Haagse cultspits geniet in Engeland: ‘Ze noemen ons hier ‘Dutch pussy’s‘’

Woensdag, 4 oktober 2017 om 19:50Chris Meijer • Laatste update: 20:08

CRAWLEY - Thomas Verheydt verruilde MVV afgelopen zomer voor een avontuur in de krochten van het Engelse profvoetbal. De geboren Hagenaar tekende een driejarig contract bij Crawley Town, uitkomend in de League Two. Een competitie waar het er iets anders aan toegaat dan in de Jupiler League, zo constateerde Verheydt al snel.

Door Chris Meijer

De 25-jarige spits scoorde vorig seizoen 13 keer in 43 wedstrijden voor MVV en speelde zich daarmee in de kijker bij Crawley Town, waar ook Nederlanders Enzio Boldewijn en Moussa Sanoh onder contract staan. De verbintenis van Verheydt in Maastricht liep nog een seizoen door, maar MVV kwam er snel uit met Crawley Town. Toen de clubs het eens waren, vloog Verheydt naar Engeland om de transfer af te ronden.

Heb je niet getwijfeld om het avontuur in Engeland aan te gaan?
“In het begin heb ik wel even getwijfeld, ja. We hadden best een goed seizoen gedraaid bij MVV. Ik overwoog om nog een jaar te blijven en dan transfervrij te vertrekken. Dat is ook mooi en lekker, dan kan een Eredivisie-club je oppikken als tweede spits. Maar ik voelde dat ik een stap moest zetten, je moet soms besluiten om uit je comfortzone te stappen. Ze wilden mij zo graag hebben en ik heb hier een mooi contract gekregen. Het klopt allemaal. Ik zat eerst nog te denken: moet je wel in de League Two instromen? Mensen zeiden dat ik eigenlijk de League One moest pakken, want daar zit weer iets meer voetballend vermogen. Maar ik was heel gecharmeerd van wat deze club uitsprak richting mij.”


Lagen er ook nog andere aanbiedingen afgelopen zomer?
“Er was wel wat interesse, ook vanuit Azië. Ik vond het nog iets te vroeg om daar naartoe te gaan. Ik ben 25 en als je naar Azië gaat, ben je best wel uit de picture. Financieel is dat top, maar het is misschien beter om die kant op te gaan als je rond de dertig bent. Eigenlijk wilde ik afgelopen zomer weer bij MVV beginnen, maar toen had Crawley Town zich gemeld bij de club.”

Heb je er altijd van gedroomd om in Engeland te voetballen?
“Ja, honderd procent. Ik kreeg weleens de vraag: Waarom ga je van het tweede niveau in Nederland naar het vierde niveau in Engeland? Weet je, dat is heel makkelijk. Financieel is het twee of drie keer beter. En als we hier uit tegen pak ‘m beet Luton Town spelen, zitten er ook elfduizend toeschouwers op de tribune. Mensen die mij vragen wat ik hier doe op het vierde niveau, hebben geen idee. De League Two wordt niet uitgezonden in Nederland. Iedereen kent alleen de Premier League en de Championship. Logisch, maar het is kort door de bocht om te zeggen: Wat doe je daar?

Harry Kewell, de manager van Crawley Town.

De technische staf van Crawley Town was voor Verheydt bovendien een reden om naar Engeland te verhuizen. The Reds staan sinds afgelopen zomer onder leiding van Harry Kewell. De Australiër speelde gedurende zijn loopbaan voor clubs als Leeds United, Liverpool en Galatasaray. Kewell wordt bij Crawley Town geassisteerd door Warren Feeney, die voor onder meer Leeds United, Swansea City, Cardiff City en Sheffield Wednesday speelde. Verheydt heeft ontzag voor zijn manager. “Je merkt dat er veel publiciteit om hem heen hangt. Als wij partijvormpjes spelen, doet hij af en toe mee. Hij is gewoon nog de beste en kan echt nog heel erg goed voetballen. Kewell weet wat spelers denken en hij neemt jongens die even niet lekker in hun vel zitten in bescherming. In de media neemt hij het voor ze op en op de achtergrond is hij dan met je bezig.”

Het gaat er daar dus behoorlijk professioneel aan toe?
“Onwijs professioneel. Onder Kewell en Feeney zitten nog vier of vijf fysio’s, analisten, noem het maar op. We trainen iedere dag met hartslagmeters, onze trainingen worden elke dag gefilmd, we krijgen analyses van trainingen, alles wordt opgemeten: voor en na de training moeten we bijvoorbeeld onze hamstrings testen. Het is moeilijk uit te leggen, maar het is in Engeland iets meer gespecialiseerd op het fysieke vlak.”

Is dat het grote verschil met het voetbal in Nederland?
“Waar je in Nederland alles met de bal doet om voetballend bezig te zijn, moet je in Engeland ook lichamelijk in orde zijn. Dat verschil merk ik wel heel erg. Op zich bevalt me dat wel, ik ben ook regelmatig aan het boksen en zwemmen hier. Er komt meer bij kijken dan alleen het voetbal. De trainingen zijn hard, in de voorbereiding moet je kei- en keihard werken om fit te zijn. In Nederland heb ik nog nooit mijn benen getraind, sprongkracht had ik nog nooit wat aan gedaan. Maar hier ligt daar de nadruk op, wedstrijden worden beslist op een vrije trap of een corner. Als je net even wat hoger kan springen, dan heb je daar heel veel profijt van.”

Thomas Verheydt met assistent Warren Feeney.

Hoe bevalt het niveau?
“Als je bij onze trainingen kijkt, zie je dat we op een heel goed niveau kunnen voetballen. Maar wanneer de fluit gaat voor de wedstrijd, gaat er op de een of andere manier een knop om. Dan is het gewoon vol werken en wordt het voetbal soms een beetje vergeten, het gaat dan puur om resultaat. Het maakt niet uit hoe, maar er moet gewonnen worden. Iedereen heeft zijn eigen gezin en er moet brood op de plank komen, zo denken ze hier volgens mij. Als je het veld opgaat, moet je winnen, want je wil je premie hebben. Er zijn iets andere belangen dan in de Jupiler League, in ieder geval dan wat ik gewend was.”

Had je dat van tevoren verwacht?
“Ik wist wel dat het hier begon met hard werken. Ik dacht: voetballend komt het wel goed, Nederlanders kunnen altijd wel aardig voetballen. Wij hebben hier ook jongens lopen die makkelijk meekunnen in de top van de Jupiler League, maar het is niet te vergelijken. Wij zouden bovenin meedraaien in de Jupiler League, zeker qua fysieke gesteldheid. Als een Nederlands team meedraait in de League Two, redden ze het op fysiek vlak niet. Voetballend zouden ze er dan wel weer bovenuit kunnen steken. Nick Kuipers (vorig seizoen ploeggenoot bij MVV, nu speler van ADO Den Haag, red.) kwam laatst kijken. Hij zei: Tho, ik weet niet wat ik zie, man. Er is zoveel power. Ik denk dat heel veel mensen niet weten hoe er hier gespeeld wordt. Het heeft wel wat, moet ik zeggen.”

Ligt het spel jou ook wel?
“Natuurlijk ligt het mij, ik ben best groot. Maar die centrale verdedigers zijn dat hier ook allemaal. Nederlanders hebben ook een beetje een naampje in Engeland. Dutch Pussy’s, weet je. Wij zijn niks gewend, zeggen ze. Als je een klein duwtje geeft, wordt er in Nederland afgefloten. Dat is hier absoluut niet het geval. Hier worden slidings gemaakt, jongen, dat zie je in Nederland niet. Dat is een beetje het verschil, je moet omschakelen. Je krijgt ellebogen: ik ben al twee keer naar de kant gegaan met een bebloed hoofd in de eerste drie wedstrijden. Daar wordt niet eens voor gefloten. Dan kan je gaan zeuren tegen de scheidsrechter, wat je in Nederland doet. Maar dat heeft hier echt geen zin.”

Thomas Verheydt in het shirt van Scheveningen, in duel met ADO-verdediger Gianni Zuiverloon tijdens een oefenwedstrijd.

Verheydt belandde pas op late leeftijd in het profvoetbal. MVV haalde de spits in 2015 weg bij Scheveningen, waar hij toen pas net een maand zat. Hij doorliep de jeugdopleiding van Feyenoord en ADO Den Haag, maar wist niet door te breken in het eerste elftal. Via Jodan Boys en IJsselmeervogels keerde Verheydt weer terug in zijn geboortestad. “Ik heb eerlijk gezegd dat er altijd wat speelde op de achtergrond en dat er wat kon gebeuren. Daar zijn ze mee akkoord gegaan, Scheveningen was een soort tussenstap.”

Heb je altijd vertrouwen gehouden dat je nog in het profvoetbal terecht zou komen?
“Ik heb altijd nog de ambitie gehad om het profvoetbal te halen. Ik heb de hele jeugdopleiding van Feyenoord en ADO Den Haag doorlopen, dus dan hoop je niet dat je eindigt in de Topklasse. Er is altijd wat contact en interesse geweest vanuit de Jupiler League, van kleinere clubs. Er is ook wat interesse uit Finland geweest, dus er hebben altijd wat dingen gespeeld op de achtergrond. Maar niet iets waarvan ik dacht: dat moet ik doen. Pas toen MVV kwam, was het een makkelijke keuze om daar te tekenen. Maastricht is een prachtige stad en MVV is een club met een mooie historie.”

Heb je nog ambities voor de toekomst?
“Mijn contract loopt nog drie jaar en ik ben dan een jaartje of 28 als ik hier klaar ben. Dan moet je kijken of je nog een stap kan maken, naar de Eredivisie of naar een club waar het financiële plaatje er goed uitziet. Dan moet je naar de landen in Azië gaan. Dat is ook een uitdaging, die durf ik wel aan.”

De cijfers van Thomas Verheydt in dienst van MVV.

Je bent niet vies van het avontuur dus?
“Als je weet dat je in Azië zoveel kan verdienen, moet je daar wel aan gaan denken. Als je wat over wil houden als profvoetballer, dat je straks een leuk huisje kan kopen en het wat rustiger aan kan doen, moet je wel die kant opgaan. Dat hoor ik ook van andere jongens. Misschien is dat een optie, maar ik weet ook niet hoe het tegen die tijd met mijn gezin zit. Ik heb het zeker in mijn hoofd, ja.”

Heb je dan ook nog een droom?
“Ja, het zou een droom zijn om ooit nog voor ADO Den Haag te spelen. Dat zou hartstikke mooi zijn. Maar je weet nooit hoe het loopt. Als ik hier in het restant van het seizoen twintig goals maak, dan ben ik hier zo weer weg. Zo werkt het ook hier, want dan krijg je veel aandacht en ben je op de nationale televisie te zien. Het is gewoon zaak dat je presteert en aan de hand daarvan kan je een plan gaan maken.”

Verheydt speelde dit seizoen tot dusver vier wedstrijden, maar staat nu een aantal weken aan de kant door een knieblessure. Hij raakte in de EFL Throphy-wedstrijd tegen Charlton Athletic geblesseerd. “Ik ben alleen nog aan het wachten tot ik groen licht krijg en het veld weer op mag. Als het goed is, heb ik eind deze week een nieuwe MRI-scan en als die goed genoeg is, mag ik weer gaan trainen. Dan gaan we gewoon knallen en ik ben al veel fitter en sterker dan ik vorig jaar bij MVV was. Ik word alleen maar beter hier en ik ben benieuwd hoe het hier gaat eindigen, over tweeënhalf à drie jaar.”


Poll

Denk jij dat Thomas Verheydt van waarde kan zijn bij een club in de Eredivisie?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

25 reacties (laatste reactie door marchant)

Mooi verhaal dit. Zonde dat we in Nederland zo op dat technische vlak blijven hangen, je wordt gewoon aan alle kanten voorbij gestreeft. Sta er nog steeds van versteld dat we in het land met de langste mensen niet gewoon een paar snelle kleerkasten in de verdediging en spits hebben staan. Kleine technische mannetjes zijn leuk hoor als je het niveau Xavi of Messi hebt, maar met middenvelders als Clasie ga je het gewoon nergens meer redden.

4 oktober 2017 om 10:50

De eredivisie is ook gewoon een verkapte jeugdcompetitie. Je kan jongens van onder de 21 gewoon niet te veel belasten met krachttraining.

4 oktober 2017 om 11:40

Nee, maar je kunt wel selecteren op fysiek. Genoeg jongens die op hun 19e al 1.95m zijn en redelijk sterk.

4 oktober 2017 om 13:23

Het is geen basketbal. Lengte zegt niet alles over je fysiek.

4 oktober 2017 om 16:35

Je kan niemand teveel belasten ongeacht de leeftijd

Mooi dit soort verhalen, ik lees ze graag.

Het zegt toch ook wel iets wat klopt. In Nederland hebben we echt geen oog voor fysiek. Daar mag wel iets meer in geïnvesteerd worden.

4 oktober 2017 om 10:08

Vind ik niet helemaal waar. In Nederland hadden we misschien te weinig oog voor fysiek met de nadruk op hadden. Zie toch steeds meer grote flinke kerels doorbreken. Je zag het bijvoorbeeld bij Ajax met Bazoer, Tete en Riedewald en nu bijvoorbeeld de Ligt, zijn toch wel allemaal wat meer kerel (al gebruikte Riedewald zijn lijf compleet verkeerd). Zo'n kongolo van Feyenoord was ook verre van een iel mannetje. Op PSV heb ik niet heel veel kijk, dus dat is wat moeilijker beoordelen. Je zit echter ook meteen met een probleem. Als ze echt jong zijn, zijn ze dan goed door het verschil in fysiek of zijn ze gewoon goed. Tegen dit probleem is Ajax al een paar keer aangelopen met jeugd spelers, vooral in de spits. Ook de ontwikkeling daarna is vrij behoorlijk, als je wilt de faciliteiten zijn er de mogelijkheden ook, depay trainde als een gek, de ligt werkt enorm een sprintsnelheid, maar dat stukje is misschien te vrij blijvend. Het moet misschien wat meer afgedwongen worden, terwijl het nu vooral uit de spelers zelf moet komen op het moment dat ze zich aansluiten bij het eerste.

4 oktober 2017 om 11:19

@ninjakai;

je ziet simpelweg in bijvoorbeeld de premier league dat er fysiek meer gevraagd wordt. Als een de ligt bijvoorbeeld nu naar engeland zou gaan dan zou hij eerst twee maanden spieren moeten kweken. Net zoals veel spelers die vanuit de eredivisie naar de PL gaan aangeven dat er in Nederland eigenlijk niet echt getraind wordt. Als je kijkt naar Frankrijk zie je ook dat die jongen fysiek veel sterker zijn.

Het moet veel meer in de cultuur zitten. Natuurlijk moet je trainen op techniek en positiespel. Maar je moet ook fysiek hebben als je duels wilt winnen.

4 oktober 2017 om 12:23

Ik denk dat mensen overdrijven met die nadruk op fysiek. Puntje bij paaltje zie je dat de fysieke ploegen het vaak afleggen tegen technische ploegen. Niet voor niets dat Spanje al jaren domineert op CL en Europa league niveau. Je moet een combinatie van beide hebben. Maar ik zie het zo, techniek kan je moeilijker bijspijkeren dan fysiek. Duitsland is een beter voorbeeld voor ons dan de engelse competities, ideale combo daar.

4 oktober 2017 om 16:36

De namen die je noemt...lachwekkend. misschien is de ligt een goed voorbeeld van iemand met een degelijk fysiek.

prachtig verhaal. deed het goed bij MVV vorig seizoen. keigelde Cambuur helaas uit de play-offs, maar MVV verdiende een ED plek.
nu schrik ik toch ook wel een beetje, het 4e!!!! niveau van Engeland is verder met het fysieke gedeelte en training dan de Eredivisie, echt dat kan toch niet. wij zijn echt een voetballand maar lopen werkelijk waar overal achter behalve het technische gedeelte zijn we in training wel sterk. schrijnend!

4 oktober 2017 om 11:10

Tja, op het 4e niveau van Engeland moet je het dan ook van het fysiek hebben om te overleven, omdat de gehele competitie daarop gericht is en de betere voetballers spelen er niet. Voetballend zouden we dat soort ploegen wel 'gewoon' weg tikken. Niet gek ook dat de meer voetballende ploegen de afgelopen seizoenen zijn gepromoveerd naar een hoger niveau.

In Nederland moeten we er ook gewoon een mix in vinden, wat ook steeds meer gebeurt hoor. Je steeds steeds meer fysiek sterkere spelers doorbreken.

Heb hem een paar keer zien voetballen bij Spakenburg-IJsselmeervogels (en andersom). Wat een beest staat er dan op het veld zeg, zo zie je ze nog zelden in het Nederlandse voetbal. Was trouwens zelfs op dat niveau niet altijd onomstreden.

5 oktober 2017 om 00:15

Was een matige spits voor ons powell is veel sterker aan de bal

Hahaha in azie ben je uit de picture, maar gelukkig hebben we wekelijks scouts zitten bij Crawley Town

4 oktober 2017 om 13:15

Je kunt wel makkelijker doorgroeien in Engeland zelf!!! Iets wat in Azië natuurlijk niet echt het geval is.

4 oktober 2017 om 13:46

Als je op je 25 van m v v naar Crawley Town gaat moet je echt niet de illussie nog hebben dat je nog gaat door breken bij Manu.
Als je dan een Aanbieding krijgt uit Azie waarmee je je jezelf financieel onaanvankelijk kan spelen moet je dat met 2 handen aanpaken,
en niet denken dat ze in azie op jou zitten te wachten op je 30ste.

4 oktober 2017 om 17:48

Wanneer hij zich in de kijken speelt bij league 1 of championship clubs gaat hij ook financieel onafhankelijk worden. Beetje kort door de bocht van je.

Jammer dat er geen optie is om een verhaal een duimpje te kunnen geven, dit soort stukken zijn het namelijk waard.

Wat een baas houdt echt van ijsselmeervogels, ik herrinner mij nog dat hij naar vak midden noord kwam(diehard fans van vvyv) en een rondje gaf. Wat een stift tegen helmond sport😍

Heeft de interviewer een stok en een hond? Past engeland bij jou? Als je thomas 1x ziet hij past eerder niet in nl

Hij heeft zin in Azië en ado. Ik zeg 1 + 1 is elf. Die komt nog wel een keer in den haag te spelen.

5 oktober 2017 om 00:16

Moet je niet willen traag en een slechte techniek past niet in nl zie hem eerder pl dan ed spelen

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Crawley Town

Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
T. NicholsAanvaller287
J. TilleyAanvaller41
D. RodariAanvaller30
G. MorrisKeeper270
S. NelsonKeeper10
M. AdebowaleVerdediger10
T. CraigVerdediger270
Voor de complete selectie: Clubpagina Crawley Town.

6 fans
Coach, 42 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
West Ham United heeft een gigantisch prijskaartje om de nek van Declan Rice gehangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren