wk2018

Bosz memoreert: ‘Ik ging schelden, ik heb ze rondjes laten lopen’

Vrijdag, 13 oktober 2017 om 11:00

Sinds afgelopen zomer staat Peter Bosz aan het roer bij Borussia Dortmund. Zijn start in Duitsland is voortvarend: uit de eerste zeven competitiewedstrijden werden negentien punten gepakt, waardoor die Borussen momenteel lijstaanvoerder van de Bundesliga zijn. De oefenmeester noemt een opmerkelijk verschil met het werken in Nederland.

Zijn spelersgroep was afgelopen week drie dagen vrij geweest door de interlandperiode. Bosz hoefde zijn spelers echter niet op te laden. “Wat denk je? Meteen het beste positiespel dat ik tot nu toe zag. In Nederland, als we op donderdag vrij waren geweest en we gingen op vrijdag weer trainen, ergerde ik me het eerste half uur kapot”, herinnert Bosz zich in gesprek met het Algemeen Dagblad.

“Ik ben gaan schelden, heb ze rondjes laten lopen. Alles geprobeerd. Maar het had geen zin, dus liet ik het op den duur maar gaan, accepteerde ik het”, stelt de oefenmeester, die denkt dat dit door de cultuur in Duitsland komt. “Het is niet zo dat ze hier een betere techniek hebben of harder kunnen sprinten. Het is omdat ze het kennelijk kunnen opbrengen om vanaf de eerste minuut geconcentreerd te zijn.”


Poll

Snap jij waar Peter Bosz op doelt?


Gerelateerd

59 reacties (laatste reactie door ajax81)

Verschil in leeftijd is het vooral denk ik. Je kan het op de Nederlandse mentaliteit gooien maar je bent op je 29ste gewoon een totaal ander mens en speler als op je 20ste.

13 oktober 2017 om 11:10

Nou ja, je kan toch juist stellen dat je van jongere spelers meer gretigheid zou mogen verwachten. Die staan aan de start van de carrière en hebben alles nog te bewijzen.

Dit soort verhalen staan wat mij betreft wel in lijn met wat je ziet bij het Nederlandse elftal. Te veel mooi weer voetballers en minder blijk van een 'de schouders er onder en gas geven' mentaliteit.

13 oktober 2017 om 11:23

Je zou het verwachten op basis van topsportmentaliteit. Maar wat je veel ziet is dat die jonge gasten in het begin heel gretig zijn, maar dan een periode van een of twee jaar hebben dat ze dit soort dingen kunnen vertonen. Omdat ze dan ineens heel rijk zijn, populair, het mannetje, dikke auto. Dan is het menselijk om te denken dat je er al bent. Ook in Duitsland lopen genoeg van zulke jongens rond. En als je genoeg talent hebt, leer je dat na een paar jaar af. Helaas voor Oranje lijkt het erop dat een paar van de grootste talenten dit gedrag doorzetten.

13 oktober 2017 om 11:17

Dat kan er mee te maken hebben. In NL hebben die jonge ventjes tegenwoordig een grote bek tegen gearriveerde oudere spelers en een weerwoord tegen de coach. Iets wat je helaas in de hele maatschappij terugziet. Walgelijk en misplaatst gedrag.

Maar wat Bosz noemt past perfect bij de Duitse instelling. Veel meer respect voor autoriteit (kan voordelen en nadelen hebben) en daarnaast, rücksichtslosis niet voor niets een bekend Duits woord!

13 oktober 2017 om 12:15

Ik denk dat juist het gebrek aan gearriveerde spelers in Nederland het probleem is. Zien jeugdspelers bij Ajax bijvoorbeeld Veltman als een gearriveerde speler of iemand die niet goed genoeg is omdat hij op zijn leeftijd nog steeds in de eredivisie speelt? Ben bang dat dat laatste het geval is. Als je echt talent hebt wordt je tegenwoordig op je 16de al opgehaald.

13 oktober 2017 om 13:09

ben het eens met wat hierboven staat.

Veltman als ervaren man of iemand als een Stam is toch een wereld van verschil om een grote bek tegen te hebben.

13 oktober 2017 om 18:10

Dat kan, maar dan nog is het misplaatst. Veltman heeft veel meer spelerservaring en vooral ook veel meer levenservaring. Jongetjes die voor 't eerst op zichzelf gaan wonen hebben geen respect voor iemand die wel volwassen is. Zo hoort dat niet. Dat is bijvoorbeeld ook de reden waarom je altijd respect moet hebben voor ouderen (bejaarden). Die hebben het al laten zien in het leven, iets wat wij nog eerst maar eens moeten laten zien.

13 oktober 2017 om 11:55

Daar geloof ik echt geen bal van. Duitsers werken altijd hard vanaf de eerste minuut. In Nederland doen wij het altijd wat rustiger aan en qua ambitite zijn wij snel tevreden. Spelers met de mentaliteit Robben die ga je de komende 20 jaar niet meer zien. Duitsers geven altijd gas tot de 95e minuut. Nederlanders geven vaak gas als ze ineens achter staan.

13 oktober 2017 om 12:12

Scummy

De gemiddelde leeftijd van Bosz zijn selectie bij Dortmund is 25,7 en bij Ajax was dat 23, een kloofje welk niet groot lijkt maar inderdaad voor veel verschil kan zorgen.

13 oktober 2017 om 12:24

@alexdelpiero
Bosz heeft het over Nederland en niet alleen Ajax.
Dus ook even de elftallen van Heracles en vitesse onder de loep nemen.

13 oktober 2017 om 12:25

Het verschil met voorgaande jaren is dat Bosz veel vaker kiest voor een ervaren basisteam. Sokratis, Sahin, Yarmolenko, Auba, Piszcek, Bürki, Kagawa, Castro en Toprak. Dat zijn allemaal ervaren spelers richting de 30 met erg veel wedstrijden in de benen. Vooral de bank is gevuld met toptalenten zoals Dahoud, Weigl, İsak etc

13 oktober 2017 om 12:34

Holala

Het is algemeen bekend hoor dat in de ED de leeftijden erg laag liggen. De geliddelde leeftijden van alle ED teams schommelen van minimaal 21,6 tot maximaal 27,8. Ter vergelijking zal ik die van de bekendste competities ook geven.

Serie A - 23,5 tot 32.
Bundesliga - 23,3 tot 29,5
Premier League - 25,2 tot 29,9
Ligue 1 - 22 tot 27,5
La Liga - 24,5 tot 27,7

Je ziet duidelijk dat de ED heel veel leeftijd en dus volwassenheid mist, Frankrijk is vergelijkbaar, maar is groter als land en kan dus meer jong talent aanboren, wat we nu ook momenteel duidelijk zien.

In de Serie A zie je dan weer dat je als jonkie relatief snel kansen krijgt, en bv ook langer vertrouwen krijgt naarmate je ouder word.

Duidelijk is dat de PL al het geld heeft, daar krijgt veel jeugd amper kansen, en word je ook relatief snel vervangen, omdat ze daar de middelen hebben om snel voetballers te vervangen door echte toppers.

Spanje is ook al even niet meer het land voor echt jong talent, en ook daar word je sneller vervangen dan bv in Italie of Duitsland.

In Duitsland krijgen jonge jongens krijgen relatief snel kansen, maar worden spelers blijkbaar ook net wat sneller afgeschreven dan bv in Italie.

Dit zijn wel gemiddelden uiteraard. Bron:transfermarkt.

13 oktober 2017 om 12:35

Bozkurt

Klopt, echter werk je als coach altijd met een selectie, daar doelt Bosz ook op, en het is de algehele selectie die deels bepaald hoe goed een team is en een team als geheel presteert.

13 oktober 2017 om 12:16

@scummyman, Het mooiste voorbeeld is misschien nog wel Robben. Die heeft zich ontwikkeld van een kleine zeurderig mannetje tot de modelprof die hij nu is. Dat deed hij in het begin ook niet en nu is hij het voorbeeld van de jeugd!

13 oktober 2017 om 12:27

Ajax

Op zich is een zeurderig karakter niet verkeerd, want zo’n gasten zeuren omdat ze net beter en meer willen, het is vaak een teken van absolute honger naar presteren, het is maar hoe je het bekijkt. Maar iemand die nooit echt klaagt en met alles veelal akkoord is mist vaak de echte wil om beter en beter te worden.

13 oktober 2017 om 13:12

Deels mee eens, het is ook voor een deel mentaliteit. Ook Dortmund beschikt over jonge en talentvolle spelers. Maar de reden waarom deze spelers verder zijn dan de Nederlandse heeft ook voor een deel met de mindset te maken. In Nederland heb ik bij veel talenten (niet allemaal) de indruk dat de denken dat het gemaakt hebben wanneer ze eenmaal het eerste elftal van hun opleidingsclub hebben bereikt. Terwijl echte talenten weten dat dan pas alles begint, en er nog heel veel werk verzet moet worden om door te groeien. Dat heeft niet alleen met leeftijd te maken, ook met de manier van sportbeleving.

13 oktober 2017 om 14:06

Die jonge Duitse talenten hebben simpelweg meer oudere ervaren kerels rondom hen, en die oudere spelers trekken de jongere spelers vaak mee, het is als jonkie makkelijker om te voetballen in een team met ervaring dan in een team waarin amper ervaring huist, de ouderen nemen de talenten in Duitsland vaak op sleeptouw. In NL is de balans zoek, te veel jonkies die er meteen moeten staan en liefst in een elftal vol 20 jarigen.

Lijkt mij geen woord van gelogen. Je hoort het van alle hoeken. Koeman, Bosz, Van Gaal, Ten Cate, Advocaat + elke international geeft het aan. Maargoed, verander zo'n cultuurtje maar eens.

Lekker Bosz. Even een sneertje richting Holland en de spelers met wie je samenwerkte hier.
Maar t zou wel eens een hele terechte sneer kunnen zijn. Een "wake-up call" zeg maar.

13 oktober 2017 om 11:13

Is ieder niet welgevallig woord direct een sneer? Hij vertelt toch gewoon een anekdote?

Geen prof.milieu bij Ajax. Begint bij de top. Slechte bestuurders en dat leidt tot middelmaat verderop in de organisatie. Een zeer klassiek organisatieprobleem.

13 oktober 2017 om 11:49

Wie zegt dat het hier over Ajax gaat? Kan net zo goed Vitesse zijn geweest. Makkelijk om Ajax even te bashen. Daarnaast is het ergens ook wel verklaarbaar aangezien we in Nederland werken met spelers van 22 jaar en in Duitsland met echt ervaren voetballers, uitzonderingen daar. Het is altijd makkelijk om zo lekker met een vinger te wijzen maar ik zou pad schrikken als de spelers van een club als Dortmund niet een stuk professioneler is dan welke Nederlandse club dan ook. Duitsland is gewoonweg verder, hoeft Bosz niet elke dag aan te wijzen want dat weten we allemaal.

13 oktober 2017 om 12:45

kortzichtigheid is er ook zo een...

Tja, dat is het verschil in kwaliteit he. Toch vind ik dat Bosz zoiets als dit wel achterwege mag houden. Ik heb niks met Ajax maar vind het toch niet zo netjes om je steeds negatief te laten horen over je vorige werkgever.

13 oktober 2017 om 11:13

Ik vind dit nou niet heel erg, ook niet echt een sneer of iets in die richting. Je kan pas aan je tekortkomingen werken als je weet wat er fout gaat, dus hopelijk leren we er in Nederland wat van

13 oktober 2017 om 11:13

Hij heeft het over 'in Nederland'. Bosz heeft toch ook diverse clubs in Nederland getraind, dus hoezo zou dit puur over Ajax gaan?

13 oktober 2017 om 13:35

Dit is toch juist mentaliteit en geen kwaliteit.

Ik hoop allemaal maar dat VZ weer eens 23 items maakt van 1 interview anders is Peter wel heel erg met Ajax bezig nog.

Vind het sowieso nooit zo heel kies om op deze manier over je voormalig werkgever te praten.
Het is allemaal wel heel bon ton momenteel om te zeggen dat het allemaal ruk is in Nederland, maar die finaleplaats is toch ook gewoon bereikt met zo ongeveer dezelfde selectie? Zo heel slecht kan het nou ook allemaal niet zijn.

Net zo goed als het een half jaar geleden met een finaleplaats verstandig was om niet te leven in de waan van de dag is dat nu ook het geval. Je hebt met een klein land nu eenmaal minder aanwas van exceptionele talenten. En het ontbreken van een aansprekende competitie geeft minder financiële mogelijkheden.

Af en toe kun je een keer boven jezelf uitstijgen, en af en toe zak je ongenadig door de mand.
Per saldo is dit wat het is. Leer er mee leven maar blijf wel een beetje realistisch.

13 oktober 2017 om 11:19

Hij heeft het over Nederland, niet noodzakelijkerwijs over Ajax

13 oktober 2017 om 11:34

Geen idee of hij het daadwerkelijk over Ajax heeft, kan ook Vitesse zijn. Feit is wel dat Bosz op de een of andere manier toch altijd een beetje raar vertrekt. Van Vitesse halverwege het seizoen naar Maccabi, van Maccabi na een jaar vrij onverwacht naar Ajax, na 1 seizoen voor de buitenwereld toch ook wel wat vreemd richting Dortmund. Wellicht heeft hij elke keer een goed reden gehad wat wij niet weten omdat het intern wordt gehouden maar het is wel een raar patroon.

13 oktober 2017 om 12:30

Het klopt wat je zegt, maar wat denk je als hij overal 1 of 2 jaar langer was gebleven. De gemiddelde club heeft niet jarenlang achter elkaar dezelfde trainer. Stel Ajax had de huidige start gemaakt onder Bosz, of hij had een slechte periode gekend bij Maccabi. Dan is de kans groot dat hij er snel uit ligt. Clubs ontslaan trainers bij de vleet. Ik vind de wijze van Bosz daar prima bij passen. Misschien niet heel netjes, maar wel hoe je je als trainer moet gedragen in het hedendaagse voetbal, wil je niet bij de helft van je clubs ontslagen worden.

Meneer de toptrainer met zijn 0 gewonnen prijzen begint wel een grote mond te krijgen. Je zou natuurlijk ook kunnen redeneren dat het een tekortkoming van de trainer is als hij zijn spelers niet scherp aan een wedstrijd of training kan laten beginnen. Maar goed dat zou zelfkritiek zijn en dat past niet bij de heer Bosz.

13 oktober 2017 om 11:16

Dezelfde trainer staat nu wel bovenaan in de Bundesliga.... Hij heeft er wel degelijk verstand van.

13 oktober 2017 om 11:20

Nu kun je dit nog roepen ja. Maar deze man wordt echt een toptrainer met een goed gevulde prijzenkast, neem dat maar van mij aan. Je hebt blijkbaar iets tegen Bosz, want gisteren deed je ook vreemde uitspraken over Bosz.

13 oktober 2017 om 11:24

Zelfkritiek past blijkbaar ook niet bij sommige Ajacieden ...

Ik zie de afgelopen dagen zoveel reacties van jou waarbij jij heel nadrukkelijk benoemde tekortkomingen buiten Ajax legt. Nu ook weer. Je zou eens niet elke zweem van kritiek op Ajax (waarvan in dit artikel helemaal niet duidelijk is of het wel over Ajax gaat) persoonlijk moeten opvatten, maar eens kijken wat je er van zou kunnen oppakken.

13 oktober 2017 om 11:32

Oei dat doet zo te zien zeer. Iedereen roept dat Nederland op voetbalgebied achterloopt bij het buitenland. Jij misschien ook wel. Geeft iemand die 100% recht van spreken heeft één van de verschillen aan dan is het natrappen.
Ook Koeman en spelers die naar het buitenland gaan geven dit aan.
Bij Feyenoord werd gezegd dat er geen topsport klimaat heerst. Overal hoor je het.
En i.p.v. dat dit gewaardeerd wordt, komt de Hollandse arrogantie weer om de hoek.
Zolang er gezegd wordt dat Manchester United met anti voetbal de EL finale wint, maar jijzelf al jaren zonder internationale prijs staat, mag je ook wel eens open staan voor kritiek van buiten af. En niet alleen de eigen supporters die alles afzeiken, maar o wee als een ander iets zegt.
En instelling is ozo belangrijk. Toen Feyenoord voor de wedstrijd tegen NAC aan het warmlopen was, werd er in mijn vak al gezegd: "dit wordt helemaal niks". Het was inderdaad heel opvallend zo inspiratie loos. En het kwam helaas nog uit ook.
Als de Hollandse school en sommige gaan nog verder met hun eigen school, niet meer werkt, omdat alleen oud spelers dit uit het verleden dit uitdragen dan moet je over durven stappen. Dat is geen kritiek op de "oudjes", maar tijden veranderen.

13 oktober 2017 om 11:47

Wat heb jij gepresteerd dan, dat jij wel denigrerend over bosz kunt praten? Die zogenaamde tekortkoming is blijkbaar niet aan de orde bij dortmund. Of nee, dat zal dan weer niet de verdienste zijn van bosz. Misschien minder de kop in het zand steken en wat objectiever zijn. Nederland en ajax zijn niet voor niets zo ver afgegleden.

In NL hebben ze meer mentorspelers nodig bij grote clubs, spelers die in het verleden een mooie carrière hebben gehad en terugkeren naar de eredivisie, een speler waar die jonge pikkies tegenop kijken. Ik denk dat zo’n mentor de mentaliteit in een groep enorm kan veranderen. Kijk naar het artikel van Urby Emanuelson. Als spelers als RvP, Sneijder, van der Vaart, Robben, Nigel de Jong etc. zouden terugkeren naar hun oude club zouden we minder talent verspillen en zou de Nederlandse competitie weer echt meedoen zoals vroeger.

Die Bosz is mij als mens en trainer altijd goed bevallen. hij zegt verdorie altijd waar het op staat en komt heel helder over. dit is gewoon een toptrainer die weet hoe de lijntjes elkaar verbinden.
als Bosz kampioen wordt met Dortmund dan is hij de grootste Nederlandse trainer van dat moment en kan hij er voor zorgen dat er weer meer Nederlandse trainers gaan werken in het buitenland. want zo werkt het he. toen Klopp een sensatie was wilde iedereen een Duitse trainer.

Dat is het probleem van de laatste jaren; de mentaliteit is veranderd. Een Depay heeft echt niet minder talent dan een Robben, alleen een mentaliteit om van te huilen waardoor hij er tot op heden niet alles uithaalt. Waarom kan een 36-jarige Kuyt nog topscorer worden in de Eredivisie? Omdat hij er alles voor laat en de van arrogantie overlopen 'top' talenten niet. Davy Klaassen is ook een mooi voorbeeld, niet de allerbeste maar wel degene met de grootste wilskracht. Zo iemand komt meteen bovendrijven in onze competitie. Op internationaal topniveau waar kwaliteit en mentaliteit wordt samengevoegd valt zo iemand als eerste door de mand. Bij bijv een Depay zie je dat hij het kwalitatief wel kan, maar bij de eerste tegenslag is het praktisch einde verhaal. Dat zie je overal terug trouwens, zelfs op amateur niveau komt karakter en mentaliteit altijd bovendrijven. Puur omdat de betere voetballers vaak na 3 beslissende passes al denken dat ze er niks meer voor hoeven te doen.

13 oktober 2017 om 11:29

Depay heeft minder talent dan Robben. Ook de mentaliteit van Robben is beter. Robben is gewoon van absolute wereldklasse, dus een schande is het niet.

13 oktober 2017 om 12:00

Depay heeft absoluut minder talent dan Robben. Niet zozeer qua technische kwaliteiten maar ook qua overzicht. Verder ben ik het helemaal eens met de strekking van je verhaal.

Dat komt door de NLse trainers die kinderen al op jonge leeftijd het spelplezier ontnemen met allerlei taken. Heeft helemaal niets te maken met de NLse cultuur of 'NLse genen'. Het is de geldingsdrang van NLse trainers die al begint bij de fjes met een obsessie voor 'positiespel' waar ze van spelers robots maken. Te grote ego van trainers die zichzelf allemaal Louis van Gaal wanen en waarbij men denkt dat het om de trainer en systeem draait. Ondanks dat de Duitse school van oudsher strenger en strikter is, genieten Duitse spelers veel meer individuele vrijheid op het speelveld. Je ziet het niet alleen terug bij NLse trainers maar in de hele samenleving vanuit de overheid. Alles moet gecontroleerd en beheerst worden en niets mag aan het toeval overgelaten worden. Alles moet berekend, getoetst en uitgestippeld worden. Huizen moeten allemaal netjes op een rij. Doorgeschoten organisatiedrang om mensen te beheersen. Dat vloeit voort uit angst en wantrouwen voor de ander. Je moet dan ook niet verwonderd zijn dat er alleen spelers doorbreken met een gebrek aan creativiteit en initiatief. Wat er nu doorkomt zijn de slaafse volgers van het systeemvoetbal.

Hier slaat Bosz de spijker op de kop. Het probleem van de NL samenleving. Discipline en inlevingsvermogen.

Bosz moet niet de meestercoach gaan uithangen. Vorig jaar deed hij het aardig met het nodige geluk, maar er werd geen prijs gewonnen en daar draait het om. Bij Dortmund gaat het in de Bundesliga goed maar dat komt omdat hij tot op heden alleen tegen de zwakkere ploegen heeft gespeeld, morgen wacht de eerste grote test in de competitie tegen Leipzig. In de Champions League heeft hij zowel van Tottenham verloren[mede door een dwaling van de arbiter] als van Real Madrid[daar was Dortmund compleet kansloos]. Laten we maar afwachten voordat we de polonaise gaan lopen met Bosz.

13 oktober 2017 om 11:50

Waar hangt hij de meestercoach uit dan? Hij heeft het over de mentaliteit van spelers in duitsland en nederland...

Houdt wat mij betreft lekker je mond Bosz. Heel fijn voor je dat je nu met echte werkers hebt te maken. We weten nu wel dat je een goede beslissing hebt genomen om het Ajax met zijn wanbeleid achter je te laten. Ik beschouw je opmerkingen als natrappen en dat is nergens voor nodig. Het is ook dankzij je laatste werkgever dat je nu bij zo'n mooie club met echte kerels mag werken.

13 oktober 2017 om 12:32

Jullie Ajacieden denken dat het altijd over Ajax gaat..................

13 oktober 2017 om 12:37

Holala, waarom scheer je alle Ajacieden over een kant? Ik heb nergens Ajax gelezen, maar Nederlandse clubs in zijn algemeen. Niets meer dan feiten, wat Bosz hier zegt in mijn ogen. Maar nog altijd kunnen velen kritiek naar eigen land of club niet verwerken, en dat is niks meer dan een stukje volwassenheid in mijn ogen.

13 oktober 2017 om 12:42

Generalisatie is de oorzaak van veel ellende in de wereld....

13 oktober 2017 om 14:11

@sulemani
Ik lees hier vooral van Ajacieden dat Bosz aan het natrappen is op Ajax.
Maar als je hier boven alle reacties lees, dan zie je dat bijna alle Ajacieden die dat zeggen gecorrigeerd worden (ook door mij) door te stellen dat Bosz het over Nederlands versus Duitsland heeft.
Gabstra denk ondanks al die reacties toch nog dat het over Ajax gaat. Vandaar mijn reactie.
Ik zie dat jij ook Ajacied bent, maar gelukkig eentje die het wel goed gelezen heeft.
En natuurlijk bedoel ik niet alle Ajax supporters, want "objectieve" heb je ook.

Ps. Ik zie net dat verschillende reacties al verwijderd zijn dus misschien had je ze niet gelezen.

13 oktober 2017 om 12:33

Waarom voelt men zich zo aangevallen? Wie zegt dat het over Ajax gaat? Hij heeft het enkel over Nederland, waar de beste man veel van getraind en gecoached heeft.

Bosz slaat de spijker op zijn kop. Het verschil in mentaliteit tussen Duitsers en Nederlanders kun je bijvoorbeeld aflezen aan de erelijst van beide landen. Duitsland heeft 4 wereldtitels,3 Europese titels en bovendien won Duitsland in Rusland de Confederations Cup. Oranje stelt daar 1 Europese titel tegenover die ook nog eens een keer behaald is met een team dat de juiste mentaliteit wél had. Van de huidige spelers hebben alleen Robben,Sneijder,Van Persie,Huntelaar en Nigel de Jong de juiste mentaliteit. De rest maakt zich meer druk om diamanten. Ik denk dat de mentaliteit ook één van de redenen is dat we er op het WK in Rusland niet bij zijn...

Kwestie van mentaliteit. Duitsers hebben dat van nature. Je kunt vinden van Younes wat je wil maar ook hij gaat op zijn vrije dag extra trainen. Daar valt voor ons veel winst te halen. Onze jeugd wordt ook teveel gepamperd.

Mensen vergeten dat het niet alleen de instelling van de spelers is die het verschil maakt, het is ook nog een keer het verschil in duitse en nederlandse werknemers mentaliteit.
In Nederland heeft iedereen op de werkvloer vaak wel een mening en ook het recht op een mening. Hier kun je nog in discussie gaan met een leidinggevende, dat hoef je bij een Duits (of Amerikaans) bedrijf echt niet te proberen. De chef is de baas en jij hebt gewoon te doen wat ze zeggen en anders kun je vertrekken.
In nederland met ons soms onmogelijke ontslagprocedures zijn werknemers vaak een stuk mondiger.
Wat soms goed is maar ook vaak de snelheid uit processen haalt.
Daarnaast nog eens het feit dat de gemiddelde bundesliga speler toch iets ouder is...

13 oktober 2017 om 13:26

Wazig verhaal over gepercipieerde leiderschapsstijlen.modern leiding geven betekent zeker rekening houden met inbreng van je medewerkers, zeker als het hoog gekwalificeerde / opgeleide professionals zijn. Een man (vrouw) kan per definitie nooit meer weten dan het hele team; natuurlijk moet een manager wel het overzicht houden en weten wanneer hij (zij) een besluit moet nemen.
Wat is nu precies je punt?

13 oktober 2017 om 14:09

dat in nederland je vaak als manager direct feedback krijgt, wat soms de processen verstoort.
En ja ik ben manager bij een modern bedrijf en ik heb veel jaren in duitsland, engeland en brazilie gewerkt.
En uiteraard ben ik als nederlandse manager uit ander hout gesneden. Geef graag veel verantwoordelijkheid uit handen en geef het tam veel inspraak, precies om de redenen die jij geeft.
In andere landen werkt het vaak toch iets anders. Ook daar mag je feedback geven maar wel op het gepaste moment.
Dus waar in nederland over een opdracht vaak eerst nog een discussie kan ontstaan waar dat soms niet wenselijk is...
m.a.w. memnsen zijn iets gevoeliger voor autoriteit...

13 oktober 2017 om 16:11

Even als reactie op je eerste regel:

De kwaliteit van de manager bepaalt of hij toelaat dat processen verstoord worden.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Borussia Dortmund

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: 1. Bundesliga
SpelersPositieW
Roman BürkiKeeper00
Joo-Ho ParkVerdediger00
Marc BartraVerdediger00
Raphaël GuerreiroVerdediger00
Lukasz PiszczekVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Borussia Dortmund.

30 fans
Coach, 54 jaar

In de wandelgangen

Maandag 16 juli
Barcelona moet kiezen tussen Frenkie de Jong en Adrien Rabiot. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren