Nederlander wijst voorbeeld aan: ‘Marcelo is toch meer een aanvaller’

Maandag, 23 oktober 2017 om

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Oranje Onder-16 speelt in maart 2015 zijn afsluitende wedstrijd van het Vierlandentoernooi in eigen land tegen de leeftijdsgenoten van de Verenigde Staten. Talloze scouts uit binnen- en buitenland hebben de gang gemaakt naar Sportpark Schildman teneinde die ene ruwe diamant te ontdekken. Niemand trekt meer bekijks dan Oranjes Justin Kluivert, maar de Ajacied moet zich na amper tien minuten laten vervangen met een knieblessure. Vervanger Godfried Frimpong legt tijdens zijn invalbeurt de basis voor een voetbalreis die hem via de Schilderswijk in Den Haag naar het Estádio da Luz van de Europese topclub Benfica brengt. "Natuurlijk mis ik thuis, maar ik moet volwassen blijven: ik ben hier naartoe gekomen om mijn ouders trots te maken."

Door Demen Bülbül
 
Frimpong (18), kind van Ghanese ouders, had in 2015 al fysiek een grote voorsprong op de meesten van zijn leeftijdsgenoten. Hij speelde in de befaamde jeugdopleiding van Sparta Rotterdam, dat hem twee jaar eerder als rappe linksbuiten had weggehaald bij de amateurs van H.V.V. Laakkwartier. "Ik was een echte teamspeler en speelde destijds bij Sparta in een sterke ploeg", blikt Frimpong terug in gesprek met Voetbalzone. Hij maakte in de C-jeugd onderdeel uit van een talentvolle lichting met onder anderen Deroy Duarte, die inmiddels zeven wedstrijden in de Eredivisie achter de rug heeft voor de Kasteelclub. "Hij zat toen nog op de bank, terwijl ik wel speelde. Maar zoals je nu ziet, is hij een erg goede voetballer. Hij stond laatst zelfs in de basis tegen Ajax."

Edwin Petersen had het talent van Frimpong op dat moment al doorzien. De bondscoach van Oranje Onder-16 nam de belofte in maart op in de selectie voor het eerder aangehaalde Vierlandentoernooi, waaraan ook Tsjechië, Ierland en de Verenigde Staten deelnamen. Nadat de vleugelaanvaller van Sparta in het openingsduel met Tsjechië geen potten wist te breken, moest hij tegen Ierland en de Verenigde Staten genoegen nemen met een plekje op de bank. Het toernooi dreigde voor Frimpong uit te draaien op een teleurstelling, maar door een vroege blessure van Kluivert tegen de Amerikanen maakte hij in de slotwedstrijd alsnog zijn opwachting. Frimpong maakte een sterke indruk en nam de gelijkmaker voor zijn rekening in het met 3-1 gewonnen duel. "Het was voor mij de eerste keer dat ik bij het Nederlands elftal zat. Ik vond mezelf goed spelen."

Vlado Lemic
Het spel van Frimpong was ook de talloze aanwezige scouts opgevallen. "Na de wedstrijd tegen Tsjechië kwam mijn zaakwaarnemer Sunir Patel samen met Vlado Lemic naar me toe om te vertellen dat ik werd gevolgd door enkele clubs. Het ging om onder andere Stoke City, Anderlecht en Benfica." De keus viel op een overstap naar de Portugese grootmacht. "Sunir en Vlado hebben alles voor me geregeld en zij verzorgen nog steeds mijn management en begeleiding. Een dergelijke kans krijg je maar één keer in je leven. Als zo’n kans zich voordoet, moet je hem met beide handen aanpakken. Slaag je niet, dan zijn er nog voldoende andere opties, maar ik ben nooit met die mindset naar Benfica vertrokken. Ik wilde gewoon zo snel mogelijk doorbreken. Bij Sparta was alles tot in de puntjes geregeld. De jeugdopleiding is er geweldig, maar ik had het gevoel dat ik toe was aan iets nieuws. Bang dat de stap te groot zou zijn, ben ik nooit geweest. Ik was ervan overtuigd dat ik mij door deze stap beter zou ontwikkelen als speler. Ik was gelukkig bij Sparta, maar we hebben het hier wel over een Portugese topclub."

Frimpong was vastberaden om zijn voetbaldroom waar te maken en liet in de zomer van 2015 zijn vertrouwde omgeving in Den Haag achter zich. Hij vertrok helemaal alleen naar Lissabon. "De meeste jongens van zestien zouden zo’n stap alleen met hun ouders maken of zouden de stap helemaal niet maken, omdat ze dat niet durven. Ik beschouwde het echter als een enorme kans om bij een club als Benfica te mogen voetballen. Aan het geld heb ik niet echt gedacht. Natuurlijk zijn de voorwaarden goed, maar toen ik hoorde van de interesse dacht ik maar één ding: ja, gáán. Ik wilde er per se naar toe om mijn ouders trots te maken. Mijn moeder was enorm bezorgd en had aanvankelijk moeite met dat idee, maar mijn vader slaagde er gelukkig in haar uit te leggen dat het een enorme kans was. Hij hamerde er ook op dat we als familie een andere mentaliteit moesten opbrengen. Later begon mijn moeder dat ook te begrijpen en te wennen aan het idee."

Frimpong werd naar eigen zeggen 'perfect' opgevangen bij O Glorioso. "Ik kwam terecht op de academie van Benfica waar alle talenten verblijven. Alles is daar zo goed geregeld. Ik deelde een kamer met Renato Sanches, die op dat moment al bij het eerste zat. In het begin was ik nerveus, al hij was toen nog niet zo bekend als hij nu is. We trokken op een professionele manier met elkaar op. Een kamer verderop zat José Gomes, een grote Portugese belofte. Door hem ben ik geweldig opgevangen en met hem ben ik nog altijd erg goed. We trekken ook in onze vrije tijd samen op. Gaan we even de stad in of eten we een hapje. Ik kan inmiddels ook al een aardig woordje Portugees spreken. Ze vinden het hier erg belangrijk dat je de taal spreekt. In het begin kreeg ik vier keer per week taalles."

Frimpong kwam als rappe vleugelspits bij Benfica terecht in het elftal voor spelers tot zeventien jaar. Trainer Renato Paiva had echter andere plannen met hem: "Hij nam mij apart en vertelde dat hij in mij een goede linksback zag", herinnert het talent zich. "Hij vond me geen slechte linksbuiten, maar dacht dat mijn kwaliteiten beter tot uiting zouden komen in de verdediging. Ik was immers enorm sterk en snel en had volgens hem een goede voorzet in mijn benen. Hij wees me er bovendien op dat de meeste buitenspelers tegenwoordig creatief zijn aangelegd en wat meer aan de binnenkant spelen. De buitenspelers van nu zijn meer middenvelder dan aanvaller. Ik was meer een loper, die achter de verdediging weggestoken moest worden. Daar was ik me ook bewust van. Ik dacht als linksback een grotere kans te hebben om de top te halen."

En dus ging Frimpong meer in zichzelf investeren: "Ik wilde een echte prof worden, dus ik ging er serieus mee aan de slag. Ik zit regelmatig in de gym, maar als linksback is het ook belangrijk dat je je lichtvoetigheid niet verliest. Je moet ook blijven lopen ten behoeve van je conditie. Een linksback is altijd onderweg en dat geldt zeker voor een aanvallend ingestelde back zoals ik zelf ben. Ik houd er niet van om alleen te verdedigen. Daarnaast ging ik filmpjes bekijken om het verdedigen onder de knie te krijgen. Mijn grote voorbeeld is Benjamin Mendy van Manchester City. Hij is groot, sterk en redelijk snel. Verdedigend is hij nagenoeg niet te passeren en aanvallend is hij altijd aanwezig om zijn steentje bij te dragen. Zo zie ik mezelf ook. Veel backs kijken naar Marcelo van Real Madrid, maar dat is toch meer een aanvaller dan een verdediger. Het verdedigen gaat me steeds beter af, al besef ik dat ik er nog lang niet ben. De verwachtingen zijn hier zo hoog."

Tegenslag
Nadat Frimpong in zijn debuutjaar nog regelmatig aan spelen toe was gekomen, belandde hij afgelopen seizoen in de Onder-19 op een zijspoor. Coach João Carlos gaf de voorkeur aan anderen en de Nederlander werd bovendien teruggeworpen door een knieblessure. Frimpong was drie maanden uit de roulatie en zijn perspectief werd brozer. Hij twijfelde over zijn toekomst, maar toch besloot Rui Vitória hem aan het begin van dit seizoen bij het eerste te halen, hetgeen de verdediger zelf nog altijd beschrijft als een 'wonder'. "Het kan snel gaan in de voetballerij. Ik heb bijna elke dag mogen meetrainen en ondertussen speelde ik mijn wedstrijden voor de Onder-19. Het is voor mijn ontwikkeling enorm belangrijk om regelmatig met het eerste te trainen. Je leert hoe het is om met de grote mannen te voetballen. Je hebt het dan qua niveau over de top tien van Europa. Mijn relatie met de trainer is professioneel, maar hij kent me wel. Op het trainingsveld probeer ik zoveel mogelijk op te steken van Álex Grimaldo, een aanvallend ingestelde linksback. Verder heb ik veel respect voor Jonas. Hij doet echt alles op ervaring, waardoor je je realiseert op wat voor niveau je eigenlijk voetbalt." Een speciale band onderhoudt Frimpong met middenvelder Rafa Silva. "Ik heb zelf nog geen rijbewijs, dus hij pikt me altijd met de auto op als die me naar de academie ziet lopen."

Momenteel herstelt Frimpong van een hamstringblessure. Overbelasting, zo denkt hij zelf: "Vorig jaar speelde ik nauwelijks, terwijl ik dit seizoen nagenoeg alles heb gespeeld voor de Onder-19-ploeg en daarnaast bijna elke dag heb meegetraind met het eerste. Ik vond het in het begin lastig dat er fysiek zoveel van me gevraagd werd, maar ik begin er steeds beter aan te wennen. Ik ben weer bijna fit, maar we riskeren niets. Ik wil niet het risico lopen dat ik straks opnieuw geblesseerd raak."

Schilderswijk
Het huidige contract van Frimpong loopt nog door tot het einde van dit seizoen. Voorlopig heeft hij nog niets vernomen van de clubleiding, maar de jeugdinternational maakt zich over zijn sportieve toekomst geen zorgen: "Ik focus me op het voetbal om te slagen bij Benfica. Ik heb vorig jaar een periode gehad waarin ik kon twijfelen over mijn toekomst bij Benfica. Ik ben echter in mezelf blijven geloven en ben nog harder gaan trainen, waardoor ik nu wéér een stap dichter bij ben om te slagen als speler in het eerste elftal van Benfica. Spijt van de stap heb ik niet. Ik ben hier naartoe gekomen met het idee om mijn ouders trots te maken. Ik wil een voorbeeld zijn voor de jongens in de Schilderswijk. Het is niet de meest welvarende buurt, maar er zit enorm veel talent. Er is echter meer nodig dan talent om te slagen als voetballer. Ik wil de jongens uit de Schilderswijk wakker schudden. Natuurlijk mis ik thuis, maar ik moet volwassen blijven: ik ben hier naartoe gekomen om mijn ouders trots te maken."

ICC 2016 - Brilliant solo run and goal by Marcelo
Meer video's

Poll

Zie jij Godfried Frimpong op termijn het eerste van Benfica halen?


Gerelateerd

10 reacties (laatste reactie door fcgrun050)

Mooi verhaal, bij zulke jonge spelers is het de vraag of het talent genoeg is en de factor geluk m.b.t. blessures en concurrentie speelt ook een grote rol maar met de mentaliteit van deze speler lijkt niks mis.

23 oktober 2017 om 09:41

Ken zijn situatie niet echt maar een basis in het eerste zal wel moeilijk worden, Grimaldo is denk ik niet ouder dan 21 dus die zit er nog een tijdje en komt van Barcelona.

23 oktober 2017 om 21:20

Net 22 geworden. Maar als Grimaldo die vorm van vorig jaar kan halen, wat dat is tot op heden nog niet gelukt, dan is hij binnen 1,5 seizoen weg. Semedo brak ook echt pas door toen hij 21 was en heeft twee seizoenen later toch al een transfer naar Barcelona geboekt. Dus Frimpong moet geduldig zijn en dan Eliseu/grimaldo opvolgen als tweede/eerst linksback van Benfica.

ik ken deze jongen persoonlijk. hij kwam altijd voetballen bij de clubhuis waar ik werk (de mussen).
zijn mentaliteit is Top! en ik ben super trots op hem.

En er zijn inderdaad veel talenten in de Schilderswijk alleen is het mentaliteit bij de meeste het probleem.
Dit komt voornamelijk door de imago die Schilderswijk heeft. Jongeren krijgen snel de indruk dat niks mogelijk is in de Schilderswijk en dat ze veel minder zijn dan de rest omdat ze uit Schilderswijk komen.

23 oktober 2017 om 11:27

maar je zou toch verwachten dat als je uit een mindere welvaartsklasse komt dat je nog meer gebrand bent om het maximale uit je talent te halen.vele grote atleten die zij opgegroeid met helemaal niks en juist die killermentaliteit om altijd te willen slagen en beter te worden heeft ze uiteindelijk geleid om supersterren te worden.

er zit harstikke veel talent in nederland het probleem is alleen dat er veel ste weinig mee word gedaan en veel ste weinig ook op word getrained.

23 oktober 2017 om 13:47

Precies dit, het is maar weer in de zielige hoek duiken maar er zijn tig gasten die uit een mindere buurt komen en keihard hebben geknokt om te staan waar ze nu staan.

Klinkt als een intelligente jongen als ik dit interview zo lees. Als zijn mentaliteit echt sterk is, dan is het interessant om te kijken hoe zo'n talent het dan doet in het buitenland. Aangezien opmerkingen over andere talenten die naar het buitenland gaan altijd gepaard gaan met mentaliteitsproblemen.

Ik vind dit soort verhalen echt een meerwaarde ten opzichte van 30 keer hetzelfde transfergerucht. Iedereen is altijd heel sceptisch over jonge spelers die naar het buitenland gaat maar ik heb het idee dat deze jongen een goede basis aan het leggen is voor een mooie carriere. Kan zijn dat hij niet direct de top haalt maarja hij komt echt wel bij n leuke club aan de bak.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Benfica

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Benfica6349
2.FC Porto6338
Voor de complete stand: Liga NOS
SpelersPositieW
JonasAanvaller3432
Raúl JiménezAanvaller285
Andreas SamarisMiddenvelder272
Voor de complete selectie: Clubpagina Benfica.

0 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 23 maart
Als Kylian Mbappé of Neymar wordt weggekaapt door Real Madrid, heeft Paris Saint-Germain al een alternatief op het oog. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren