Van der Sar studeerde voor CL-winst: 'Ik heb talloze dvd's gekeken'

Donderdag, 5 oktober 2017 om 00:00Yanick Vos

Edwin van der Sar heeft in zijn carrière vele prijzen gepakt, maar de Champions League-winst met Manchester United tegen Chelsea in 2008 vormde het hoogtepunt in de loopbaan van de oud-doelman. Van der Sar was destijds namelijk beslissend, door in de penaltyserie de strafschop van Nicolas Anelka te stoppen. In gesprek met FourFourTwo spreekt Van der Sar over een speciale dag.

"Nadat ik die penalty had gestopt, voelde het alsof ik een paar seconden loskwam van de aarde. Ik denk niet dat ik ooit een meer euforisch gevoel ga krijgen dan destijds, toen ik besefte dat we de Champions League-finale hadden gewonnen", aldus de huidige algemeen directeur van Ajax. "Al mijn teamgenoten renden naar mij toe, het was echt het hoogtepunt van mijn carrière."

Aan die redding gingen grondige analyses van de penaltynemers van Chelsea vooraf. "Ik heb talloze dvd's gekeken met penalty's van Chelsea. Ik heb er wel veertig bestudeerd van Frank Lampard. Uit mijn aantekeningen bleek dat Anelka bijna alles rechts van de keeper schoot. Later hoorde ik dat Chelsea ook veel analyses van mij heeft verricht en ze hadden de spelers verteld om links van mij te schieten, wat de meesten ook deden. Ik voorzag echter dat Anelka de andere hoek zou kiezen en gelukkig gebeurde dat ook", memoreert de voormalig Oranje-international.Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door ijsmuts)

Anelka nam de penalty ook heel slecht. Het zag eruit alsof hij geen zin had. Geen aanloop, gewoon vanuit stand en dan nog denken dat je met zo een houding die bal er wel in schiet. Daarnaast liep Ronaldo te janken dat hij had gemist en gleed Terry uit. Man Utd is die dag heel goed weggekomen maar dat had Van der Sar gelukkig allemaal voorzien.

5 oktober 2017 om 00:19

Knap, toch? Ach ja, van Basten zijn goal in '88 was ook slecht gekeept van Dasayev en dat puntertje van Kluivert in '95 was ook gewoon houdbaar. Als we dan toch overdreven cynisch gaan zijn, kunnen we het beter goed doen.

5 oktober 2017 om 02:00

Na het lezen van jouw reactie log ik even special in in the middle of the night.

Tis wel heel typerend wat je nu allemaal zegt
Maar ik zal je nog het één & amder wijs maken van die wedstrijd die ik me nog zo ontzettend goed kan heugen!

Met wat kwam United nou precies goed mee weg? Kwa kansen ging het zowat gelijk op. De goal van Chelsea kwam iets wat gelukkig tot stand na een geblokkeerde schot van Anelka (?) als ik me niet vergis, waardoor V.D Sar uitgleed, de bal bij Lampard terecht kwam die “gelukkig” & gemakkelijk de 1 - 1 kon binnen tikken.

Wat de penalty serie betreft, ging Edwin heel vaak de goede hoek in, maar zat hij er of net iets eronder, of kwam hij iets wat tekort.
& het uitglijden van Terry? Dat deed me denken aan het uitglijden van Edwin bij de 1 - 1.
Als we het zo gaan bekijken, had Chelsea wel wat meer geluk mee dan United.
Welterusten.

5 oktober 2017 om 07:30

Klopt, absoluut geen mazzel. Eerder pech dat het nog naar penalties ging. Waardoor ik echt koppijn had van de spanning.

Vlak daarna is voetbal haar charme kwijtgeraakt, tot ong 2010 dat geld voor mij althans, prachtige voetbaljaren hebben we mogen meemaken, voor mij was die periode echt een gouden periode betreft voetbal. Als ik er alleen maar aan denk krijg ik al weer de kriebels

5 oktober 2017 om 00:52

Dat gevoel stopte bij mij al 10 jaar eerder na united-bayern. De opkomst van Chelsea was voor mij mede de start van de daling van de charme

5 oktober 2017 om 01:28

helemaal mee eens Ijsmuts!

5 oktober 2017 om 02:36

Ook mee eens. De opkomst van het Chelsea van abramovic was het begin van het einde van het voetbal . En zeker van de CL. Vroeger slurpte ik alles op van de CL, nu schakel ik voor de kwart finale niet meer in want je kunt de 8 kwartfinalisten van te voren al opschrijven , wellicht 1 kleine verrassing.

5 oktober 2017 om 10:10

Want je genoot niet van de CL finalr in 2008?

5 oktober 2017 om 10:13

Of de liverpool vs ac milan finale of de inter-bayern finale?

5 oktober 2017 om 10:14

Wat een overdreven gedoe allemaak. Abramovich had een engelse subtopper gered en jullie moeten juist blij zijn anderd was chelsea failliet. Is vergelijkbaar als everton failliet dteigt te gaan en dan door een sjeik word gekocht.

5 oktober 2017 om 10:38

Ik moet natuurlijk helemaal niets. Als Abramovich er niet was geweest had Chelsea het wel overleefd of een doorstart gemaakt. Het is niet zo dat ik hem persoonlijk verantwoordelijk hou voor de huidige gang van zaken bij alle clubs, maar hij staat wel symbool voor de start ervan.
Een enkele wedstrijd kan me prima bekoren in de Champions League, maar zoals hierboven al wordt aangehaald, de verschillen tussen de clubs wordt te groot waardoor er teveel wedstrijden totaal niet toe doen. Tegen de tijd dat het wel interessant moet worden heb je echter steeds met dezelfde clubs te maken. Die voorspelbaarheid en het daarmee gepaard gaande monopolie haalt bij mij de charme weg.

5 oktober 2017 om 10:57

De kockoutfase waar Andres iniesta chelsea uitschakelt in de laatste minuut.. wat genoot ik daarvan zeg ook al was het onverdiend ik gunde het chelsea gewoon niet

5 oktober 2017 om 13:01

Je genoot van zo'n schande?
Nou ik genoot natuurlijk weer van torres toen hij barca uitschakelde.

Jammer dat hij dit p[as op zen 38ste ging beseffen, dat je huiswerk moet doen voor mocht het op zo'n serie aan aankomen.
In 1996 met de finale van Ajax stond die als een zoutzak in het doel.
Verder had het Nederlands elftal in 1998 wereldkampioen kunnen worden en in 2000 Europees kampioen als hij misschien een paar penalty's had gepakt.
Ik weet wel dat je eigen spelers ze ook moeten maken want anders kan je stoppen wat je wil maar voor het moraal is het toch lekker als de keeper van jou team er een paar pakt en voor de tegenstander werkt die precies andersom.

5 oktober 2017 om 08:20

inderdaad zeg, Willem. je hebt helemaal gelijk, nou waren de strafschoppen van juve wel allemaal precies in de hoek meen ik mij te herinneren en raakte hij er een paar nog net aan. maar inderdaad met Edwin op goal wonnen we nauwelijks belangrijke strafschoppen series

5 oktober 2017 om 09:33

Makkelijk zeggen van achter je beeldscherm. Wijsheid komt met de jaren zegt men niet voor niets, maar schijnbaar ben jij daar al mee geboren.. Ik heb meer het idee dat Van der Sar op deze manier de zondebok is van je eigen verdriet. Iets te kort door de bocht wat mij betreft.

5 oktober 2017 om 12:03

In 2004 bereikte Nederland de halve finale door een penalty te pakken van olof mellberg.

Op en top prof. Beste keeper van het nationaal team van de laatste aantal decennia. Wanneer het team niet liep hadden we altijd hem nog!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden

Frankrijk
23 fans
Coach, 42 jaar

In de wandelgangen

Dinsdag 19 oktober
Manchester City verlangt een bedrag van tachtig miljoen euro voor Raheem Sterling. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren