Verlaat droomt hardop: ‘Ik vind Ajax een heel mooie club’

Dinsdag, 17 oktober 2017 om

BREMEN - Als zestienjarige kwam Jesper Verlaat (21) in de zomer van 2012 binnen bij Werder Bremen. Inmiddels klopt de Nederlandse verdediger nadrukkelijk op de deur bij het eerste elftal van die Werderaner. Verlaat behoorde al tweemaal tot de wedstrijdselectie van trainer Alexander Nouri.

Door Chris Meijer

Tijdens de bekerwedstrijd tegen de Würzburger Kickers (0-3 overwinning) in augustus bleef Verlaat negentig minuten op de bank zitten en onlangs prijkte zijn naam voor het eerst op het wedstrijdformulier in de Bundesliga. Ook in dit uitduel met VfL Wolfsburg (1-1) kwam Verlaat echter nog niet tot zijn eerste officiële minuten in het shirt van Werder. De verdediger traint al wel een tijdje mee met de eerste selectie en ging zo ook mee op trainingskamp afgelopen zomer. Op dit moment traint Verlaat twee dagen per week mee met de profs, terwijl hij de rest van de week bij het tweede elftal traint en speelt.

Word je nog niet ongeduldig nu je er zo dichtbij bent?
“Absoluut niet, want ik ben ervan overtuigd dat alles precies zo moet gebeuren zoals het gebeurt. Door mijn blessure (in de jeugd stond Verlaat vijftien maanden aan de kant met een blessure, red.) heb ik ook geleerd om geduldig te zijn. Het is nu een van mijn sterke punten om rustig en geduldig te blijven en mijn ding te blijven doen.”

Ben je tevreden over je ontwikkeling?
“Mijn ontwikkeling is snel gegaan. Ik zeg altijd: als ik met betere spelers train, zoals nu met de profs, word ik zelf ook sneller beter en dan neem ik het niveau sneller aan. Ik heb van de club veel vertrouwen gekregen, ze hebben ook geduld moeten hebben. Door mijn blessure mis ik tijd qua ontwikkeling. Ze hebben het vertrouwen naar me uitgesproken. Toen ik eenmaal fit was, ging het redelijk snel. In het begin heb ik nog wat wedstrijden in het derde gespeeld, maar daarna maakte ik al vrij snel mijn debuut in het tweede en daar heb ik sindsdien vrij veel gespeeld.”

Werder Bremen II speelt sinds 2015 in de 3.Liga en is daar het enige tweede team van een profclub. De tweede elftallen van clubs als Bayern München en Borussia Dortmund spelen een treetje lager, in de Regionalliga. Op het derde niveau speelde Verlaat de afgelopen jaren tegen gerenommeerde clubs als Dynamo Dresden, Energie Cottbus, SC Paderborn 07 en Hansa Rostock. Verlaat heeft tot dusver 64 wedstrijden in het tweede elftal van Werder achter zijn naam staan, waarin hij tot twee treffers kwam.

Jullie spelen met het tweede elftal dus ook op een aardig niveau?
“De 3.Liga is niet niks, dat is in Duitsland gewoon profvoetbal. Sinds dit seizoen worden alle wedstrijden live uitgezonden. Het is een redelijk hoog podium en je speelt tegen grote jongens, spelers die vroeger hoog hebben gespeeld. Het niveau zorgt er ook voor dat je geduld blijft houden. De aandacht voor ons is groter, omdat wij het enige tweede team in de competitie zijn. Het podium en de kwaliteit zijn dingen die top zijn voor een jeugdspeler.”

De cijfers van Jesper Verlaat in Werder Bremen II.

Hoe groot is het verschil tussen het eerste en tweede elftal?
“Mensen vragen daar best wel vaak naar. Ik denk dat het voornaamste verschil zit in de individuele kwaliteit van spelers. Verder ligt het tempo wel wat hoger en is het spel iets agressiever. Maar ik train nu al een tijdje mee en dan wen je er vanzelf aan.”

Maar het moet waarschijnlijk een waanzinnige ervaring zijn om voor het eerst op de bank te zitten tijdens een wedstrijd in de Bundesliga, in een volle Volkswagen Arena?
“Dat is een ervaring, ongelofelijk... Dat soort dingen vergeet je nooit meer. Het zijn de momenten waar je naartoe werkt, het is een droom om hier bij Werder Bremen bij de profs te spelen en nu kom ik steeds een stukje dichterbij. Als je op de bank zit, heb je natuurlijk stiekem een beetje hoop dat je erin moet komen. Het is de moeite waard om daar alles voor te doen. Het zorgt echt voor kriebels in je buik als je erbij zit, dat is echt heel mooi. Het is nu te hopen dat het vaker kan gebeuren en dat ik misschien een keer een kansje kan krijgen. En dat ik die kans ook pak.”

In de voorbereiding op het nieuwe seizoen draaide Verlaat mee met het eerste elftal. Zo mocht hij mee op trainingskamp en maakte hij speelminuten in de oefenwedstrijden tegen Ajax, Wolverhampton Wanderers, Borussia Mönchengbladbach, Bayern München, West Ham United en Korona Kielce. “Ik ben een fan van Ajax, dus voor mij persoonlijk was dat een wedstrijd om naar uit te kijken. Mijn opa werkt bij Ajax, ik keek vroeger regelmatig naar de club en ik ben ook geregeld in het stadion. Ik wist van tevoren dat ik negentig minuten mocht spelen. Maar er is iets vreselijks gebeurd waardoor het allemaal een beetje richting de achtergrond verdwenen is.”

Jesper Verlaat in duel met Mateo Cassierra van Ajax.

Verlaat stond namens Werder Bremen in het veld toen Abdelhak Nouri getroffen werd door hartfalen en op het veld gereanimeerd moest worden. “Ik stond er precies naast toen het gebeurde. De fysiotherapeuten kregen geen reactie. Je staat ernaast en het raakt je. Een aantal jongens van ons, waaronder ik, hadden het er heel moeilijk mee om het een beetje te verwerken. Het is best heftig geweest. De dagen erna was de stemming onder ons een beetje stil, rustig. Niemand wist echt wat hij moest doen of zeggen. De dag erna hadden we eigenlijk een teambuildingsactiviteit, maar die werd weggelaten en in plaats daarvan hadden we een dag vrij. Het blijft toch meespelen in je achterhoofd.”

“Maar ja, het is voetbal. Het is ook je werk en je uitlaatklep. Tijdens het voetbal denk je er niet aan. Als je aan het voetballen bent, is je hoofd gewoon vrij. Dan vergeet je de dingen om je heen.”

Hoe heb je de voorbereiding verder ervaren?
“De voorvreugde om erbij te zijn was overwegend aanwezig. Natuurlijk moest ik in het begin wennen aan het tempo. Het is niet moeilijk, het is wennen. Je wil jezelf bewijzen, dus je bent nerveus om foutjes te maken. De voorbereiding ging goed, moet ik zeggen. Ook in de wedstrijd tegen Ajax zat ik voetballend goed in de wedstrijd, ik hoorde van collega’s dat ik een goede wedstrijd speelde. Ik heb gewoon een solide voorbereiding gehad, dus daar krijg je ook zelfvertrouwen van. Als je merkt dat je tegen zulke topclubs gewoon meekan, is dat een bevestiging dat je op de goede weg bent.”

Vader Frank was ook prof en speelde voor Ajax, Lausanne Sport, Auxerre, VfB Stuttgart, Werder Bremen, Austria Wien en Sturm Graz. Mede daardoor woonde en voetbalde Verlaat al in verschillende landen, te meer omdat het gezin zich na de carrière van vader in de Portugese Algarve vestigde. Zo speelde Verlaat eerder in de jeugd van Admira Wacker, Sturm Graz, FC Ferreiras en CD Odiáxere. In Portugal werkte hij ook enkele proeftrainingen af bij Benfica, maar uiteindelijk kreeg hij geen goed gevoel bij de Portugese topclub. “Het hele concept was op winnen gebouwd. Ze haalden elke keer spelers voor één jaar om kampioen te worden. Je krijgt bij Benfica ook een goede opleiding, daar niet van. Het was alleen niet wat wij in gedachten hadden.”

In Portugal zat Verlaat al op een Duitse private school. De verdediger wilde in Duitsland zijn abitur halen, wat gelijkstaat aan het vwo in Nederland. Om die reden ging hij op zoek naar een club in Duitsland en dankzij de contacten van zijn vader mocht hij bij Werder Bremen op proef komen. Na een aantal proeftrainingen en een toernooi wilde die club hem graag hebben, waardoor Verlaat op zijn zestiende in zijn eentje naar Duitsland vertrok.

Door die stap ben je waarschijnlijk een stuk sneller volwassen geworden?
“Je bent veel sneller onafhankelijk, je woont alleen en niet meer bij je ouders. Je wordt al snel met dingen geconfronteerd waar je normaal pas op je achttiende mee te maken had gekregen. Je leert dingen voor jezelf te doen, dat was een goed proces. Ik heb het niet echt ervaren als grote stap. Ik kende Bremen nog van vroeger, omdat mijn vader hier speelde. We woonden hier vroeger al, dus het was geen onbekende stad. Ik had een goed gevoel bij de club en de mensen eromheen, die mij begeleidde in het internaat en op school. Het hele plaatje gaf me een goed gevoel, daarom voelde ik me direct thuis. Ik was wel een beetje gewend om iedere drie of vier jaar te verhuizen. Dus daar had ik geen problemen mee, want ik ben een makkelijk en open type ”

Je vader speelde tussen 2000 en 2003 bij Werder Bremen. Word je vaak met hem vergeleken?
“In het begin werd vaak gevraagd hoe het zat, of ik mezelf vergelijk met mijn vader. Maar dat is ook weer redelijk snel verdwenen.”

Vader Frank Verlaat in het shirt van Werder Bremen.

Zorgt het voor extra druk?
“Zo heb ik dat nooit ervaren. Het is gewoon mijn vader en ik wil mijn eigen weg gaan, het maakt niet uit of mijn vader voetballer was of niet. Hij heeft ervaringen die mij ook verder kunnen brengen. We hebben het altijd samen over de wedstrijden, als hij heeft gekeken. Hij geeft tips, vertelt wat hij goed vond en wat hij minder vond. Dat helpt heel veel. Hij speelde vroeger op dezelfde plek, dus dat helpt ook. Daar profiteer ik alleen maar van.”

Stel dat het zover komt en je zou voor zowel Oranje als Duitsland kunnen spelen. Voor welk land kies je dan?
“Ik heb alleen een Nederlands paspoort, dus ik zou ook alleen maar voor Oranje mogen spelen. Maar ook al zou Duitsland me vragen... mijn ouders komen uit Nederland, mijn familie woont in Nederland en ik zou dus graag voor Oranje willen spelen. Dat is een beetje een droom, om het veld op te mogen lopen voor Oranje.”

Welke dromen heb je verder nog?
“Op korte termijn hier de stap maken. Het is moeilijk te zeggen, je kan in het voetbal lastig plannen. Maar ik vind Ajax een heel mooie club. Qua geschiedenis, alles erop en eraan. Dat weet je alleen nooit, het voetbal is onberekenbaar. Dromen mag altijd. Ik zit hier al zes jaar, dus het zou ook droom zijn om hier het veld op te mogen lopen in het Weserstadion. Dat is de eerste droom die ik wil waarmaken, de eerste halte.”


Poll

Denk jij dat Jesper Verlaat in de toekomst Oranje haalt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door nijogeth)

Positief dat zoveel jonge Nederlandse verdedigers tegen de Bundesliga aanzitten of al spelen (van Drongelen, Hoogma, Verlaat). Krijgen ze vast een goede mentaliteit van!

17 oktober 2017 om 09:04

Of dat positief is weet ik niet, vind het zelf nogal zonde dat deze jongens dus niet meedraaien in de eredivisie om die ook op een (iets) hoger niveau te krijgen. Ten tweede is het ook een vorm van eredivisionele kapitaalvernietiging, als zo'n jongen echt doorbreekt krijgt geen Nederlandse club de transfergelden en pist iedereen naast de pot. Daarom vind ik het ook jammer dat het de laatste jaren gebruikelijk is bij de top 3 in de eredivisie om eerder eent talent uit Zuid Amerika weg te trekken dan behoorlijk te betalen voor een talent aan een Nederlandse subtopclub of lager (met gevolg dat deze laatste club dus ook beter wordt).

Nou ja, de spelers zelf zullen er wel niet slechter van worden, leuke gozer verder en een leuk interview, we gaan em volgen en dat is positief uiteraard

17 oktober 2017 om 10:03

Eigen schuld dikke bult, dat geld toch zeker wel voor je opmerking over de top 3 en het halen van buitenlands talent. Talenten uit de eredivisie zijn haast net zo duur als talenten uit zuid Amerika (beetje op Brazilië na) die meer hebben laten zien. Een Sanchez kostte net zo veel als een st juste, terwijl Sanchez ook al op internationaal toneel ervaring op deed. En dan hebben we het nog geen eens over het verschil tussen de prijs die Ajax moest betalen voor Suarez en Huntelaar en de prijs die Feyenoord betaalde voor Jorgenssen (terwijl in deze tijd hogere bedragen worden gevraagd dan toen).

In het geval van Ajax vind ik echt dat ze jarenlang overwegend veel hebben betaald aan Nederlandse clubs voor acheraf zeer middelmatige spelers. Toen werd geroepen als Ajax dat bedrag niet betaald, verkopen we wel aan het buitenland voor dat bedrag. Dat gaat inmiddels minder soepel dan gedacht en nu hoor je opeens weer geluiden terug komen waarom kopen ze die spelers niet weg bij Nederlandse clubs.

17 oktober 2017 om 13:20

@ninja
Niet helemaal waar wat je zegt.
bv Een Hoogma van Heracles zou Ajax geen 5,5 milj hebben gekost, en ook al wel, dan was hij nog steeds goedkoper omdat je voor een niet europees land meer salaris moet betalen.
Nu heb je het over het schot in de roos Sanchez.
Maar denk je werkelijk dat een Cassierra, Neres of die andere Colombiaan net zo duur of goedkoop zijn als een talent uit de eredivisie?

17 oktober 2017 om 13:36

Je zou het ook kunnen zien als positieve ontwikkeling. De echt goede talenten komen nu bovendrijven bij de grote clubs. Internationale spelers zullen de basisposities bezetten van de traditionele top-3. Concurrentie komt iedereen ten goede. Op die manier zullen onze beste talenten niet meteen de beste spelers zijn in de selectie. Ik ben daarom ook sterk van mening dat de top-3 internationale ervaren krachten moet halen. Zat voorbeelden dat dit een positief effect heeft op de teams, natuurlijk zijn er ook flops maar dit geef ik eerder de scouting de schuld.

Weg met de Brenet's, El-Ghazi's, Hoedt's en Ramselaar's die zich op dit moment international mogen noemen om maar een voorbeeld te geven. Misschien dat ze ooit kans maken maar laat het eerst maar eens 3-5 jaar zien op hoog niveau. De talenten komen vanzelf boven drijven als de mentaliteit van het land veranderd wordt en het probleem is dat ik de wil om te Winnen mis zowel op professioneel als amateur niveau.

Behoorde al liefst 2 maal tot de selectie van Werder Bremen, nou die klopt zeker op de deur bij Oranje. Tegenwoordig is het voor iedereen haalbaar, zelfs Sjaak Polak mag weer hopen op een telefoontje.

17 oktober 2017 om 08:49

Lees de tekst toch eens in plaats van dit soort ongegronde gezeur. Er wordt hem gevraagd als die moet kiezen. Juist dit soort artikelen waardeer ik van VZ, super leuk en interssant om te lezen! Ga zo door

17 oktober 2017 om 08:54

Idd, gewoon een mooi stuk. En je hoeft niet eens de tekst te hebben gelezen. In de koptekst staat al dat deze jongen nog maar 21 is, en voor de gemiddelde Eredivisie fan; in het buitenland ben je op je 21ste nog gewoon een talent.

17 oktober 2017 om 08:56

@baradona: waar wordt er volgens jou de suggestie gewekt dat hij op de deur klopt van Oranje? Ik lees alleen maar dat hij op de deur klopt van het eerste van Werder Bremen. Daarnaast krijgt hij de vraag voorgelegd voor welk land hij zou kiezen als het ooit zo ver komt dat hij kan kiezen tussen Duitsland en Oranje. Het kan zijn dat ik er volledig overheen heb gelezen, maar ik zie het niet. Vandaar mijn vraag.

17 oktober 2017 om 10:22

Neem je z'n opmerking over Sjaak Polak ook serieus dan? Zucht...

17 oktober 2017 om 10:46

@SpartaAjax: ik geef Baradona de kans zich nader te verklaren in plaats van direct zijn reactie te veroordelen. Ook ik maak mij wel eens schuldig aan het te vlug lezen van een tekst om vervolgens de verkeerde conclusie te trekken. Dat zou nu weer het geval kunnen zijn. Daarom vraag ik het hem gewoon. En de opmerking over Sjaak Polak neem ik niet serieus, maar dat suggereer ik ook nergens omdat ik het er helemaal niet over heb. Maar ook voor jou geldt de vraag: 'Waar suggereer ik dat ik de opmerking over Sjaak Polak wel serieus neem?' Verklaar je nader.

Als jij Nederland op je 21e nog niet definitief bent doorgebroken ben je afgeschreven. Wat een contrast.

Talentvolle Nederlandse centraal verdediger nummertje 36

Altijd interessant om de ontwikkeling te volgen, als is centraal verdedigend zo'n beetje de enige plek in het elftal waar we geen problemen hebben: Van Dijk, De Vrij, Aké, Rekik, De Ligt etc.

Overigens bizar dat de trainer van Werder dan ook Nouri heet.

17 oktober 2017 om 10:48

Ik denk dat Ake en Rekiki niet de maatstaf voor oranje moet zijn. In de toekomst misschien nog wel van Drongelen en Hoogma. Off: Wat is er verder bizar aan de achternaam van een trainer? Er zijn meer hondjes die fikkie heten

17 oktober 2017 om 11:39

Wel een beetje jammer dat Van Drongelen een linksback is, terwijl Babihno het over het centrale duo heeft

17 oktober 2017 om 11:55

Het is van origine een centrale verdediger. Net als Kongolo zegmaar, die ook bij Monaco op linksback speelt in plaats van centraal.

17 oktober 2017 om 16:22

@markerazzi: het is op zich niet bizar dat je een oefenwedstrijd speelt tegen een club waarvan de trainer dezelfde naam heeft als jij. Het is voor die trainer wel bizar dat van de duizenden voetballers die hij als tegenstander heeft gehad er één een zeldzame aandoening krijgt en in elkaar zakt. En dat die speler dezelfde achternaam heeft.

17 oktober 2017 om 11:12

Hoezo is het bizar dat de trainer van Werder Nouri heet? Als iemand anders jouw achternaam heeft is het toch ook niet bizar?

17 oktober 2017 om 11:18

Ik zie niet in waarom het bizar is? Het is een achternaam die heel veel voorkomt.

Ik heb hem nooit zien spelen, maar om eerlijk te zijn, denk ik ook niet dat deze jongen erg talentvol is. Op je 21e nog niet hebben gedebuteerd in het eerste elftal (lees: in een officieel duel) ... Ja, het is geen Nederland, maar ook in landen als Spanje, Frankrijk en Duitsland debuteren talenten met potentie uiterlijk op hun 20e.

Ik hoop dat ik het mis heb, maar helaas heb ik dat meestal niet.

Weet iemand of hij wel sneller is dan zijn vader? Een belangrijk detail.

Frank Verlaat was gewoon een goede verdediger, beetje traag en werd in Nederland niet echt serieus genomen; "ajax drop-out" bijzonder mooie carriere gehad.
Leuk om te zien dat zijn zoon nu bij Werder aan de weg timmert.

17 oktober 2017 om 15:21

Ik weet nog die schitterende kopgoal van Verlaat in de voorronde Uefa Cup tegen Dukla. Verder herinner ik me dat ik bij Ajax echt niet kapot was van hem in dat jaar dat ie terugkeerde. Heeft overigens wel een leuke carrière gehad verder.

Waarom hoor ik nu niet dat hij veels te vroeg naar het buitenland is gegaan?

17 oktober 2017 om 14:59

Moet je het verhaal goed lezen. Die jongen ging gewoon met zijn ouders mee. Daarom begint niemand daarover.

17 oktober 2017 om 15:19

Ach bij die jongen van Ajax die naar Madrid is gegaan hoorde je ook niets.

als hij beter dan zijn pa is mag hij komen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Werder Bremen

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
J. MbomMiddenvelder80
J. SargentAanvaller81
D. SelkeAanvaller51
N. WoltemadeAanvaller30
E. SantosKeeper00
S. KapinoKeeper00
J. PavlenkaKeeper90
Voor de complete selectie: Clubpagina Werder Bremen.

0 fans
Verdediger, 24 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Waldhof Mannheim 6 1 1 0
2019/2020 Sandhausen 3 0 1 0
2018/2019 Sandhausen 29 0 2 0
2017/2018 Werder Bremen 0 0 0 0
2017/2018 Werder Bremen II 22 1 2 1

In de wandelgangen

Vrijdag 4 december
Arkadiusz Milik krijgt in januari mogelijk een kans om te ontsnappen uit zijn uitzichtloze situatie bij Napoli. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren