Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risicos van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.
 

Ierland geniet van Nederlandse publiekslieveling: ‘Ik droom van Engeland’

Laatste update:

DUBLIN - De Nederlandse driekleur wappert sinds kort bij iedere thuiswedstrijd van St. Patrick’s Athletic op de tribunes van Richmond Park in Dublin. In een aantal maanden is Jordi Balk uitgegroeid tot publiekslieveling in Ierland. Met de Nederlandse verdediger in de gelederen ligt de achtvoudig Iers kampioen op koers om aan degradatie te ontsnappen.

Door Chris Meijer

Toen Balk afgelopen zomer arriveerde in Ierland, stond de club er een stuk minder voor. De League of Ireland loopt per kalenderjaar, wat betekent dat de competitie eind februari begint en eind oktober eindigt. Balk speelde op 9 juli zijn eerste wedstrijd voor St. Patrick’s Athletic, dat op dat moment voorlaatste stond in de Ierse competitie. Aan het einde van de rit degraderen de laatste drie, waardoor alle zeilen moesten worden bijgezet om aan degradatie te ontsnappen. In de eerste wedstrijd verloor Balk weliswaar van Cork City, dat nu reeds kampioen geworden is, maar al snel werd de weg naar boven ingeslagen.

Na vijf overwinningen, twee remises en drie nederlagen is St. Patrick’s Athletic inmiddels opgeklommen naar de achtste plaats, met één punt voorsprong op de gevarenzone. Het puntenaantal is sinds de komst van Balk verdubbeld: van 17 naar 34 punten. In de komende drie wedstrijden, tegen Galway United, Cork City en Derry City, moeten the Saints deze voorsprong zien vast te houden. “Wij zijn veel te goed om te degraderen, dat meen ik echt”, vertelt Balk.

Hoe bevalt het in Ierland?
“Het bevalt tot nu toe heel erg goed. De club heeft me heel goed geholpen. De resultaten zijn heel goed. Ik ben blij dat ik onderdeel mag uitmaken van deze groep en voor mij is het persoonlijk ook een fantastische ervaring hier. Het acclimatiseren ging heel snel, ik ben heel erg goed opgevangen door de jongens en de club. De elektriciteit viel bijvoorbeeld een keer om elf uur ’s avonds uit. Ik belde iemand van de staf op en die kwam hier direct naartoe om het te regelen. De mensen zijn hier super enthousiast en aardig.”

Jordi Balk in het shirt van FC Oss.

Na tweeënhalf jaar bij FC Oss verkaste Balk afgelopen zomer naar St. Patrick’s Athletic. In Oss kwam de verdediger tot 71 wedstrijden, waarin hij voor één doelpunt en één assist zorgde. Balk kende een goede periode in de Jupiler League, maar achtte zichzelf rijp voor een nieuw avontuur in het buitenland. Eerder speelde hij een halfjaar bij het Schotse Ross County, nadat hij had besloten om zijn contract bij FC Utrecht niet te verlengen.

Hoe ben je dan in Ierland terecht gekomen?
“Mijn zaakwaarnemer Alexander Zondervan van Box to Box Agency heeft connecties in Engeland, Schotland en Ierland. Ik had het gevoel dat ik toe was aan een nieuwe stap, een nieuw avontuur. Ik heb hem gevraagd om zich op die landen te focussen. Uiteindelijk wil ik naar Engeland, dat lijkt me echt geweldig. Daar leeft het voetbal het meest, dat is nergens ter wereld beter. Toen kwam hij met Ierland en ik had in het begin helemaal geen idee hoe de competitie werkte. Ik had er nooit over nagedacht om naar Ierland te gaan. Het eerste wat in je opkomt is Engeland en Schotland. Natuurlijk had ik gezegd dat ik openstond voor Ierland, als dat land een leuke competitie had. Ik had daar helemaal geen idee van. Ik ging eigenlijk met weinig verwachtingen hierheen. Het heeft me positief verrast.”

Had je direct een goed gevoel bij St. Patrick’s Athletic?
“Absoluut. Deze club wilde me zo snel mogelijk binden en dat geeft een goed gevoel. Er speelden wel wat dingen in Engeland en Schotland, maar dat was nog niet concreet. Mijn naam stond op lijstjes en er werd geïnformeerd, dat soort dingen. Maar deze club was echt concreet, ze waren dringend op zoek naar een centrale verdediger. Toen ik hoorde dat er interesse was, ben ik hier eerst naartoe gegaan. Ik heb met de trainer gesproken en ik ben bij een wedstrijd aanwezig geweest, om te kijken hoe het er hier aan toegaat. Ik werd meteen heel enthousiast, over de entourage en het speltype. Na twee trainingen en een oefenwedstrijd tekende ik hier. Het kan voor mij een ideale opstap zijn, dat heb ik ook met mijn familie besproken.”

Je hebt dus bewust voor de Ierse competitie gekozen?
“Heel bewust. Sinds ik klein ben, heb ik de droom om ooit in Engeland te voetballen. Of het nou in de League Two of de League One is, dat maakt niet uit. De stap naar Engeland of Schotland is vanaf hier een stuk korter, dus het is een hele bewuste keuze om in Ierland ervaring op te doen en goed te spelen, zodat ik in de toekomst de kans kan krijgen om de stap verder te maken.”

Waarom trekt het voetbal in Groot-Brittannië en Ierland je zo?
“De sfeer is echt ongeëvenaard, ik vind het schitterend hoe de mensen hier met voetbal bezig zijn. Het voetbal is net als in Engeland en Schotland heel direct en fysiek, dat type spel staat mij heel erg aan. Ik ben een centrale verdediger die kan koppen, die redelijk snel is en goed kan tackelen. De lange bal wordt hier regelmatig gebruikt. Dat zijn allemaal dingen die me erg goed liggen. In Nederland wordt er veel gehamerd op mooi spel, je moet goed voetballen om een resultaat te behalen. Het maakt hier niet uit als je met 1-0 wint en heel slecht gespeeld heb. Het gaat erom dat je punten binnenhaalt. Als je een tackle maakt of een bal wegschiet, word je toegejuicht en klappen ze voor je. In Nederland zeggen ze dan: Die verdediger kan er niks van, die kan niet uitverdedigen.”

De Ierse competitie staat niet te boek als een grote competitie en geniet weinig bekendheid in Nederland. Onterecht, zo meent Balk: “Het is echt een hele leuke competitie, met clubs als Dundalk, Shamrock Rovers en Cork City. Toevallig speelden we laatst achter elkaar de derby’s tegen Bohemians en Shamrock Rovers. Het stadion zat nagenoeg vol, er waren heel veel uitsupporters. Als je het publiek tegen elkaar tekeer hoort gaan, dat is echt mooi. Het voetbal leeft hier enorm, de mensen zijn echt voetbalgek.”

St. Patrick's Athletic op bezoek bij Drogheda United.

Hoe merk je dat?
“De supporters reizen massaal mee naar uitwedstrijden, ook als het minder gaat. Bij Feyenoord gebeurt dat bijvoorbeeld ook, maar bij bepaalde clubs in Nederland word je uitgefloten en komen ze niet meer naar het stadion. Ondanks dat deze club traditioneel een grote club is en het dit jaar een stuk minder gaat, blijven de fans komen. Ze hebben ook een spandoek met: never relegated, always celebrated. De supporters geloven er ook in dat we niet gaan degraderen, dat is mooi om te zien.”

Wat moeten we ons voorstellen bij de faciliteiten in de Ierse competitie?
“De velden zijn wel echt geweldig. Grasvelden, gelukkig. Kunstgras vind ik eigenlijk niks. Je went er wel aan, als je er iedere dag op traint. Bij Oss trainden we in het stadion op kunstgras, dan is het bijna raar als je weer op gras moet spelen. In Nederland zijn we gewend om bij het stadion te trainen, maar hier train je ergens anders. Bij onze trainingsvelden zit ook een gym, maar het is bijvoorbeeld niet zo dat we lunchen op de club. Dat is bij andere clubs wel anders geregeld, maar ik ben wel heel tevreden over de faciliteiten.”

De Ierse competitie eindigt over tweeënhalve week. Op 27 oktober speelt St. Patrick’s Athletic zijn laatste wedstrijd tegen Derry City, waarna Balk even terug zal keren naar Nederland. Het contract van de verdediger in Dublin loopt aan het einde van dit kalenderjaar af. “De club heeft al laten merken dat ze me langdurig willen binden als we op het hoogste niveau blijven, ze zijn enorm tevreden. Ik heb zelf gezegd dat ik tot het einde van het seizoen wilde tekenen, omdat ik dan met mijn vriendin kan kijken hoe het bevalt en wat ik er zelf van vind.”

Zou je ook nu al een stap hogerop kunnen maken?
“Ik ben nog helemaal niet bezig met andere aanbiedingen. Met mijn zaakwaarnemer heb ik afgesproken dat we eerst het seizoen goed afmaken, want ik mag toch niet eerder dan 1 januari ergens tekenen. Daar wil ik in mijn hoofd ook nog niet mee bezig zijn, dat heeft toch geen zin. Ik heb wel vernomen dat mijn naam in de Ierse competitie al rondgaat. Ik heb ook al een nominatie gehad voor speler van de maand en regelmatig in het team van de week gestaan, dus dat zorgt wel voor aandacht.”

“Ik ben pas 24, in het buitenland ben je nog een jonkie. In de Jupiler League word je al oud op die leeftijd. Ik heb een appartement in het centrum van Dublin, dus er is een hoop te beleven hier. Het is gewoon een heel mooi avontuur, we zien wel waar het gaat eindigen. We moeten eerst zorgen dat we erin blijven. Misschien komt er dan een andere club langs voor mij. Maar ik heb het hier enorm naar mijn zin.”

Zie jij Jordi Balk in de toekomst in Engeland terechtkomen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Toevallig vorig jaar met een paar vrienden tijdens een weekendje Dublin naar een wedstrijd van St Pats geweest. Zeer laag niveau, maar vooral ook een troosteloze ambiance. Een overdekte tribune en die zat nog lang niet vol ook. Wat Balk beweert over de trouwe fans, herken ik dus niet echt van die ene keer. Aan de andere kant wel een prachtig avontuur natuurlijk. Dublin is een mooie, gezellige stad en Ieren zijn superrelaxed. Ik had het als speler van FC Oss ook wel geweten als ik deze kans kreeg.

11 oktober 2017 om 14:08

Bedankt voor je toevoeging. Ik vond het leuk om dit interview te lezen, maar het voetbal in het buitenland wordt hierdoor natuurlijk wel geromantiseerd. Fijn dat jij ook de andere kant laat zien.

11 oktober 2017 om 14:31

Goede toevoeging, alleen denk ik wel dat als je de sfeer van pak 'm beet Almere city - fc oss vergelijkt met de sfeer in Ierland dat het daar inderdaad wel beter zal zijn

11 oktober 2017 om 14:59

Klopt. Paar jaar terug naar Bohemians geweest waar 2 tribunes gewoon gesloten waren vanwege instortingsgevaar? Anyway de sfeer was goed. Schat het niveau vergelijkbaar met subtop jupiler league.

Een mooi verhaal van een enthousiaste gast die geniet van zijn avontuur op zijn eigen niveau in het buitenland. Ik heb 2 jaar om de hoek gewoont bij de Saints, ging nog wel eens kijken en gun ze absoluut geen degradatie. Dat wat Balk zegt over uitsupporters herken ik gedeeltelijk...als de Dublin clubs uit spelen in Dublin komen ze nog wel ja. Maar uit naar Cork en mijn geliefde Derry City...mwoah..een handje vol,mits er iets op het spel staat. Maar zo is het wel op meer plekken natuurlijk. Derry City supporters komen nog wel met redelijk veel, maar ook niet meer zoals in de jaren 90. Qua passie en strijd is de Ierse competitie echt niet zo verkeerd. Ik kan iedereen die van oude stadions, een pint en vette hap houdt echt aanraden eens in Ierland een wedstrijdje te pakken, al was het voor nostalgische voetbalgevoelens. Het stadion van Shelbourne, St. Pat'sen Bohemians zijn mooie parels uit vervlogen tijden. Helaas word de Brandywell van Derry City F.c. momenteel verbouwd, maar een keer buiten Dublin kijken is ook zeker de moeite waard, zoals naar Drogheda of Sligo Rovers bijvoorbeeld. En dan heb ik het niet over samba voetbal, maar hela, wat doet niveau er nou toe?! :-)

11 oktober 2017 om 17:03

Haha inderdaad! Ik ben ook eens in het Brandywell geweest, toch wel mooi daar hoor! Maar deze jaargang is Derry niet aan te raden, want ze spelen nu gewoon op een sportpark in Buncrana, daar was afgelopen september toen ik daar was een mindere sfeer. Maar dat kwam ook omdat ze afgedroogd werden door Bray met 0-5 natuurlijk; )

11 oktober 2017 om 23:14

Weet je toevallig ook wat te vertellen over Shamrock rovers? Al jaren een van mijn careermode teams, maar veel weet ik niet

12 oktober 2017 om 07:16

The Hoops...hebben een nieuw modern stadion in Inchicore. Van oudsher een van de populairste clubs van het land. Hebben jarenkang geen eigen stadion gehad. Waren beginnen met de bouw, maar kwam heel lang stil te liggen ivm financieel gedoe. Ik ben nig eens naar een 'thuiswedstrijd' van ze geweest tegen Derry in het stadion van Shelbourne. Hebben enkele jaren geleden de groepsfase van de Europa league bereikt! Een club met fanatieke support! Ik zou zeggen; zoek er meer van op, of ga er eens heen. Prima bereikbaar met de Luas.

12 oktober 2017 om 11:09

Rovers komen uit Tallaght, nit Inchicore.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren