Een uitwedstrijd in Noord-Korea: ‘Die raket vloog recht over ons hotel’

Donderdag, 21 september 2017 om 10:15Chris Meijer • Laatste update: 10:58

Als voetballer was Erik Paartalu wel wat gewend. De Australische middenvelder speelde in landen als China, Thailand, Zuid-Korea en Qatar, voordat hij afgelopen zomer in India terecht kwam. Met Bengaluru FC speelt Paartalu in de Aziatische Champions League en onlangs stond er een bijzondere uitwedstrijd op het programma: een bezoek aan Noord-Korea.

Bengaluru had de heenwedstrijd tegen April 25 met 3-0 gewonnen en reisde dus met een goede uitgangspositie af naar Pyongyang. “Het is een ding dat je ergens gaat voetballen waar mogelijk oorlog uit kan breken, maar Noord-Korea is wel iets anders. De Australische regering drukt mensen op het hart om niet naar Noord-Korea te reizen, omdat daar geen ambassade zit en er een nucleaire oorlog uit kan breken. We stapten in het onbekende”, zegt Paartalu in gesprek met de BBC.

De middenvelder vertelt dat de aankomst in Pyongyang al een rare ervaring was. “Het vliegveld was bijna helemaal leeg. Ondanks dat het een internationaal vliegveld was, landde er maar één vliegtuig. Er was verwarring over onze bagage en we hebben daar twee uur moeten zitten. Ondertussen was het personeel al vertrokken, waardoor wij alleen op het vliegveld zaten”, legt Paartalu uit. Bij aankomst werden ook alle telefoons en tablets gecontroleerd op foto’s.


Op dat moment sloeg de schrik even toe in de selectie, want er waren wat afbeeldingen van Kim Jong-un rondgegaan in de groepsapp. “Voordat we weggingen, werd verteld dat we die afbeeldingen moesten wissen. Wij zaten daar te wachten tot er iemand gepakt werd. Ik hoopte vooral dat ze geen Twitter hadden, want ik had voor de grap getweet dat ik een drankje met Kim zou gaan doen.”

Uiteindelijk bleken de spullen van het team te zijn verdwenen. Tassen met schoenen, kleding en ballen waren ergens blijven staan, waardoor Bengaluru gedwongen werd om nepschoenen te kopen voor een torenhoge prijs. “Voor de eerste training hadden we helemaal geen spullen, maar wat we daar konden kopen was rommel. Toen we na de training terugkwamen in het hotel, waren alle spullen ineens terecht. Overigens waren alle lichten op straat uit, omdat ze wilden voorkomen dat men Pyonyang kon zien via een satelliet.”


“De mensen waren vriendelijk, maar als je ze op straat aankeek, keken ze snel weg. Er was niet veel interactie. Als je iemand gedag zei, reageerde diegene wel gewoon”, vervolgt Paartalu zijn verhaal. De wedstrijd werd gespeeld in het May Day Stadion, waar plaats is voor 150.000 toeschouwers. Uiteindelijk kwamen er zo’n 9.000 mensen opdagen. “Als het vol had gezeten, was het best intimiderend geweest. Maar nu was dat niet zo. Tijdens de warming-up was het publiek luidruchtig, maar toen de wedstrijd begon, waren ze ineens stil. We focusten ons gewoon op de wedstrijd en probeerden een resultaat te halen.”

“Zij waren wel echt het betere team in de return. Het Noord-Koreaanse voetbal is bijzonder sterk, we zagen ook dat April 25 veel faciliteiten tot zijn beschikking had. Ze trainen als machines en zullen altijd een sterk land blijven”, zegt de Australiër, die eerder voor Gretna, Stirling, Morton, Brisbane Roar, Tianjin Teda, Muangthong United, Melbourne City, Jeonbuk Motors en Al-Kharitiyat speelde. “Ik heb wel gedacht: wat als we hier winnen? We maakten grappen dat we onze doelpunten niet moesten vieren. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 0-0. De meeste fans in het stadion wisten waarschijnlijk niet hoe de heenwedstrijd was geëindigd.”

Successful trip to North Korea ????

Een bericht gedeeld door Erik Paartalu (@erik.paartalu) op


Bengaluru kon Noord-Korea pas twee dagen na de wedstrijd verlaten. “We hadden zes zenders op de televisie in het hotel en zagen dat Noord-Korea een raket had afgevuurd. Bij het uitchecken werd verteld dat die raket recht over ons hotel was gevlogen en dat we die hadden kunnen zien. We keken elkaar aan en zeiden: Laten we hier zo snel mogelijk weggaan. Ik weet niet zeker of de Noord-Koreanen zich wel bewust zijn van de situatie.”

“Noord-Korea is een prachtig land en ik vind het fantastisch dat ik het heb kunnen zien. Als ik geen voetballer was geweest, had ik waarschijnlijk nooit toegang gehad tot het land. Ik vond het vooral spijtig voor de jongens die daar met een lach op hun gezicht voetballen. Het is niet te hopen dat die jongens moeten gaan lijden door een oorlog. De spits feliciteerde me in het Engels en gaf me een stevige knuffel. Voetbal brengt mensen bij elkaar, dat is het prachtige van de sport”, besluit Paartalu.


Poll

Snap jij Aziatische clubs uitwedstrijden in Noord-Korea moeten spelen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

26 reacties (laatste reactie door vcf-losche-vcf)

Inderdaad heel erg slim om een grap over Kim op Twitter te zetten net als je N-K gaat bezoeken

21 september 2017 om 10:55

Als ze dit lezen krijgt ie een racketje op zn huisje in India

21 september 2017 om 11:14

Eigenlijk de omgekeerde wereld he. Stel je zou kans hebben om opgepakt te worden als je naar Keulen rijdt en getweet hebt: "Even een bakje koffie met Angela Merckel doen", dat gaat toch helemaal nergens over..

21 september 2017 om 11:47

Welke grap? Hij maakt alleen een foto van het standbeeld, dat kan die man alleen maar waarderen.

21 september 2017 om 13:42

Lees de tekst eerst.. Of kijk naar de andere afbeelding. Meer hoef je niet te doen.

24 september 2017 om 17:16

Ik zie een foto van een standbeeld, zie jij roze olifantjes?

21 september 2017 om 18:14

Ach... je kunt toch altijd zeggen dat je een van de andere miljoenen Kim's bedoeld 😜

Triest land daar, ik zou daar al helemaal niet heen zijn gegaan, een verkeerde foto of wat en je zit in een strafkamp.

21 september 2017 om 11:50

Raar maar waar, het is het enige land ter wereld waar iedereen gelijk wordt behandeld buiten Kim na dan.
Er komt in totaal 0,0 racisme voor.
Zelfs hier in Europa is dat al vaak ver te zoeken in beide gevallen.
Als Kim zich nog zou kunnen aanpassen is het t meest vriendschappelijke land ter wereld.
Iedereen kijkt naar dat land met een westerse bril op maar de werkelijkheid ligt heel anders.

21 september 2017 om 12:02

No shit dat er geen racisme voorkomt. Ten eerste komt er zeer zelden een niet-Koreaan dus dat zal al lastig gaan. Verder komen er ook nog wel andere dingen 0,0 voor daar, zoals: je eigen mening mogen uiten, persvrijheid, het recht om buiten de staatsgrenzen te reizen. Echt als je de gang van zaken in NK bagatelliseert tot 'racisme komt er helemaal niet voor' en dat toeschrijft aan het kijken met een Westerse bril ben je echt niet helemaal lekker hoor..

21 september 2017 om 12:03

Wat een onzin, zoek voor de grap maar eens op wat ze van Japanners vinden. Verder compleet eens met Sander. Ik hoop ook oprecht dat je een grap maakt met deze mening?

21 september 2017 om 14:03

Dat is ook onzin natuurlijk, aan de VS hebben ze de aller grootste hekel en zien ze als de Duivel etc. wij horen maar een klein gedeelte van alle gruwelijkheden daar en dat gaat wel wat verder dan 1 persoon die alles bepaald daar zitten nog duizenden onder lijkt me. Nu lees ik ook weer dat Zuid Korea zelfs voor miljoen envoedsel en medicijnen stuurt zo dramatisch is het daar. Maar meneer Kim zal wel miljarden op zijn rekening hebben staan en garages met dure speeltjes.

24 september 2017 om 17:17

Ben jij er geweest?

24 september 2017 om 17:17

Japanners zijn in de tijd ook ‘’verwestert’’

24 september 2017 om 17:19

In de VS wonen 250 miljoen mafkezen vind het nog geen gekke gedachte van Noord Korea.
Maar iedereen ziet de VS nog altijd als de geallieerden die ons land bevrijdt hebben en dat ze alles goed doen.
De VS maakt deze hele wereld kapot.

24 september 2017 om 17:20

Kim heeft helemaal niks op zijn ‘’rekening’’ staan want hij krijgt alles.

21 september 2017 om 13:58

Onzin, als je een foto maakt die ze niet aanstaat (bv de grote leider maar half op de foto) wordt je gewoon verzocht die te deleten, verder niets

Leuk artikel - ik woon zelf in engeland en kom steeds vaker duplicaten uit de engelse media tegen hier op VZ (wel in het NL natuurlijk!) en ik vroeg me af of jullie dan samenwerken met deze outlets, of dat dit gewoon vertaald word? Dit artikel doet me namelijk enorm denken aan dit artikel ((http://www.bbc.co.uk/sport/football/41257024)) met pics incluis.

leuk artikel verder - daar niet van!

21 september 2017 om 12:36

Volgens mij is het algemeen bekend dat VZ nieuws overal vandaan plukt, buiten de eigen reportages en longreads.

Wel een interessant stuk, ondanks alle misdaden die de dictatuur daar begaat blijft Noord-Korea een bijzonder fascinerend land.

21 september 2017 om 12:18

Ik zou het juist een fascinerende ervaring vinden om dat land te bezoeken. Zo een unieke kans krijg je zelden tot nooit.

21 september 2017 om 16:16

Op welke manier werkt een voetballer eraan mee dan? Puur vanwege geld? Ik snap je punt niet helemaal. Deze vent speelt een wedstrijd in de Champions League. Dat heeft niks met de toeristen te maken. Ook zie ik hier niet echt propaganda (in tegenstelling tot de normale gang van zaken). Hij vertelt op een vrij objectieve manier wat er is gebeurd volgens mij. Wat wilde Kim hier volgens jou dan laten zien? Dat voetbal daar niet zo populair is? Het enige wat ik kan bedenken is het stukje over die raket, maar ik heb niet echt het gevoel dat deze voetballer daardoor nou aan het propaganda voeren is voor het regime...

Uiteindelijk gebeuren er in allerlei landen (uiteraard minder extreem), dingen die je niet support. Zou dat dan betekenen dat elke voetballer constant van te voren moet bedenken of ie wel naar dat land wil? Want anders steunen ze dat land?

Misschien begrijp ik je verkeerd hoor, in dat geval hoor ik het graag.

Zelden zoveel onzin in 1 artikel gelezen.
Ben pas nog in Noord Korea geweest en kan je garanderen dat de mensen je gewoon aankijken als je tegen ze praat. Dat ze niet of nauwelijks engels spreken lijkt me ook overdreven.
Ze controleren je camera niet op foto's maar slechts op GPS mogelijkheden.
Er mag daar dan wel geen australische ambadssade ziten maar er zitten genoeg westerse ambassades (zweden, spanje).
Lichten uit in Pyongjang ? regelrechte onzin, Pyongjang ziet er moderner uit dan menig andere westerse of aziatische stad, los van het feit dat daar nauwelijks auto's rijden.
Dat de raket over het hotel vloog is ook onmogelijk. Hij is afgevuurd vanaf het vliegveld wat 35 km noordwestelijk van Pyongjang ligt en vloog in Noordoostelijke richt naar Japan.
Noord korea is vrij makkelijk te bezoeken mits je geen journalist bent of in het leger zit.

Kortom mooi verhaal maar er klopt geen bal van

22 september 2017 om 11:30

Dan hebben ze je nog bijna gehersenspoeld ook daar.

correctie: dat ze niet of nauwelijks engels spreken is de reden waarom er geen gesprek mogelijk is

Dat Trump maar woord houdt. weg ermee.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Noord-Korea

FIFA ranking: 115
11 fans
Actuele wedstrijden
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Noord-Korea.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren