Update: FC Lisse verliest bij hoger beroep; penaltyserie definitief opnieuw

Vrijdag, 6 oktober 2017 om

De strafschoppenserie tussen FC Lisse en HSV Hoek in de KNVB Beker wordt mogelijk opnieuw gedaan. Woensdagavond moesten er na een 2-2 einduitslag strafschoppen aan te pas komen om te bepalen welke club de volgende ronde zou bereiken. Scheidsrechter Marc Nagtegaal liet de strafschoppenserie echter volgens het ‘ABBA’-principe (eerst ploeg A, dan twee keer ploeg B, dan weer ploeg A) nemen en dat is niet conform de regels.

Volgens de reglementen van de KNVB moeten de strafschoppen altijd om en om worden genomen. Woensdagavond was dat niet het geval. Na tien strafschoppen was de stand 4-4 en schakelde de arbitrage weer terug naar het reguliere systeem, waarbij de penalty’s weer om beurten werden genomen. FC Lisse won de strafschoppenreeks met 5-4. De KNVB is een onderzoek gestart naar de strafschoppenserie en heeft verklaringen opgevraagd bij zowel de scheidsrechter als beide teams.

“Dit is absoluut niet conform de spelregels”, liet de KNVB weten aan FOX Sports. “We gaan rapporten opvragen bij de clubs én de scheidsrechter, die gaan we voorleggen aan de tuchtcommissie en dan gaan we bepalen of het gevolgen heeft gehad voor de wedstrijd.”

“De spelers hoorden pas in de middencirkel dat dit de volgorde zou worden”, verklaart Danny de Vrieze, teammanager van Hoek. “Ik ben na de strafschoppenserie naar de scheidsrechter toegegaan en hij gaf toen al aan dat hij een dwaling had begaan. De KNVB heeft al contact met Hoek gezocht en de kans is aanwezig dat donderdag het balletje FC Lisse/Hoek in de koker gaat.”

Update 21 september 15.24 uur – FC Lisse én HSV Hoek bij loting KNVB Beker na ABBA-blunder
Bij de loting donderdagavond voor de tweede ronde van de KNVB Beker zitten FC Lisse én HSV Hoek samen in een koker, omdat het onderzoek van de KNVB naar de opvallende penaltyreeks nog niet afgerond is. De scheidsrechter liet beide clubs woensdagavond hun strafschoppen niet om en om nemen, maar volgens het ABBA-systeem, wat tegen de reglementen van de KNVB is. De voetbalbond heeft de kwestie nu neergelegd bij de onafhankelijke adviesgroep spelregels en de internationale spelregelcommissie IFAB.

Update 25 september 16.55 uur – KNVB laat strafschoppenserie Lisse – Hoek overnemen
De KNVB heeft besloten de strafschoppenserie bij het bekerduel tussen FC Lisse en HSV Hoek in zijn geheel over te laten nemen. Dat laat de thuisspelende club weten via het clubkanaal. De arbiter liet vorige week na de 2-2 eindstand de strafschoppenreeks volgens het ‘ABBA’-principe (eerst ploeg A, dan twee keer ploeg B, dan weer ploeg A) nemen en dat is niet conform de regels. De voetbalbond heeft nu besloten om de penaltyreeks in zijn geheel opnieuw te laten doen op woensdagavond 4 oktober om 21.00 uur in Lisse. De winnaar neemt het in de volgende ronde van de KNVB Beker op tegen Heracles Almelo.

Update 25 september 17.43 uur – FC Lisse overweegt juridische stappen na besluit KNVB
FC Lisse is allesbehalve blij met het besluit van de KNVB om de strafschoppenserie tegen HSV Hoek in zijn geheel opnieuw te laten nemen. “Zojuist heeft het bestuur van betaald voetbal FC Lisse geïnformeerd dat zij hebben besloten dat de penalty’s overgenomen dienen te worden. De schriftelijke onderbouwing zullen wij nog ontvangen. Na bestudering van de onderbouwing zullen wij kijken of we juridische stappen zullen ondernemen”, aldus een statement op de clubwebsite.

Update 26 september 14.22 uur - FC Lisse spant kort geding aan na besluit over strafschoppenserie
FC Lisse legt zich niet neer bij het besluit van de KNVB om de strafschoppenserie tegen HSV Hoek over te laten nemen. Voorzitter Leon Annokkee heeft dinsdagmiddag aan Omroep West laten weten dat de club een kort geding aan gaat spannen tegen de voetbalbond in de hoop het besluit zo terug te draaien.

Update 6 oktober 13.55 uur - FC Lisse verliest bij hoger beroep; penaltyserie definitief opnieuw
FC Lisse en HSV Hoek zijn definitief veroordeeld tot een herhaling van de veelbesproken strafschoppenreeks in de eerste ronde van de KNVB Beker. De voetbalbond besloot dat de penaltyserie, die onreglementair via het ABBA-principe werd afgewerkt, opnieuw genomen moest worden, maar Lisse ging daar tegen in beroep. Vrijdagmiddag wordt duidelijk dat de Nederlandse voetbalbond in het gelijk wordt gesteld en dus moet de strafschoppenreeks opnieuw. Dat gaat gebeuren op woensdag 11 oktober om 21.00 uur.Gerelateerd

Meer sportnieuws

75 reacties (laatste reactie door wanny)

Ze kunnen eigenlijk moeilijk de serie laten overnemen. Dan is het hek van de dam, want er zijn iedere wedstrijd beslissingen van de scheidsrechter die niet conform de spelregels zijn.

21 september 2017 om 11:42

Ik ben vooral verbaasd dat er eerst allemaal 'rapporten' moeten worden gemaakt. Zo moeilijk is het toch niet? Klinkt als een heel hoop bureaucratie. En eens hoor, ze moeten het nu gewoon zo laten.

21 september 2017 om 11:53

Dat is Nederland ten voeten uit. Iedereen lijkt verliefd op papier en regeltjes. Laat de uitslag gewoon zoals die is. Je gaat toch niet helemaal afreizen voor een strafschoppenserietje wat een geneuzel allemaal.

21 september 2017 om 12:01

@ajaxrevolution

Dat zijn twee aparte zaken

Ten eerste de rapporten en het papier. Dat is inderdaad nodig, helaas. De vaststelling van uitslagen, maar ook schrosing en andere beslissingen, hebben allemaal een administratieve kant. Daar wordt de kijker normaal niet mee vermoeid, maar het is er wel. Ook om willekeur tegen te gaan. Nu de situatie zo overduidelijk is, zullen die rapporten eenvoudiger op te stellen zijn, en sneller klaar zijn dan in ingewikkelde situaties.

Ten tweede de vraag of de uitslag moet blijven zoals die is. Als neutrale sportliefhebber vind ik dat ook. Maar de direct betrokkenen denken daar vaak anders over. Als dit de penaltyserie in de halve finale van het WK was en oranje vliegt er uit, dan wordt de verlokking wel groot om er bezwaar tegen in te dienen.

21 september 2017 om 12:19

De meeste foute beslissingen in een wedstrijd zijn doordat een scheids de spelregels naleeft, maar de situatie verkeerd interpreteerd. Dit is gewoon verkeerde spelregels toepassen. Dus een gele kaart voor een overtreding geven in plaats van rood ofzo is hier niet mee te vergelijken.

21 september 2017 om 12:39

Maar dit is toch wel een grote fout. Dit is niet een verkeerd ingeschatte situatie oid. Al snao ik jouw ount dan ook wel.

21 september 2017 om 12:40

Verschil is dat een scheidsrechter een verkeerde beoordeling kan doen op een situatie (ingooi verkeerde kant op, onterechte strafschop). Dat zijn beoordelingen. Hier wordt eigenlijk primair aan foutieve keuze gemaakt door de scheidsrechter en dan pas begint iets. Dat is dus wel terug te draaien, door de serie opnieuw te doen. Een foute strafschop kan je niet terugdraaien door de wedstrijd over te spelen.

21 september 2017 om 15:35

Nou nee want de pingels hadden om en om genomen moeten worden en niet 5 hoek en dan 5 lisse

25 september 2017 om 17:56

Haha volgens mij snap je het ABBA systeem nog niet

25 september 2017 om 17:10

Na het lezen van de laatste update: kennelijk kunnen ze dat wel

25 september 2017 om 18:29

Echt ongelofelijk. Het is niet volgens de regels maar kom op, Lisse heeft ze simpelweg beter genomen! Wat een totale onzin om alles opnieuw te laten nemen.

Haha waarom doet ie dat dan ook?

21 september 2017 om 13:01

Dat dacht ik dus ook. Ik kijk al best lang voetbal en heb in de loop der jaren behoorlijk wat penaltyseries gezien, maar nog nooit iets van een 'ABBA' volgorde. Dus indd waarom?

21 september 2017 om 13:32

Vanaf dit jaar zullen de penalties volgens dit Abba systeem verlopen. Misschien dat hij hieraan moest denken. Wel heel apart

25 september 2017 om 17:17

Dat was toch een zang groep

21 september 2017 om 13:17

Hoeven de keepers niet na elke strafschop dat takkenend naar de zijkant te lopen.

Kon die net zo goed bij de Abba methode blijven ipv weer terug te switchen. Dan was het nog "gelijk"

21 september 2017 om 11:39

Het is "gelijk" gebleven, alleen verkeerd geformuleerd door vz. Nadat beide teams 5 pingels hadden genomen volgens Abba, gingen ze door naar de knock-out fase, zoals altijd na een gelijke stand in een reeks.

21 september 2017 om 11:56

Nee, dan is het dus niet gelijk gebleven.

Het doel van de Abba methode is het evenredig verdelen van de druk van het nemen van de laatste penalty. Door terug te switchen na het Abab systeem heeft de scheidsrechter de druk van het nemen van de laatste cruciale penalty dus volledig bij 1 team neergelegd.

21 september 2017 om 11:55

abbaab of ababab.. 5e pingel is altijd a..

21 september 2017 om 12:44

Het is 10 penalties he. Ababababab of abbaabbaab. Dit omdat team A dan niet het "voordeel" heeft van de eerste nemer. Of B het "voordeel" van de laatste nemer.

Hoe kan de scheidsrechter aangeven dat het een dwaling is als hij hier bewust voor kiest? Aparte gang van zaken lijkt me dit.

21 september 2017 om 11:58

Schijnbaar was de scheidsrechter bij aanvang van de strafschoppenserie in de veronderstelling dat deze volgens het Abba principe moest worden uitgevoerd. Om wat voor reden dan ook is hij gedurende de serie tot inkeer gekomen dat dit toch niet de bedoeling was. Daarom is het dwaling.

Komisch dat de scheids na 10 strafschoppen terug switchte naar de Abab methode. De verbeterde eerlijkheid van de Abba methode wordt juist in die fase het belangrijkst.

Juist door die omschakeling maakt hij er een potje van.

21 september 2017 om 11:56

In abba vond de scheids zijn Waterloo 🤔

21 september 2017 om 12:52

Mamma mia, wat een kutgrap.
On: Inderdaad gek dat de scheidsrechter weer kiest om van de Abba manier af te stappen. Ik kan nog begrijpen dat je denkt dat de Abba manier is ingevoerd omdat het de laatste tijd best vaak in het nieuws is maar de logica om er daarna weer vanaf te stappen ontgaat mij een beetje.

21 september 2017 om 11:56

Hoe wou je het anders doen na 10 penalty s? ... je moet dan wel om en om nemen.

21 september 2017 om 12:02

Abba aanhouden natuurlijk. Het doel van Abba is het verdelen van de druk van de laatste beslissende penalty.

Uit onderzoek bleek dat het team dat de eerste penalty mag nemen aanzienlijk vaker wint dan het team dat als tweede aan de beurt is. Dat impliceert dat de druk bij het nemen van de tweede penalty, en natuurlijk helemaal aan het einde van de serie waarin iedere misser fataal kan zijn, groter is en het een grote invloed op het resultaat heeft.

Door Abba door te zetten zou je die hogere druk van de tweede penalty per ronde weer aan het andere team gegeven worden, wat dus eerlijk zou zijn geweest.

Lisse neemt 11, Hoek penal 12. Beiden raak of mis, dan neemt Hoek nummer 13 en Lisse 14. Etc. etc.

21 september 2017 om 12:03

natuurlijk niet riciotto. Ook dan is abba gewoon mogelijk. Niet aa-bb-aa, maar dat is ook niet aan de orde

Hoe komt die scheidsrechter erbij om deze "abba" ,methode toe te passen. Deze methode heb ik nog nooit gezien volgens mij heeft hij dit gewoon ter plekke verzonnen.

21 september 2017 om 11:35

Niet helemaal waar omdat er sprake is het penalty systeem zo om te gooien. Echter is het in Nederland nog niet doorgevoerd. Als je eenmaal dit systeem gaat gebruiken dan had hij ook bij die lezing moeten blijven ipv toch weer terug te schakelen naar het oude systeem.

21 september 2017 om 11:35

Volgens mij was het aan van de vernieuwingen in het voetbal waar de Uefa onderzoek naar doet. Maar het is absoluut nog niet geïmplementeerd dus het is bizar dat deze man even beslist in te voeren.

21 september 2017 om 11:38

Dan heb je dus niet naar de Community Shield gekeken dit seizoen. In de League Cup en bekerfinales wordt dit ook gehanteerd door de FA.

21 september 2017 om 11:38

Waarschijnlijk heeft ie recentelijk Engels voetbal gekeken, want daar is het onder meer in de League cup al wel omgegooid

Waarom liet de scheidsrechter de penalty ' s dan ook op de abba manier nemen? Kent hij zelf de spelregels niet eens ofzo? Lijkt me logisch dat de penalty ' s opnieuw moeten worden gedaan. Het is toch wel een andere manier en is mentaal ook best belangrijk, ook niet fair tegenover de andere ploegen die het met penalty ' s moesten uitvechten

Was dit maar gebeurd bij mijn club hahaha

21 september 2017 om 12:47

Hahaha, wel goed dat zelfspot!

Ik denk dat je de serie niet opnieuw kan laten nemen.
Dan zou elke wedstrijd van Nijhuis overgespeeld moeten worden omdat ie 'vergeet' kaarten te geven terwijl het volgens de regels wel geel moet zijn.

21 september 2017 om 12:30

Het probleem is in beide gevallen "niet conform de regels". Ik had ook Blom kunnen roepen of een andere arbiter, alleen Nijhuis bedenkt zijn eigen regels.

21 september 2017 om 12:41

Nee, Nijhuis laat de clubs tenminste voetballen als mannen. Dat bepaalde clubs dat niet ligt en hierdoor hun fans gaan huilen, is een heel ander verhaal. Ik heb veel liever Nijhuis dan Kuijpers, aangezien laatstgenoemde altijd een partij bevoordeeld en daarnaast alleen in de CL echt goede wedstrijden fluit.

21 september 2017 om 13:05

Nijhuis bevoordeeld zeker wel. De schokkende ploeg kan namelijk alles tegen een voetballende ploeg doen. Heeft vaak niets meer met voetbal te maken.

21 september 2017 om 12:48

Kaarten vergeten of verkeerd geven is niet hetzelfde als een gehele andere manier te implementeren van penalties. Rare vergelijking.

Deze arbitrale blunder heeft geen extra voordeel gegeven aan een van beide ploegen dus in mijn ogen zou het onverantwoord zijn om de strafschoppen serie over te doen tegenover FC Lisse.

Misschien een dom voorbeeld maar als de scheidsrechter van te voren aan geeft dat buitenspel niet van toepassing is op de wedstrijd, dan is het een fout van de scheidsrechter en heeft het geen verantwoordelijkheid voor beide ploegen, aangezien beide ploegen onder dezelfde omstandigheden spelen.

21 september 2017 om 12:04

Ik hoop ook dat de uitslag blijft staan. Maar het gaat niet zozeer om een voordeel. Er kan altijd een ploeg zijn die zegt dat de spelers uit hun concentratie werden gehaald door dit gedoe. En dat kan nog waar zijn ook.

Leren de scheidsrechters tegenwoordig dan niet hoe een strafschoppen serie genomen moet worden. Ik heb namelijk nog nooit deze methode gezien tijdens een bekertoernooi in welk land dan ook maar dat zou ook aan mij kunnen liggen.

21 september 2017 om 12:25

In Engeland wordt dit al gebruikt bij in ieder geval de Community Shield.

21 september 2017 om 12:33

Dat ligt idderdaad aan jou.

Slechte verliezers!!! Beide ploegen hebben toch evenveel strafschoppen genomen dus was is het probleem. Beter in de spiegel kijken en oefenen op strafschoppen.

Typisch dat knvb hier tot het gaatje wil gaan om 'alles hetzelfde en eerlijk te houden', want hier kunnen ze het op de scheidsrechter afschuiven. Maar de absolute basis, het gras waarop gespeeld wordt, die competitievervalsing staan ze toe. Alsjeblieft volledige club in zeist vervangen door competente voetbalmensen en laat deze penaltyserie in hemelsnaam zo.

Misschien begrijp ik het niet hoor, maar tijdens de Abba manier was de stand gelijk. Pas tijdens het regulieren traject van penalty's nemen (dus zoals het hoort /zou horen) is de beslissing gevallen. Dan hoeft de penalty serie toch niet overgenomen worden? Ondanks dat de scheidsrechter zich niet aan de juiste regels heeft gehouden, is er door het gelijkspel niemand benadeeld

21 september 2017 om 15:32

Dat kan je natuurlijk niet zo stellen. Lisse had misschien wel gewonnen met een ABAB-systeem. Dus zijn zij benadeeld met een gelijke stand. Dat kunnen we natuurlijk nooit weten, en daarom wordt dit hele voorval ook onderzocht.

21 september 2017 om 17:13

Lisse had inderdaad kunnen winnen met het Abab systeem, maar die kans is net zo groot als dat ze hadden kunnen verliezen. Al met al blijft penalty schieten een loterij, of je het nou via het Abab, Abba, Aabb, Bbaa, Baab systeem doet, allemaal lood om oud ijzer

Het is wel een fout maar het blijft gelijkwaardig dus ja, als je mist lig je er uit.....vind niet dat Lisse voordeel had of Hoek nadeel. Mag Knvb lekker wijs over gaan doen, volgens mij moet je Lisse gewoon laten winnen en de scheidsrechter op non actief zetten voorlopig.

Ik vind dat alle penalty series van deze ronde over moeten

Als je het mij vraagt is deze hele discussie belachelijk. Als profvoetballer (gaat om het abba systeem, niet deze wedstrijd) moet je met of zonder druk een penalty zuiver in de hoek kunnen schieten. Gewoon een muntje gooien voor wie begint, mis je je penalty en dat was de laatste, mag je dat jezelf aanrekenen (of de keeper omdat hij de goede hoek koos). Waarom de regels aanpassen die altijd geweest zijn om minder druk te voelen. Het is je baan en je krijgt dik betaalt. Dan is het aan jou of je je penalty de bovenhoek inknalt of verpest ongeacht of er 10000 man in een stadion zitten of alleen een ballenjongen.

Dan moet je straks vanuit Zeeland een flink eind rijden voor alleen penalty's.

25 september 2017 om 17:07

Lekker hoor, even op een woensdagavond 100 km rijden om wat penalties te nemen om je vervolgens proberen te plaatsen voor een uitwedstrijd ruim 200 km verder :P

25 september 2017 om 17:22

Van Hoek naar Lisse is 190 km, dus moeten ze bijna 400 km rijden voor misschien maar 4 of 5 penalty's.

25 september 2017 om 17:10

En als je dan ook nog verliest is de terugreis helemaal zuur.

Gewoon erbij laten wie heeft gewonnen. Als beide teams akkoord zijn gegaan op dat moment.

Dat wordt flink oeffenen op penalty's tot 4 oktober😂😂

Dit zou wel heel erg zuur zijn voor Lisse als ze nu als nog gaan verliezen...

Staat wel lekker veel druk op die pingels nu, nu moet je als speler een week lang nadenken over en oefenen op wat je gaat doen

Dit land is echt ontspoort zo langzamerhand, dit slaat echt werkelijk waar nergens op. Zul je zien dat FC Lisse ook nog verliest ook.

Wat een gezwam zeg, beide ploegen hebben net zo veel strafschoppen genomen, boeiend hoe die volgorde dan is, nu moet je als uit spelende ploeg een stuk reizen om een paar strafschoppen te gaan nemen, dit verzin je toch niet

26 september 2017 om 08:30

Alsof dat de KNVB wat boeit. Die denken alleen aan zichzelf!

Is toch hetzelfde als een situatie in de wedstrijd die gezien en beoordeelt is door de scheids... is ook onomkeerbaar. Deze scheids heeft hiervoor gekozen en daarmee is de kous af.

Bij NAC-Groningen werd een ingooi genomen waarna een tweede bal het veld in kwam. Scheids floot af en liet ingooi opnieuw nemen. Klopt niet, had een scheidsrechtersbal moeten zijn. Overspelen dus?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Lisse

Actuele wedstrijden
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina FC Lisse.

In de wandelgangen

Maandag 16 september
Manchester United heeft een concessie moeten doen in de contractonderhandelingen met David De Gea. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren