‘Ik heb FC Twente op spelers als Kolarov, Matic en Ivanovic gewezen’

Dinsdag, 31 oktober 2017 om

Spira Grujic is allesbehalve onder de indruk van de jeugdopleiding van FC Twente. De oud-verdediger van onder meer Twente en ADO Den Haag start met een nieuwe voetbalacademie en keek ook even rond bij de academie van de Tukkers: "Ik was een beetje teleurgesteld over de kwaliteit", aldus Grujic bij RTV Oost.

"De twee belangrijkste dingen wat FC Twente moet doen zijn de scouting en de voetbalacademie. Zonder goede scouting en voetbalacademie zal FC Twente nooit meer de top bereiken", zegt Gruijic, die de Eredivisionist meerdere malen heeft proberen te tippen over spelers uit Servië. "Geloof mij, ik heb tien keer verschillende mensen gevraagd."

Grujic heeft Joop Munsterman en Jan van Halst gevraagd en van laatstgenoemde mocht hij een paar weken meelopen in de opleiding. De oud-voetballer is van mening dat er vrijwel 'niets' in de academie gebeurt en wijst op de vele goede spelers en grote talenten die zouden rondlopen in onder meer Servië, Bosnië-Herzegovina, Kroatië en Montenegro.

Grujic stelt dat hij in het verleden de namen van toekomstige wereldsterren heeft doorgegeven. "Ik heb FC Twente op spelers als Aleksandar Kolarov, Nemanja Matic, Branislav Ivanovic en Marko Grujic gewezen, maar ze hadden geen interesse. Ik dacht dat ze op dat moment perfect waren voor FC Twente. Dat zijn nu echt topspelers. Ik ben er altijd om FC Twente te helpen, het gaat niet om geld."


Poll

Vind jij dat er genoeg talenten doorbreken bij FC Twente?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

18 reacties (laatste reactie door sirius)

Wat Grujic moet begrijpen is dat wij het hier in Nederland allemaal beter weten. Niemand moet ons iets uitleggen over voetbal of wie een talent is.

31 oktober 2017 om 19:57

Ik mag hopen dat dit sarcastisch is Hoewel Gruijc op een paar goede namen heeft gewezen, ben ik wel benieuwd hoeveel spelers hij ook heeft aangewezen die het niet gemaakt hebben. Puur uit nieuwsgierigheid

Spira wat een held was dat. Twente is denk ik wel een tijd blind geweest voor talent ( gevestigde namen kopen onder joop) hopelijk kan en wil die ons in.de toekomst nog helpen.

31 oktober 2017 om 20:36

FC Twente is altijd blind geweest voor zijn eigen stal. Oud-spelers als Grujic zou je prima toe kunnen voegen aan het voetbalapparaat als scout, evenals veel andere oud-spelers. Je leest zo ontzettend vaak dat de betreffende oud-spelers er oor naar hebben, maar op de een of andere manier ligt de club altijd te slapen (eigenlijk in elk opzicht van een voetbalbedrijf). Uiteindelijk krijg je wat je oogst en dat is op dit moment bij FC Twente pijnlijk duidelijk.

Als dit waar is, dan moeten ze blij zijn dat deze man ze nog steeds wil helpen.

Ten eerste moeten die spelers haalbaar zijn en zo krijgt elke club dat soort spelers meer dan eens aangewezen. Je weet de potentie van een speler pas als ze het eenmaal hebben waargemaakt en bovendien had de carriere van een speler als Ivanovic veel slechter (of in ieder geval heel anders) kunnen lopen als hij in z'n jongere jaren naar FC Twente was gegaan.

Verder heeft Grujic overigens helemaal gelijk. Het niveau van de jeugdopleiding is werkelijk lachwekkend. Ze verschuilen zich achter bezuinigingen, terwijl de B1, A1 en Jong Twente daar verder buitenvallen. De scouting in de jeugd is duidelijk al jaren niet op orde en ook de ontwikkeling van jonge spelers is ronduit dramatisch te noemen.

Jong Twente staat momenteel 10de in de Derde Divisie en de club kon afgelopen zomer absoluut niet terugvallen op de eigen jeugdopleiding en spelers laten doorstromen. In veel gevallen denk ik dat clubs te bang zijn, maar in het geval van FC Twente zijn er gewoon geen spelers onder de eerste selectie die ook maar in de buurt komen van het Eredivisie-niveau. Het is eigenlijk opvallend dat Grujic 1 van de weinigen is die dit aankaart.

31 oktober 2017 om 19:28

Afgelopen zaterdag de beloften van FC Twente mogen aanschouwen en zat inderdaad heel weinig bij. Daarnaast viel mij op dat er veel afvallers van andere BVO's speelden die pas sinds kort bij FC Twente zaten.

31 oktober 2017 om 20:31

Het probleem is dat het kampioenschap van Jong Twente onder Kluivert destijds de werkelijkheid enorm verbloemde. Toevallig was dat een leuke lichting en vanwege noodzaak ontwikkelde Ter Avest zich goed, maar ook jongens als Bijen zijn gewoon van Jupiler League niveau.

Op Pelupessy, Ter Avest en Bijen na is er de afgelopen jaren nauwelijks iets doorgebroken bij FC Twente en ook dat zijn niet bepaald geweldige talenten. Alleen Pelupessy laat echt iets zien en hij is nota bene afgedankt door de club. Een goede selectie of niet, een jongen als Pelupessy moet je nooit zomaar laten vertrekken.

1 november 2017 om 09:01

Sirius

Ben het met je eens wat betreft het kampioenschap, daardoor leek het allemaal wel mee te vallen wat betreft terughollend niveau van de jeugdopleiding.
Wat betreft Bijen ben ik het niet met je eens, Bijen maakt nu toch een behoorlijke groei door en vind ik een stabiele factor worden.

Verder vind ik het makkelijk praten om Pelupessy te noemen, je gaat mij met droge ogen toch niet vertellen dat je vond dat het talent van Pelupessy afspatte in zijn Twente-tijd? Dan ben je de enige die het zag. Dat hij zich nu goed ontwikkelt hadden echt niet veel mensen verwacht. Als je nou Berghuis had genoemd, die had Twente nooit zo vroeg moeten laten gaan.

Ben het eens met de strekking van je verhaal, maar niet met de voorbeelden die je aandraagt. Ik verwacht dat Verbeek de opleiding ook goed door zal lichten. Hij gaf aan sowieso het scoutingapparaat weer op te zetten.

31 oktober 2017 om 22:36

Uhm..wat stelt de eigenlijk vereedelt jeudig a1 Eredivisie nu voor? waar een ieder 18 jarige meekan? Een voetbal kenner kijk niet op welke plaats een team staat op de rang lijst das meegenomen maar wat er voor spelers daar rondlopen in dat team.wat kunnen ze met een bal hun drive,looplijnen.techniek.voor acties.denk vermogen in team verband spelen, .assisten.goaltjes meepikken.enz.ik denk dat jong Twente met een aantal nieuwe spelers als,de lange,fernandes.ramertoe behoorlijke voetballers in huis heeft.kort gezegd als alle overige schijven in jong goed lopen kunnen ze van een ieder winnen das,voetbal en dat heeft niks met een eredivisie niveau te maken.wat zich elke week bewijst dat als je organisatie goed staat men van een ieder kan winnen inclusief de mindere voetballers in dat team.het gaat meer om een goede balans en organisatie opzetten zoals een van gaal meester in is.

1 november 2017 om 15:06

Je hoeft mij niet uit te leggen waar op word gelet bij een talent. Feit is gewoon dat de jeugdopleiding van FC Twente ernstig tekort komt voor zo'n grote club en de club kan dus niet terugvallen op diezelfde opleiding nu het slecht gaat en er geen geld is voor versterkingen.

Rashaan Fernandes mocht weg bij Feyenoord en heeft vooral een naam, De Lange is inderdaad een talentvolle doelman, maar bijvoorbeeld Roemeratoe komt fysiek flink tekort en kan zich ook niet onderscheiden in de Derde Divisie, laat staan de Eredivisie.

Je komt met namen aan met enige exposure in de media, terwijl die spelers gewoon niet presteren naar talenten die van waarde kunnen zijn voor het eerste elftal. Je zou bijvoorbeeld moeten weten dat Roemeratoe tot nog toe geen stempel kan drukken bij Jong Twente en fysiek nog heel veel stappen moet maken.

De gemiddelde VZ-lezer zal Spira niet kennen, maar wat een prachtige vent is dat. Spira was, is en zal altijd een held voor mij blijven hoe je als speler het voetbal hoort te beleven.

31 oktober 2017 om 20:33

Ik ben sowieso wel fan van Servische spelers. Tot nog toe pakken ze goed uit voor Eredivisie clubs, maar helaas worden er te weinig scouts naartoe gestuurd en de absolute toptalenten zijn helaas te duur.

31 oktober 2017 om 21:10

Wij hebben ook altijd goede spelers uit Servië gehaald. Jammer genoeg zijn het er de laatste jaren vrijwel geen meer...

1 november 2017 om 15:07

Servische spelers zijn tegenwoordig ook erg gewild bij grotere competities en worden zo langzamerhand onbetaalbaar.

Ach ja, zo zijn we ook Shaqiri misgelopen omdat men heb niet goed genoeg achtte. En kwam de Bruyne net niet naar Enschede. So be it. Dat overkomt iedere club.

Ik weet niet of ik deze man hierin serieus moet nemen.
En dan heb ik het over Ivanovic. Hij stond onder serieuze belangstelling van Ajax, maar we weten hoe dat is gegaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Actuele wedstrijden

39 fans
Middenvelder, 31 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 17 oktober
Saúl Ñíguez is opnieuw op het verlanglijstje van Manchester United verschenen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren