Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

‘Sommige jongens waren meer bezig met Bentleys, dan met voetbal’

Laatste update:

De generatie spelers van het Nederlands elftal die nu het WK mist, wordt geregeld bestempeld als generatie grijs. Dat betekent dat er amper Europese topspelers in Oranje spelen en dat de spelers bovendien geen grote persoonlijkheden zijn. Cor Pot had de meeste internationals onder zijn hoede als bondscoach van Jong Oranje en zag het probleem aankomen.

“Exceptioneel talent zat er weinig tussen. Het was allemaal wat vlakjes, zowel kwalitatief als qua karakters. Geen jongens zoals Robin van Persie, Wesley Sneijder of Dirk Kuyt, die zélf initiatief nemen, zowel binnen als buiten het veld”, verklaart Pot in gesprek met het Algemeen Dagblad. Volgens Pot was de huidige generatie bovendien teveel bezig het uiterlijk vertoon.

“Sommige jongens waren meer bezig met Louis Vuitton en Bentleys, dan met voetbal. Die wilden het liefst éérst de vruchten plukken, en daarna pas investeren. Precies de verkeerde volgorde”, vervolgt de oud-oefenmeester. Pot gelooft dat we het probleem zelf hebben gecreëerd. “In Nederland zijn we teveel gefocust geweest op controle, op breedte, op rustig opbouwen. Trainers hameren daar voortdurend op. En neem coaches als Alex Pastoor bij Sparta, die geen enkele ruimte laten voor eigen initiatief, ook niet buiten het veld.”

“Wat je bij jongens zoals Wesley, Rafael van der Vaart en eerder ook Gullit en Van Basten zag: het karakter van de straat”, sluit Jelle Goes, voormalig technisch manager bij de KNVB, zich aan bij Pot. Hij noemt die spelers ‘straatschoffies in de juiste zin van het woord’. “Weerbaar, mondig en gewend aan hard tegen hard. Die straat kun je niet meer nabootsen, hooguit op details.”

Ben jij het met Cor Pot eens?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Helemaal mee eens! De jongste generatie denkt dat ze allemaal "van de straat" zijn, maar een uitzondering daargelaten zijn het allemaal verwende jochies geweest die teveel films, games en videoclips hebben gekeken van het straatleven.

Wil trouwens niet zeggen dat je perse street credibility moet hebben om te kunnen slagen in het voetbal, kijk naar de perfecte schoonzonen van Belgie. Als ik een de Bruyne, Vertonghen, Hazard zie, zie ik keihard werkende, nette en beschaafde profs. Mijlenver verwijderd van al die wannabe gangsters en rappers die wij hier hebben rondlopen :'

12 oktober 2017 om 08:51

Je mist best wel het punt van datgene wat Cor Pot nou bedoelt

12 oktober 2017 om 09:02

Wat ik uit zijn verhaal haal is dat hij denkt dat de randzaken regeren. Dat 'vroeger' een voetballer eerder geneigd was extra stappen te zetten en zich op een positieve wijze wilde profileren, ook al moesten ze daarvoor de confrontatie aangaan met hun trainers/managers.

Tegenwoordig lijkt dit steeds minder het geval en lijken confrontaties juist te ontstaan omdat spelers er al denken te zijn, wat zich uit in potsierlijk gedrag en ster allures.

Maar het zal wel een generatiekloof zijn, wat vroeger de patat generatie was is anno 2017 de instagram generatie

12 oktober 2017 om 09:14

Wat een onzin. Alsof alleen Nederland hiermee te maken heeft? In Belgiã«, Duitsland, Portugal, Spanje, Frankrijk en Italiã« heb je ook van dat soort verwende figuren rondlopen die de potentie hebben om topvoetballer te worden en de top de bereiken, maar het verkloten door randzaken. Het grote verschil tussen Nederland en de omringende landen, is dat zij een veel beter scouten op karakter en ook een veel grotere kweekvijver hebben om uit de vissen.

In Nederland zijn we gewoon erg gemakzuchtig met lastige jongens die zich niet 100 op voetbal focussen. We denken dan: "ach, het komt wel goed. Die jongen heeft zoveel talent dat hij wel ff met andere dingen bezig kan zijn", terwijl in met name Duitsland dit keihard wordt afgestraft, maar in verhouding met percentage inwoners, heb je in Duitsland en Belgiã« en de andere landen, absoluut niet minder voetballers met het karakter Depay of Drenthe. Het grote verschil is, is dat dit soort gasten in Duitsland gewoon genegeerd worden, terwijl ze in Nederland gewoon nog een kans krijgen, maar in Duitsland is dat ook gemakkelijker, want de kweekvijver naar toptalenten is daar veel groter dan in Nederland. Puur omdat er in Duitsland veel meer mensen wonen.

Het is trouwens niet alleen maar verwende jochies die wij in Nederland hebben. Kijk maar naar Robben, Sneijder, Frenkie de Jong, Klaassen, De Ligt, Janssen en Dost etc etc. Dat zijn ook hard werkende beschaafde jongens, maar het probleem aan hun is, is dat zij veel minder kwaliteit hebben. Jij noemt nu wel De Bruyne, Hazard en Vertonghen, maar dat is een slechte vergelijkingen. Zij zijn gewoon heel goed met veel kwaliteit en daarom worden zij, in jouw comment, opgenoemd, terwijl hun karakter niet beter is dan van Klaassen of Janssen.

12 oktober 2017 om 09:29

@zermattperson

En ook jij mist het belangrijkste punt dat Cor aandraagt:
Pot gelooft dat we het probleem zelf hebben gecreëerd. “In Nederland zijn we teveel gefocust geweest op controle, op breedte, op rustig opbouwen. Trainers hameren daar voortdurend op. En neem coaches als Alex Pastoor bij Sparta, die geen enkele ruimte laten voor eigen initiatief, ook niet buiten het veld.”

Dat is het belangrijkste punt van het hele verhaal, de rest kan gewoon linea recta de prullenbak in. Waar die jongens mee bezig zijn in prive, lekker belangrijk, waar de jongens mee bezig zijn op het veld en tijdens trainingen zeer belangrijk. Ik heb het nu al een paar keer geschreven. Nederlands voetbal is echt doorgeslagen in het opbouwen van achteruit en controle. Dat is namelijk slechts een facet van voetbal. Het is geeneens het belangrijkste facet van voetbal, dat is namelijk tegengoals voorkomen en goals maken. Dat zijn we echt compleet uit het oog verloren. Goede verdedigers in Nederland lijken opeens nergens meer op als we tegen buitenlandse ploegen moeten en mindere en matige verdedigers worden gezien als uiterst bruikbaar.

Teams krijgen echt alle tijd om de verdedigende stellingen weer in te nemen bij balverlies en zelf staan we er als pannekoeken bij omdat verdedigers zo nodig moeten opbouwen , waar dan ook het nodige in fout gaat en we er als pannenkoeken bij staan in de omschakeling. Pepe zou het echt never nooit gehaald hebben in Nederland, terwijl het toch echt wel jaren een gewaardeerde kracht is geweest bij een absolute topclub.

12 oktober 2017 om 10:07

Vertonghen kan zeker wel een ettertje zijn hoor, die zegt ook over zichzelf dat ie Amsterdamse branie heeft. Ik kan me behoorlijke wedstrijden tussen hem en Toivonen herinneren bijvoorbeeld.

Nette jongen maar zeker ook in staat uit te delen en zich in te vechten.

12 oktober 2017 om 12:25

Ik weet ook niet hoe het bij jullie is, maar als ik vergelijk hoe vaak ik vroeger buiten was en op straat speelde met andere kinderen vanaf toen ik 6 jaar oud was of zo...

Hoeveel zie je dat nog?? Ik heb het idee dat de kinderen van tegenwoordig veel te beschermd worden opgevoed en ze zitten allemaal maar achter een tablet of console want fatsoenlijk een pc gebruiken kunnen ze ook niet.

Ik vind dit allemaal vrij gemakkelijk. Of ze in andere landen niet met deze problemen te kampen hebben.

Met Van Gaal had oranje ook succes en die bedacht het ook voor iedere speler.

We missen in Oranje
* de echte topkwaliteit bij de spelers
* we missen de gedrevenheid, de drive om voor alles wel te winnen
* we missen een leider of een paar leiders
* we missen een topcoach, die meegaat met de tijd
* we missen de juiste aansturing en feeling van de Knvb

12 oktober 2017 om 09:01

Alle punten die je hier noemt zegt cor pot eigenlijk ook.. behalve de laatste dan.

12 oktober 2017 om 09:07

Toch denk ik dat we in Nederland er meer mee te maken hebben aangezien clubs eigenlijk de talenten nodig hebben om uberhaupt te blijven bestaan.

Dit heb je minder in andere landen en kan me voorstellen dat je als clubs dan af en toe een oogie dichtknijpt bij de spaarzame talenten die er zijn geweest in de opleidingen want die jongens vertegenwoordigen mogelijk een hoop geld.

Daarnaast hebben we 100% een ja maar en waarom mentaliteit in Nederland. Het is echt geen toeval meer hoor hoeveel Nederlandse spelers mislukt zijn de afgelopen 10 jaar.

12 oktober 2017 om 09:38

Ik ben het zeker met je punten eens. maar wat andere landen wel doen is "de bus parkeren". En "wij" (lees: de Nederlandse coach) zijn te naiefaive/dom/arrogant/standvastig om dit ook te doen.
Veel andere (kleinere) landen hebben echt geen betere spelers. Maar vinden 3 punten belangrijker dan mooi en attractief voetbal. Wij hebben nu eenmaal geen goede topspelers, dus timmer het achterin dicht en gok op de counter. Die dit tegen betere teams, ipv naief de wedstrijd in te gaan en 90 minuten lang van het kastje naar de murr gestuurd te worden.

Het NL team is ook geen team meer, maar een kans om jezelf naar een betere club te spelen. Het resultaat is minder belangrijk dan zelf een goede webstrijd te spelen.

Daarnaast moet de Knvb ook een verbod leggen op het laten aanrukken van juweliers/kappers/diamantairs/etc wanneer de spelers zich moeten voorbereiden op belangrijke wedstrijden. Ze hebben alle tijd van de wereld, dus doe het in je eigen tijd. Ronduit belachelijk dat dit mag.

12 oktober 2017 om 10:25

Je kan idd goed presteren met een 5-3-2 daar hebben we zelfs geweldige spelers voor op elke positie

12 oktober 2017 om 09:30

De patatgeneratie was eigenlijk de meer lichting met jongens als Richard Witschge en Brian Roy. Beenhakker hekelde in die periode de 'hangen-bij-snackbar'mentaliteit van die generatie en bedacht de term. De generatie Van Basten, Gullit, Rijkaard was de lichtingvdaarop.

12 oktober 2017 om 10:30

Excuses, ik bedoel natuurlijk dat de lichting met Van Basten daarvoor was. Beenhakker doelde meen ik specifiek op de aanstormende lichting Witschge, de Boertjes en Roy.
Op de (sportieve) mentaliteit van Rijkaard, Gullit, Koeman en Van Basten was dacht ook weinig aan te merken.

open deuren. volgens mij roept men dit altijd. het is heel simpel, we missen een paar toppers. kan niet altijd feest zijn. kan over een paar jaar weer helemaal anders zijn.

Populistisch, dom gezwets. Als je serieus denkt dat dit het probleem is met het Nederlandse voetbal (en dit moet ene trainer voorstellen), dan heb je er weer eens geen bal van begrepen. Nederland heeft door de arrogante houding van 'wij hebben het moderne voetbal uitgevonden, wij weten het beter' de ontwikkelingsslag gemist die met name de Spanjaarden en de Duitsers 10-15 jaar geleden hebben ingezet. En dat moeten we inhalen, om te beginnen met het inhuren van moderne trainers. Cor Pot is niet zo'n moderne trainer.

12 oktober 2017 om 09:10

Juist, toe naar een moderne jonge generatie trainers die weten wat er momenteel gevraagd wordt en niet maar stug vasthouden aan de "hollandse school" (of wat daar ook nog van over is). Daarnaast denk ik dat dit de aandachtsgebieden zouden moeten zijn:

- Fysiek moeten we echt een inhaalslag maken
- Mentaal mogen we wat sterker worden zowel individueel als als team
- De creativiteit (lees de 1:1) moet weer terug.

12 oktober 2017 om 11:01

De eerste stappen zijn gezet met de opzet van het nieuwe pupillen voetbal.

12 oktober 2017 om 10:21

Precies dit. Onze trainers hebben geen plan B. Eeuwig vasthouden aan 4-3-3, ook als we tegen teams als Frankrijk spelen of als er iets geforceerd moet worden. Van Gaal zag dat het spelersmateriaal niet goed genoeg meer was en gooide heel het systeem om, en met succes. Nu van Persie, Robben en Sneijder er niet meer bij zijn hebben we een trainer nodig die durft af te stappen van 4-3-3 indien nodig, iemand die selecteert op basis van vorm en iemand die van dit zooitje ongeregeld een team kan smeden dat vol inzet elke wedstrijd in gaat. De KNVB moet trainers opleiden die dit kunnen. Doen ze dit, dan zitten we binnen een aantal jaar terug aan de top. Doen ze dit niet, dan worden dit kale jaren wat WK's en EK's betreft.

Cor Pot zegt toch gewoon wat klopt? Deze jongens waren niet getalenteerd genoeg en daarbij met randzaken bezig en dus niet gedisciplineerd bezig. Dan wordt het niks. Hij zegt dus in feite dat we een mindere generatie hebben...

@leonov. Zeer goed verwoord, dat is exact wat er gebeurd is. De kennis weggegeven aan de Duitsers en vervolgens in slaap gesust. De opleidingen zijn verwaarloosd, oefenstof niet doorontwikkeld en te weinig aan verdediging, fysiek en mentale weerbaarheid gedaan. Er wordt te weinig in goed kader geinvesteerd. Als NL hetzelfde programma opzet als men in IJsland heeft gedaan komt het allemaal goed.


Inderdaad.. hij bedoelt,zelfs de mindere spelers zijn bezig met erge luxe dingen.
Zelfs middelmaat wordt gruwelijk dik betaald,en dat is de grootste makke.
kijk maar om je heen, de kinderen hebben al de meest luxe telefoons.
Ze zijn niet meer vooruit te branden,alleen de echte karakters gaan het nog redden.
Verziekte maatschappij.

Daar gaan we weer. Iedereen roept maar dat het aan de fysieke gesteldheid van onze spelers ligt. Natuurlijk zijn er de dingen die Pot signaleert, maar hij generaliseert veel te veel. Kijk, nu laat je precies de mensen aan het woord die hier mede schuldig aan zijn, mensen die bij de Knvb met deze spelers gewerkt hebben. Dan roepen ze nu ter verontschuldiging dat er geen grote talenten waren, dat de instelling verkeerd was, dat ze fysiek te weinig doen. Het probleem is dat ze hen niet hebben leren voetballen.
Daarbij krijg je nog een soort generatieconflict. Opa moppert op de kleinkinderen, maar vergeet dat tijden zijn veranderd.

Het is natuurlijk open deuren intrappen wat Cor Pot doet, maar hij heeft wel gelijk. Echter had hij beter eerder aan de bel kunnen trekken en er wat aan kunnen doen.

Ik denk dat het voor de helft met kwaliteit te maken heeft en daarin moet NL zich verbeteren, door af te stappen van die ouderwetse voetbalgedachte. Voor de andere helft heeft het puur met mentaliteit te maken.

Qua kwaliteit doen we idd onder ten op zichte van landen als Frankrijk, Duitsland en Spanje, maar er zijn ook genoeg landen die minder kwaliteit hebben en zich toch plaatsen (in ieder geval voor de play offs). Kijk bijvoorbeeld hoe een land als Ierland vecht of bijvoorbeeld Ijsland.

Wij hebben 50x zoveel inwoners als Ijsland. HEt kan toch niet zo zijn dat zo'n land zich plaatst en wij niet?

We zijn slachtoffer van onze welvaart. Vroeger als ik vervelend was werd ik naar buiten geschopt. Als ik daar al niet was. Nu krijg je een telefoon in je hand gedrukt: speel maar wat angry birds. Voetbalveldjes zijn minder goed gevuld. We creëren pussys en vullen dat aan met een balletje breed/balletje terug mentaliteit.

Van het hele artikel alleen dit eruit pikken en ook nog als kop gebruiken...

Hij kwam met wel belangrijkere opmerkingen. Bv dit, wat me ook opvalt in verschil met andere landen
"wat me verder al jaren opvalt als ik onze jeugdteams zie spelen tegen toplanden onder bijvoorbeeld zeventien jaar: handelingssnelheid’’, aldus Goes. ,,puur technisch scheelt het niet zoveel met Fransen, Engelsen of Spanjaarden, maar snel kunnen handelen is óók een vorm van techniek"

Aan de ene kant heb je te maken met toeval. Nederland heeft momenteel niet een stuk of 2 spelers met echte klasse die een wedstrijd beslissen en daarmee ook de rest meer vertrouwen geven . Daarnaast trainen we gewoon heel ouderwets . Juist veel te veel gericht op teambelang en conditie en veel te weinig op handelingssnelheid . Die Spanjaarden moesten het met Xavi en INiesta toch ook niet hebben van hun fysiek . Je moet Fransen en Duitsers niet op hun eigen sterke punt gaan proberen af te troeven . En vooral , echt boven alles....stop met dat
Absoluut debiele 4-3-3. Een systeem uit 1970 waardoor je altijd te weinig man hebt op het middenveld en je spel voorspelbaar en traag wordt. Daarom hebben middenvelders niet geleerd tussen de linies te sluipen, ruimte te creeeren voor zichzelf , een snelle combinatie met een mede/middenvelder en rechtstreeks de spits zoeken ipv een paas naar de rechts/links buiten. En spitsen zijn bonkige houten klazen geworden die ook maat staan te wachten op bruikbare voorzetten .

Twee oud-knvb mensen die kritiek uiten. Enige zelfkritiek lees je echter niet, aangezien ze blijkbaar ook hebben gefaald deze jongens op het juiste pad te krijgen, door eigen handelen of beleidsmatig in samenwerking met de clubs.

Punt van Pot over eigen initiatieven en verantwoordelijkheid is ook wel een ding wat je terugziet in het voetbal in nederland. Geen creativiteit meer, en als dat er is, dan wordt dat er al snel uitgehaald door het vooral af te leren. Heeft niks meer met hollandse school te maken. Dat stond namelijk voor creatief, dynamisch en avontuurlijk voetbal. Het voetbal dat er nu is, is een slap aftreksel van resultaatgericht voetbal.

Het probleem is al duizenden malen benoemd, maar hoe ga je het oplossen, dat is volgens mij de vraag waar schijnbaar niemand (inclusief ik zelf) het antwoord op weet. Sneller naar het buitenland gaan, zou dus misschien een oplossing zijn. Daar heerst een andere mentaliteit. Of stuur jongens in de A-jeugd een jaar naar argentinie om te voetballen en te leven

Als ik dit lees moet ik vooral aan Van der Wiel en Depay denken.. ben het er dus mee eens.. Al zijn er uitzonderingen zoals Klaassen die zak voetbal wel op 1 zetten maar is (nog) niet uitzonderlijk goed

12 oktober 2017 om 11:32

Van der Wiel is een goed voorbeeld, jammer dat hij zijn vorm van 2010 waar hij samen met Daniel Alves toch gwn de beste rechtsback van het toernooi was.
Hetzelfde verhaal met Stekelenburg.

Cor heeft het hier natuurlijk over de generatie Depay, Rekik, Vilhena, Bazoer etc. Maar laat die dan gewoon vallen of gebruik ze gewoon als wisselspeler hooguit. Er zijn zat jongems die wel talent hebben en wel willen zoals Klaassen, Propper, Berghuis, van Ginkel, Hoedt, Tete, vd Beek en Karsdorp. Oke misschien niet zo goed als de gouden generatie maar mits op de juiste manier ingezet goed genoeg om het ek te halen

Cor heeft het hier natuurlijk over de generatie Depay, Rekik, Vilhena, Bazoer etc. Maar laat die dan gewoon vallen of gebruik ze gewoon als wisselspeler hooguit. Er zijn zat jongems die wel talent hebben en wel willen zoals Klaassen, Propper, Berghuis, van Ginkel, Hoedt, Tete, vd Beek en Karsdorp. Oke misschien niet zo goed als de gouden generatie maar mits op de juiste manier ingezet goed genoeg om het ek te halen

Het ligt er ook gewoon aan wie er in Nederland de kansen krijgen. Want ook onze nu benoemde ‘grote 4’ waren nooit de spelers geworden als we met spelers zoals bijvoorbeeld Seedorf, Zenden en Kluivert waren doorgegaan die bij hun (top)clubs vaak fantastisch of in ieder geval gewaardeerde krachten waren, maar in het Nederlands elftal eigenlijk nooit hun niveau haalden. Er lijkt nu vaak gewoon vergeten te worden bij een nieuwe selectie hoe dramatisch iemand een afgelopen interlandperiode speelde. Alsof dat dan niet meer telt, en we proberen het gewoon opnieuw vanwege status/leeftijd/marktwaarde of wat voor niets betekende reden dan ook, net zozeer als dat de spelers zelf randzaken belangrijker achten. Nu gebeurt dat in mijn ogen bij de huidige selectie vooral wat betreft het middenveld, maar we hebben ook bijv. tijden de verdediging als zorgenkindje bestempeld, terwijl er al lang ene Virgil van Dijk in Nederland, Schotland en Engeland verdedigingen neerzette en leidde met de allure van een wereldtopper. Er is naar mijn mening binnen het gehele Nederlandse voetbal een bepaald verkeerd beeld ontstaan waar een speler/team aan moet voldoen, gebaseerd op non-factoren, waardoor de broodnodige Van Bommel’s, Kuyt’s en Nigel de Jong’s niet de kansen krijgen en indirect ook de potentiële Van der Vaart’s en Robben’s zich dus niet doorontwikkelen en/of uitblinken binnen hun huidige team. Allemaal dezelfde types en persoonlijkheden, met dezelfde kwaliteiten maar dus ook duidelijk dezelfde, steeds opnieuw blootliggende zwakheden. En dan zakt het als een kaartenhuis in elkaar. De oplossing? Niet meer iedereen in een keurslijf willen drukken. Bang voor persoonlijkheden en creativiteit zijn. En juist door verschillende persoonlijkheden en sterktes/zwaktes bij elkaar te zetten die misschien niet altijd voor de hand liggen, elkaar te laten aanvullen waardoor een type voetbal ontstaat waar we ongeacht winst of verlies, met z’n allen trots op kunnen zijn, zonder naïef iets vast te willen houden of iets onhaalbaar na te blijven streven. Waar deze Cor Pot ook veel te lang mee bezig is geweest.

Lijkt me een natrap-interview. Ik kan me nou niet herinneren dat de reams van Pot zo aanvallend ingesteld waren en zo avontuurlijk speelden. Hij heeft, zoals iedereen tegenwoordig ook wel ziet, gelijk dat we te veel breed en terug spelen. Dat er te weinig de pass naar voren wordt gezocht, maar daar heb je ook vertrouwen voor nodig en tezamen met talent is dat het grote gemis. Wijnaldum bijvoorbeeld speelt dat spelletje wel bij Liverpool maar durft het niet in Oranje.

En waarom noemt Pot speciaal Pastoor?

Spelers spelen niet meer met flair.een extra actie. Allemaal tactisch naar de klote gemaakt. Zie je veel in de jeugd gebeuren. Verdedigers die de bal af moeten geven. En niet over de middenlijn mogen komen. Balletje terug of breed. Pfff. Ja het Nederlands elftal. Kan zich ontwikkelen door ook te veranderen. Beginnend in onze eigen competitie. Minder buitenlandse spelers opstellen. minimaal 6/7 Nederlandse voetballers. Dan komen de talenten vanzelf boven drijven. Buiten de top 3 kijken. Spelers die er wel 100%voor gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren