf ook aangeeft gelukkig. Want welke jeugdspeler heeft nou niet is een keer zijn man laten lopen. Het is nou ook weer niet zo dat hij geen verdedigend werk verrichte. Wellicht minder dan een Donny of een Frenkie maar een nummer 10 hoeft niet in deze specifieke kwaliteiten uit te blinken, in mijn ogen.

Daarin tegen had hij wel kwaliteiten die uniek zijn, waarom die ook werd geroemd. Het wegdraaien op een vierkante meter met een man op zijn rug, de kwaliteiten om in een keer de bal te steken en daarmee een teamgenoot voor het doel te zetten. zijn inzicht, techniek, het gevoel hebben om het spel te versnellen en te vertragen om de bal in bezit te houden en bijna altijd aanspeelbaar te zijn.

Al die kwaliteiten op zo'n jonge leeftijd al tot op de puntjes beheersen is uniek hoor. Dat hebben er maar weinig in een totaal pakket. Dat maakte hem zo uniek en goed. Helaas zullen wij het nooit te weten komen of hij het wel of niet had gered. Stay Strong Appie.

Voor mijn gevoel zou dit het jaar van Nouri worden.
Vorig seizoen mocht hij aan het echte werk ruiken.

En dit seizoen met Keizer als coach (de coach onder wie hij floreerde bij Jong) hadden de mensen toch wel verwacht dat hij echt zou doorbreken.

Of het echt een wereldtopper zou worden weet niemand. Heeft verder ook niet zo'n zin om hierover te discussiëren.
Werd hier vaker geroepen dat hij al 20 is bla bla bla. Persoonlijk zegt dat mij weinig. Niet iedereen debuteert op zijn 17e of 18e. En als je zo vroeg debuteert wil het ook niet meteen zeggen dat je wel een topper wordt.

Jaap Stamp debuteerde ook op zijn 20e. Frenkie is ook al 20.etc etc...

Beetje een open deurtje. Tuurlijk weet je nooit van een jong talent of die zijn enorme beloftes uit de jeugdelftallen ooit waar kan en zal maken. Dat is nota bene ook de belangrijkste reden om je nooit te laten verleiden om nu al uitspraken te doen over hoe een carriere van een jeugdspeler zal gaan verlopen.

Is er ooit nog naar buiten gekomen waarom Nouri 30(?) minuten lang niet is gereanimeerd? Was dit nou zo'n (amateuristische) enorme fout, of heb ik de berichtgeving niet goed onthouden?

14 november 2017 om 12:16

Er is toch toen er medische hulp kwam op het veld gelijk gereanimeerd toen er ook een doek omheen werd gedaan zodat niemand mee kon kijken?

14 november 2017 om 12:21

Ah hij is dus 30 minuten lang gereanimeerd ipv pas na 30 minuten?

14 november 2017 om 12:24

Ja ik denk het wel want het lijkt mij sterk dat ze 30 minuten niets hebben gedaan want die helikopter en medische staf waren best snel ter plekke.
Hoe het allemaal precies gegaan is weet ik ook niet.

We zullen het nooit weten. Aan de ene kant pleit het niet in Nouri's voordeel dat hij op z'n 20e pas tot 1 basisplaats in de competitie was gekomen, terwijl jongere jongens als De Ligt, Dolberg en Kluivert wel al doorgebroken waren. Maar aan de andere kant, sommige spelers pieken gewoon wat later. Jaap Stam zat op z'n 23e nog bij Willem II. Ruud van Nistelrooij zat op z'n 22e nog bij Heerenveen. Edwin van der Sar was al bijna 20 toen hij ontdekt werd bij Noordwijk.

14 november 2017 om 12:08

Dat VD Sar zo laat is ontdekt komt omdat hij pas op z'n 18e ging keepen

14 november 2017 om 17:30

Waar speelde hij daarvoor?

14 november 2017 om 18:16

er bestaat google...

Gewoon eerlijk, prima reactie. Ik denk eerlijk gezegd dat hij wel een echte topper had kunnen worden en was ook wel van overtuigd dat het zo'n jongen is die tot zijn 24-25ste in de eredivisie zou blijven tot hij te goed was. Maar ja wie ben ik, Peter werkte dagelijks met hem die zal er wel een betere kijk op hebben.

bosz heeft gewoon gelijk, we moesten het nog maar zien met nouri, jammer dat hij de kans niet kreeg. ik had ook mijn twijfels omdat hij fysiek niet sterk was

Het gaat mij alleen hierom. Nouri was een fijn mens. En dat is hij nog steeds.

Kan kloppen meneer Bosz, maar waarom is het nodig om dit te zeggen. U voelt zichzelf wel heel erg belangrijk momenteel hè. Beetje zinloos dit, vindt u niet?

Het is gissen ook Bosz weet het niet het enige wat ik weet dat het nog zo ontzettend zeer doet als je weer iets over Appie Nouri leest. Ik volgde dat knulletje jaren en jaren in de jeugd ik ben moeder mijn jongens zijn ouder dan Appie maar het doet na maanden nog steeds pijn.......

Het belangrijkste is ook dat hij onderstreept wat voor een speciaal mens het was, dat is de tragedie, voor de voetbal liefhebbers is het jammer dat we hem niet meer zullen zien schijnen, maar het ergste is dat hij nooit meer normaal aan de tafel van z'n ouders kan gaan zitten.

Het zou VZ sieren als ze in hun kop 'een heel bijzonder mens' zouden benadrukken, in plaats de onnozele discussie te starten of hij het eventueel zou halen of niet.

Respectloze opmerking van Bosz. Maar goed die heeft wel vaker laten zien geen idee te hebben wat je wel of niet kunt zeggen!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV8348
2.Ajax7956
3.AZ7134
4.Feyenoord6637
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

91 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2016/2017 Ajax 9 0 0 0
2016/2017 Jong Ajax 26 10 4 0
2015/2016 Jong Ajax 17 1 1 0
2014/2015 Jong Ajax 2 0 0 0

In de wandelgangen

Dinsdag 17 juli
Real Madrid is dicht bij de komst van Thibaut Courtois, die 'op korte termijn' afgerond kan worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren