Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Akinfenwa: ‘Ze stond stil, keek me aan en riep: ‘White Power!’’

Laatste update:

Adebayo Akinfenwa speelt sinds de zomer van 2016 voor Wycombe Wanderers en dat is alweer de veertiende profclub uit zijn carrière. De 35-jarige aanvaller zegt in een interview met de Daily Mail trots te zijn op zijn loopbaan: hij heeft lang niet overal geweldig verdiend, maar pikte wel regelmatig zijn doelpuntjes mee en bouwde een goede band op met menig werkgever. Een smet op zijn loopbaan noemt Akinfenwa zijn tijd in Litouwen, want daar had hij vaak te maken met racisme.

Akinfenwa speelde van 1998 tot 2001 in de jeugdopleiding van Watford en maakte vervolgens de overstap naar FK Atlantas in Klaipeda. Bij de viervoudig kampioen van Litouwen scoorde hij 5 keer in 22 competitiewedstrijden en hij maakte tevens de winnende in de bekerfinale tegen Vetra Rudiskes. De supporters begonnen Akinfenwa naarmate het seizoen vorderde te waarderen voor zijn prestaties, maar aanvankelijk was de Nigeriaanse Engelsman weinig geliefd bij een deel van de fans (van Atlantas).

Zigga, zigga, shoot the f*****g n****r”, klonk het vanaf de tribunes. Daarnaast werd hij door een medespeler eens negro genoemd. “Mijn zaakwaarnemer was getrouwd met een Litouwse en de voorzitter van Atlantas had een van mijn wedstrijden bij Watford gezien. Ik had nog nooit van de club gehoord en ben er gewoon op eigen houtje naartoe gegaan. Maar iedere keer als ik van de bank kwam, begon het. In de eerste seizoenshelft waren het zelfs de thuisfans die meededen. Toen ik begon te scoren, stopte het. Bij uitwedstrijden werd discriminatie de norm.”

“Als ik erop terugkijk, dan moet ik huilen, maar tegelijkertijd denk ik: jullie hebben mij nooit kunnen breken. Als je van iets houdt (voetbal, red.), dan houd je het wel vol.” Het gejoel vanaf de tribunes was nog niet eens het ergste dat de toen achttienjarige Akinfenwa meemaakte in Litouwen, zo vertelt hij. Hij stond eens in een lokale supermarkt bij de drogisterij-artikelen toen een jong meisje in gothic kleding de winkel kwam binnenlopen. Toen ze Akinfenwa zag, bleef ze in het deurgat stokstijf staan.

“Ze wandelde langzaam, stond opeens stil en riep: ‘White Power!’. Ze keek recht in mijn gezicht, wachtte weer een paar seconden en liep toen de winkel uit. De kassière keek naar mij, maar gaf verder geen reactie. Ik ben in Londen opgegroeid en was daar een grote jongen. Niemand behandelde mij daar zo respectloos als bij dat moment in de supermarkt. Kinderen zijn een product van hun eigen omgeving. Als je naar zo’n meisje kijkt, dan denk je toch: ‘wat jammer. Wat je ouders jou ook hebben ingeprent: het is triest.”

“De mensen, de skinheads met hun tatoeages van hakenkruizen die ‘zigga, zigga’ riepen, waren dezelfde mensen die het hardst juichten toen ik de winnende maakte in de bekerfinale. Daarna hoefde ik nergens meer in de stad te betalen in winkels of in de bioscoop. Ik dacht nog: ‘ik ben helemaal niet veranderd, maar volgens de mindset van die mensen was een zwart persoon gewoon verkeerd’.” Akinfenwa had het na één seizoen wel gezien in Litouwen en keerde terug naar het Verenigd Koninkrijk, naar Barry Town in Wales.

Akinfenwa, die voordat hij bij Watford tekende nog stage had gelopen bij Arsenal, kwam vervolgens via vijf verschillende clubs bij Swansea City terecht. Hij maakte 15 doelpunten in 65 wedstrijden voor the Swans en werd er mede door een beenbreuk nooit een vaste basisspeler. “Mijn christelijke vader hielp mij toen heel erg. Mensen riepen toen ook dat ik dik was, maar dat was in niets te vergelijken met de dingen die ik in Litouwen meemaakte. Daar riepen mensen dat ze mij zouden neerschieten omdat ik zwart was. Het helpt om erover te praten. Zo ben ik heel goed met Clark Carlisle”, aldus Akinfenwa over de oud-verdediger.

De nu 38-jarige Carlisle werd verkozen tot de intelligentste voetballer van Engeland, is vader van drie kinderen en was bij het WK in Brazilië nog werkzaam als analyticus. Voor de buitenwereld leek zijn leven over rozen te gaan, maar toch was Carlisle diep ongelukkig. Zo probeerde hij eens zelfmoord te plegen door onder een vrachtwagen te springen. Hij zette zich vervolgens in voor collega’s die net als hij in een depressie belandden, als gevolg van blessureleed, ongelukkige transfers, problemen in het privéleven of andere zaken. Akinfenwa zegt veel aan de gesprekken met Carlisle te hebben gehad.

“Toen hij het moeilijk had, heb ik hem opgezocht in het ziekenhuis. Je weet eigenlijk nooit wat er achter een gezicht schuilgaat. Ik was angstig om hem te zien. Ik dacht dat ik hem nooit zou begrijpen omdat hij een van mijn beste aanvoerders was geweest. Hoe kon iemand zo van het pad raken? Clarke legde uit dat het een ziekte is en toen heb ik geleerd dat je nooit te snel moet oordelen. We zaten in het ziekenhuis. Ik weet ook nog dat we samen enkele krachtige psalmen voorlazen: 121, 51 en 24.” Akinfenwa heeft al met al een dikke huid gekregen: weinig kan hem van zijn stuk brengen, ook de opmerkingen over zijn voorkomen niet.

Akinfenwa zegt in zijn spel baat te hebben bij zijn fysiek en dat hij het ook wel leuk vindt om The Beast te worden genoemd. Niet iedere trainer was echter blij met Akinfenwa, zo vertelt hij. De spits maakte over twee periodes 74 doelpunten voor Northampton Town en werd er getraind door Aidy Boothroyd, de huidige manager van Jong Engeland. Hij uitte eens kritiek op het postuur van Akinfenwa door te zeggen dat de auto van de voorhoedespeler doorgaans vol ligt met dozen van fastfoodrestaurant McDonald’s en kiprestaurant KFC. “Het voelde alsof hij mij wilde raken, het was verkeerd”, aldus Akinfenwa.

“Houd het wel volwassen alsjeblieft. Als hij Nando’s had gezegd, dan had ik misschien nog wel achter hem gestaan, want ik houd van kip, maar ik ben nooit fan geweest van de KFC of McDonald’s”, knipoogt hij. “Hij deed voorkomen alsof ik onderweg naar de training langsging bij de McDonald’s. Hoe erg moet je mij wel niet vinden om zoiets te zeggen?” De in Londen opgegroeide Akinfenwa brengt binnenkort zijn autobiografie uit en bereidt zich momenteel voor op de thuiswedstrijd van zaterdagmiddag tegen Cheltenham Town. Met Wycombe staat Akinfenwa op de vijfde plaats in de League Two.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Los van het feit dat je zoiets helemaal
Nooit moet roepen. Zou ik zeker bij deze beer van een vent 2x nadenken voordat ik zoiets zou schreeuwen

28 oktober 2017 om 13:18

Toen was hij 18 ik denk dat ie toen niet zo afgetrained was als nu

Pas nog filmpjes van hem gekeken en het viel me op dat hij zijn lichaam erg effectief gebruikte naar mijn mening!

Toch triest dat een huidskleur bij veel mensen nog altijd domme agressie en haat uitlokt. En dat ze zich achteraf realiseren dat zo'n persoon 'best wel okay' is wanneer ze verder kijken dan het kleurtje. Ik heb best wel medelijden met zulke wereldvreemde mensen

28 oktober 2017 om 13:00

Zie je vaak bij oost europese. Er zijn daar bijna geen donkere mensen dus alles wat ze zien komt van het nieuws en films. Dan krijg je als snel een megatief beeld.

28 oktober 2017 om 13:13

Is niet helemaal waar, in veel Oost-Europese landen studeerden veel afrikanen, cubanen en andere donkere medemensen uit socialistische dan wel communistische landen.
Ik verbaasde mij daar in de jaren 80 over toen ik in bulgarije op vakantie was.
Wel is het volgens mij nu minder en zijn veel landen, mede door het uitblijven van de westerse rijkdom, wel een stuk racistischee geworden

28 oktober 2017 om 13:47

In west europa heb je genoeg donkere mensen, en gebeurt hetzelfde

28 oktober 2017 om 14:23

Klopt naar in het west westen willen ze vaak doen alsof het er niet is of bestaat

28 oktober 2017 om 14:25

Klopt maar dat was ook in rusland. Je hebt de afro russen, maar nogsteeds hebben mensen daar een afro amerikaanse beeld van donkere mensen. In servie heb je dan wel weer veel migranten.

28 oktober 2017 om 14:27

In het Westen doen ook veel mensen graag alsof racisme in Azie, Afrika en het Midden-Oosten niet bestaat.

28 oktober 2017 om 15:08

Of in het westen......

28 oktober 2017 om 19:40

Mensen die andere mensen beoordelen op huidkleur of afkomst zijn niet alleen niet intelligent maar ook zeer onzeker over zich zelf en hun omgeving.

28 oktober 2017 om 14:24

Daryl Davis is een fantastisch voorbeeld daarvan. Een zwarte muziekant die bevriend raakte met talloze KKK leden en ongeveer 200 van hen overtuigd heeft om eruit te stappen. Wel grappig om een keer wat filmpjes over te kijken op youtube.

28 oktober 2017 om 14:32

Ja heb ik ook gezien. Die daryl davis loop zo erg voor op ons. Wat hij doet is geweldig mensen hun gedachten veranderen door vrienden met ze te worsen.

" Als hij Nando’s had gezegd, dan had ik misschien nog wel achter hem gestaan, want ik houd van kip, maar ik ben nooit fan geweest van de Kfc"

Ehh....

Ik begrijp hem. KFC is commerciële onzin.

28 oktober 2017 om 13:08

Helaas hebben ze hier in Nederland geen Popeyes

28 oktober 2017 om 13:27

En dat ze onbekende dingen in die kip steken, terwijl de kip van bijvootbeeld je moeder toch wat gezonder is

28 oktober 2017 om 13:48

Dat hangt dan weer af van de kookkunsten van je moeder, zie veel zelfgemaakte salmonella kipjes op facebook voorbijkomen

Triest zoveel extreem rechtse aanhang in Oost Europa. Je ziet dat het binnen West Europa ook altijd eerst begint in Oostenrijk dat heel dicht tegen die landen zit en waar grote groepen Oost-Europeanen wonen.

Triest om dit te horen. Dit gun je geen enkel mens om zo (zwaar) gediscrimineerd te worden. Tjonge, jonge wat een nare mensen leven er toch ook op deze wereld.

Exact wat @mr.eko zegt, het is gewoon zeer triest dat bij veel mensen nog steeds een donkerdere huidskleur verkeerde dingen oproept. Het zou niet zo mogen zijn, maar ik ben bang dat dit altijd zo zou blijven..

Als ik om te beginnen 1 positieve noot uit het verhaal mag halen is het dat hij me een ontzettende toffe peer lijkt. Oprecht respect voor zijn denkwijze en mentale kracht, iets wat lang niet iedereen is gegeven. Verder heb ik altijd vooral medelijden met mensen die zich schuldig maken aan discriminatie en rassenonderscheid, iets wat vanuit mijn optiek vaak voortkomt uit onwetenheid en angst. Geen enkele volwassene zou zich het recht mogen toe-eigenen om de geest van een kind in dit soort kwesties negatief te beã¯nvloeden, maar helaas leven we niet in een ideale wereld en gaat het juist daar al vaak fout..

Ik snap niet zo goed dat donkere spelers naar van die rare landen als Litouwen gaan. Je weet gewoon dat de mensen daar nogsteeds iets achterlopen qua acceptatie van donkere mensen. Als je kijkt naar de cijfers dan zie je gewoon dat bijna iedereen van achter "het ijzeren gordijn" nog een beetje moeite heeft met gelijkheid.

28 oktober 2017 om 14:43

Ja...in een beschaafd land als nederland gebeuren zulke dingen niet he. Vvv is daar een mooi voorveeld van.

28 oktober 2017 om 14:56

Natuurlijk gebeurt het hier ook wel regelmatig, maar veel minder. Hier heb je een paar dronken zwakbegaafde die een paar keer per seizoen iets stoms doen en daar was het dus elke week uit en thuis (voordat hij presteerde en opeens een held was...)

28 oktober 2017 om 15:09

Het zijn niet altijd dronkenlappen. We zoeken altijd naar verzachtende omstandigheden als het in onze eigen tuin gebeurt. Dat maakt het eigenlijk nog erger.

28 oktober 2017 om 16:10

Als je niet daarheen gaat veranderd er niks. Uiteindelijk die zelfde mensen die racist tegen hem waar zijn nu van gedachten veranderd na zijn goals en denken zoals hij het al zegt oh misschien is hij toch niet zo erg. Anders blijven ze hetzelfde denken.

Tja, vooroordelen zijn zo oud als de mensheid. De uitdaging is de argumenten van deze racisten te leren kennen en het tegendeel te bewijzen, zoals die donkere artiest die veel KKK-leden wist te overtuigen en ze voor zich wist te winnen.

Kinderen zijn niet altijd product van hun ouders..niet in de zin van wat ze doen of roepen..
Ik heb zelf kinderen..1 deelde op een gegeven moment anti-Israëlische posts op sociale media.. Ik word door mijn omgeving juist bekritiseerd als pro-Israël. .

Mijn andere kind wilde niet naar paarse vrijdag op school ..huhh. .Ik schrok . .
Ik heb haar persoonlijk gebracht...
Ik heb zelf vrienden die homo zijn...

Het is eerder de vriendenkring die een kind vormt...

28 oktober 2017 om 18:52

Ja kinderen kunnen zich natuurlijk ook afzetten tegen hun ouders. Maar denk dat ouders toch wel veel invloed hebben desondanks, zeker op jongere leeftijd en als ze juist weer de puberteit zijn ontgroeid, dan blijven kinderen vaak toch wel achter met een wereldbeeld dat op dat van hun ouders lijkt. Maar interessante voorbeelden noem je!

Haha die video dat hij zijn tweelingbroertje opeet. Mooie reactie van Akinfenwa. Sportieve gozer die wel wat kan hebben, niet alleen fysiek, zo blijkt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren