Excelsior overnacht naast Feyenoord; debuterende arbiter eist aandacht op

Zaterdag, 4 november 2017 om

Excelsior heeft zaterdagavond de eerste thuisoverwinning van het seizoen bijgeschreven. De Kralingers wonnen met 1-0 van hekkensluiter Roda JC Kerkrade en overnachten als nummer zeven, met hetzelfde puntenaantal als Feyenoord dat zondag in actie komt. Een hoofdrol was weggelegd voor scheidsrechter Rob Dieperink, die debuteerde in de Eredivisie. Hij kende Mikhail Rosheuvel in de eerste helft een directe rode kaart toe en gaf de thuisploeg in de slotfase een strafschop.

Verreweg het meest ingrijpende moment van de eerste helft vond negen minuten voor rust plaats: Rosheuvel moest de kleedkamer opzoeken met een directe rode kaart. De buitenspeler van Roda JC haalde op de middenlijn Zakaria El Azzouzi van achteren neer en arbiter Dieperink toonde geen genade. Even daarvoor eiste Rosheuvel ook al een hoofdrol op, door de grootste kans tot dat moment te laten liggen. Na balverlies van Milan Massop kapte Rosheuvel zijn bewaker uit en dwong hij keeper Ögmundur Kristinsson tot een redding.

Lang had Excelsior niet nodig om te profiteren van het numerieke overwicht. Enkele minuten na de rode prent bracht Luigi Bruins de Rotterdammers op voorsprong na een vlot lopende aanval en een beslissende pass van Ali Messaoud. Hij tikte de 1-0 binnen door de benen van Hidde Jurjus. De eerste goede mogelijkheden voor Excelsior ontstonden pas ná de rode kaart van Rosheuvel; in het grootste gedeelte van de eerste helft wist de ploeg van Mitchell van der Gaag zich nauwelijks te laten gelden.

In de tweede helft eiste Dieperink opnieuw een hoofdrol op. Hij zag dat Christian Kum in het strafschopgebied op de voet van El Azzouzi stond en Bruins ontfermde zich over de strafschop. Zijn inzet was niet ver genoeg de hoek in en werd gepareerd door keeper Jurjus, die Roda daarmee in leven hield. Het was een van de spaarzame hoogtepunten in het tweede bedrijf; voorafgaand de strafschop waren er kleine kansen voor Bruins en Stanley Elbers. In de slotfase van de wedstrijd bleef het gevaar van beide teams beperkt en daardoor veranderde niets meer aan de stand. Excelsior voorkwam dat het voor het eerst sinds 1972/73 zonder zege bleef in de eerste zes thuisduels van een Eredivisie-seizoen.


Poll

Zie je Excelsior in het linkerrijtje eindigen?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door ruudos)

Wat een fris team heeft Excelsior. Met zo n budget staan ze na 11 speelrondes op de 7e plaats. Ik gun het Excelsior echt. Is nu al bijna de verrassing van het eerste seizoenshelft.

Natuurlijk was het geen rode kaart. Je ziet op de herhalingen nauwelijks contact, er is wat uitgleiden bij en daardoor valt de speler van Excelsior. Jammer, want Roda was de bovenliggende partij tot dat moment.

4 november 2017 om 21:45

Misschien was die wat nerveus omdat het zijn eredivisie debuut was. Een scheidsrechter gaat echt niet het veld op met de intentie om beslissend te zijn.

4 november 2017 om 21:48

Vind dit altijd rood totaal geen intentie om er omheen te komen met ze voet.nu valt het allemaal mee maar hier kan je iemands seizoen mee doen eindigen. Maar tegenwoordig doen ze het idd(in mijn ogen te vaak)af met geel

4 november 2017 om 21:50

Ik vind het geen hele rare rode kaart. Vooral een domme overtreding. Rosheuvel gaat vol voor de man en heeft geen enkele kans om de bal te spelen. De scheidsrechter ziet dat als natrappen en volgens de spelregels heeft hij nog gelijk ook. Als Rosheuvel hem gewoon vasthoud dan krijgt die geel en heb je ook de counter eruit gehaald.

Rood vond ik onterecht, geel was hier prima op zijn plaats geweest. Ik kan me echter wel voorstellen dat Dieperink rood geeft, want het gebeurde erg snel en Rosheuvel had de schijn een beetje tegen. Dit is zo'n moment waar een videoscheids goed uitkomst kan bieden.

Als je met 10 man komt te staan en even later de 1-0 tegen krijgt, dan weet je dat het erg lastig gaat worden. Onnodig, want met elf man had Roda hier best een resultaat kunnen halen.

4 november 2017 om 22:27

Van achteren, geen enkele intentie om de bal te spelen, puur op de man gericht. Hoe kan dit geen rood zijn. Vorige week moest dat jonge pikkie nog “10 wedstrijden krijgen” voor eenzelfde solrt overtreding. Sorry, maar in mijn optiek gewoon rood en simpele beslissing.

4 november 2017 om 22:36

De enige die dit geen rood vinden zijn over het algemeen de Roda fans. Krankzinnige en domme overtreding was dit. Was 5 meter doorgelopen en had hem aan zijn shirt gegrepen. Idioot om op volle snelheid van achter in te gaan glijden zonder enige intentie om de bal te spelen. Gewoon terecht rood hoor.

4 november 2017 om 23:11

Nou, genoeg andere mensen te vinden die zich ook afvroegen of rood niet te zwaar was hoor. Dat dit enorm dom is van Rosheuvel lijkt mij duidelijk, maar ik zie een intentie om de aanval eruit de halen en niet de intentie om iemand te blesseren. Hij tikt hem van achteren aan (en ja, hij glijdt hard in), en gebruikt daarbij geen gestrekt been.

Is het dom van Rosheuvel? Absoluut. Begrijpelijk dat Dieperink rood trekt? Ja. Toch blijf ik erbij dat geel hier ook prima was.

5 november 2017 om 02:13

mijn hersens ontploft bijna van al die mensen die dit geel vinden. ik snap er werkelijk helemaal niks van. het is voetbal hã¨, of kijk ik naar Mma? iemand bewust van achter neerschoppen, hoe zacht of hard dan ook, sinds wanneer is dat geen rood meer dan? "gewoon de counter eruit halen" zegt de commentator. dit gaat echt nergens over hoor. van tegenstanders blijf je af, die ga je niet expres schoppen.

5 november 2017 om 05:23

Mijn hersenen ontploffen ook bijna.....

Helaas maken de scheidsrechters dit seizoen geen Gelukkige indruk bij het geven van rode kaarten, ook deze was weer zeer discutabel.

4 november 2017 om 22:02

Van achter geraakt zonder enige intentie om de bal te spelen. Enige doel was om de aanval eruit te halen en de speler te raken. Uiteraard ongeluk. Dat zag je pas in de herhaling. Maar wat mij betreft toch zuiver rood.

5 november 2017 om 07:52

Dit is gewoon een rode kaart uit het boekje, Prima beslissing.

Terechte rode kaart!
Kan em zomaar een achillespees kosten.
En dan de plek waar de overtreding plaatsvindt?!?!

5 november 2017 om 00:15

Lompe tackel waar de scheids zeker rood van kan geven. Was echter niet op de enkel en achillespees maar duidelijk voor het been van die speler, dus pootje haken.1 wedstrijd, klaar. Was vliegend en op snelheid maar absoluut geen moordaanslag!

5 november 2017 om 02:34

Voor het been van de speler? Hij beland er toch duidelijk achterop?

5 november 2017 om 12:24

Zo leek het wel maar in de herhaling zag je dat hij met zijn scheenbeen de jongen van Excelsior aantikt. Achja de tackel oogde in eerste instantie rood, waar de scheids ook op moet oordelen maar dan had hij hem aan de andere kant ook moeten geven.

Terechte rode kaart ik als scheidsrechter heb m gezien, maar vind het gewoon een terechte rode kaart die gegeven is. Onnodige overtreding om met je benen vooruit in te komen glijden vol op de achillespees van de speler. Het was niet onbehouden onbesuisd of onbezonnen dus volgens de officiële regels is het rood. Prima beslissing van deze debuterende scheidsrechter in de eredivisie.

4 november 2017 om 22:35

Joh, hij raakt z'n been niet eens op die manier. Rosheuvel glijdt wat weg en komt met zijn been tegen de zijkant van het been van de tegenstander. Dat je als scheids in een splitsecond moet beslissen, ok, alle begrip. Maar na het zien van de beelden volhouden dat het een 100 rode kaart is vind ik niet correct.
Daarnaast worden zulke 'professionele' overtredingen elke wedstrijd gemaakt, daar trekt een scheids 98 van de 100 keer geel voor, en dat is volledig te begrijpen.

4 november 2017 om 22:40

Ach, als hij vast stond in de grond had hij waarschijnlijk zijn been gebroken. Geen enkele intentie om de bal te spelen en op volle snelheid je tegenstander zo raken is gewoon rood, ik snap niet hoe je dit kan verdedigen. Hoe dom kan je zijn, loop een paar meter door en hang effe aan zijn shirt. Dit was gewoon een domme gedachtegang van die jongen.

4 november 2017 om 22:44

Hã³, gaan we het over de domheid van Rosheuvel hebben? Rosheuvel is nog te dom om te poepen, maar dan ook echt! Maar wel overdreven kaart, potentiele benen-breker? Van dat tikje? Je raakt er gewoon in onbalans van en valt. Je omschrijft het als een regelrechte aanslag met gestrekt been. Dat ie god op zijn blote knieen mag danken dat hij morgen nog kan lopen. Nou, die mate van ernstigheid is echt een factor 3-4 van rosheuvels domme, 'ongelukkige' actie vandaan.

4 november 2017 om 22:54

Ik zeg alleen, als hij in de grond stond dan was had hij zijn been kunnen breken. Wat ook zo is, want het was op volle snelheid. Je interpretatie is nogal vreemd.

4 november 2017 om 22:58

Let's agree to disagree

Terecht rood! Zeer duidelijk. Geen enkele intentie en kans om de bal te raken. Daarnaast van achteren. Allemaal niet echt hard, maar gewoon een terechte rode kaart.

Tja, die tackle van die speler van Excelsior was meer rood dan die tackle van Rosheuvel. Die gozer kwam met gestrekt been op de enkel in. Dat van Rosheuvel was dom, maar rood was wel erg zwaar. Maar goed, niks aan te doen helaas. Scheidsrechters gaan tegenwoordig elke wedstrijd in de fout.

5 november 2017 om 02:31

Jij vindt de rode kaart een fout?

5 november 2017 om 08:10

Niet per se, wel een fout om die gozer van Excelsior geen rood te geven. Dat was veel erger.

Zeer goede beslissing. rood was 100 procent juist. Belachelijke reactie op tv dat het geel moest zijn

5 november 2017 om 00:37

Het zal tevens een zware schorsing worden.

Terecht rood inderdaad. Geen intentie om de bal te raken en van achter. Dat hij hem uiteindelijk (gelukkig) niet vol raakt, moet geen invloed hebben op de beslissing.

Ik kan me een tijd herinneren dat er gezegd werd dat van achter altijd rood moest zijn, dit vond ik een goede regel want veiligheid moet voorop staan. Dit zou best weer expliciet ingevoerd mogen worden. Dit is gewoon een overtreding die je niet mag maken!

Jammer echt jammer die videoref moet er echt snel komen voor elke wedstrijd. Als je de herhaling kijkt zie je duidelijk dat rosvheuvel op volle snelheid met zijn punt in de ondergrond haakt. Geen enkele intentie de man neer te halen. Gewoon een klungelige omstandigheid

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Excelsior

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Excelsior5-3
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Jurgen MattheijVerdediger10
Milan MassopVerdediger10
Wout FaesVerdediger10
Hicham FaikMiddenvelder10
Luigi BruinsMiddenvelder10
Kevin VermeulenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Excelsior.

5 fans
Middenvelder, 31 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Excelsior 3 1 0 1
2017/2018 Excelsior 27 5 5 1
2016/2017 Excelsior 24 2 6 0
2015/2016 Excelsior 18 0 4 0
2014/2015 Excelsior 22 2 3 1
Laatste voetbalnieuws

Excelsior krijgt deksel op de neus in spectaculaire slotfase

In een spectaculaire slotfase heeft Willem II zaterdag een punt gepakt tegen Excelsior. De Tilburgers keken vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd nog aan tegen een 0-2 achterstand,...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 18 september
Een ruildeal tussen Manchester United en Arsenal kan in januari gaan plaatsvinden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren