Europa wacht op ‘Maradona van de Emiraten’: ‘Hij kan een pionier zijn’

Maandag, 28 augustus 2017 om 14:50Chris Meijer • Laatste update: 14:51

ABU DHABI - Yaya Touré kon zijn oren niet geloven toen hij eind 2012 hoorde dat Omar Abdulrahman niet naar Manchester City zou komen. De Ivoriaan was zeer onder de indruk geraakt van de middenvelder uit de Verenigde Arabische Emiraten, die een aantal weken op proef was geweest bij Manchester City. Dat the Citizens er uiteindelijk niet in slaagden om Abdulrahman vast te leggen, zorgde dan ook voor teleurstelling bij Touré.

Door Chris Meijer

Het was onduidelijk waardoor de transfer van Abdulrahman naar Manchester City precies afketste. Volgens de officiële lezing waren er problemen rond zijn werkvergunning, maar andere berichten wezen erop dat de middenvelder liever in de Verenigde Arabische Emiraten wilde blijven dan een avontuur in Europa aan te gaan. Kort daarvoor had de middenvelder geschitterd op de Olympische Spelen, die in 2012 in Londen werden gehouden. De VAE werd toen overigens wel in de groepsfase al uitgeschakeld.

‘Wie is in hemelsnaam die nummer 15?
Op 26 juli 2012 maakte de wereld kennis met Abdulrahman. Tijdens de wedstrijd tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Uruguay op Old Trafford waren alle ogen gericht op de Uruguayanen. Bij hen speelden namen als Edinson Cavani en Luis Suárez mee, maar uiteindelijk stal één persoon tijdens de show: de Maradona van de Emiraten. Weliswaar won Uruguay met 1-2, maar Abdulrahman liet een onuitwisbare indruk achter. “Wie is in hemelsnaam die nummer vijftien van de Emiraten?”, klonk het op de tribunes van het Theatre of Dreams. Omar Abdulrahman dus, een in Saudi-Arabië geboren middenvelder, uitkomend voor de Verenigde Arabische Emiraten.

De ouders van Abdulrahman zijn afkomstig uit Jemen, maar Amoory zag het levenslicht in Riyad. Desondanks had hij niet de volledige Saudische nationaliteit. Scout Abdulrahman Eissa ontdekte het talent op de straten van de hoofdstad van Saudi-Arabië en in 2000 meldde Al-Hilal zich bij de familie Abdulrahman voor Omar, maar zijn vader veegde het aanbod van tafel. De club bood namelijk alléén Omar een volledig Saudisch staatsburgerschap, maar kon dat niet voor de rest van zijn familie garanderen. Kort daarna kreeg de familie een telefoontje van Al Ain uit de Verenigde Arabische Emiraten. Die club kon de hele familie een paspoort voor de VAE garanderen, waarop de familie naar de Emiraten vertrok. Amoory ging in de jeugdopleiding van Al Ain spelen en maakte op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in het eerste elftal.

Panenka
Zodoende is Abdulrahman dus international geworden van de Verenigde Arabische Emiraten en in het shirt van de huidige nummer 74 van de wereldranglijst maakte hij al de nodige indruk. Zijn prestaties op de Olympische Spelen van 2012 wekten de interesse van diverse buitenlandse clubs en na de Azië Cup van 2015 werd zijn naam door nog meer scouts opgeschreven. Abdulrahman bereikte destijds met de Verenigde Arabische Emiraten de halve finale van het toernooi en maakte vooral indruk tijdens de kwartfinale tegen Japan: in de strafschoppenserie tegen dat land liet Abdulrahman zien over stalen zenuwen te beschikken. Mede dankzij een ‘Panenka’ van de middenvelder versloegen de Verenigde Arabische Emiraten Japan.

In de halve finale werd er uiteindelijk verloren van Australië, waarna de VAE in de troostfinale afrekende met Irak en derde werd. Het leek destijds een kwestie van tijd voordat Abdulrahman op de Europese velden te bewonderen zou zijn. Het was alweer twee jaar later na zijn stage bij Manchester City en Amoory was zogezegd ook bij andere Europese topclubs op de radar verschenen. Onder meer Liverpool, Hamburger SV, Arsenal, Borussia Dortmund, Juventus, Barcelona en Benfica werden in verband gebracht met Abdulrahman. Met 23 jaar had de middenvelder de perfecte leeftijd om het eens buiten de Emiraten te proberen. Bovendien liep het contract van Abdulrahman bij Al Ain binnen zes maanden af. Kortom, alle factoren leken te wijzen op een naderende stap naar Europa.

3,5 miljoen euro per jaar
Niets was echter minder waar: Abdulrahman verlengde zijn contract bij Al Ain en werd toentertijd de bestbetaalde speler van Azië. Na het tekenen van de nieuwe vierjarige verbintenis ging de middenvelder zo’n drieënhalf miljoen euro per jaar verdienen. “Het was de beste beslissing voor hem om in deze fase van zijn carrière hier te blijven. Hij zal nu vrij zijn in zijn hoofd en hoeft zich niet meer druk te maken over zijn toekomst”, zei Zlatko Dalic, trainer van Al Ain, in een interview met Sport360. Overigens was niet iedereen het daarmee eens, want veel mensen waren van mening dat Abdulrahman allang de overstap naar Europa had moeten maken.

Het jaarsalaris dat hij in Abu Dhabi verdient, zal hij echter niet bij veel clubs in Europa kunnen verdienen. Abdulrahman heeft immers nog nooit buiten de Emiraten gespeeld en heeft evenmin een WK achter zijn naam staan. “Hij kan overal in de wereld spelen. Het gaat in mijn ogen niet om geld, maar om deze manier van leven en om de druk. Abdulrahman zit hier in zijn comfortzone”, concludeerde Javier Aguirre in gesprek met ESPN. De Mexicaan werkte tussen 2015 en 2017 als trainer bij Al-Wahda in de Emiraten en leerde daardoor het karakter van de plaatselijke spelers kennen.

Weinig succes
Het lijkt er tot dusver niet op dat Abdulrahman problemen heeft met de druk. In de Aziatische Champions League speelt de middenvelder geregeld in een vol stadion, terwijl hij tijdens de strafschoppenserie tijdens de Azië Cup op het moment suprême een ‘Panenka’ liet zien. Weinig Arabische spelers maken echter de overstap naar Europa: “Voetballers uit het Midden-Oosten hebben tot dusver weinig succes gekend in Europa. Ali Al-Habsi uit Oman heeft nog het meeste succes gehad in Europa, dus dat verklaart waarom Abdulrahman op safe speelt”, schreef Karan Tejwani, voetbaljournalist uit de Emiraten, op de website van Football Paradise.

Omar Abdulrahman ontvangt de prijs voor beste Aziatische voetballer van 2016.

Bovendien laten clubs in het Midden-Oosten hun groeibriljanten niet graag gaan. Al Ain presteert de afgelopen jaren aan de hand van Abdulrahman uitstekend en verloor in 2016 de finale van de Aziatische Champions League van de Jeonbuk Hyundai Motors uit Zuid-Korea. Abdulrahman werd verkozen tot de beste speler van het toernooi en dat was ook OGC Nice opgevallen. De Franse club wilde Abdulrahman een seizoen huren van Al Ain, met een optie tot koop. Al Ain staat thans in de kwartfinale van de Aziatische Champions League en wil dat toernooi graag winnen. Om die reden besloot de club om Abdulrahman deze zomer niet van de hand te doen, waarop Nice besloot om voor Wesley Sneijder te gaan.

Overigens is het niet de eerste keer dat een club dwarsligt voor een veelbelovende speler uit de Emiraten. Ook Ismail Matar werd een gouden toekomst voorspeld, maar de 34-jarige spits van Al-Wahda maakte nooit de overstap naar Europa. “De instelling van de eigenaren in de Emiraten was dat ze zoveel mogelijk uit een speler moesten halen. Om die reden was het voor mij niet mogelijk om naar Europa te gaan”, zei hij eerder tegenover ESPN.

Of voor Abdulrahman een dergelijke stap naar Europa in het verschiet ligt, is voorlopig afwachten. Analytici in de Emiraten achten het van levensbelang dat Amoory de overstap naar Europa maakt. Voor het voetbal in het Midden-Oosten, maar ook voor de ontwikkeling van Abdulrahman zelf. “Hij heeft het talent om op een hoger niveau de acteren. Abdulrahman speelt voor een handjevol mensen, maar hij verdient beter. Hij kan de weg plaveien voor spelers uit deze regio en Europa laten zien dat er in het Midden-Oosten talent rondloopt”, zei analyticus John Duerden tegenover FOX Sports. Niemand minder dan Xavi sloot zich hierbij aan: “Het is belangrijk dat Arabische spelers in het buitenland gaan spelen. Voor hen, maar ook voor de landen. Omar kan een pionier zijn, die het voor de rest makkelijker maakt om te volgen.”


Poll

Denk jij dat Omar Abdulrahman ooit in Europa zal spelen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door chandrekaran)

Deze jongen heeft genoeg kwaliteiten om bij subtoppers of zelfs topclubs in Europa te spelen

28 augustus 2017 om 10:03

En hoe weet jij dat? Het niveau lijkt me niet te vergelijken met hier

28 augustus 2017 om 10:25

Doe wat research over hem,er was veel interesse voor hem maar hij wou de emiraten niet verlaten voor europa,krijgt een riant salaris daar en voelt zich gewoon thuis,ik begrijp wel dat je het over het niveau hebt,maar hij heeft met de VAE al een paar keer laten zien tegen redelijke landen en is vaak een ster in de aziatische champions league, het talent druipt gewoon van deze jongen af dat zie je als je hem ziet spelen

28 augustus 2017 om 11:56

Nogmaals, niet te vergelijken. "redelijke landen"? Wat zijn "redelijke landen"? Bij Fischer droop het talent er ook van af, bij Ben Arfa ook. Zegt niet dat ze de absolute top gaan halen. Interesse van topclubs zegt niets, want die clubs zijn bang om de nieuwe ster te missen en willen iedereen halen om dat te voorkomen.
Mijn conclusie; je weet pas dat hij het kan als hij het daar laat zien.

28 augustus 2017 om 13:32

Dan neem ik aan dat je hetzelfde dacht over neymar toen hij nog in brazilie speelde

28 augustus 2017 om 14:24

Ben Arfa heeft de top behaald, zit nog steeds bij Parijs en volgens mij is PSG een topclub. Als je bedoeld met top behalen ook meteen slagen, dan niet maar kwa club zit hij bij een topclub hoor.

28 augustus 2017 om 14:44

Nogmaals, doe wat research.. kijk bijv. naar zijn wedstrijd tegen FC Barcelona op Youtube. Als je tegen dat soort spelers individueel goed uit de verf komt, dan kun je het niveau aan. In ieder geval Europese sub-top.

Mmmm interessante speler zeg. Kende hem totaal niet, zie net het filmpje van 6 minuten. Heeft inzicht, techniek, versnelling in z'n dribbels. Doet me een klein beetje aan Ronaldinho denken. Ik vraag me af waarom City hem niet gehaald heeft. Hij wil in de Emiraten blijven, maar ik zie niet of dat ook de reden geweest is dat hij niet naar City ging. Lijkt me een hele leuke speler van clubs als Barcelona of Napoli

28 augustus 2017 om 12:24

Doet me meer denken aan Pirlo. Veel acties uit stilstand en proberen slim te lopen om de vrije man te zijn en af en toe een kleine versnelling in te gooien om de tegenstander met kleine stapjes voorbij te gaan. Was ook een beetje een dirigent van het nationale elftal, tenminste als ik het filmpje zag.

Als VAE echt wilt gaan groeien als voetballand, dan moeten spelers zoals hem wel naar Europa gaan. Het hele nationale elftal spelen in de nationale competitie van Vae. Voor het niveau City komt hij gewoon tekort, want dan wordt het gewoon een speler die als handelspaardje wordt gebruikt.

28 augustus 2017 om 15:09

Vaardige speler maar zie hem in het filmpje wel heel vaak bizar veel risico nemen en verkeerde keuzes maken in de verdedigende stellingen. Daar kom je in de top niet mee weg. Desalniettemin zou ik hem wel eens in Europa willen zien bij een voetballende ploeg, maar de teams waar hij 3.5 mil plus kan verdienen die zullen hem sowieso niet halen denk ik.

28 augustus 2017 om 18:17

@fey
Het ia gunfactor. Ozil komt er wel mee weg.

doet mij denken aan Youssef Msakni, die ook naar Arsenal kon gaan, maar voor een verblijf in Qatar koos bij Lekhwiya.

Leuk dat hij wat aandacht krijgt, ik heb hem al een paar jaar zien spelen. Heeft echt een zeer goede techniek en overzicht. Heb veel wedstrijden in de UAE league gezien en ook toen zijn club de finale haalde van de AFC Champiosn League. Het is alleen afwachten hoe zo een speler het buiten zijn eigen comfort zone gaat doen. Het niveau wordt wel betere in Azie, maar fysiek is het niet te vergeljken met de top competities hier in Europa.

Leuk stukje tekst om te lezen. Ik moet zeggen dat ik wel een aantal keer over deze jonge gehoord heb maar nog nooit heb zien spelen. Als ik wat filmpjes bekijk, lijkt het me duidelijk waarom er zoveel clubs achter deze jonge aan zitten. Maar als je in je eigen land al 3,5 miljoen verdient, in je eigen veilige omgeving en je eigen cultuur (wat toch veel anders is dan in Europa), kan ik me er iets bij voorstellen dat hij het wel prima vind. Hij is dan ook pas 25, dus wie weet zal die ooit voor het europeese publiek te bewonderen zijn.

Wij hebben ook zo'n eentje. De Maradona fan de Wâlden ofwel, Oebele 'oepie' Schokker. Nog een jaartje of wat bij Cambuur gezeten in hun goeie tijd. Voor de rest op De Bosk gespeeld bij Harkema. Mooie speler.

Anyway, zou leuk zijn om deze gozert eens in Europa te zien voetballen. Die Emiraten moeten toch ook snappen dat hij er niet beter van wordt door voor altijd daar te voetballen.

De clubs in die landen hebben nog iets meer te zeggen over hun spelers als in Europa. Je ziet ook dat ze gewoon effe paspoorten regelen voor de hele familie.
Dus als de club zegt hij blijft hier, dan blijft die speler daar. Hier zou die dan niet spelen en naar rechter gaan enz. enz.
Wel jammer het zou voor die landen goed zijn als er meer spelers op het hoogste niveau kunnen gaan spelen.

28 augustus 2017 om 18:19

In Duitsland gaat het regelen van pasporten voor spelers al veel makkelijker dan in Nederland.

Tis maar afwachten of die speler bet wel aan kan in Europa. Ik herinner me Twente die Akram (of iets in die geest) had gehaald wat de beste speler van Azie was destijds. Viel hier toch flink door de mand. Heb zelf het idee dat het niveau daar wel echt een heel stuk lager ligt

28 augustus 2017 om 18:22

Akram heeft nooit het niveau van deze speler gehaald. Sowieso is Nederland niet het juiste land voor deze spelers om te aarden. Een Duitsland of Spanje zou geachikter zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Al Ain

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Al Ain2415
2.Al Wahda2015
4.Al Nasr179
5.Sharjah16-2
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
S. RebrovAanvaller
K. LabaAanvaller912
S. RahimiMiddenvelder84
Khalid EisaKeeper100
Bandar MohamedMiddenvelder80
CaioAanvaller61
Voor de complete selectie: Clubpagina Al Ain.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Al Ain.

38 jaar
248 fans
Middenvelder

In de wandelgangen

Woensdag 8 december
Franco Antonucci mag komende winter waarschijnlijk worden verhuurd. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren